Forum Dyskusyjne :: Uspienie

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Uspienie

Uspienie
Autor Wiadomość

#bLu 
I dont like iT

Wysłany: 2007-02-09, 22:20   Uspienie

byliscie kiedys zmuszeni do uspienia zwierzecia..?
kilka godz temu uspili mojego psa... po 13latach ktoore z nia spedzilam..

Jesli byliscie w takiej sytuacji, jak to zniesliscie..?
Czy rzeczywiscie swiadomosc ze zwierze juz sie nie meczy-pomaga?

*faris 

Wysłany: 2007-02-09, 22:22   

nie pomaga, ale jednak lepiej mu jest tak niż jakby się męczył...
pies mojej babci miał raka w uchu, bolało go, przestał słyszeć, strasznie się męczył... chyba lepiej że go uśpili
Mumiiiiinki!

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-02-09, 22:25   

Chyba najlepiej kupic od razu nowe zierze. Wiadomo ze ciezko.... Jako "psiara" spotykam sie czesto z takimi sytuacjami kiedy wlasciciel usypia swojego pupila. I sa dwie drogi. Albo nie kupuje od razu tylko x latach kiedy zupelnie zapomina o ulubiencu.. to chyba ta gorszza bo pustka w sercu pozostaj.. I jest inna mozliwosc. Kupno nowego pupila. Te nowy lokator zaczyna ponownie uzupelniac pustke w sercu, nie odzwyczajasz sie od pewnych obowiazkow a co najwazniejsze jestes tak zaapsorbowany nowym zwierzakiem ze o starym myslisz z usmiechem na twarzy a nie lza w oku.

myszka_miki 

Wysłany: 2007-02-09, 22:35   

mam kota.... jest śmiertelnie chory na raka.... doktor rok temu dawał mojej kotce kiepskie rokowania, na razie jest ze mną jeszcze.... ale z każdym dniem dochodzi do mnie coraz bardziej że nie wiem ile jej jeszcze zostało.... na samą myśl o tym że będę ją musiała kiedyś oddać do uśpienia ciarki mnie przechodzą.... choć wiem że to ulżyłoby jej napewno w cierpieniu....

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-02-10, 00:21   

Mialam taka sytuacje.. w listopadzie. Kotek zyl z nami 14 lat. Bl przekochany, madry, no czlonek rodziny. Zachorowal nam na bialaczke. Chorowal duzo od czasu jak moj brat wyjechal. To byl jego kot, on go znalazl. W ostatniej fazie biedactwo juz nie moglo sie nawet ruszac, oddech sprawial bol, jakiwkolwiek proby przeniesienia go. Musialysmy go z mama zaniesc do uspienia, bo sie naprawde bardzo meczyl. Ale i tak bolalo i wylysmy caly dzien.. Tone lez zesmy wylaly..

Miodowo.

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-02-10, 00:41   

Brutus skoczyl mojej siostrze do gardla, wgryzl sie dosc gleboko, prawie do tetnicy. Ojciec na szczescie podbiegl te kilkanscie metrow, w sama pore chwycil dziada, rzucil nim o sciane domu w przyplywie zlosci, potem zamknal. Weterynarz na wyrazna prosbe uspil od razu, mimo, ze powinien zatrzymac najpierw na obserwacje.

i dobrze, mimo, ze kocham psy. jego szczescie, ze mnie nie bylo w domu.

#deela 

Wysłany: 2007-02-10, 18:13   

na to nic nie pomaga
tuz przed wigilia zdechl moj pies
miala 16,5 roku
wlasciwie jechal brat z mama zeby ja uspic bo juz nie mogla oddychac i strasznie sie meczyla
zdechla w drodze do kliniki mojemu bratu na kolanach
plakalam bardziej niz po dziadku :|

Idia 
pomaluj mi paznokcie

Wysłany: 2007-02-10, 22:24   

Napewno lepiej uśpić zwierzaka niż zeby miał biedak cierpieć. Trudno takie zycie. Na początku jest cięzko jak to zawsze bywa, a tak to nawet tego nie poczuje.

'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''

arh+ 

Wysłany: 2007-02-11, 20:13   

A co myślicie o usypianiu ledwo co narodzonych zwierzą ? Niektorzy topią takie maleństwa ;/ !!!!!!!! kur..

Asystent 

Wysłany: 2007-02-11, 21:10   

mój pies żył do końca "z nami", nie pozwoliliśmy go uśpić wybraliśmy operację wycięcia ogromnego guza - przezył po niej jeszcze 4 lata, choć lekarz specjalnie nie spodziewał się że długo pociągnie. Okazało sie że te lata były wesołe i pełne radości - czasem warto powalczyć o ten czas, zarówno dla nas jak i psa to taki bonus od życia.

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2007-02-11, 21:14   

nie wyobrażam sobie powrotu do domu w ciszy... mam nadzieję, że Dudiasz jeszcze troszkę z nami pobędzie. to musi być straszne dla właściciela.

Nisia 

Wysłany: 2007-02-16, 22:22   

Przeszłam to wielokrotnie...
2 miesiące temu zdecydowałam sie na uśpienie mojej kotki :( Miała nowotwór od 3 lat, żyła z tym długo, na początku leczenie pomagało, pod koniec męczyła się strasznie, nie mogłam dłużej na to patrzeć. Do samego końca byłam z nią, miałam wrażenie że dziękuje mi za to że wreszcie jej ulżyłam. Nie uroniłam przy niej ani jednej łzy, nawet wtedy gdy zasypiając na zawsze burczała i lizała mnie po ręce. Ale po wyjściu z gabinetu nie wytrzymałam dłużej. Do tej pory nie oswoiłam sie z jej stratą. Dożyła wspaniałego wieku, miała 22 lata, była starsza ode mnie.

