Wiek: 16 Dołączyła: 21 Maj 2008 Posty: 26 Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: 2008-05-22, 14:18 Subkultury
Zdumiewa mnie fakt ze niektórzy mogą zarówno słuchac PP, FARBEN LEHRE, NIRVANY
jak i jakies tam Techno.. czy hip hop
nie wiem jak wam ale mnie się to kłóci i ja tu widze sprzeczność.
Co wy o tym myślicie?
Dla mnie np. Oi-e to zwykli zadymiarze, którzy chlanie stawiają ponad wszystko inne a może to ja sie myle? licze, że rozwiejecie moje wątpliwości...
Peace
_________________ Nie mam już w sobie ani trochę krzty pasji, więc pamiętajcie lepiej jest szybko wypalić się niż znikać powoli. Pokój, miłość, empatia.
Wysłany: 2008-05-22, 22:37
Chęć poznawania wielu gatunków świadczy o dojrzałości muzycznej. Jednak słuchanie Rocka i techno jednocześnie świadczy chyba tylko o tym, że dana osoba nie ma gustu bo to są dwie skrajności. I rzeczywiście... często potwierdziło sie to w rozmowach, które przeprowadziłem z takimi ludźmi. Przeważnie okazywało się, że takie osoby nie mają absolutnie żadnego pojęcia o muzyce.
_________________ [podpis niezgodny z regulaminem forum]
Nirvana09 zgadzam się,aczkolwiek mówisz,jakby trzeba ograniczać się do jednego gatunku. ;)
_________________ `Głowy są pełne pustych frazesów
Włosy siwieją tu w oparach stresu
Szukając drogi, wiecznie się gubię
Na zakręcie w nieprzyjaznym tłumie ...
gdzie spojrzę to widzę
wszystko czym się brzydzę.
codziennie uciekam
tam gdzie nie ma nic ...`
Ostatnio zmieniony przez immortal 2008-05-23, 09:51, w całości zmieniany 1 raz
Medard - no to w końcu jak, chęć poznawania czy ograniczenie się, bo coś o rytmie (bpm) większym niż x jest już niedopuszczalne i kiczowate.
Przyznam, że techno jako muzyka często generowana przez komputer jest, zazwyczaj, prosta. W sensie łatwoprzyswajalna, o pobudzających niskich rejestrach i piskliwych górach.
A teraz porównanie ni z gruchy ni z pietruchy,
Gdyby rock (ballady) przypisać przedmiotowi nauczanemu w szkole zapewne byłby to Język Polski.
Gdyby techno (powtarzający się beat) przypisać przedmiotowi nauczanemu w szkole zapewne byłaby to matematyka. Ciężko pojąć, ale znając wzór idzie już znacznie łatwiej.
Wysłany: 2008-05-23, 14:05
Segovia (gitarzysta klasyczny) powiedział kiedyś, że muzyka to matematyka. I to prawda, z tym że dobra muzyka rockowa (a nie jakieś popowe pitolenie w stylu Feel) to matematyka wyższa, tak jak Bach np. a techno to coś na zasadzie "1+1= 2 ... huraaaa mamo umiem dodawać"
[ Dodano: 2008-05-23, 14:06 ]
dobry rock, to w twoim metaforycznym ujęciu połączenie matematyki i j polskiego
Nadal mnie nie rozumiesz.
Na siłę wpychasz mi swoje przekonanie o niższości owego gatunku muzyki jakim jest techno.
Przykre.
Rock może być poezją, mieszać w sobie dźwieki bez większego składu i nadal być czymś pięknym.
Nie musi być niczym innym, wystarczy, że pozostanie rockiem.
Wysłany: 2008-05-23, 18:33
... zeszlismy troche z tematu...
Lecz jak poprzednie osoby juz sie wypowiadały, to te osoby które łączą prawie wszytskie style czesto nie mają pojecia o muzyce...
Jak juz wczesniej ktos napisał wywnioskowując z tego jaka pierwszą wiadomosc napisałam ze trzeba sie ograniczac do jedneg stylu..
Nie! oczywiscie ze nie ale łączenie stylów które są zupełnie inne i w ogóle ludzie z owych stylów maja w ogóle inne pojecie na świat.. to juz sie robi coraz bardziej dziwne.
No tacy "ludzie ulicy" a "dzieci kwiaty"... to jest zupełnie
cos innego..
