jakby nie patrzec, msza swieta ma spore walory artystyczne
cos jak ceremionialny rytual magiczny
*faris
Wysłany: 2007-04-11, 19:43
Donia napisał/a:
Msza to co to właściwie jest!?
Na Mszy przede wszystkim jest PRZEMIENIENIE. Dla katolików akurat najważniejsza część Mszy. Jeśli się uczyłaś o Jezusie Chrystusie i o tym co głosił to powinnaś wiedzieć.
Donia napisał/a:
Na mszy spotykamy sie zeby porozmawiac z Bogiem..a w domu nie możemy?
Możesz. Ale jw. napisałam. Nie chodzi o te wszystkie modlitwy. To tylko przygotowanie do przyjęcie Ciała Chrystusa.
Donia napisał/a:
Po co są składki?
Z tych datków na tacy, o które masz pretensje.
Bo z czegoś księżą muszą żyć. To ich pensja. Nawet w Biblii jest napisane, że za Słowo Boże należy płacić. To podziękowanie. Wg. Ciebie księżą mają chodzić głodni, ubodzy, i nadzy ?
Donia napisał/a:
z czego utrzymują sie księżą?
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Wiek: 20 Dołączyła: 01 Mar 2006 Posty: 1215 Skąd: Biedronka
Wysłany: 2007-04-12, 16:41
Msza Święta, wyznanie wiary, chęć dzielenia się swoimi przeżyciami duchowymi, wspólny śpiew, modlitwa, ceremonia ku chwale Boga, świadectwo bycia chrześcijaninem.
albo
Godzina kompletego wyłączenia się, przedstawienie z jednym aktorem, słowa ludzi, których nie rozumieją, poświadczanie wiary w formach krzyku, odliczanie, luka w czasie.
Zależy gdzie, jak i z kim.
_________________ Moje marzenie pozostanie czyste, nawet wtedy, gdy inni wdepczą mi je w błoto.
Msza Święta?
Czas kiedy się wyciszam, uspokajam.
Czuję, że napełniam się jakimś spokojem, że staję się lepsza?
To właśnie, kiedy mam dużo problemów, w kościele mi z tym wszystkim łatwiej.
Idę na mszę i czuję, że będzie dobrze. Że ten co zmarł na krzyżu pomoże mi w tym co przeżywam.
Wysłany: 2007-04-19, 16:00
Mi osobiscie najbardziej podobaja sie msze baptystow, takich w USA bo wyrazaja swoja wiare w spiewie i naprawde kochaja Boga..
_________________ "Człowiek na starość przypomina emerytowanego aktora, który siedzi na widowni i smętnie spogląda jak jego ulubione role gra kto inny."
Wiek: 16 Dołączyła: 28 Mar 2008 Posty: 46 Skąd: z daleka ;P
Wysłany: 2008-03-28, 22:18
Donia,
Co do Twojego pytania o to, po co jest msza św. Po to, żeby przyjąć Chrystusa do swojego serca. Chociaż większośc z nas, wchodząc do kościoła, nie wierzy,że na ołtarzu znajduje się Ciało Pańskie... Gdybyśmy uwierzyli, wchodzilibysmy tam na kolanach, a nie siadali, gadali, żuli gumy.
Co do Twojego pytania o to, z czego utrzymuja się księża... Pozwolę sobie zacytowac ks.Łukasza:
""Źródlem dochodów" księdza diecezjalnego są:
- codzienna intencja mszalna (lub jej brak), która stanowi "dzienne utzymanie" księdza (miesięczna suma ofiar złożonych z racji zamawianej Mszy Św. jest dzielona równo pomiędzy księży posługujących w parafii);
- pensja ze szkoły (jeśli dany ksiądz w ogóle uczy, np w naszej parafii uczy 2 z 5 księży) lub kurii (jeśli jest jej pracownikiem);
- część kolędy lub wypominek określona prawem synodalnym diecezji;
Pieniądze wyżej wymienie trafiają bezpośrednio w ręce każdego z księży. Tzw. "iura stole", czyli pieniądze składane z tytułu chrztów, ślubów czy pogrzebów w kandelarii parafialnej (w całości przeznaczone na pokrycie kosztów związanych z utrzymaniem plebanii: rachunki, jedzenie, ewentualne remonty). Natomiast osłąwiona już mitycznymi opowieściami taca jest liczona przez radę ekonomiczną i wpłacana na konto parafii (nie: proboszcza czy innego księdza) i przeznaczona na utzymanie budynku kościoła (rachunki, remonty, sprzęty liturgiczne, materia do Mszy Św. itp.).
Obok tych "wpływów" każdy ksiądz i parafia jest zobowiązany do świadczeń na cele ogólnodiecezjalne i ogólnoposkie wpłacana do kasy kurii biskupiej. W sumie jest to ok. 20 pozycji wyszczególnionych co roku w diecezjalnym kalendarzu liturgicznym. Wśród nich znajdują się chociażby:
- zbiórka na potrzeby Kościoła na Wschodzie;
- Diecezjalny Fundusz Życia;
- 6 I: cele misyjne;
- jałmużna wielkopostna;
- 2 II: na potrzeby zakonów kontemplacyjnych;
- utrzymanie zabytków w Ziemii Świętej;
- potrzeby Kościoła w Afryce;
- 29 VI: świętopietrze (na cele Stolicy Apostolskiej);
- 15 VIII: na budowę kościołów w diecezji;
- tydzień miłosierdzia: na potrzeby Caritas;
- Niedziela Misyjna: na cele misyjne;
- ostatnia niedziela listopada: na budowę kościołów w diecezjil
- 10% iura stole
- tzw. binacje (czyli za odprawienie drugiej Mszy Św. w ciągu dnia);
- Dzień Papieski: Dzieło Nowego Tysiąclecia. "
To wszystko jest opisane w Kodeksie Prawa Kanonicznego.
_________________ " Cierp wespół ze mną jako dobry żołnierz Chrystusa Jezusa." (2 Tm 2, 3)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.