Forum Dyskusyjne :: Czy Jezus miał rodzeństwo?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Czy Jezus miał rodzeństwo?

Czy Jezus miał rodzeństwo?
Autor Wiadomość

Achentar 

Wysłany: 2008-05-21, 15:12   

Po primo ci niby bracia to kuzyni Chrystusa. W tatych czasach na kuzynów mówiło się bracia. Teraz nawet jest w niektórych rejonach Polski taki zwyczaj nie mówi się np. kuzyn tylko brat cioteczny etc.
Pozatym Chrystus traktował Józefa jak ojca.

Tabris88 
?

Ostrzeżeń:
 1/3/6

Wysłany: 2008-05-21, 15:20   !

Byłem, widziałem, potwierdzam prawdę.

To może wybierzmy kogoś z forumowiczów niech przeniesie się w czasie (proponuję Byka, a co) zrobi dokument poświadczający i będziem mieć z głowy całą paplaninę.

Miał nie miał; braci, kuzynów, ciotki, kochanki; prawda, nieprawda, błąd przy tłumaczeniach, fałszerstwo... wymieniać nie zdołam.

Mogła urodzić, mogła przed tym nie współżyć, cudownie zachować błonę dziewiczą podczas porodu, umrzeć.
Syn mógł żyć, być cieślą jak Ojciec, (ciekawy zawód dla Syna Stwórcy nie?, baj da łej na pustyni, cieśla =_=') mógł umrzeć na krzyżu i zdematerializować się po śmierci. Koniec.

Po co męczyć się tym teraz jak na koniec i tak się dowiesz czy tak było, czy tak nie było, a może wcale się nie dowiesz Drogi Czytelniku...

:cisza:

Medard 

Wysłany: 2008-05-21, 15:27   Re: !

Tabris88 napisał/a:

Mogła urodzić, mogła przed tym nie współżyć, cudownie zachować błonę dziewiczą podczas porodu...

:cisza:

Hie hie... :rotfl: rzeczywiście ciekawe czy ta błona w cudowny sposób się zrosła.

A w ogóle to niby dlaczego miałaby zachować dziewictwo? jeszcze raz: NIGDZIE W BIBLII NIE MA NAJMNIEJSZEJ WZMIANKI O JEJ ŚWIĘTYM, WIECZNYM DZIEWICTWIE!!! TO WYMYSŁ :!:
:rotfl:

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-05-21, 17:08   

lasica napisał/a:

Hm z tym sie nie zgodze, w Bibli jest napisane ze pozniej Maria odbywala stosunki z Jozefem. I nie jest to wcale przedstawione metaforycznie.
A możesz podać werset, bo jeszcze o tym nie słyszałem.

JakubJ152 

Wysłany: 2008-05-21, 18:40   

Podobno Jezus miał dzieci :P

Jamsen 

Wysłany: 2008-05-21, 19:08   

(Sz)Arek napisał/a:
lasica napisał/a:

Hm z tym sie nie zgodze, w Bibli jest napisane ze pozniej Maria odbywala stosunki z Jozefem. I nie jest to wcale przedstawione metaforycznie.

Mateusza 1:25
Cytat:
Ale z nią nie współżył, dopóki nie urodziła syna, i nadał mu imię Jezus.

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-05-21, 19:44   

JakubJ152 napisał/a:
Podobno Jezus miał dzieci :P

Oglądałeś lub czytałeś "Kod da Vinci"? To jedna wielka bujda i każdy co łyknął nieco historii stwierdzi, że połowa faktów nie jest zgodna z rzeczywistością, bo są fikcją literacką...

lasica 

Wysłany: 2008-05-21, 20:08   

Ale naprawde mogl miec dzieci skoro tak bardzo milowal Marie Magdalene.
Ewangelia Filipa: :"przy Panu zawsze kroczyły one trzy: Maria jego matka, jej siostra i Magdalena, która zwana była jego towarzyszką"

"A towarzyszka Zbawiciela jest Maria Magdalena. A Chrystus miłował ją :bardziej od innych uczniów i całował ją często w usta. Pozostali byli :tym zgorszeni i okazywali niezadowolenie. Mówili doń:Dlaczego miłujesz :ją bardziej niż nas? Zbawiciel odpowiadał im mówiąc: Dlaczego nie :miłuję was tak jak ją?"

Piotr:
"Siostro, wiemy że Zbawiciel miłował cię bardziej od innych niewiast. Powiedz nam słowa Zbawiciela, które pomnisz, które ty znasz a my nie. (...) Czy zaiste mówił na osobności z kobietą, a nie otwarcie z nami? czy mamy się zwracać i słuchać jej wszyscy? Czy wolał ją od nas? (...)Zapewne Zbawiciel zna ją bardzo dobrze. Dlatego miłował ją bardziej niż nas"

A nie podam wersetu bo nie chce mi sie szukac i tez moge sie mylic - moze czytalam apokryfy i tam to sie znajdowalo. :)

