Forum Dyskusyjne :: WRÓŻKI?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » WRÓŻKI?

WRÓŻKI?
Autor Wiadomość

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-08-27, 15:27   

faris, twoje przykłady udowadniają moc okultystyczną takich seansów.

Sachmet 
psychodela

Wysłany: 2008-08-27, 23:21   

Hmm.. tak się skłda, że ta wrozka o której pisalam.. jest hmm.... dosc dobrą znajomą mojej mamy? Jak się ostatnioo okazało..:O

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-08-28, 12:37   

Znajoma może być, ale uwierz, że z pewnością inaczej się zachowuje podczas seansów, a inaczej w cywilu.
Jakbym miał okazję, z chęcią poszedłbym do niej z różańcem na palcu, krzyżykiem na szyi i szkaplerzem i modliłbym się do Ducha Świętego - ciekawe co by z tego wyszło...

Nona 

Wysłany: 2008-08-28, 19:10   

(Sz)Arek też przyjąłeś szkaplerz?

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-08-29, 09:39   

Nona, Tak, ale piszesz nie na temat...

*faris 

Wysłany: 2008-08-30, 19:26   

(Sz)Arek napisał/a:
Jakbym miał okazję, z chęcią poszedłbym do niej z różańcem na palcu, krzyżykiem na szyi i szkaplerzem i modliłbym się do Ducha Świętego - ciekawe co by z tego wyszło...

Co Ci z takiej prowokacji ?
Mumiiiiinki!

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-08-31, 15:51   

A niech się szatan denerwuje. Wkurzam go jak tylko mam okazję.

Nona 

Wysłany: 2008-09-02, 15:19   

(Sz)Arek napisał/a:

A niech się szatan denerwuje. Wkurzam go jak tylko mam okazję

hehe fajnie powiedziane. Ale jest w tym prawda...

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-09-15, 20:10   

(Sz)Arek napisał/a:

O okazję nie trudno. Ale nic to by nie dało. Chcesz szatańskimi metodami walczyć z Szatanen? Kościół przepełniony jest obrzędami, wróżbiarstwem, magią i okultyzmem. To kłamcy.
Te wszystkie rzeczy nie podobają się Bogu.
Wszelkie postacie wróżenia, bez względu na ich wyspecjalizowaną formę, są wyraźnie sprzeczne z Biblią świętą. Jehowa Bóg poprzez Mojżesza surowo i wielokrotnie ostrzegał Izraela przed przejmowaniem praktyk wróżbiarskich od innych narodów, mówiąc na przykład:

Nie znajdzie się pośród ciebie nikt, kto by przeprowadzał przez ogień swego syna lub córkę, uprawiał wróżby, przepowiednie i magię; nikt, kto by uprawiał czary, pytał duchów, wywoływał umarłych. Obrzydliwy jest bowiem dla Jahwe [Jehowy] każdy, kto to czyni. Dla tych obrzydliwości wypędza ich twój Bóg, Jahwe, sprzed twego oblicza”. — 5 Mojż.18:9-13, BT; 3 Mojż. 19:26, 31.

Ludzie mający sny wieszcze nie byli wolni od potępienia, choćby nawet ich wróżebne znaki i zapowiedzi się sprawdzały. Dowodem skrajnej wrogości Biblii wobec wróżbiarzy jest zawarty w niej wyrok, którego mocą wszyscy tacy ludzie niechybnie mieli być uśmierceni. — 3 Mojż. 20:27:
"'A jeśli chodzi o mężczyznę lub kobietę, w których będzie duch mediumistyczny lub duch przepowiadania, mają bezwarunkowo być uśmierceni. Należy ich obrzucić kamieniami, żeby umarli. Spadnie na nich ich własna krew'" .

