Forum Dyskusyjne :: Czy istnieje tylko jeden prawdziwy Bóg?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Czy istnieje tylko jeden prawdziwy Bóg?

Czy istnieje tylko jeden prawdziwy Bóg?
Autor Wiadomość

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-05-08, 15:33   

miss irony napisał/a:
To jeden, ten sam. Moim zdaniem.

w pelni popieram miss irony. nie wazne jak go nazywamy, to ten sam bóg. (czy też Bóg)

Kiyoko 
Zła natura

Wysłany: 2007-05-08, 15:40   

Mordred napisał/a:
to ten sam bóg. (czy też Bóg)

Wielką literą piszemy nazwy własne (wszystkie człony), np.: Bóg Ojciec, Syn Boży, Duch Święty, Jezus Chrystus, Jahwe, Jehowa, Matka Boska, Bogurodzica, Madonna (tylko w odniesieniu do Matki Boskiej), św. Jan Ewangelista, św. Jan Chrzciciel, św. Jan z Dukli (przyimki wchodzące w skład nazwy piszemy małą literą, chyba że występują w pozycji początkowej nazwy).
Zestawienie święty mikołaj pisze się małą literą, jeśli nie chodzi o konkretnego świętego, np. Wynajął świętego mikołaja, Tata przebrał się za świętego mikołaja, Przed świętami na ulicach i w supermarketach pojawia się mnóstwo świętych mikołajów.
Jednowyrazowe określenia Boga, np.: Opatrzność, Mesjasz, Odkupiciel, Zbawiciel piszemy dużą literą.
Peryfrazy Boga pisze się wariantywnie dużą lub małą literą, np.: Ojciec Niebieski / ojciec niebieski, Słowo Wcielone / słowo wcielone, Trzy Osoby Boskie / trzy osoby boskie. Powyższa zasada stosuje się również do peryfrastycznych określeń Matki Boskiej, np.: Gwiazda Zaranna / gwiazda zaranna, Pocieszycielka Strapionych / pocieszycielka strapionych, Królowa Anielska / królowa anielska. Dodatkowe określenia identyfikujące, zwykle związane z konkretnym wizerunkiem, piszemy dużą literą, np. Matka Boska Nieustającej Pomocy, Matka Boska Śnieżna. Zaimki odnoszące się do Boga również można zapisywać dużą lub małą literą, np. On / on, Jego / jego, Twój / twój. Zaimki zwrotne się / siebie piszemy małą literą.
Jeżeli nazwa osobowa nie jest jednostkowa, zasadniczo używamy małej litery, np.: apostoł, anioł, archanioł, anioł stróż, szatan. Natomiast piszemy wielką literą, jeśli nazwa ta stanowi indywidualizujący składnik nazwy własnej, np.: św. Paweł Apostoł, św. Michał Archanioł. Nazwę Antychryst / antychryst, piszemy wariantywnie dużą i małą literą (ale w znaczeniu przenośnym oczywiście tylko małą literą). Rozróżnienie to ma oparcie we właściwościach fleksyjnych rzeczowników, bowiem rzeczownik oznaczający istotę jednostkową nie odmienia się przez liczby. Pierwszy człon nazw: ojcowie Kościoła, doktorowie Kościoła piszemy w małą literą (drugi człon zawsze dużą, wbrew słownikowi ortograficznemu!).

xD
A bogowie grają w kości i nie pytają wcale czy chcesz przyłączyć się do gry (. . . ) Bogowie kpią sobie z twojego poukładanego życia (. . . ) nie przejmują się zbytnio ani naszymi planami na przyszłość ani oczekiwaniami. Gdzieś we wszechświecie rzucają kości i przypadkiem wypada twoja kolej. I odtąd zwyciężyć lub przegrać - to tylko kwestia szczęścia.
Borys Pasternak

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-05-08, 15:43   

Kiyoko, pisząc "bóg" z małej litery mam na myśli istotę wyższą. Pisząc "Bóg" myślę o bogu chrześcijańskim.

