Forum Dyskusyjne :: Bóg tak, kościół nie

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Wiara » Bóg tak, kościół nie

Bóg tak, kościół nie
Autor Wiadomość

kucyk 

Wysłany: 2007-09-09, 15:44   

Tytul tego tematu juz sam swiadczy o tym,ze autorowi blizej do niewiarstwa niz do wiary.Chodzi o to,ze nie da sie oddzielic Boga od Kosciola.Dlaczego?Poniewaz zalozycielem Kosciola katolickiego jest sam Chrystus.Przeczytajcie sobie Jego rozmowe z Piotrem,gdy Jezus pytal po trzykroc Piotra czy ten Go miluje...Ktos napisal,ze Biblia sie nie zgadza z Kosciolem katolickim...
Powyzsze podejscie do tematyki wiary,Boga, jest wynikiem obecnie prowadzonej nagonki w mediach na katolikow.Szczegolnie atakowane jest Radio Maryja.Ataki te sa wymierzone tak naprawde w Kosciol katolicki.Radio Maryja jest jego szczegolna emanacja.Nigdzie indziej nie mozna sie spotkac z jasnym wylozeniem spraw wiary na zywo i na dodatek codziennie.A wystarczy poczytac gazety.W niemal kazdej z nich czytamy niemal codziennie oszczerstwa pod adresem RM.Wszystkie je trudno byloby zliczyc.Radio Maryja atakowane jest za antysemityzm,ksenofobie,nietolerancje wobec homoseksualizmu itd.Tak wlasnie postrzegany jest przez-ateistow i innowiercow,de facto nienawidzacych Boga,Kosciol katolicki.To przeciw nemu wymierzone sa te wszystkie oszczerstwa.Ilez to juz razy oskarzali tzw.dziennikarze o.Rydzyka o rozne rzeczy.Zadna z nich nie byla prawdziwa.Wszyscy,a przynajmniej wiekszosc o tym wie.Ale jakos nikt sie nie upomina o doglebne wyjasnienie tych spraw i ukaranie winnych tych pomowien...Zamiast tego,znaczna czesc spoleczenstwa przylacza sie do tej kampanii nienawisci.Nikt nie opiera swoich pomowien na prawdzie,ktora sam poznal.Oszczercy nie zadaja sobie nawet najmniejszego trudu by choc zblizyc sie na jote do prawdy.Nie chca posluchac RM chocby przez jeden tydzien,bo czasem mogloby sie okazac iz Radio jest po prostu OK.Ostatnio zlozono dwa donosy do prokuratury w Toruniu na RM.Powodem obu bylo oskarzanie RM o szerzenie tresci antysemickich.Czy wy,tu piszacy o tym wiecie?Czy wiecie,ze oba donosy zlozyly mlodziezowki komunistyczne?Wychowankowie Kwasniewskiego?Czy wiecie ze prokuratura po wnikliwym zbadaniu sprawy wydala orzeczenie,iz nie ma jakichkolwiek podstaw do wszczecia postepowania?A przeczytaliscie gdzies o tym?Jestem pewien ze nie !!!Poza tym Polska jest atakowana jako calosc.Atakowani jestesmy takze z zewnatrz,poniewaz oszczercy zaplanowali wsparcie ateistow z innych krajow.I tak jestesmy atakowani na lamach szczegolnie prasy niemieckiej,ale tez brytyjskiej...Czy my-Polacy pozwalamy sobie na podobne haniebne czyny?Czy my wysmiewamy sie z jakiegokolwiek innego narodu?A teraz wobec tych opisanych tu przeze mnie faktow zastanowcie sie nad jedna sprawa:czy my tak naprawde zyjemy w jakiejs demokracji?Czy tzw UE nie jest przypadkiem jakas sekta w ktorej obowiazuje teoria myslenia jedyniesluszna.Cos podobnego do komuny,tylko na znacznie wieksza skale i bardziej perfidne,bo pod pozorami i szumnymi haslami: szeroko rozumianej WOLNOSCI.W tym zagwarantowanej prawnie w statucie UE: WOLNOSCI RELIGIJNEJ !!!

moo 

Wysłany: 2007-09-09, 15:46   

dla mnie jedno i drugie nie istnieje.

lukivip16 

Wysłany: 2007-09-10, 20:43   

Po pierwsze w Bibli niema nic napisane o KATOLICYZMIE tylko o CHRZEŚCIJAŃSTWIE bo aby odróżnić uczniów Jezusa, to trzeba było ich jakoś nazwać ale to NIEMA ZNACZENIA dla Boga kim ty jesteś, lecz jak ty postępujesz, jaki prowadzisz styl życia, CZY TY ŻYJESZ WEDŁUG TEGO JAK JEZUS MÓWIŁ. Czyli czy ty kochasz drugich, przyjaciół, czy nie, czy ty oddajesz Bogu to co mu sie należy czyli chwałe i wiele wiele wiele innych rzeczy.
Także chcę abyście zrozumieli, że niema znaczenia czy ty katolik czy ktoś tam czy taki tam liczy sie czy wy żyjecie według bibli, to wtedy stajemy sie ucznami Jezusa, wtedy stajemy sie Prawdzimy dziećmi Bożymi, to nie Katolicyzm czyni cie dzieckeim Bożym nie protestantyzm czy ty powiesz że jesteś chrześcijaninem LECZ STAJESZ SIE DZIECKEIM BOŻYM GDY POKAZUJESZ TO SWOIM ŻYYYYYCCCCIIIEEEMMM Zyciem według zasad Bożych.