#luba 
kurewka

Wysłany: 2008-05-21, 23:11   

Achentar napisał/a:
Po primo ci niby bracia to kuzyni Chrystusa. W tatych czasach na kuzynów mówiło się bracia. Teraz nawet jest w niektórych rejonach Polski taki zwyczaj nie mówi się np. kuzyn tylko brat cioteczny etc.
Pozatym Chrystus traktował Józefa jak ojca.
:rotfl: No tak. Jeszcze jakieś genialne wytłumaczenia w kontekście kulturowym? Zauważ, że w innych miejscach w Biblii, kiedy mowa jest o kuzynach to zaznaczone jest to należycie (i tu juz nie chodzi o odniesienia do Jezusa). Jeśli by było tak jak mówisz, to raczej byłoby to zaznaczone.
Poza tym, to nie jedyny wers podany jako dowód :>

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-05-22, 21:12   

@lasica
Sprawdziłem trzy razy i żaden z przytoczonych fragmentów nie jest zawarty w Biblii, więc nie jest uznany jako pismo objawione. Kojarzy mi sie tez, że ten fragment był zawarty w "Kodzie da Vinci", więc jak całą książkę nie można go uznać za w pełni wiarygodny

lasica 

Wysłany: 2008-05-22, 22:18   

Hm.. po co az tyle razy sprawdzales? Przeciez jasno napisalam ze to ewangelia Filipa :P
Pisma objawione nie sa jednymi prawdziwymi pismami - sa to po prostu te ktore odpowiadaja kosciolowi. :P Tak mysle. :)

czytanie ze zrozumieniem sie klania :)

Medard 

Wysłany: 2008-05-22, 22:39   

Jamsen napisał/a:
(Sz)Arek napisał/a:
lasica napisał/a:

Mateusza 1:25
Cytat:
Ale z nią nie współżył, dopóki nie urodziła syna, i nadał mu imię Jezus.

He he no i mamy odpowiedź :)

Tusilla 
istota zakochana

Wysłany: 2008-05-22, 22:52   

Owszem napewno z nią współżył, tak jak w Biblii nie jest napisane że że była dziewica po urodzeniu Jezusa. To jest chyba jasne.
Ale czy miał dzieci, tego tak naprawdę nie wiemy, czy w dzisiejszych czasach są potomki z Józefa z Dawidowego rodu i Maryi, a jeżeli są dlatego to ukrywają?

lasica 

Wysłany: 2008-05-23, 13:38   

A dlaczego myslisz ze domniemani potomkowie musza sie ukrywac? Myslisz ze w ogole wiedza o tym ze sa potomkami?

#luba 
kurewka

Wysłany: 2008-05-23, 13:56   

(Sz)Arek napisał/a:
Kojarzy mi sie tez, że ten fragment był zawarty w "Kodzie da Vinci", więc jak całą książkę nie można go uznać za w pełni wiarygodny
przecież napisała, ze to z pism apokryficznych -,-'

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-05-23, 14:02   

Ale chodziło mi o to, że autor bo przytaczał.

Jamsen 

Wysłany: 2008-05-23, 15:03   

Metaxa napisał/a:
Ale czy miał dzieci,
Rozumiem, że pytanie dotyczy Józefa...
Jest fragment Biblii, który pozwala sądzić, że Jezus miał braci przyrodnich, czyli potomków Józefa i Marii.
Mateusza 12:46-49
Cytat:
46 Gdy jeszcze mówił do tłumów, oto jego matka i bracia stanęli na zewnątrz, pragnąc z nim mówić. 47 Ktoś więc powiedział mu: „Oto twoja matka oraz twoi bracia stoją na zewnątrz i pragną z tobą mówić”. 48 On, odpowiadając, rzekł do tego, który mu to powiedział: „Kto jest moją matką i którzy są moimi braćmi?” 49 I wyciągnąwszy rękę ku swym uczniom, rzekł: „Oto moja matka i moi bracia
Czy ktoś zauważył, że jest mowa o dwóch rodzajach braci Jezusa?
Pierwsi bracia - ci, którzy przyszli z Marią - to bracia przyrodni.
Drudzy bracia - ci, o których mówi Jezus - to bracia duchowi.

Poza tym, nic nie wskazuje na to, że pozostali potomkowie Marii i Józefa, mieli być kimś szczególnym.
To Jezus był niezwykłym człowiekiem, bo Bóg przeniósł jego życie z dziedziny niebiańskiej do łona Marii. Ale Maria była zwykłą kobietą i takie też było potomstwo spłodzone w naturalny sposób.

#luba 
kurewka

Wysłany: 2008-05-23, 15:25   

Jamsen napisał/a:
Czy ktoś zauważył, że jest mowa o dwóch rodzajach braci Jezusa?
Czy ktoś zauważył, ze już podałam ten werset? -,-'

Tusilla 
istota zakochana

Wysłany: 2008-05-23, 20:38   

lasica napisał/a:
Myslisz ze w ogole wiedza o tym ze sa potomkami?

To byłoby trochę dziwne gdyby nie wiedzieli. W końcu to było najważniejsze pokolenie w dziejach chrześcijaństwa. Ale na pytanie czy istnieją potomka Maryi i Józefa nigdy nie znajdziemy odpowiedzi

wciselko 

Wysłany: 2008-05-24, 14:39   

a jakie to ma znaczenie?

mysle ze nie wiedza bo za duzo czasu minelo od tego czasu.

co do Dana Browna, nie rozumiem ludzi ktorzy sie na niego wsciekaja. przeciez nigdzie nie napisal ze jego ksiazka jest oparta na faktach. biedny czlowieczek napisal sobie opowiadanie na nieco kontrowersyjny temat a ludzie sie go teraz tak strasznie czepiaja...

Odpowiedz do tematu