Jednakże wbrew tym ciągle powtarzanym nakazom powstawali odstępcy szydzący sobie z Jehowy, przy czym byli to nie tylko prości ludzie, jak niewiasta z Endor, ale także możni królowie, jak Saul i Manasses, oraz królowa Jezabela.
Mimo iż sprawiedliwie usposobiony król Jozjasz wytępił za swego panowania wróżbitów, nie wystarczyło to do uchronienia Judy przed zgubą, jaką na siebie ściągnęło jej siostrzane królestwo Izrael.
Niemniej jednak Jehowa w swej serdecznej życzliwości najpierw wysłał proroków, aby ostrzegli przed popełnianiem tych obrzydliwości, tak samo jak prorocy Jego ostrzegali matkę wszelkiego wróżbiarstwa — Babilon.
Tak i dzisiaj prorocy Jehowy ostrzegają ludzi przed tymi obrzydliwościami.

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-09-16, 15:48   

Czy modlenie się do Ducha Świętego to szatańskie metody, czy znak śmierci Chrystusa to szatańskie metody, czy proszenie o wstawiennictwo Matki Najświętszej to szatańskie metody?
Według mnie nie!
I nie obrażaj moich uczuć religijnych...

Nona 

Wysłany: 2008-09-16, 20:56   

Ja też myślę, że Miłujący prawdę źle zinterpretował słowa (Sz)Arek

Tabris88 
?

Wysłany: 2008-09-16, 23:10   !

Z kolei ja uważam, że Miłujący prawdę widzi tylko jedną prawdę, w dodatku niekoniecznie tą właściwą.

Wróżki. Może i są takie, które coś czują. Łapią energię z Kosmosu czy wychwytują wspominki z życia Delikwenta/ki.
Zadziwiająca większość to pokręcone staruchy i oberwane dziady. :D

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-09-19, 12:31   

(Sz)Arek napisał/a:
Czy modlenie się do Ducha Świętego to szatańskie metody, czy znak śmierci Chrystusa to szatańskie metody, czy proszenie o wstawiennictwo Matki Najświętszej to szatańskie metody?
Według mnie nie!

Nie mam takiego zamiaru.
Nie sądziłem, że można sie modlić do ducha świętego, przeciez nie jest to osoba, lecz siła którą posługuje sie Bóg.
Natomiast tylko On Jehowa wysłuchuje modlitw:
" Ty, który wysłuchujesz modlitwę
— do ciebie przyjdzie wszelkie ciało ludzkie
"(Psalm 65:2).

"Jehowa jest blisko wszystkich, którzy go wzywają,
wszystkich, którzy go wzywają w wierności wobec prawdy.
Spełni pragnienie tych, którzy się go boją,
a ich wołanie o pomoc usłyszy i wybawi ich
"(Psalm 145:18,19);
i
"Bo oczy Jehowy są zwrócone ku ludziom prawym, a jego uszy ku ich błaganiu, ale oblicze Jehowy jest przeciwko tym, którzy czynią zło"(1Piotra 3:12).

Nie ma jakichkolwiek pośredników w wysłuchiwaniu modlitw.
Nie ma żadnych znaków śmierci Jezusa, ani różańca, ani nie ma kogoś takiego jak Najświętsza Matka. To faktycznie elementy występujące w Kościele Katolickim - ten jednak nic wspólnego z Biblia nie ma.
Wynika stąd wniosek, że Biblii nie traktujesz jak Słowo Boże spisywane pod natchnieniem.
Stąd też owe sprzeczności.

(Sz)Arek napisał/a:

Nic.
Demony - które pilnują by wróżby się spełniły - śmieją się z takich działań.
Przecież bogiem tego świata - ludzi odrzucających Boga prawdziwego - Jehowę - jest Szatan Diabeł, a jego aniołowie to demony.
Nikogo nie obrażam, bo masz prawo wierzyć w co chcesz - Po to Jehowa dał ludziom wolną wolę.
Jednak swych świadków przygotował by mówili prawdę, bez względu na to czy ktoś chce słuchać czy tez nie. Przecież jedynie z poznania prawdy można mieć jakąś korzyść. Z kłamstwa .......
"Nie dajcie się wprowadzić w błąd: Bóg nie jest kimś, z kogo można drwić"(Galatów 6:7).