#Prymas 
najśliczniejszy
kwietysta

Wysłany: 2007-02-16, 22:34   

Nisia napisał/a:
Dożyła wspaniałego wieku, miała 22 lata, była starsza ode mnie.

Nigdy nie słyszałem o tak długo żyjącym kocie.

Edit: A chociaż, po chwilowej analizie danych z internetu może zmienię zdanie. Myślałem, że około 12, ale tam podają co innego. :p
Ostatnio zmieniony przez Prymas 2007-02-16, 22:36, w całości zmieniany 1 raz  

Asystent 

Wysłany: 2007-02-17, 14:45   

Cytat:
po chwilowej analizie danych z internetu może zmienię zdanie.
magic Mr google ^^
chociaż ten wiek dla kota też mnie odrobinę zdziwił

Nisia 

Wysłany: 2007-02-17, 19:52   

22 lata to jeszcze nic ;) Była kiedyś w Anglii kotka imieniem Pussy która dożyła 36 lat. Odeszła chyba w 1939 roku czy jakoś tak.

Blue116 

Wysłany: 2007-02-18, 19:45   

Ehh....Rozpłakałam się czytając ten temat...Przewrażliwiona jestem -_-.
Mam psa i kota, od 6 lat.
Nie wyobrażam sobie, że wracam do domu, i nie wita mnie kot prowadzący mnie pod lodówkę (;-), merdanie psa, nie wyobrażam sobie, że na ciuchach nie mam ich sierści...
A z drugiej strony...Bardziej bolałaby mnie myśl, że one sie męczą, że mogę im ulżyć a tego nie zrobię.
Moje zwierzaki jeszcze pewnie trochę pożyją, ale mimo, że będzie to trudne, na pewno nie zrezygnuję z uśpienia ich bo "mi będzie żal"..Dla mnie najważniejsze są ich odczucia...

Iga... 

Wysłany: 2007-02-21, 15:41   

Nigdy nie dałam zwierzęcia do uśpienia...moje zwierzaki raczej zawsze ginęły pod kołami samochodu albo zostały zagryzione przez inne...zawsze w takich wypadkach rycze jak bóbr, bo bardzo się przywiązuje do zwierząt, więc nawet nie chcę myśleć co by się ze mną działo gdybym miała patrzeć jak mój zwierzaczek zasypia na zawsze...nawet świadomość, że w ten sposób mu ulże, by mi nie pomogła... :rozpacz:

Tadeusz Breza
Ostatnio zmieniony przez Iga... 2007-02-21, 15:41, w całości zmieniany 1 raz  

Aaliyah 

Wysłany: 2007-02-21, 17:29   

Miałam psa - suke był to piękny owczarek niemiecki. miała 9 lat, wabiła sie Tajga. Niestety zachorowała na najgorszego raka jakiego może dostac pies. Był to wściekły nowotwór sutka . Jadała coraz więcj a rak zjadał ją od środka. najgorsze było to że nawet nie było tego widać. Z 50 kg schudla...ach lepiej nie mówic bo od razu łzy mi napływają do oczu.
Jedynym co mogłismy zrobic to uspic ja. weterynarz nie mógl jej pomóc.
Ostatnio zmieniony przez Aaliyah 2007-02-21, 17:31, w całości zmieniany 1 raz  

Black White Orchid 

Wysłany: 2007-03-23, 15:38   

Tak i nigdy nie zapomne tego dnia.
Miałam 5 lat, była już późna jesień.
Moj ukochany piesek ( kundelek) ugryzł jakiegoś głupiego dzieciaka, który rzucał w niego kamieniami.
Oczywiście była awantura.
Ale w końcu wyszło na to,że to wina tego smarkacza.
Potem było gorzej.
Kilku chłopaków ( był z nimi ten mały dzieciak) rzucali ponowaie w Ramzesa kamieniami bo się 'wkurzyli'że go nie ukarano.
Wtedy on się na nich rzucił i ugryzł ponowanie tego samego dzieciaka.
Wtedy jego rodzice powiedzieli,że albo uśpią Ramzesa, albo zgłosza to na policje...

Było pochmurne, późnojesienne popołudnie.
Lekka mżawka,szaro.
Przyjechał weterynarz w dużym zielonym samochodzie.
Nie wiedziałam dokładnie o co chodzi, ale miałam złe przeczucia, bo ojciec uwiązał Ramzesa,żeby nigdzie nie mógł iść.
Siedziałam z koleżankami na murku przed domem.
Ojciec zabrał Ramzesa za dom. Za nimi poszedł weterynarz z jakąś czarną skrzynką.
Słyszałam warczenie i szczekanie Ramzesa. Po chwili wszystko ucichło.
Weterynarz z ojcem nieśli duży czarny worek, wsiedli do samochodu i jechali w strone lasu.
Wiedziałam co się stało, ale nie chciałam dopuścić do siebie tej myśli.
Biegłam za samochodem, dopóki miałam siły.
Straciłam samochód z oczu...

Do dzisiaj to pamiętam i do dzisiaj pluję sobie w brode,że nie wypuściłam Ramzesa...

Sorry za taką długa opowieść..

cate 

Wysłany: 2007-12-20, 12:31   

Matko... to musiał być dla ciebie straszne.
Poza tym nie rozumiem jak twój ojciec mógł coś takiego zrobić!?
Nigdy bym swojemu ojcu czegoś takiego nie wybaczyła...

Odpowiedz do tematu