Cairn 

Wysłany: 2007-05-08, 16:48   

Jamsen napisał/a:
No własnie nie :)
I powstał mały problem, co?

Tja, tylko że to już nie jest mój problem, bo za bardzo mnie to nie obchodzi. :]
Jakkolwiek sobie tam jest, nie wiadomo, i ty też nie wiesz. Wierzysz, że wiesz. A to różnica.

Jamsen 

Wysłany: 2007-05-13, 01:05   

Kiyoko napisał/a:
rozwiń się mistrzu cytatów gdzie jest napisane do jakiej religii mamy należeć żeby być zbawionymi

http://watchtower.org/p/kn37/article_01.htm

http://watchtower.org/p/20050715/article_01.htm

http://watchtower.org/p/rq/index.htm - lekcja 13

[ Dodano: 2007-05-13, 02:09 ]
Kiyoko napisał/a:

Jamsen napisał/a:
I ma imię

jakie?

http://watchtower.org/p/20020515/article_02.htm

http://watchtower.org/p/rq/index.htm - lekcja 2

Szalony Odys 

Wysłany: 2007-05-13, 11:26   

Aj aj aj aj aj....

Jamesn. Czy spodziewasz się, że na stronie założmy luteran będzie napisane "oczywiście to nie dzięki nam dostaniesz się do Boga"??. Podałeś strony ŚJ, czy ktoś ma tam znaleźć coś obiektywnego oprócz subiektywnych doktryn Świadków?. No wybacz, ale linkami to my się nie obrzucajmy a szczególnie do stron tego typu.

Jamsen 

Wysłany: 2007-05-13, 22:36   

Szalony Odys napisał/a:
czy ktoś ma tam znaleźć coś obiektywnego oprócz subiektywnych doktryn Świadków?

Ocenić, czy są subiektywne, czy obiektywne możesz dopiero po przeczytaniu.
Jest tam wyrażony pogląd biblijny.
Przeczytaj... później się wypowiedz.
I pokuś się o bardziej konstruktywne, coś wnoszące w to forum wypowiedzi, a nie poprzestajesz tylko na krytykowaniu.
Najłatwiej tak robić.

Chyba włączę ignorowanie twoich postów.
Ostatnio zmieniony przez Jamsen 2007-05-13, 22:39, w całości zmieniany 1 raz  

Szalony Odys 

Wysłany: 2007-05-13, 22:47   

Heh. Nie zrozumiałeś głównego zamysłu. NIE MA JEDNEGO BOGA. Ile religii tyle tych "jedynych Bogów". Każda religia ma własnego (a raczej większość religii) i upiera się przy tym, że to ich jest prawdziwy opierając się na swoich świętych księgach. Takiego czegoś niema. Dlatego bez względu czy będą to storny buddyjskie, islamskie, chrześcijańskie etc niema na nich obiektywizmu, gdyż każda wiara dostosowuje interpretacje owych świętych ksiąg do siebie.

Kiyoko 
Zła natura

Wysłany: 2007-05-16, 08:18   

Jamsen, jeśli chodzi o cytaty, które są zamieszczone w tych lekcjach to wybacz ale sa nieprawdziwe częściowo. Tak mnie to zaskoczyło że sprawdziłam w trzech różnych przekładach Biblii. Jest "ja, Pan, a takie jest moje imię, nie oddam mojej chwały bałwanom" (Izajasza 42.8)
Owszem słyszałam o nadinterpretacji Biblii przez kilka religii dzięki czemu można spokojnie stwierdzić, że imię Boga to Jahwe uznać siebie za kogoś lepszego bo odkryłeś coś czego inni nie dostrzegli ale to jest nadinterpretacja czyli minąłeś się z prawdą już w samym zarodku myśli
Jamsen napisał/a:
Ocenić, czy są subiektywne, czy obiektywne możesz dopiero po przeczytaniu