*faris 

Wysłany: 2008-09-19, 12:57   

Miłujący prawdę napisał/a:
Nie sądziłem, że można sie modlić do ducha świętego, przeciez nie jest to osoba, lecz siła którą posługuje sie Bóg.

J 16, 7 - Jezus wyraźnie nazywa DŚ osobą.
A i również J 14, 26.

Nic.
Demony - które pilnują by wróżby się spełniły - śmieją się z takich działań.
Przecież bogiem tego świata - ludzi odrzucających Boga prawdziwego - Jehowę - jest Szatan Diabeł, a jego aniołowie to demony.

I co ? Myślisz, że są silniejsi od Boga? I Bóg pozwoli na to? Nie wydaje mi się.
Skoro znane są przypadki jak wróżka nie wpuszczała ludzi prawdziwie wierzących, noszących znaki Chrystusa 'bo nie zadziała', to ja nie wierzę, że jak ktoś by się w duchu modlił, to ona nagle mu powie wszystko - niby na jakiej podstawie ? Ona się posługuje niebożą mocą, więc coś co jest z założenia słabsze nie pokona czegoś mocniejszego (sztuczki szatana vs. wiara w Boga).
Mumiiiiinki!

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-09-19, 16:46   

"Nie dajcie się wprowadzić w błąd: Bóg nie jest kimś, z kogo można drwić"
]
Ja z Niego nie drwię, tylko ufam w Jego moc.

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-09-20, 05:14   

faris napisał/a:
J 16, 7 - Jezus wyraźnie nazywa DŚ osobą.
A i również J 14, 26.

Sprawdźmy:
Jana 16:7: "Ja zaś mówię wam prawdę: Odchodzę dla waszego pożytku. Bo jeśli nie odejdę, wspomożyciel na pewno do was nie przyjdzie, ale jeśli pójdę, to poślę go do was".
Jana 14:26: "Ale wspomożyciel, duch święty, którego Ojciec pośle w moim imieniu, ten was nauczy wszystkiego i przywiedzie wam na pamięć wszystko, co ja wam powiedziałem".
To jedynie potwierdza to co pisałem, iż duch święty jest to siła, którą Jehowa oddziałuje na ludzi.
Przeskoczyłeś werset Jana 14:15-17: "Jeżeli mnie miłujecie, będziecie przestrzegać moich przykazań; a ja poproszę Ojca i da wam innego wspomożyciela, aby był z wami na wieki, ducha prawdy, którego świat nie może otrzymać, ponieważ ani go nie widzi, ani go nie zna. Wy go znacie, ponieważ z wami pozostaje i jest w was".

To prawda, że Jezus nazwał ducha świętego „wspomożycielem”, który ‛uczy’, ‛świadczy’, ‛daje dowód’, ‛wprowadza’, ‛mówi’, „słyszy” czy też ‛otrzymuje’. Jak wynika z tekstu greckiego, Jezus w takich wypadkach czasami odnosił do tego „wspomożyciela” zaimek osobowy rodzaju męskiego (Jn 14:16, 17, 26; 15:26; 16:7-15).
Biblia obfituje w przykłady personifikacji, czyli przypisywania pewnym pojęciom cech osobowych.
W Księdze Przysłów uosobiona została mądrość (Prz 1:20-33; 8:1-36), która zarówno w języku hebrajskim, jak i polskim jest rodzaju żeńskiego.
Mądrość spersonifikowano również w Mateusza 11:19 i Łukasza 7:35, gdzie mówi się o jej „dziełach” i „dzieciach”.
Apostoł Paweł wspomniał o ‛królowaniu’ grzechu, śmierci oraz niezasłużonej życzliwości, nadając im tym samym cechy osobowe (Rz 5:14, 17, 21; 6:12).
Napisał też, iż grzech ‛otrzymuje bodziec’, ‛sprawia pożądanie’, ‛obałamuca’ i ‛zabija’ (Rz 7:8-11). Z całą pewnością jednak nie uważał, że grzech jest osobą.

