Zalezy jakiego rodzaju wolontariat masz na mysli. Np. WOŚP to wolontariat organizowany raz w roku, są miejsca, gdzie opiekujesz się zwierzętami, ludźmi starszymi lub dziećmi w szpitalu.
Nie wiem w jakim jestes wieku, ale za wolontariat dostaje się 2pkt do liceum, czy gdzie tam idziesz po gimnazjum. Ale to już dodatkowe korzyści płynące z tego typu akcji.
Wysłany: 2007-05-04, 06:36
Mozesz isc do schroniska dla psow i tam dzialac, ale wpadniesz w depresjepo zobaczeniu takiej ilosci piednych zwierzat; mozesz chodzic do osrodkow dla dzieci z autyzmem, mozesz tez nosic zupe w sloiku do starszej niedoleznej osoby. Jak widzisz jest wiele mozliwosci i tylko Ty sama musisz zdefiniowac siebie, co tak naprawde ccesz robic.
Cytat:
kasia123456
zastanawia mnei czemu ktos bardziej abitnego nicku wymyslec nei moze
Zalezy jakiego rodzaju wolontariat masz na mysli. Np. WOŚP to wolontariat organizowany raz w roku, są miejsca, gdzie opiekujesz się zwierzętami, ludźmi starszymi lub dziećmi w szpitalu.
Cytat:
Mozesz isc do schroniska dla psow i tam dzialac, ale wpadniesz w depresjepo zobaczeniu takiej ilosci piednych zwierzat; mozesz chodzic do osrodkow dla dzieci z autyzmem, mozesz tez nosic zupe w sloiku do starszej niedoleznej osoby. Jak widzisz jest wiele mozliwosci i tylko Ty sama musisz zdefiniowac siebie, co tak naprawde ccesz robic.
można chodzic do przedszkola i np czytać dzieciom w ramach akcji "cała polska czyta dzieciom", chodzic do świetlic i pomagać w nauce... możliwości są naprawdę wielkie, tylko ty musisz wiedzieć czego chcesz
_________________ "Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje, ale nikt do końca jej nie rozumie"
Cytat:
ale za wolontariat dostaje się 2pkt do liceum,
1 pkt
A jak jesteś z Wrocławia to jeden, bo oni mają specialny system rekrutacyjny ;-)
*faris
Wysłany: 2007-05-04, 10:30
Schroniska dla zwierząt, Dom Dziecka, jakieś te miejsca gdzie wydają posiłki dla biednych itp... Zależy co chcesz konkretnie robić. A żeby być wolontariuszką - jeśli nie masz skończonych 18 lat to potrzebna pisemna zgoda rodziców, a jeśli nie, to umawiasz się na rozmowę z kierownikie ośrodka i tam wszystkiego się dowiadujesz.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Form wolontariatu jest wiele. Zależy co chcesz, potrafisz i jesteś w stanie robić. Dla osób o mocnych nerwach nadają się schroniska. W ogóle prawie każda forma wolontariatu wymaga pewnej, hmm, może nie znieczulicy ale tego że potrafi się nie myśleć o tym co dzisiaj się zobaczyło, pogodzenia ze śmiercią (w przypadku domów starców, schronisk, czy szpitali dla śmiertelnie chorych dzieci)
No ja pracowałam jako wolontariuszka. Ale niestey juz nie mam czasu. Pracowalam w Domu Starcow. Podawałam leki, prowadzałam do toalety, rysowałam z nimi, spiewalam i karmilam. Niektorzy z nich sa jak dzieci. Ale jest fajnie, jednak trzeba miec silne nerwy, bo potrzebuja oni stałej opieki i trzeba sie umiec pogodzic z ich smiercia. Bo oni sa tam juz do swojego konca. A dowiedzialam sie przez znajomego, umowilam sie telefonicznie na rozmowe i pojechalam. Przyjeli mnie bez problemu, potrzebna tylko jesli jestes niepelnoletnia zgoda rodzicow.
_________________ 'You are the light that's leading me to the place where I find peace again'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.