przeczytałam i mogę z czystym sumieniem napisać że poglądy są czysto subiektywne, a nawet cytaty z Biblii sa fałszywe... to zakrawa na oszustwo.
A bogowie grają w kości i nie pytają wcale czy chcesz przyłączyć się do gry (. . . ) Bogowie kpią sobie z twojego poukładanego życia (. . . ) nie przejmują się zbytnio ani naszymi planami na przyszłość ani oczekiwaniami. Gdzieś we wszechświecie rzucają kości i przypadkiem wypada twoja kolej. I odtąd zwyciężyć lub przegrać - to tylko kwestia szczęścia.
Borys Pasternak

Jamsen 

Wysłany: 2007-05-16, 18:21   

Kiyoko napisał/a:
Tak mnie to zaskoczyło że sprawdziłam w trzech różnych przekładach Biblii. Jest "ja, Pan, a takie jest moje imię, nie oddam mojej chwały bałwanom" (Izajasza 42.8)

Problem tkwi w czymś innym.
W tych przekładach Biblii Imię Boże po prostu usunięto.
Uczciwie to przyznaje katolicka Biblia Tysiąclecia. Uczciwie przyznaje, chociaż to jej nie usprawiedliwia. Oto link i fragment przedmowy do trzeciego wydania:
http://www.biblia.poznan.pl/PS/Biblia.htm /wstęp/słowo wstępne redakcji naukowej do trzeciego wydania/

"Odkąd II wydanie BT z nieznacznymi zmianami weszło do liturgii, głównie w postaci czytań mszalnych, tekst ten nabrał cech poniekąd tekstu oficjalnego. Stąd też Episkopat Polski objął nad nim patronat. I tak zgodnie z uchwałą 151 Konferencji Plenarnej Episkopatu Polski z dnia 19 II 1976, zakomunikowaną Redakcji Naukowej BT pismem Prymasa Polski z dnia 23 II 1976, w niniejszym wydaniu wprowadza się w miejsce wyrazu JAHWE, stosowanego w dwóch pierwszych wydaniach BT, tradycyjne zwroty "Pan" lub "Pan Bóg" czy też "Bóg" z wyjątkiem nielicznych przypadków, gdzie pozostawienie biblijnego imienia Boga jest merytorycznie konieczne (np. Wj 3,14n)."

W "Starym Testamencie" Imię Boże powinno występować około 7000 razy.
Kto więc minął się z prawdą?
Ostatnio zmieniony przez Jamsen 2007-05-16, 18:23, w całości zmieniany 2 razy  

gabrielaaa 

Wysłany: 2007-09-05, 16:49   

Ja zawsze będę mieć na uwadze słowa Jana Pawła II, który twierdził że nie ważne w co się wierzy, jaką wiarę wyznaje, ważne że wogóle się w coś wierzy. Bo tak naprawdę wszystkie wiary ( uważające dobroć za główny cel) prowadzą do tego samego Boga.

"Błogosławieni Ci, którzy nie widzieli a uwiarzyli"

Caffe 

Wysłany: 2007-11-17, 11:56   

W kazdej religii nazywa sie go inaczej,sadze ze to jeden i ten sam.Imion Boga jest wiele, chrzescijanom ojkawił sie akurat pod iminiem Jahwe...