Peace
_________________ Nie mam już w sobie ani trochę krzty pasji, więc pamiętajcie lepiej jest szybko wypalić się niż znikać powoli. Pokój, miłość, empatia.
Wysłany: 2008-05-23, 19:35 Re: !
Tabris88 napisał/a:
Nadal mnie nie rozumiesz.
Na siłę wpychasz mi swoje przekonanie o niższości owego gatunku muzyki jakim jest techno.
Przykre.
Rock może być poezją, mieszać w sobie dźwieki bez większego składu i nadal być czymś pięknym.
Nie musi być niczym innym, wystarczy, że pozostanie rockiem.
Jeżeli mówisz o jakimś kiczowatym rocku to spoko, może i masz rację, ale ja uważam, że w techno na okrągło powtarzane są te same schematy i wiele jest w tej muzyce przypadkowości. Wystarczy mieć jako taki słuch, zainstalować sobie program do robienia muzy "fruity loops 7" i łupać na poczekaniu utwory techno. Z rockiem taki numer już nie przejdzie
Ale bez obrazy. Nie czepiam się, tylko wyrażam swoje zdanie
Wiek: 18 Dołączyła: 22 Maj 2008 Posty: 153 Skąd: Pewne Przedwieście
Wysłany: 2008-05-23, 21:35
Hmm... co do głownego tematu ->
Nirvana09 napisał/a:
Zdumiewa mnie fakt ze niektórzy mogą zarówno słuchac PP, FARBEN LEHRE, NIRVANY
jak i jakies tam Techno.. czy hip hop
nie wiem jak wam ale mnie się to kłóci i ja tu widze sprzeczność.
Co wy o tym myślicie?
Hmm... myślę, że.. albo nie.. inaczej.. ja słucham zarówno rocku jak i hip-hopu... i mi się to wcale nie kłoci.. ponieważ.. każdy ma inne spojrzenia na wiele rzeczy... chodzi o to... że ja zwracam uwagę najpierw na teksty, później na resztę..:)
Bo inaczej wygląda jeśli ktoś zwraca uwagę najpierw na samą muzykę (w sensie melodii) to rzeczywiście może się kłócić
Wysłany: 2008-05-23, 22:03
Zielona
Tez zwracam uwage pierw na tekst piosenki...
Ale tez trzeba wziąść pod uwage to ze ludzie inaczej w ogóle
to interpretują...
lub słuchają rocku dlatego ze jej przyjaciółka słucha albo po prostu z zasady!..
znam taką osobe która mówi na około ze słucha rocku... a mowiąc ze slucha rocku
ma na mysli ten pedalski zespół Us5..!! no comments..
Nie pogrubiamy niepotrzebnie czcionki
/@
Nie! oczywiscie ze nie ale łączenie stylów które są zupełnie inne i w ogóle ludzie z owych stylów maja w ogóle inne pojecie na świat.. to juz sie robi coraz bardziej dziwne.
No tacy "ludzie ulicy" a "dzieci kwiaty"... to jest zupełnie cos innego..
'ludzie z owych stylów mają inne pojęcie na świat'?
wtf?
każdy ma swoje.
czy to,że słuchasz jakiejś muzyki narzuca od razu sposób np. postrzegania świata?!
poza tym,mówimy o muzyce czy o subkulturach,bo odnoszę wrażenie,że raz o tym,raz o tym. ;)
Nirvana09 napisał/a:
rocku
rocka!
_________________ `Głowy są pełne pustych frazesów
Włosy siwieją tu w oparach stresu
Szukając drogi, wiecznie się gubię
Na zakręcie w nieprzyjaznym tłumie ...
gdzie spojrzę to widzę
wszystko czym się brzydzę.
codziennie uciekam
tam gdzie nie ma nic ...`
Wysłany: 2008-05-26, 20:51
chodzi mi o styl... a nie tylko o muzykę..
Ja bardzo lubie subkulturę gotycką ,metalową i emo . A no właśmie emo !..... dużo ludzi ich nie lubi bo uważa ,że to geje ,ale to nie prawda a w ogóle to emo to nie ciuchy ... . Szkoda mi jest emo bo dużo osob ich nie toleruje i mam nadzieje ze nie dlugo minie moda na emo pozerow :-) .
