Szłam dzisisj ulicą i widziałam jak grupka młodych chłopaków wyzywa czarnego chłopaka od brudasów.
Nasunęło mi się jedno pytanie co z naszą tolerancją?
Coraz częściej niestety można spotkać osoby, które tak dla zasady głoszą hasła typu polska dla polaków.
Ja nie jesem rasistką wsród znajomych mam czrnego chłopaka, a pozatym mieszkam prawie od urodzenia w towarzystwie romów i nigdy nie spotkało mnie z ich strony nic złego. Nie rozumiem ludzi uprzedzonych, przecierz jesteśmy równi w każdym calu.
Więc pytam: Czy ludzie o innym kolorze skóry są od nas gorsi? Jeśli tak to dlaczego?
Jeżeli był już taki temat to sorki, ale nie doszperałam sie.
_________________ Śmierć to dopiero początek nowej przygody.
Wcale nie są najgorsi, a wręcz przeciwnie mój znajomy z liceum, czarnoskóry chłopak, miał 100% z matury z angielskiego a hasła typu "polska dla polakuw", "precz z czarnuhami" to szczeniackie pieprzenie ludzi, którzy są od nich o wiele gorsi.
Szłam dzisisj ulicą i widziałam jak grupka młodych chłopaków wyzywa czarnego chłopaka od brudasów.
jest różnica czy głupie dzieciaki tak wołają czy ludzie inteligentni, no serio. Chłopacy z mojej byłej klasy ostatnio sobie znaleźli zabawę i bawili się w antysemitów, a serio to chyba nikt nie uważa serio, że "Polska dla Polaków" ...
_________________ "Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje, ale nikt do końca jej nie rozumie"
Niestety ten problem jest, był i będzie widoczny w naszym "pięknym" i tolerancyjnym kraju. Zauważyłem pewną zależność... Im większe miasto tym mniej tego typu zachowań bo i ludzie są bardziej przyzwyczajeni do widoku człowieka o innym kolorze skóry. A w małych miasteczkach i wsiach ciągle krąży mit o złym czarnym ludojadzie. Boimy się tego czego nie znamy ...
antysemityzm to też raczej kwestia bycia idiotą i ignorantem niż przekonań. Wystarczy spojrzeć na przykład - antysemici obwiniający Żydów za II wojnę światową, jednocześnie nie mający pojęcia, że z 6mln Polaków, którzy podczas niej zginęli - ponad 3,5mln - to Żydzi.
mysle ze w Polsce rasizm głęboko zakorzeniony jest jeszcze w pokoleniu powojennym, przekazywany jest z ojca na syna przez stosunek to odmienności rasowej...przykre jest to iż dziecko chcąc obrazić swojego kolego w szkole podstawowej wola na niego... "ty Żydzie!" traktując ten zwrot jako obelgę (za moich czasów w podstawówkach takie określenie istnialo). Dzieciak 9 letni nie ma wyklarowanej opinii na kwestię rasizmu, musi czerpać skądś wzorce...a te daleko ręką nie sięgać, polityka, kościół, szkoła...czasem beretowa babcia wyzywająca sasiadów od masonów... poumierają jeszcze ze dwa pokolenia a pojęcie rasizmu stanie sie w kraju mitem...mam taka nadzieje...
Nie rozumiem gorszego traktowania ludzi o innym kolorze skory!! Niby w czym sa gorsi? mniej inteligentni? watpie, czasem wrecz przeciwnie. W wielu sprawach sa lepsi od "Białych", np w koszykowce? Ilu bialych a ilu czarnych gra w NBA?? No wlasnie... Rap? Nikt nie dorowna Czarnym, tak samo zreszta jak w tancu.. Wiem bo wiele lat tanczylam hip hop - na MŚ w hh pierwsze 10 miejsc przewaznie nalezalo do murzynow - tylko raz zdobylam ten tytul i sadze ze tylko dlatego ze MŚ byly organizowane w Europie i wileu murzynów nie przyjechalo. Polska jest bardzo nietolerancyjnym krajem - zarowno jezeli chodzi o rasizm jak i o homoseksualizm.
_________________ ... ŻYJ SZYBKO ...
... KOCHAJ MOCNO ...
... UMIERAJ MŁODO ...
Wysłany: 2007-07-14, 16:03
Ja sobie tak mysle...Jak czuli by sie tacy ludzie ktorzy szkaluja ludzi o innym pigmencie gdyby sami mieli inny kolor skory...
