Forum Dyskusyjne :: Życie na gigancie

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Życie na gigancie

Życie na gigancie
Autor Wiadomość

*Yenna 
ektomorficzka

Wysłany: 2007-07-11, 23:01   Życie na gigancie

Jak wykazują statystyki, to właśnie wakacje są porą najczęściej wybieraną na ucieczki z domów. Dlaczego? Bo najłatwiej przetrwać, na ogródkach działkowych można się najeść, a z noclegiem też nie ma problemu, bo wystarczy namiot.

[wiadomości_TVP1] Ze statystyk wynika, że każdego roku w Polsce na ucieczkę z domu decyduje się ponad 6 tys. młodych ludzi.
Według policyjnych statystyk, co trzecie dziecko odnajduje się w ciągu dwóch dni.[/wiadomości_TVP1]

Co o tym myślicie? Czy jest to sposób na rozwiązanie swoich problemów? Czy Wam, komuś z Waszych znajomych czy bliskich zdarzyło się to kiedyś? Co kieruje młodzieżą uciekającą z domów? Jakie są najczęstsze wg Was powody?

[temat na podstawie dzisiejszych wiadomości w TVP1]

drobiczek 
eeLOoo

Wysłany: 2007-07-11, 23:11   

Yenna napisał/a:
Dlaczego?

według mnie połowie z tych co uciekają to się w dupach poprzewracało. Chcą być fajni, "kól" i trendy i myslą ze błysną. A reszta to moze i ma problemy ale źle szuka ich rozwiązania.
Yenna napisał/a:
Jakie są najczęstsze wg Was powody?

Młodzi ludzie się buntują i własnie tą ucieczką chcą wyraźcić sprzeciw. Tylko dlaczego nie pomyślą co przeżywaja rodzice gdy dziecko ucieka z domu. Jakby mi dziecko uciekło to bym sie chyba zabiła bo bym obwiniała siebie. Uciekło bo mu było źle, bo jestem złą matką i spełniam jego podstawowych podtrzeb.
Uciekają też bo mają jakieś głębsze problemy czy to w domu, czy w grupie znajomych lub kłopoty sercowe. Szkoda, że nie patrzą na konsekwencje swojego zachowania.

kiksner 

Wysłany: 2007-07-18, 10:18   

Uciekają, bo jest im źle itp. w domu, nie umieją dojść do porozumienia z rodzicami . Ale i tak nigdy im to na dobre nie wychodzi . Myśla, że są kimś wielkim, gdy uciekają. Na pewno nie jest to sposób na rozwiązanie problemów . Żadnemu z moich znajmoych nie przytrafiła się taka sytuacja.. ;)

Lemn 

Wysłany: 2007-07-18, 13:02   

Mam paru znajomych co ucieklo ;) .To raczej nie jest najlepszy sposob na rozwiązanie problemow .To tylko ucieczka od rzeczywistosci .

Kasieczek 
szybko mówiąca

Wysłany: 2007-07-18, 13:07   

drobiczek napisał/a:
według mnie połowie z tych co uciekają to się w dupach poprzewracało.
dobrze, że napisałaś 'połowie' bo reszta może mieć aż tak hardcorową sytuację jak gwałt, pobicia, itp. wtedy ucieczka jest jednym z lepszych rozwiązań, pod warunkiem, że udamy się do kogoś zaufanego, ewentualnie powiadomimy odpowiedni władze [choć szczerze mówiąc, zawsze ciężko jest donieść na swego rodziciela, niezależnie od tego jak bardzo nas skrzywdził.]
drobiczek napisał/a:
Tylko dlaczego nie pomyślą co przeżywaja rodzice gdy dziecko ucieka z domu.
niektórych to w ogóle nie obchodzi. uwierz ;-)

drobiczek 
eeLOoo

Wysłany: 2007-07-18, 15:12   

Kasieczek napisał/a:
drobiczek napisał/a:
Tylko dlaczego nie pomyślą co przeżywaja rodzice gdy dziecko ucieka z domu.

niektórych to w ogóle nie obchodzi. uwierz ;-)

ja rozumiem, ze czasem można być złym na rodziców, wkurzyc się o cos. Ale oni też mają uczucia.

Lemn napisał/a:
To tylko ucieczka od rzeczywistosci .

wydaje mi sie, ze ucieczka to często zderzenie z tą szarą rzeczywistością, kiedy nie ma sie co zjeść, gdzie spać. W pewnym sensie to ucieczka od rzeczywistości, ale czasem w gorszy "świat".