Odnosząc się do pierwotnego tematu pozwolę sie z toba nie zgodzić. Słucham punku metalu rocka i muzyki podobnej tym stylom. Ale też słucham techno ale nie juz w tym stopniu. Słuchajac zarówno techno jak i punku bądz rocka według ciebie nie znam sie an muzyce. Ale zważ na to ze ja się nie zamykam w jednym określonym stylu muzycznym. Techno ma parę kawałków co mi się podobają rock też. I nie jest to według mnie sprzecznoscią. Po prostu lubię rózne style czasem bardzo sprzeczne klasyki też czasem słucham. Ale u mnie jest jedna muzyka którą kocham jest to punk. A z reszty podobaja mi się tylko niektóre kawałki. To się nazwa tolerancja.
_________________ Mam zepsytą klawiaturę a nie opłaca mi sie kupować nowej więc czasem nie działaja mi polskie litery Mam nadzieję że mi to wybaczycie
Wysłany: 2008-06-16, 10:52
Tabris88 napisał/a:
Widzę, że nie masz wysokich wymagań... uszanuję to. Znam zespoły, które ograniczają się do minimum, ale pokazują coś pięknego. Ale bez przesady! Nie tak jak w techno " um-cyk um-cyk um-cyk... looove. um-cyk um-cyk um-cyk... looove. um-cyk um-cyk um-cyk... looove. um-cyk um-cyk um-cyk... looove. "
Znienawidziłem Techno po tym jak u mnie w mieście otworzono dyskotekę "Protector"... Cała ta pożałowania godna "kultura klubowa" ...
[ Dodano: 2008-06-16, 11:00 ]
Dodam, że podoba mi sę 1 utwór techno Westbama, ale tylko dlatego, że utwór bazuje na motywach J.S. Bacha
Ostatnio zmieniony przez Medard 2008-06-16, 11:04, w całości zmieniany 2 razy
W jaki sposób doszedłeś do moich niskich wymagań? xD
Proszę, zdradź mi to, bom gotów umrzeć z ciekawości.
I wyjaśnij proszę sens swojej wypowiedzi, czym jest przesada, czy są utwory rockowe przypominające bicie basu w utworze techno i w jaki cholerny sposób jest to jakkolwiek możliwe?!
Edit: I tu zbliżamy się niebezpiecznie to postrzegania świata przez pryzmat polskiego dresiarstwa
Choć i przyznam na ziemi istnieją idioci zdolni sygnować swoim pseudonimem takie bzdury jak "Botten Anna" xD
Dobrze oddzielmy zatem "dobre" utwory z grupy muzyki elektronicznej i "złe" utwory z grupu szajsowego gatunku jakim jest techno.
Nie możesz oczekiwać, że ktoś będzie produkował romantyczne i pełne uczucia mixy tekno, kiedy zapotrzebowanie jest na coś zupełnie innego. To nie Bach, nie Mozart, nie Szopen, a wiek XXI. Rozejrzyj się i powiedz ilu widzisz ludzi o tak beznamiętnych głosach jak Twoja nieszczęsna pani z utworu "Love" (czy jak mu tam)
A jak to określiłeś "jechać" po Twoim guście muzycznym nie mam zamiaru, narazie.
_________________ $$$$$@@$$$$$
Ostatnio zmieniony przez Tabris88 2008-06-16, 14:33, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-06-16, 14:05
Tabris88 napisał/a:
W jaki sposób doszedłeś do moich niskich wymagań? xD
Proszę, zdradź mi to, bom gotów umrzeć z ciekawości.
Stwierdziłeś, że wystarczy mieszać dźwięki bez większego składu żeby rock był piękny... hmmm... ok przyznam, że czasami (rzadko) tak bywa...
Tabris88 napisał/a:
I wyjaśnij proszę sens swojej wypowiedzi, czym jest przesada,
Płaskość przekazu muzyki techno, w połączeniu z męczącą automatyką dźwięków. Np. utwór pod tytułem "love", który uczucie miłości przekazuje w taki oto sposób, że prze 7 minut napierdziela monotonny bas "u-cy u-cy u-cy u-cy" w częstotliwości 140 bps i co 10 sekund beznamiętny głos kobiety powtarza słowo "looooveee", w tle niby są jaieś wfekty i przejścia, ale tak naprawdę są to te same (dokładnie te same!) przejścia, stosowane w wielu innych utworach techno.
Tak więc przesadą jest monotonia, monotematyczność, przewidywalność, płaskość przekazu muzyki techno.
Ale spoko. To tylko moje zdanie, mój gust. jeżeli chcecie możecie jechać po moim ukochanym J.S. Bachu, Mozarcie, Pink Floydach, Satrianim, King Crimson....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.