closterkeller 

Wysłany: 2008-03-04, 17:40   

Witam,
pozwolicie że wyrażę swoje skromne zdanie. Otóż, nie zgadzam się z opinią, że nie ma jednego Boga. Uważam, że BÓG MOŻE BYĆ TYLKO JEDEN. Samo przypisanie jakiejś istocie określenia Bóg, czyni z niej istotę jedną, jedyną w swoim rodzaju, niepowtarzalną...To przecież jedna z cech Boga. Czy nie tak jest przyjęte uważać w większości religii?(oczywiście mowa o religiach monoteistycznych). W tej kwestii raczej nie ma dyskusji, wszystkie te religie mówią: Bóg jest jeden. Jak więc mogą zadawać pytanie np.: Który Bóg jest właściwy? Który jest najlepszy?..skoro jest JEDEN (zrozumiem jeśli zadadzą je ludzie niewyznający żadnej religii) Ja, więc niezmiennie uważam i zgadzam się tym samym z gabrielaaą i innymi, że Bóg jest jeden, natomiast różne są tylko religie, różnią się sposoby kultu Boga. Bóg zapewne objawił się ludziom, bo musiał jakoś im przekażac, żeby w niego wierzyli, dał do zrozumienia w jaki sposób mają go czcić oraz ogólnie jak mają żyć (np. przykazania).... Która to religia możemy się tylko domyślać. Natomiast, co do reszty religii to może być tak jak powiedział Jamsen: "Do zasad Bożych wkradły się filozofie ludzkie i dlatego jest tyle religii". Naszczęście spora większość tych religii dąży do tego samego, a mianowicie do dobrego życia("święta wojna" muzułmanów pozostawia wiele do życzenia), co zapewnia jako taki ład na świecie.. Spora część wyznań i "podwyznań" pochodzi od judaizmu lub w jakiś sposób się na nim opiera(chrześcijaństwo, islam). Ogólnie religie monoteistyczne mają wbrew pozorom wiele wspólnego ze sobą, co znaczy że muszą być jakoś powiązane...Może właśnie przez Jedynego i Tego Samego Boga?

Cairn napisał:
Cytat:
Co z tymi afrykańskimi plemionami, do których misjonarze nie dotarli, albo którzy umarli zanim w ogóle zaczęło się masowe nawracanie?

Przecież im w ogóle nie dano nawet najmniejszej szansy.
Czy to jest, za przeproszeniem, do ciężkiej cholery, sprawiedliwe?

Credo wyznaje, że Jezus "…umęczon pod Ponckim Piłatem ukrzyżowan, umarł i pogrzebion. Zstąpił do piekieł…" Tradycja Kościoła naucza, że Jezus, gdy umarł zstąpił właśnie do takiej "poczekalni" zwanej "piekłami" (nie do piekła, ale właśnie do czyśćca), aby wyciągnąć z tamtąd sprawiedliwych ludzi, którzy zmarli przed wiekami, a nie mieli okazji Go poznać i uwierzyć. Zabrał ich stamtąd i trafiają tam do dziś również ludzie, którzy nie poznali nauki Jezusa Chrystusa a byli dobrzy i żyli w zgodzie z własnym sumieniem. Wychodzi na to,że Chrystus jest tolerancyjny i kocha wszystkich ludzi bezwzględu na wiarę lub nawet brak wiary... Ale to tylko teoria jednej z religii, nie mam pojęcia jak się do tego mają inne wyznania, chociaż Jamsen przytoczył fragment poglądów na ten temat Świadków Jehowy. Ja osobiście uważam, że wszyscy ludzie ALBO są z natury dobrzy i dążą do dobra, choć czasem ulegają złu, ale jak mówię, z natury są dobrzy, więc wtedy mają wyrzuty sumienia i wiedzą, że źle postapili...(zdażają się wyjątki jak od każdej reguły)....ALBO poprostu z czasem uczą się bycia dobrymi, gdyż tylko taka postawa, tylko umiejętność odróżnienia dobra od zła umożliwia życie i prawidłowe funkcjonowanie w społeczeństwie.
A co do linków, które zamieścił Jamsen uważam, że znajdują się tam i treści subiektywne i obiektywne. Naturalnym jest, że są subiektywne po części... Ale wiele jest treści obiektywnie oceniających współczesną rzeczywistość na przykład, wraz z bardzo logicznymi argumentami. Ale ogólnie widać, że te artykuły są pisane przez, i głównie, dla Świadków Jehowy.
Narazie to tyle moich wywodów. Miło mi, że moge się podzielić z wami swoimi spostrzeżeniami. Duży respekt dla wszystkich religii. :) pa

Może Bóg chciał byś poznał wiele złych osob, zanim poznasz tę dobrą, byś mógł rozpoznać kiedy ona się zjawi...
Ostatnio zmieniony przez closterkeller 2008-03-04, 17:49, w całości zmieniany 3 razy  

Tabris88 
?