Kasieczek 
szybko mówiąca

Wysłany: 2007-07-18, 17:34   

Cytat:
ja rozumiem, ze czasem można być złym na rodziców, wkurzyc się o cos. Ale oni też mają uczucia.
ale mi chodziło o rodziców. w sensie, że ich to nie obchodzi. no ale nie ważne ;-)

misiamisia 

Wysłany: 2007-07-19, 07:53   

Niektórzy faktycznie uciekają,bo się poprostu posprzeczali z rodzicami...
Ale nieliczni mają naprawdę baardzo ciężko w domu..Wtedy nie widzą lepszego rozwiązania jak ucieczka..
W sumie im się nie dziwie,ale nie wiem co gorsze...Jeśli mają gdzie uciekać i zapewnione jakieś jedzenie-ok..Ale w ciemno?
Co do wcześniejszych komentarzy:niektórzy faktycznie nie mają zapewnionych podstawowych potrzeb życiowych,a rodziców gówno obchodzą...Może niektórym ciężko w to uwierzyć,bo mają ciepły,przytulny dom,wszystko pod ręką i kochanych rodziców...
Ale nie kazdemu życie tak poszło na ręke..
Ostatnio zmieniony przez misiamisia 2007-07-19, 07:55, w całości zmieniany 1 raz  

drobiczek 
eeLOoo

Wysłany: 2007-07-19, 20:31   

Kasieczek napisał/a:
ale mi chodziło o rodziców

aj źle to odebrałam. Fakt napewno są rodzice, którzy na to leją. I to jest przykre.

Anii09 
PaDfOoT :P

Wysłany: 2007-09-15, 21:13   

heh... krązyła mi mysl czy nie "uciec"....(WIEM :P )
nawet z nudów sobie obmyslałam na jedną nockę. zeby pokazać rodzicom ze tk naprawde nie mają władzy nademną ze moge robic co chce (wkurzyłam sie . . . no bo mnie "blokują" do kina nie mogłam sama pójść!! i w ogóle przez nich czułamsie ze jestem strasznie zależna)

przeszło mi... po dłuzszym zastanowieniu pomyslałam sobie ze moze to odniesc skutek odwrotny do zamierzonego. Moja metoda zastępcza: nieodzywać się - jak o cos poproszę zrób inic wiecej - zero kontaktu wzrokowego albo od czasu do czasu spojrzec sie tak zeby odczuli ze "są winni"

Elle 

Wysłany: 2007-09-16, 10:43   

Anii09 napisał/a:
zeby pokazać rodzicom ze tk naprawde nie mają władzy nademną ze moge robic co chce (wkurzyłam sie . . . no bo mnie "blokują" do kina nie mogłam sama pójść!! i w ogóle przez nich czułamsie ze jestem strasznie zależna)

No a co Ty byś chciała? Masz dopiero 13 lat, świat jeszcze przed Tobą. ;) A obowiązkiem rodziców jest dbać o Twoje bezpieczeństwo i dlatego właśnie ograniczają (mają takie prawo) Twoją niezależność.

Według mnie ucieczka to nie jest sposób. Młodym ludziom chodzi właśnie, by pokazać rodzicom, że mogą wszystko, tak jak napisała to Anii09. Nie zdają sobie czasem sprawy, jak bardzo źle może się skończyć taki wyskok. Młodzi ludzie planują wszystko impulsywnie, a dopiero potem się zastanawiają, jak już jest za późno.

Anii09 

Wysłany: 2007-09-16, 12:38   

dla mnie to przesada jak nie moge wyjsc do kina. przeciez tak samo moze mi sie cos stac w drodze do szkoły czy do sklepu nieprawdaż?

Elle 

Wysłany: 2007-09-16, 17:59   

To zależy, jak daleko do tego kina ;P.

Ucieczka to tylko zmanifestowanie niezależności ;) .

Anii09 

Wysłany: 2007-09-17, 18:38   

heh no nie wiem nie mierzyłam :D
ale najdziwniejsze w tym jest to ze jakbym sie nie zapytała poszłabym wróciła i nie byłoby problemu! ale to tak troche nie do tematu

według mnie ucieczka to ostateczna "broń" dość drastyczna (dla osób bez wyobraźni) są przecież lepsze metody :hurra:

Odpowiedz do tematu