Ja jestem zdania, ze powinni zniesc celibat ksieza, bo moze wtedy mniej by im odwalalo i nie slyszaloby sie juz o tak czestych gwaltach przez ksiezy czy o molestowaniu.... W mojej miejscowosci tez niedawno byla sprawa o molestowanie dzieci i mlodziezy przez ksieza i byla niezla afera....
_________________ Gdybym przed ciemną stanęła drogą zła się nie ulęknę bo Ty jesteś ze mną....
Myślę, ze celibat jest głupotą. W końcu to też człowiek i też ma swoje potrzeby. Szczerze mówiąc nie wierze w to, że księża nie współżyją, lub się nie masturbują.
_________________ 'Wszystko co mam, wszystko co chce
I to co wiem, a czego nie
Zostawiam to, co trzyma mnie
Zostawiam to, nie boje się " (Myslovitz)
ksiadz z mojej parafii regularnie odwiedza swoje wnuczeta, jakos sporo osob o tym wie i juz to chyba nikogo nie bulwersuje.
celibat to glupota, bo przez niego, przez taka "nieznajomosc sfery seksualnej" i jednoczesna ciekawosc rodza sie zboczenia i dewiacje, czemu taki facet bidny nie moze sobie kobiety znalezc? bylby wiarygodniejszy krzyczac o malzenstwie, bo nie majac doswiadczenia nie jest w tej kwestii zadnym autorytetem.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
*faris
Wysłany: 2006-12-08, 23:13
Właściwie to... księża wiedzą na co się decydują. Nikt im nie każe żyć w celibacie... Tak naprawdę sami się na to decydują. Poza tym księża nie składają przysięgi, jednie śluby... Dlatego nie mają grzechu jeśli mają dzieci itd. Wiadomo, że bez ślubu to jakiś grzech jest, ale nie złamali przysięgi danej Bogu (no dobra, wiem że piszę nei na temat, ale ja tak mam że jak się rozpisze to piszę i piszę)
No a poza tym jak wiadomo w Polsce jak i innych krajach różnie bywa. Przede wszystkim księża prawie co 2-3 lata zmieniają parafię, niektórzy nigdy nie zostają proboszczami (czyli nie mają stałego miejsca zamieszkania) Czy myślicie, że fajnie byłoby takiej rodzinie co 2 lata zmieniać miejsce zamieszkania ? Co z pracą żony ? Szkołą dzieci ? Dużo mężczyzn, rezygnuje z bycia księdzem, dlatego że chce mieć rodzinę. Gdyby nie było celibatu - byłoby więcej księży. Co z nimi wszystkimi zrobić wtedy ?
Osobiście nie chciałabym zmieniać co 2 lata miejsca zamieszkania, praktycznie żadnych przyjaciół ani nic...
W odłamie grekokatolickim nie ma celibatu i tylko tym się to różni od rzymskokatolickiego... Więc jeśli ksiądz chce mieć rodzinę może zmienić wyznanie - zasady te same.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.