Wysłany: 2008-03-04, 19:54   !

Nie, istot znaczniej potężniejszych od człowieka jest zapewne o wiele więcej.
Tylko, że jest to jedno wielkie gdybanie.

Jak zbieranie podgrzybków w lesie - wiesz gdzie jest las, dokładnie i wiesz jak dany podgrzybek wygląda.

closterkeller 

Wysłany: 2008-03-08, 03:53   

A... to co innego. Mogę się zgodzić ze istot silniejszych od człowieka moze być duzo więcej, ale mowa tu o Bogu. No chociażby szatan jest silniejszy, a nie nazwiemy go przecież Bogiem... Chodzi tu o pojęcie Boga w tradycyjnym znaczeniu, czyli Jedynego mozliwego Stworzyciela świata, Miłosierdzie, Dobro itp. Chociaz znowu pewnie wyniknie problem bo ktoś sie moze nie zgodzić z takim obrazem Boga, i stwierdzić że okreslenie - Bóg to pojecie wzgledne...dla kazdego moze znaczyć coś innego. W sumie to racja i doszlam przy okazji do wniosku ze na pytanie postawione w temacie NIE MA obiektywnej i własciwej odpowiedzi.. Ilu ludzi i punktow widzenia, tyle do tego odpowiedzi, ale tylko SUBIEKTYWNYCH... Mozemy sobie tu podyskutowac na forum ale raczej prawdy nie odkryjemy :) leży to w takim razie w kwestii wiary takiej czy innej lub niewiary, wiec pozdrawiam i życze powodzenia w poszukiwaniu Boga... :)

''Błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli''

Może Bóg chciał byś poznał wiele złych osob, zanim poznasz tę dobrą, byś mógł rozpoznać kiedy ona się zjawi...

witkacy 

Wysłany: 2008-03-08, 06:37   

Katharsis napisał/a:
Nie ma religi prawdziwych i nieprawdziwych, każdy wierzy w co innego... ja uważam, że boga nie ma... bo nie ma.

''Głupi rzekł w sercu swoim niema Boga.Psalm14:2''brak chęci zrozumienia poznania czyni głupima ja poprosze o dowody tej wypowiedz że Boga niema

[ Dodano: 2008-03-08, 06:39 ]
Jamsen napisał/a:
Szalony Odys napisał/a:
czy ktoś ma tam znaleźć coś obiektywnego oprócz subiektywnych doktryn Świadków?

Ocenić, czy są subiektywne, czy obiektywne możesz dopiero po przeczytaniu.
Jest tam wyrażony pogląd biblijny.
Przeczytaj... później się wypowiedz.
I pokuś się o bardziej konstruktywne, coś wnoszące w to forum wypowiedzi, a nie poprzestajesz tylko na krytykowaniu.
Najłatwiej tak robić.

Chyba włączę ignorowanie twoich postów.

drogi przyjacielu dobra rada Pisma Św. nie żucaj pereł między świnie pozdrawiam

Tabris88 
?

Wysłany: 2008-03-09, 15:52   !

Dlatego właśnie nie mogę zgodzić się z obowiązująca w naszym kraju religią.
Skłaniam się do założenia, że we Wszechświecie istnieje jako taka równowaga.

(dobro)bóg chrześcijan - - - (neutral)ludzie - - - (zło)bóg rogatych
Jak w sejmie zresztą. :D

Dla mnie każda istota silniejsza od moi (nie mam na myśli dresów ;0) budzi respekt i uczucie niespokoju. To, że kiedyś mógłbym mieć do czynienia z szefem takiego cheruba czy diablika to tylko spotęgowane doznanie.

