Forum Dyskusyjne :: Wolontariat

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Wolontariat

Wolontariat
Autor Wiadomość

kasia123456

Wysłany: 2007-05-03, 11:01   Wolontariat

Chciałabym chodzić do wolontariatu. Ale najpierw chciałabym posłuchać opinii osób które juz tam uczęszczają. Takie jakies ogólne info

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-05-03, 11:04   

Cytat:
Chciałabym chodzić do wolontariatu.

wolontariat to nie sklep, do niego się nie chodzi
Cytat:
chciałabym posłuchać opinii osób które juz tam uczęszczają.

jak wyżej
Cytat:
Takie jakies ogólne info

zadaj pytania konkretne

*miss irony 

Wysłany: 2007-05-03, 21:30   

Spróbuj. Zawsze możesz zrezygnować ;p
A ja cie kocham

*Yenna 
ektomorficzka

Wysłany: 2007-05-04, 00:19   

Zalezy jakiego rodzaju wolontariat masz na mysli. Np. WOŚP to wolontariat organizowany raz w roku, są miejsca, gdzie opiekujesz się zwierzętami, ludźmi starszymi lub dziećmi w szpitalu.
Nie wiem w jakim jestes wieku, ale za wolontariat dostaje się 2pkt do liceum, czy gdzie tam idziesz po gimnazjum. Ale to już dodatkowe korzyści płynące z tego typu akcji.

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-05-04, 06:36   

Mozesz isc do schroniska dla psow i tam dzialac, ale wpadniesz w depresjepo zobaczeniu takiej ilosci piednych zwierzat; mozesz chodzic do osrodkow dla dzieci z autyzmem, mozesz tez nosic zupe w sloiku do starszej niedoleznej osoby. Jak widzisz jest wiele mozliwosci i tylko Ty sama musisz zdefiniowac siebie, co tak naprawde ccesz robic.

Cytat:
kasia123456
zastanawia mnei czemu ktos bardziej abitnego nicku wymyslec nei moze

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-05-04, 08:45   

Cytat:
ale za wolontariat dostaje się 2pkt do liceum,

1 pkt ;)
Cytat:
Zalezy jakiego rodzaju wolontariat masz na mysli. Np. WOŚP to wolontariat organizowany raz w roku, są miejsca, gdzie opiekujesz się zwierzętami, ludźmi starszymi lub dziećmi w szpitalu.

Cytat:
Mozesz isc do schroniska dla psow i tam dzialac, ale wpadniesz w depresjepo zobaczeniu takiej ilosci piednych zwierzat; mozesz chodzic do osrodkow dla dzieci z autyzmem, mozesz tez nosic zupe w sloiku do starszej niedoleznej osoby. Jak widzisz jest wiele mozliwosci i tylko Ty sama musisz zdefiniowac siebie, co tak naprawde ccesz robic.

można chodzic do przedszkola i np czytać dzieciom w ramach akcji "cała polska czyta dzieciom", chodzic do świetlic i pomagać w nauce... możliwości są naprawdę wielkie, tylko ty musisz wiedzieć czego chcesz

*Yenna 
ektomorficzka

Wysłany: 2007-05-04, 09:38   

Rdzawa napisał/a:
Cytat:
ale za wolontariat dostaje się 2pkt do liceum,

1 pkt

A jak jesteś z Wrocławia to jeden, bo oni mają specialny system rekrutacyjny ;-)

*faris 

Wysłany: 2007-05-04, 10:30   

Schroniska dla zwierząt, Dom Dziecka, jakieś te miejsca gdzie wydają posiłki dla biednych itp... Zależy co chcesz konkretnie robić. A żeby być wolontariuszką - jeśli nie masz skończonych 18 lat to potrzebna pisemna zgoda rodziców, a jeśli nie, to umawiasz się na rozmowę z kierownikie ośrodka i tam wszystkiego się dowiadujesz.
Mumiiiiinki!

Nisia 

Wysłany: 2007-05-04, 17:46   

Form wolontariatu jest wiele. Zależy co chcesz, potrafisz i jesteś w stanie robić. Dla osób o mocnych nerwach nadają się schroniska. W ogóle prawie każda forma wolontariatu wymaga pewnej, hmm, może nie znieczulicy ale tego że potrafi się nie myśleć o tym co dzisiaj się zobaczyło, pogodzenia ze śmiercią (w przypadku domów starców, schronisk, czy szpitali dla śmiertelnie chorych dzieci)

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-05-04, 18:00   

Tak sie zastanawiam ile jeszcze osob wymieni to samo.

Złośnica 
burżuazja

Wysłany: 2007-05-06, 21:44   

No ja pracowałam jako wolontariuszka. Ale niestey juz nie mam czasu. Pracowalam w Domu Starcow. Podawałam leki, prowadzałam do toalety, rysowałam z nimi, spiewalam i karmilam. Niektorzy z nich sa jak dzieci. Ale jest fajnie, jednak trzeba miec silne nerwy, bo potrzebuja oni stałej opieki i trzeba sie umiec pogodzic z ich smiercia. Bo oni sa tam juz do swojego konca. A dowiedzialam sie przez znajomego, umowilam sie telefonicznie na rozmowe i pojechalam. Przyjeli mnie bez problemu, potrzebna tylko jesli jestes niepelnoletnia zgoda rodzicow.

Odpowiedz do tematu