A czytałem tutaj o tym, że Biblia jest metaforą powiem szczerze dla mnie to SZOOK bo podejzewam, że osoba która to napsiała niemiała nigdy styczności z Biblią.
A co do tej przypowieści o siewcy to czy wogóle znasz jej sens znasz jej przeznaczenie???
Ty wiesz, że całe królestwo Boże opiera sie na tej przypowieści
a wiesz dlaczego bo zobacz wszystko co robimy to siejemy. a siejemy słowami czynami myślami pienądzami i czym tylko kolwiek a teraz popatrz wszystko co siejesz zostaje zasianie i czy to złe czy dobre rzeczy my cały czas siejemy i jeśli zasiałeś dobre rzeczy zbierasz jakie rzeczy ano DOBRE, a jeśli siejemy złe rzeczy no to zbieramy, co ano złe rzeczy. I TO NIE JEST METAFORA TO NIEJEST ŻADNE TAM JAKIEŚ PORÓWNANIE CZY COKOLWIEK TA ZASADA CAŁY CZAS FUNKCJONUJE od początku jej do końca. Jeśli nie wierzysz to przypatzr sie co ty robisz czczyli np. jak odnosiś sie do innych czy obgadujesz kogos itp niewążne co popatrz co po jakimś czasie zbierasz. Tu nie jest powiedziane czy jutro czy za tydz. po pewnym czasie czyli napawde Prosze was zastanówcie sie nad tym co piszecie bo nieraz tu wychodza dziwne rzeczy, niechce tu nikogo obrazić ale chce wam pokazać pewne rzeczy. Bo z tego co zauważyłęm to tutaj panuje troche wielkie nieporozumienie.

A co do nalotóe na radio Maryja hmm tu znów wiele by pisać popatrz zaczne od ważnej rzeczy rzeczy Bóg jest tylko w 3 osobach nie w 4 Maryja nie jest Bogiem niema w Bibli nigdzie napisane aby sie modlić do maryi, lecz aby sie modlić Do Boga w Imieniu Jezusa Chrystusa nie do Maryi. i Jeszcze nie wychodzi tu z tego że ja nie uznaje maryi czy coś tam ja Tylko do Maryi sie nie Modle Bo Biblia nakazuje modlic sie do Boga w Imeiniu Jezusa a co Lepsze ja Kocham Maryje a za to ze w kanie Galilejskiej powiedziała takie słowa czyńcie wszystko co wam Nakaże. I JA słucham Maryje dlatego słucham słów Jezusa. A co do tych nalotów nalotów na RM tu znów popatrz wyżej odnoścnie Maryi czyli to samo mówi za siebie. hmm a co do tego homoseskualizmu to pewnie, że homoseksualizm jest zły i nie rozumiem tego jak ludzie mogą se to tłumaczyć że no wiesz ale taki już jestem że wole chłpców czy dziewczyny no to jest silniejsze odemnie LUDZIE to są jakieś bzdury!!!! W bibli jest wyrazie napisane, o nieczystości o homoseksualiżmie że to jest grzechem. Przecież to sie w głowie nie mieści jak moze chłopak z chłopakiem czy dziewczyna z dziewczyną. takze w kwesti homoseksualizmu to biblia zgadza sie z RM. ale też nie zgadza sie z tym że katolicyzm oddaje cześć Maryi że modlą sie do Maryi przecież to jest bałwochwalstwo. Niewiem czy wiecie ale już 1 przykazanie mówi samo za siebie.
A na początku po Chrystusie nie było oddawania ku czci maryi dopiero kilka wieków pożniej zaczęto tam modlić sie nast w XVII w zaczęto to coraz bardziej oddawać no i w XIX w to sie rozprzestrzeniło na wielką skale.
A co z tego wynika, ze ludzie na początku nie modlili sie do maryi i na początku właśnie chrześcijaństwo rozrastało sie najbardziej.
A dkaczego teraz tak wszyscy wielbią Maryje ano dlatego, że nie znają słowa Bożego nie znają co tam jest napisane BO GDYBY ZNALI NIE ROBILI TEGO.
Bo popatrzcie na życie ludzie cały czas narzekają cały czas coś jest im żle co chwile coś to sie dzieją takie i takie rzeczy. Ale przeciez oni chodzą do kościoła i odmawiają te różańce itp. a przychodzą z kościoła to zamiast tryskać życiem to przygnębieni zachwile sie kłócą z bratem czy siostrą czyli już na gołe oko widać, ze coś tu jest nie tak, ano dlatego że ktoś coś pozmieniał i wszyscy oddją cześc nie Bogu lecz niestety Bałwanom. Bo gdy oudzie modlą sie do Maryi to to nie modlą sie do tej Maryi która urodziła Jezusa lecz modlą sie do Bożka!!!!! Bo gdyby słuchali Tego co Mówi Maryja to nie modlili się do NIEJJJJJ. Takze warto to wszystko przemyśleć!!!