Miłosierdzie, dobro... ect? Blah!
W biblii opisano boga chrześcijan jako najwyższego, najpoteżniejszego i najnaj.
Wszystkim zarządzający i rozdający wolną wolę, a tym, którzy postanowili się sprzeciwić, miłosiernie wybaczy. Nawet bog rogatych pomimo swojej wielkiej mocy nigdy nie będzie w stanie zwyciężyć boga chrześcijan, ani jego syna, bo jako "zło" jest skazny na przegraną.

Monopol na władze?
A może zwykła manipulacja (tak wiem teorie spiskowe tworze!)

Najważniejszym punktem w całej dyskusji powinna być nasza wolna wola.
Przyjmując już te dwie nieszczęsne strony dobra i zła.

Wybierając pierwszą opcję, żyjesz według tychże zasad i zyskujesz uznanie w oczach szefa.
Po życiu na ziemi zostajesz nagrodzony rajem i wszystkimi przywilejami z tym związanymi.
Tak samo powinno być w drugiej sytuacji. (oczywiście zmieniami raj na piekło itp)

Nie jestem tylko w stanie pojąć czemu ludzie uznają piekło za coś... gorszego.

Ostatnim zagadnieniem już całkowicie poza tematem.
Czemu ludzie udający się do tzw. "czyśćca" mogą wybrać się do raju, a do piekła już nie?
Według mnie cały ten system został przedstawiony bezsensownie.
Jak w taniej reklamiej, nie musisz być całkiem dobry i tak weźmiemy Cię do raju.

monia_89 
Racjonalistka

Wysłany: 2008-03-09, 16:33   

Cytat:
Czy istnieje tylko jeden prawdziwy Bóg?

Dla każdego z nas powinno tak być, co za różna ja Go nazywają?? Dla każdej religii jest On przedstawiony, nazwany. Liczy się, że wierzymy w Niego.

KeyRa 

Wysłany: 2008-03-11, 23:04   

Tabris88 napisał/a:
Ostatnim zagadnieniem już całkowicie poza tematem.
Czemu ludzie udający się do tzw. "czyśćca" mogą wybrać się do raju, a do piekła już nie?
Według mnie cały ten system został przedstawiony bezsensownie.
Jak w taniej reklamiej, nie musisz być całkiem dobry i tak weźmiemy Cię do raju.

Taaa.... zgadzam się z tym:P:P:P

Bóg jest dobry, ale to nie on rządzi światem i o to w tym wszystkim chodzi.............;P

[ Dodano: 2008-03-11, 23:04 ]
No i oczywiście, że jeden Bóg...

nast-ola-tka 

Wysłany: 2008-03-25, 23:35   Re: Czy istnieje tylko jeden prawdziwy Bóg?

Jamsen napisał/a:
Kto jest prawdziwym Bogiem?
Jak dostrzec różnice między NIM, a niezliczoną liczbą bóstw i bogów, których czczą ludzie?
Czy Allach, Budda, Manitou, to tylko inne nazwy tego samego Boga, czy raczej inni bogowie?
Dlaczego różne religie, które uważają, że ich Bóg jest ten jeden, prawdziwy, tak bardzo różnią się wierzeniami?
Gdyby chodziło o tego samego Boga, czy nie powinna panować jedność w poglądach?

też prawda... każdy ma swoje zdanie na ten temat jedni wierzą drudzy nie... ale mi się wydaje że chyba istnieje Bóg, który nas kocha itd... bo bez niego nie isniałby ten świat bynajmniej mi się taj wydaje..nasza nauczycielka od reli świetnie potrafiłaby udowodnić że Bóg jest :P ma na prawdę mocne argumenty ;P z nią się nie da dyskutować ^^

Odpowiedz do tematu