Przeciez to glupie... Nie rozumiem tez dlaczego ludzie wyzywaja takich ludzi...
_________________ "Człowiek na starość przypomina emerytowanego aktora, który siedzi na widowni i smętnie spogląda jak jego ulubione role gra kto inny."
Bo ludzie boją się i nierozumieją tego czego nie znają. Dla nich łatwiej jest osądzać po pozorach. Poza tym uważam że tacy ludzie muszą być nieźle zacofani.
pozatym mieszkam prawie od urodzenia w towarzystwie romów
Nigdy wiecej romów spod towarowych domów!! Jestem do nich troche uprzedzony po tym jak okradli mojego dziadka i paru znajomych ;/
Cytat:
A w małych miasteczkach i wsiach ciągle krąży mit o złym czarnym ludojadzie. Boimy się tego czego nie znamy ...
Głupszego tekstu to już wymyślić sie nie dało? ;/
Cytat:
mysle ze w Polsce rasizm głęboko zakorzeniony jest jeszcze w pokoleniu powojennym, przekazywany jest z ojca na syna przez stosunek to odmienności rasowej
No, mnie tez tata uczył, ze każdego żyda i czarnucha to odrazu nozem w plecy, żeby nie widział twojej twarzy, bo to wtedy hańba dla rodziny!!
Boże, ludzie zastanówcie sie jakie głupoty piszecie, bo aż żal czytać Chyba, ze was rodzice wychowywali na rasistów i antysemitów, stad takie ciekawe opinie/
Gadacie o tych rasistach, a jakoś wy wywiadach z różnymi obcokrajowcami oni najczęściej mówią, ze wcale nie jest tutaj tak źle. hmm.. propaganda radia Maryja??!!
jak to jest - JAK CZARNY PRZYJEDZIE ZALATWIC COS DO 'BIALEJ' DZIELNICY TO NIC SIE SPECHJALNIE NIESTANIE PZREJDZIE ULICA I SPECJALNIE NIKT GO NIEZAUWARZY
ALE JAK BIALY PRZYJEDZIE DO 'CZARNEJ' DZIELNICY TO CZESTO DOSTANIE W PAPE WIEC JAK TO JEST ..? KTO JEST PZRESLADOWANY...?
DLACZEGO CZARNI PO ZMROKU WJEZDZAJA DO 'BILAYCH DZIELNIC' BEZ OBAW A BIALI BOJA SIE WJEZDZAC W CZARMUCH DZIELNIC
dlaczego w NY 80% stzrelanin i napadow ma miesce w czarnych spolecznosciach...?
w polsce narzie niema tylu czarnych ale - czy u nas tez tak bedzie gdy przyjedzie ich wiecej ..?
osobiscie tego doswiadczylem wczoraj - bylem w dzielnicy czarnych - jak wszedlem do metra to wszyscy sie na mnie gapili jak na trendowatego
pozatym w ich dzielnicy jest straszne brudno smeicie porozwalaNe po ulicach i chodnikach - poprostu maja taka mentalnosc - niemumieja o nic zadbac - niektorzy moi znajomi pytaja no i jak my mamy ich lubic skoro zyja w taki sposob..?
Ostatnio zmieniony przez Tofman 2007-07-18, 04:01, w całości zmieniany 3 razy
Lemn
Wysłany: 2007-07-18, 07:02
Jest mi to obojetne dlaczego ? Bo jesli ja bym trafil to murzynskiej wioski oni tez by mi nie pomogli proste.Oni są tu przesladowani .Bialy czlowiek u nich bylby rowniez .Tak bylo i bedzie .
1,ALE JAK BIALY PRZYJEDZIE DO 'CZARNEJ' DZIELNICY TO CZESTO DOSTANIE W PAPE WIEC JAK TO JEST ..? KTO JEST PZRESLADOWANY...?
DLACZEGO CZARNI PO ZMROKU WJEZDZAJA DO 'BILAYCH DZIELNIC' BEZ OBAW A BIALI BOJA SIE WJEZDZAC W CZARMUCH DZIELNIC
2.dlaczego w NY 80% stzrelanin i napadow ma miesce w czarnych spolecznosciach...?
w polsce narzie niema tylu czarnych ale - czy u nas tez tak bedzie gdy przyjedzie ich wiecej ..?