Potwierdza to inna scena, która wydarzyć się mogła jedynie po śmierci, zmartwychwstaniu i powrocie Jezusa do nieba:
"A gdy jeszcze trwał dzień święta Pięćdziesiątnicy, wszyscy byli razem na tym samym miejscu i nagle z nieba dobiegł szum jak by pędzącego gwałtownego wiatru i napełnił cały dom, w którym się dzieli.
I ukazały się im jakby języki ognia, i się porozdzielały, i na każdym z nich spoczął jeden,
a wszyscy zostali napełnieni duchem świętym i zaczęli mówić różnymi językami, tak jak duch dawał im się wypowiadać
"(Dzieje 2:1-4).
Tak działa Jehowa poprzez swego ducha świętego - czynnej siły Boga.

faris napisał/a:
I co ? Myślisz, że są silniejsi od Boga? I Bóg pozwoli na to? Nie wydaje mi się.

Silniejsi od Boga? Nikogo takiego nie ma.
Jehowa dopuszcza do tego ze względu na ludzi i ich wiare. Do wróżki idą jedynie ci, co w te wróżby wierzą. One stanowią dla tych ludzi pułapkę. Już pułapką jest czytanie i wyciąganie wnioskow np.: z horoskopów. A takich jest bardzo dużo.
Jaką masz wiarę takie sa Twoje czyny.

[ Dodano: 2008-09-20, 06:29 ]
(Sz)Arek napisał/a:

Moc to tylko jeden z Bożych przymiotów. Obok doskonałej mądrości, doskonałej sprawiedliwości jest owa wszechmoc.
Jednak najwiekszym przymiotem Boga jest miłość. Co do miłości jest powiedziane, że Bóg jest miłością.
Czytasz: "Kto nie miłuje, nie poznał Boga, ponieważ Bóg jest miłością"(1 Jana 4:8).
Podstawą poznania Boga, właściwego zrozumienia Jego działań, a dalej odpowiedniego postępowania tak by się Jemu podobać, by nie chybiać celu - jest poznanie prawdy i całkowite zaufanie. W takim działaniu człowieka Bóg pomaga.
Powiedz znasz ten werset:
Zaufaj Jehowie całym sercem” (PRZYSŁÓW 3:5)?

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-09-20, 19:12   

Moc to tylko jeden z Bożych przymiotów. Obok doskonałej mądrości, doskonałej sprawiedliwości jest owa wszechmoc.
Jednak najwiekszym przymiotem Boga jest miłość. Co do miłości jest powiedziane, że Bóg jest miłością.
Czytasz: "Kto nie miłuje, nie poznał Boga, ponieważ Bóg jest miłością"(1 Jana 4:8).
Podstawą poznania Boga, właściwego zrozumienia Jego działań, a dalej odpowiedniego postępowania tak by się Jemu podobać, by nie chybiać celu - jest poznanie prawdy i całkowite zaufanie. W takim działaniu człowieka Bóg pomaga.
Powiedz znasz ten werset:
„Zaufaj Jehowie całym sercem” (PRZYSŁÓW 3:5)?

Tylko nie wiem po co mi to piszesz jak ja się w pełni z Tobą zgadzam w tym aspekcie.

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-09-21, 07:04   

(Sz)Arek napisał/a:

Jeśli ufasz w moc Boga, to idź za Nim. Poznawaj Go drogą wskazana przez Jezusa.

(Sz)Arek napisał/a:
Tylko nie wiem po co mi to piszesz jak ja się w pełni z Tobą zgadzam w tym aspekcie.

Jeśli się zgadzasz, to czemu piszesz takie rzeczy?

(Sz)Arek napisał/a:
Według mnie nie!