ania5677 

Wysłany: 2007-10-22, 19:43   

Również uwazam ze : "bóg tak kosciól nie" . Uwazam tak poniewaz:
- Bóg powiedział ze ma byc kosciół i wszystko oki. Ale to juz nie bóg wymyslił spowiedz - bóg powiedział ze nikt nie bedzie nikogo sadził na ziemi dopiero po smierci bedzie sad ostateczny.
-Bóg zakazał robienia dla niego oltarzy- a kosciół to robi
-Bóg nie wymyslił przykazan koscielnych
wiec gdyby kosciół był dla mnie wazna czescia mojej wiary to musiałabym sadzic ze ksieza sie porozumiewaja z bogiem i bóg im mówi co maja robic co jest oczywiscie absurdem. u komuni i bierzmowania byłam ale co niedziele to mnie w kosciele nie widac. Do koscioła chodze tylko gdy jest jakies swieto

*faris 

Wysłany: 2007-10-22, 20:13   

ania5677 napisał/a:
Ale to juz nie bóg wymyslił spowiedz - bóg powiedział ze nikt nie bedzie nikogo sadził na ziemi

No a Jezus co powiedział swoim uczniom jak nie : "Komu grzechy odpuścicie, będą odpuszczone a komu zatrzymacie, będą zatrzymane".

ania5677 napisał/a:
Bóg nie wymyslił przykazan koscielnych

no i co masz takiego w tych przykazanich kościelnych ? post ? no to chyba normalne że w Wielki Piątek nie urządzisz imprezki, składka na kościół ? już w czasach Chrystusa były te składki, znasz taka przypowieść o tej wdowie która dała ostatni grosz? Za Słowo Boże się nie tyle co płaci, ile ofiaruje...

Zanim cokolwiek ktoś napisze może odrobinę zrozumienia tego wszystkiego. Ale to tak jest, dzieci dostosowują Boga do siebie, a nie siebie do Boga.
Mumiiiiinki!

Czarna_perła 

Wysłany: 2007-11-08, 01:07   

ania5677 napisał/a:
Ale to juz nie bóg wymyslił spowiedz

No cóż... dokładnie. Skoro Bóg jest wszędzie to czemu nie mogę się wyspowiadać w domu, przy modlitwie ? A sorry... zapomniałam, że księżom się nudzi to i posłuchają troszkę, niektórzy potem pogadają przy piwie ze znajomymi o tym jakie grzechy ludzie mają i wszystko będzie " spoko "... =/
faris napisał/a:
składka na kościół

Ja bym powiedziała raczej " Skaldka na nowe buty dla księdza ? " =.=

Tak. Po jaką cholerę na bierzmowaniu płaciłam 45 zl .. ? Na co ? Na książeczkę za 8 zł. a gdzi reszta moich pieniędzy ? zapewne przeznaczona " na kościół " ....

Czarna_perła 

Wysłany: 2007-11-08, 23:27   

UrticaZ3 napisał/a:
Czytając Twój post Czarna_perło pomyślałam sobie "jejku, co to za dzieciak pisze".

Moja koleżanka ma mwujka który BYŁ księdzem, ale już nie jest =/
I wiesz co ? On siadał i mówił " Dzisiaj przyszedł do mnie ktoś i powiedział że.... ".... A jak mi powiesz że to normalne to mi oczy na wierzch wyjdą.
UrticaZ3 napisał/a:
Pisze akurat o butach - to rzecz potrzeba do normalnego funkcjonowania.

Owszem ale...
UrticaZ3 napisał/a:
Hmm więc nie rozumiem jak za złe można mieć księżą, że kupią buty.

... skąd np . Rydzyk bierze kasę na swoje buty, samochody itp ...? Zarobił uczciwie ? phi... wątpię. I on nie jest jedynym takim księdzem.

Znam wiele autentycznych sytuacji z życia np kiedy się spowiadałam .... ksiądz zaczą drzeć się na cały kościół, że będę melicą spod sklepu nocnego. Więcej do spowiedzi nie poszłam i już nie zamierzam.....
Ostatnio zmieniony przez Czarna_perła 2007-11-08, 23:29, w całości zmieniany 1 raz  

Caffe 

Wysłany: 2007-11-15, 14:50   

Wiara a Kosciól to dwie rózne rzezczy(przynajmniej dla mnie)..Ja wierze ale nie praktykuje..Wole ukleknac w domu i pomodlic sie do Boga swoimi słowami niz iść do Kościoła i klepac te same formułki.Najbardziej drazni mnie to że księża maja za dobrze,niejednemu żyje się lepiej niz potencjalnemu Kowalskiemu(np.samochody)..Pomijam fakt o nagłosnionym molestowaniu przez księża dzieci bo o tym to swego czasu niemalze każda stacja trąbiła..Mi wystarcza Pismo sw. nie potrzebuje żadnych przewodników...

Odpowiedz do tematu