3.osobiscie tego doswiadczylem wczoraj - bylem w dzielnicy czarnych - jak wszedlem do metra to wszyscy sie na mnie gapili jak na trendowatego
4.pozatym w ich dzielnicy jest straszne brudno smeicie porozwalaNe po ulicach i chodnikach - poprostu maja taka mentalnosc - niemumieja o nic zadbac - niektorzy moi znajomi pytaja no i jak my mamy ich lubic skoro zyja w taki sposob..?
Pozwoliłam sobie ponumerowć.
1.Rasizm istnieje w obie strony.
2.A to wynika z tego że może czarni są bardziej porywczy i bardziej bronią swoich ulic.
3.U nich jest więcej gangów itp. oni walczą bo tak mają zakodowane tak mi się wydaje
4.W drugą stronę też to działa
To to akurat prawda. Nie ważne czy w Polsce czy w USA ich dzielnice są zaśmiecone i strach tam chodzić.
Rasizm nie jest obecny tylko w Polsce.....
Nienawidzę takiej dyskryminacji:/
Biali się tłumaczą mówiąc-to oni nas dyskryminują...
Jak na moje oko to kto pierwszy zaczął?
Murzyni byli sprzedawani w niewole dla białych.
To normalne,że mają gdzieś głęboko zakodowane,żeby wystrzegać się nas i sami próbują się jakoś bronić...
Najpierw biali zaczęli,a teraz płaczą,że sami są dyskryminowani..
Ja nic do nich nie mam,nie rozumiem takiego myslenia-czarny=gorszy:/
Sama przez swoją jasną karnacją wolałabym być np mulatką.......
Pewnie niewiele mnie zrozumie,nic nie szkodzi..
Tofman napisał/a:
JAK CZARNY PRZYJEDZIE ZALATWIC COS DO 'BIALEJ' DZIELNICY TO NIC SIE SPECHJALNIE NIESTANIE PZREJDZIE ULICA I SPECJALNIE NIKT GO NIEZAUWARZY
jak na moje oko wcale tak nie jest...U mnie w okolicy są akademiki..Pełno tam "czarnych" przyjeżdża uczyć się i mimo,że dość przyzwyczaiłam się do ich widoku to i tak widzę,jak oni idą ulicą a za nimi co 5 kroków ktoś się odwraca i głupio gapi...
_________________ ...wiemy o sobie tyle,na ile nas sprawdzono...
Ostatnio zmieniony przez misiamisia 2007-07-19, 07:45, w całości zmieniany 2 razy
2.A to wynika z tego że może czarni są bardziej porywczy i bardziej bronią swoich ulic.
3.U nich jest więcej gangów itp. oni walczą bo tak mają zakodowane tak mi się wydaje
No ale to ich chyba nie usprawiedliwia?
Cytat:
Rasizm nie jest obecny tylko w Polsce.
Rasizm jest wszedzie, w kazdej postaci i napewno nie największy w Polsce
Cytat:
Jak na moje oko to kto pierwszy zaczął?
Murzyni byli sprzedawani w niewole dla białych.
To normalne,że mają gdzieś głęboko zakodowane,żeby wystrzegać się nas i sami próbują się jakoś bronić...
Najpierw biali zaczęli,a teraz płaczą,że sami są dyskryminowani..
Dobra, ale zaczęli to jakieś 300 - 400 lat temu, wiec czemu obecne pokolenie ma być narażone na konsekwencje?
Btw. Dlaczego każdy kto przebywał w USA z rok lub wiecej (nie wiem ile przebywał tam Tofman, mówie o przypadkach które znam z rl) wraca praktycznie jako rasista?...
To,że powstało to tak dawno nie znaczy,że nie ma konsekwencji do dzisiaj...
Tym bardziej,że o ile dobrze mi wiadomo nie było takiej przerwy w historii,w której nie panowałby rasizm chociażby w małej postaci...Jest on cały czas aktualny i nie sądze,by poprostu znikł..
_________________ ...wiemy o sobie tyle,na ile nas sprawdzono...
To, ze ma konsekwencje do dzisiaj to nie wina obecnego pokolenia, ale nvm.
Natomiast wk***ia mnie niesłychanie okrutny faszyzm w krajach europy zachodniej. Tam już prawie nie ma wolnosci słowa ;/ Za wypowiedzenie publicznie słowa "czarnuch" mozesz isc do paki na kilkanaście miesiecy... Nierzadko rzeczywistośc wygląda tak jak parodie w southparku uderzysz czarnego/azjate etc i jest to b. często zakwalifikowane jako "przestępstwo na tle rasowy", za to białych to można bić dowoli, no bo przeciez jak "kolorowi" mogliby być rasistami... paranoja ;/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.