Czy jesteśmy otwarci na różnorodność etniczną i kulturową?
Proszę o opinie
Temat chyba jasny.. jak oceniacie torerancję w naszym kraju, czy wy jesteście tolerancyjni?
Wiek: 58 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 823 Skąd: ciemna dolina
Wysłany: 2008-02-27, 18:28
calmative napisał/a:
Oczywiście że tak. Nie oceniam ludzi na podstawie ich koloru skóry czy religii jaką wyznają .
calmative napisał/a:
czy wy jesteście tolerancyjni?
No cóż nie jestem tolerancyjna dla nietolerancji
calmative napisał/a:
jak oceniacie torerancję w naszym kraju
Moim zdaniem nie jest tak źle jakby nam się wydawało. Wydaje mi się że Polska jest raczej tolerancyjny kraje a ta tolerancja ma korzenie historyczne. Byliśmy kiedyś jednym krajem w europie "bez stosów"
_________________ "Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu
często wydaje mi się, że teraz bardziej tolerancyjni są ludzie młodzi, i z mojego doświadczenia mam tylko jeden niemiły przypadek skrajnej nietolerancji wobec każdej osoby. Ze względu na muzykę, kolor skóry, religię, pochodzenie. Ale cięzko walczyć z czymś takim, zmieniać przekonania.
A dlaczego by nie? Ludzie są różni względem toleracji, faktycznie istnieją różne streotypy względem wiary,koloru skóry itp. Ale to kwestia podejścia do toleracji każdego z nas.
calmative napisał/a:
jak oceniacie torerancję w naszym kraju
Także wydaję mi się nie jest tak zle, ale w każdym kraju można spotkać ludzi którzy o toleracji nie mają zielonego pojecia.
calmative napisał/a:
czy wy jesteście tolerancyjni?
Tak,staram się i myślę że nie jest z nią aż tak zle.
_________________ Trzeba umieć znaleźć ripsote, na wypowiedzi debili
war
Wysłany: 2008-02-27, 19:40
ja osobiscie nie uwazam sie za osobe tolerancyjna i wydaje mia sie ze tolerancja to troche abstrakcyjne pojecie poniewaz nie ma ludzi ktorzy sa w stanie tolerowac wszystko. nie tolerujemy wojen, nienawisci, ludzi nietolerancyjnych wiec czy tak naprawde istnieje tolerancja. nie przeszkadzaja mi ludzie z innym kolorem skory czy innej wiary ale sa rzeczy ktorych tolerowac sie nie da
_________________ When we were young the future was so bright
Polska jest i długo jeszcze będzie krajem nietolerancyjnym. Nie widzę w tym samych minusów. Sam nie toleruję wielu zjawisk czy spraw - np. homoseksualizmu w obecnej eksponowanej formie, islamu jako religii z gruntu i natury złej.
Wróżbiarka napisał/a:
Moim zdaniem nie jest tak źle jakby nam się wydawało. Wydaje mi się że Polska jest raczej tolerancyjny kraje a ta tolerancja ma korzenie historyczne. Byliśmy kiedyś jednym krajem w europie "bez stosów"
Z korzeni wyrasta właśnie nietolerancyjność. I nigdy nie mieliśmy żadnego dłuższego okresu tolerowania innych religii i tak dalej, "państwo bez stosów" - to utarty dosłowny frazes. Nikogo nie palono i na tym różnice się kończyły:)
Ostatnio zmieniony przez Igloo 2008-02-28, 01:12, w całości zmieniany 1 raz
A mamy inne wyjście?
Jesli chcemy być szanowani za naszą kulturę, to tą samą walutą należy odpłacać innym.
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Słowo tolerancja straciło już swoje znaczenie... np. jak nie czujesz żalu za jedwabne to jesteś antysemita, to nietolerancyjne...albo jak nie zgadzasz sie aby homoseksualiści biegali Ci po mieście i darli mordy, że mają za mało wolności to też jesteś nietolerancyjny albo inaczej mówiąc homofob...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.