Przecież to sprzeczne jest z Biblią.
Czytasz:
"Położę kres ziemskiemu człowiekowi i zwierzęciu. Położę kres stworzeniu latającemu pod niebiosami i rybom morskim, a także przyczynom potknięcia wraz z niegodziwcami i wytracę ludzi z powierzchni ziemi — brzmi wypowiedź Jehowy. "Wyciągnę też rękę przeciw Judzie i przeciw wszystkim mieszkańcom Jerozolimy i wytracę z tego miejsca tych, którzy pozostali Baalowi,' imię kapłanów cudzoziemskich bogów wraz z kapłanami, i tych, którzy na dachach kłaniają się zastępowi niebios, oraz tych, którzy się kłaniają, przysięgając Jehowie i przysięgając na Malkama; również tych, którzy przestają podążać za Jehową i którzy już nie szukają Jehowy ani nie pytają o niego"(Sofoniasza 2:3-6).
Czy wskazując te fragmenty z Pisma obrażam Twoje uczucia religijne?
Czy nie chodzi każdemu z nas o poznanie prawdy i Boga?
Chciaż nie wiem jakie miałbym mocne przekonanie, bo ktoś kiedys mnie wciągnął do tej czy innej religii, a jednak nie jest ona religią prawdziwą, bo nie czyni tak jak Bóg tego wymaga - odrzucam. Uczynki.
"Daję wam nowe przykazanie, żebyście się wzajemnie miłowali; tak jak ja was umiłowałem, żebyście wy też miłowali się wzajemnie.
Po tym wszyscy poznają, że jesteście moimi uczniami, jeśli będziecie się nawzajem miłować
"(Jana 13:34,35).
Gdy brak tego w religii, to znak, że nie ma ona nic wspólnego z prawdziwą religią pochodzaca od Boga, jest to fałszywa religia chociażby byli w niej wszyscy mieszkańcy ziemi.
Prawda!!! Ot co, jedynie się liczy!!!

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-09-21, 19:40   

Podsumuję moje stanowisko, bo coś sie nie rozumiemy i zarzucamy sobie pewne rzeczy, w których tak naprawdę się zgadzamy.
Ufam w Moc Bożą i wierzę, że ma on władzę absolutną nad złymi duchami. Wszelką magię i wróżbiarstwo (takie prawdziwe, a nie naciąganie tylko dla zysku) rozumiem tylko i wyłącznie jako kontakt z okultyzmem. Ufam więc, w Moc Bożą w stosunku do takich zachowań i wierzę, że przychodząc do takiej wróżki z Imieniem Pana na ustach nie pozostanie ona wobec tego obojętna.
Co do samej kobiety nie mam nic. Pragnąłbym szczerze, by zawróciła ze swej drogi. Nie nawrócę jej jednak poprzez rozmowę, czy cytowanie fragmentów z Biblii. Tu potrzebny jest egzorcysta. Jedyne co ja mogę zrobić, to zaufać Bogu i "podenerwować" szatana.
Chciałbym, by osoby mające kontakt z siłami satanistycznymi doznały oświecenia światłem Ducha Świętego i nawróciły się. Jeżeli jednak ich serca będą zbyt zatwardziałe - stanie się z nimi to, o czym pisze cytowany przez Ciebie fragment.

Nona 

Wysłany: 2008-09-22, 18:57   

Wtrącę coś nie do końca związanego z tematem.
Znajomy ksiądz opowadał raz jak pewna animatorka z OAZY (znajoma brata, studiująca w USA) zadzwoniła do niego a pewnym problemem: ma obowiązkowe zajęcia z jogi i jeżeli nie będzie na nie chodzić to ją po prostu wyrzucą. "Instruktorka" mówiła np. żeby wyciągnąć przed siebie ręcę, zamknąć oczy, pomyśleć o wszyskich złościach i nienawiści i cały ten gniew przenieść na zubki palców. Ksiądz poradził jej aby wyciągnęła te ręce, ale zamiast tego, co poleca to pani, zaczęła modlić się do Ducha Świętego. po kilku dniach zadzwoniła ponownie z informacją: zrobiłam tak jak ksiądz mówił, ale przełożona od razu krzyknęła: "STOP!!! KTOŚ PRZESZKADZA!!!"

hmm... warte chwili zastanowienia...

Odpowiedz do tematu