Forum Dyskusyjne :: Tolerancja

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Tolerancja

Zamknięty przez: Códak
2008-02-28, 21:07
Tolerancja

Czy jesteś tolerancyjny?
Tak
25%
 25%  [ 2 ]
Nie
37%
 37%  [ 3 ]
Czasami
37%
 37%  [ 3 ]
Głosowań: 8
Wszystkich Głosów: 8

Autor Wiadomość

calmative 

Wysłany: 2008-02-27, 18:01   Tolerancja

Czy jesteśmy otwarci na różnorodność etniczną i kulturową?
Proszę o opinie :)
Temat chyba jasny.. jak oceniacie torerancję w naszym kraju, czy wy jesteście tolerancyjni?

Wróżbiarka 

Wysłany: 2008-02-27, 18:28   

calmative napisał/a:

Oczywiście że tak. Nie oceniam ludzi na podstawie ich koloru skóry czy religii jaką wyznają .

calmative napisał/a:
czy wy jesteście tolerancyjni?

No cóż nie jestem tolerancyjna dla nietolerancji

calmative napisał/a:
jak oceniacie torerancję w naszym kraju

Moim zdaniem nie jest tak źle jakby nam się wydawało. Wydaje mi się że Polska jest raczej tolerancyjny kraje a ta tolerancja ma korzenie historyczne. Byliśmy kiedyś jednym krajem w europie "bez stosów"
"Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu

calmative 

Wysłany: 2008-02-27, 18:49   

często wydaje mi się, że teraz bardziej tolerancyjni są ludzie młodzi, i z mojego doświadczenia mam tylko jeden niemiły przypadek skrajnej nietolerancji wobec każdej osoby. Ze względu na muzykę, kolor skóry, religię, pochodzenie. Ale cięzko walczyć z czymś takim, zmieniać przekonania.

monia_89 
Racjonalistka

Wysłany: 2008-02-27, 19:31   

calmative napisał/a:

A dlaczego by nie? Ludzie są różni względem toleracji, faktycznie istnieją różne streotypy względem wiary,koloru skóry itp. Ale to kwestia podejścia do toleracji każdego z nas.

calmative napisał/a:
jak oceniacie torerancję w naszym kraju

Także wydaję mi się nie jest tak zle, ale w każdym kraju można spotkać ludzi którzy o toleracji nie mają zielonego pojecia.

calmative napisał/a:
czy wy jesteście tolerancyjni?

Tak,staram się i myślę że nie jest z nią aż tak zle.

war 

Wysłany: 2008-02-27, 19:40   

ja osobiscie nie uwazam sie za osobe tolerancyjna i wydaje mia sie ze tolerancja to troche abstrakcyjne pojecie poniewaz nie ma ludzi ktorzy sa w stanie tolerowac wszystko. nie tolerujemy wojen, nienawisci, ludzi nietolerancyjnych wiec czy tak naprawde istnieje tolerancja. nie przeszkadzaja mi ludzie z innym kolorem skory czy innej wiary ale sa rzeczy ktorych tolerowac sie nie da

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2008-02-28, 01:11   

Polska jest i długo jeszcze będzie krajem nietolerancyjnym. Nie widzę w tym samych minusów. Sam nie toleruję wielu zjawisk czy spraw - np. homoseksualizmu w obecnej eksponowanej formie, islamu jako religii z gruntu i natury złej.

Wróżbiarka napisał/a:
Moim zdaniem nie jest tak źle jakby nam się wydawało. Wydaje mi się że Polska jest raczej tolerancyjny kraje a ta tolerancja ma korzenie historyczne. Byliśmy kiedyś jednym krajem w europie "bez stosów"

Z korzeni wyrasta właśnie nietolerancyjność. I nigdy nie mieliśmy żadnego dłuższego okresu tolerowania innych religii i tak dalej, "państwo bez stosów" - to utarty dosłowny frazes. Nikogo nie palono i na tym różnice się kończyły:)
Ostatnio zmieniony przez Igloo 2008-02-28, 01:12, w całości zmieniany 1 raz  

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-02-28, 01:17   

A mamy inne wyjście?
Jesli chcemy być szanowani za naszą kulturę, to tą samą walutą należy odpłacać innym.
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

Prince 
Bordeline

Wysłany: 2008-02-28, 07:29   

http://znajomi.biz/topics...nosc-vt1066.htm Było ?

tedwa 

Wysłany: 2008-02-28, 16:34   

Słowo tolerancja straciło już swoje znaczenie... np. jak nie czujesz żalu za jedwabne to jesteś antysemita, to nietolerancyjne...albo jak nie zgadzasz sie aby homoseksualiści biegali Ci po mieście i darli mordy, że mają za mało wolności to też jesteś nietolerancyjny albo inaczej mówiąc homofob...

Tak, było. Zamykam. Códak.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi