Wiek: 58 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 823 Skąd: ciemna dolina
Wysłany: 2007-11-01, 15:09 Plagiat
Wikipedia
" Plagiat (łac. plagium - kradzież) - skopiowanie cudzej pracy/pomysłu (lub jej części) i przedstawienie pod własnym nazwiskiem, np. obrazu, grafiki, fotografii, odkrycia, piosenki, wiersza, wynalazku, pracy magisterskiej, pracy doktorskiej, publikacji naukowej."
Co myślicie na temat kopiowanie cudzych pomysłów ? Czy zdarzyło się wam podpisać pod czymś co nie było waszą własnością? Czy szanujecie cudzą własność intelektualną ?
Przyznaje sama nie jestem bez winy. Zdarza mi się ściągać muzykę i filmy z internetu co jest naruszaniem cudzej własności intelektualnej. Jednak nie zdarzyło mi się podpisać pod cudzym pomysłem czy pracą.
_________________ "Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu
na mojej uczelni naleze do wraz z dziekanami i do skladu komisji dyspyplinarnej
w ubieglym roku akademickim mielismy ok. 8 przypadkow plagiatu - we wszystkich sparawach podejrzani zostali uznani winnymi ( byli to glownie studenci dzienikarstwa)
w tym roku na spotkaniach organizacyjnych pierwszych rocznkow ( wtedy kidy dostaja indexy ) do znudzenia tluklem do ubuw wszytskim studentom pierwszych rocznikow zeby na to uwazali
plagioat jest rzeczą niedopuszczalna. tak samo jak i piractwo. telewizja Planete wyemitoweałas ostatnio program o tym jak powstają pirackie płuty z muzyką , programami komputerowymi i filmami. pokazała również co spotyka ludzi złapanych za piractwo w krajach azjatyckich , a także kary jakie spotykają ich odbiorców.
Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 2452 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2007-11-02, 11:20
Wróżbiarka napisał/a:
Co myślicie na temat kopiowanie cudzych pomysłów ?
żal do sześcianu, to już jest spadnięcie poniżej poziomu morza.
jeśli miałabym coś takiego zrobić to za zgodą autora.
Wróżbiarka napisał/a:
Czy zdarzyło się wam podpisać pod czymś co nie było waszą własnością?
nigdy.
Wróżbiarka napisał/a:
Zdarza mi się ściągać muzykę i filmy z internetu co jest naruszaniem cudzej własności intelektualnej
ale się chyba nie podpisujesz że to Twoje dzieło, więc gdzie tu plagiat? prędzej kradziez, którą większość społeczeństwa uskutecznia.
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
Ostatnio zmieniony przez shala 2007-11-02, 11:22, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2007-11-02, 12:10
shala,
Nie napisałam że ściąganie z internetu to plagiat tylko naruszanie cudzej własności intelektualnej. To że większość społeczeństwo to robi nie oznacza że nie powinni mieć świadomości że w ten sposób pozbawia sie autorów tantiemów czyli wynagrodzenia za ich pracę.
_________________ "Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu
Wysłany: 2007-11-02, 14:13
Ludzie dziela siena tych kreatywnych i nie. Ci drudzy to zazwyczaj smierdzace lenie ktore wola skorzystac z czegos gotowego. Niestety coraz wiecej jest tych drugich. Osoby ktore cenia swoja prace nie narazaja sie na plagiat, a portale ktore udostepniaja prace innych przymykaja oczy na ten zabieg. Co do sciagania filmow i muzyki, aktualnie jest to tak popularne ze nawet osoby pilnujace by tego nie robic, robia to nagminnie. Co poradzic, przeciez taki youtube, niby sie nie da sciagac z niego, ale propaguja przedwczesnie jakies tam utwory i nikt ise tego nie czepia. Poza tym, skoro sciaganie mp3 jest nieleglane to po co sa odtwarzacze ?
Wysłany: 2007-11-02, 14:47
Cytat:
Poza tym, skoro sciaganie mp3 jest nieleglane to po co sa odtwarzacze ?
Istnieją strony n aktórych możesz całkiem legalnie ściągnąć mp3 za opłatą.
*faris
Wysłany: 2007-11-02, 15:39
Wróżbiarka napisał/a:
Właściwie to jest strona, gdzie można ściągnąć legalnie muzykę chyba tylko, ale - jest ograniczony limit pobrań. I np. chyba nie można tylko jednej piosenki tylko cały album.
Wróżbiarka napisał/a:
Co myślicie na temat kopiowanie cudzych pomysłów ?
Jak ktoś sam nic nie wymyśla to plagiatuje, kopiuje, i w ogóle. Głupota. Ludzie się ograniczają, a przez to marnują. Jak można rozwinąć w sobie talenty skoro się nic nie robi w tym kierunku ?
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Wróżbiarka napisał/a:
Właściwie to jest strona, gdzie można ściągnąć legalnie muzykę chyba tylko, ale - jest ograniczony limit pobrań. I np. chyba nie można tylko jednej piosenki tylko cały album.
ale np. kupujac plyte mozesz ją sobie zrzucic na komputer/mp3 i rowniez jest to wtedy legalne.
jedynym, co mam nielegalne sa moje empetrójki i filmy. poza tym staram sie z tym walczyc, nie kopiuje cudzych tekstow etc.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Wysłany: 2007-11-03, 11:14
Czy jestescie tacy naiwni czy tylko udajecie? Co po tych legalnych,platnych stronach jak i tak wszyscy nato leja. O czym tu dyskutowac. WYbierajac miedzy moralnosci i dosc duzymi kosztami a plagiatem zadarmo nie sadze zeby duzoosob wybralo to pierwsze.
Moralnosc nie zawsze wiaze sie z duzymi kosztami. A wyceniac swoja moralnosc na tak niskie kwoty to troche zal. Tak samo jest np. z programami komputerowymi, zwykle istnieja tanie lub darmowe alternatywy.
Wiek: 23 Dołączyła: 14 Sie 2006 Posty: 2326 Skąd: Kraków!
Wysłany: 2007-11-05, 17:51
ja oddzieliłabym kwestię korzystania z pirackich fimów/oprogramowania/piosenek od plagiatu.
według mnie o plagiacie można mówić w przypadku kradzieży czyjejś pracy i podpisania się pod nią własnym nazwiskiem. ja korzystając z pirackiej wersji jakiegoś programu nie mówię całemu światu, że jestem jego autorką, tylko po prostu autora okradam.
Nigdy nie podpisałam się pod czyjąś pracą, bez wiedzy twórcy i nie popieram tego.
_________________ mrau...
*faris
Wysłany: 2007-11-05, 18:13
Mordred napisał/a:
ale np. kupujac plyte mozesz ją sobie zrzucic na komputer/mp3 i rowniez jest to wtedy legalne.
tak, ale jak np. drugi raz się to zrobi, albo pożyczysz koledze itd to już plagiat...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
tak, ale jak np. drugi raz się to zrobi, albo pożyczysz koledze itd to już plagiat...
kupujac plyte mozesz przegrac ja sobie milion razy, w koncu kto chce pewnego dnia obudzic sie z reka w nocniku, bo plyta sie porysowala i nie gra? masz do tego prawo. no i od kiedy nie mozna pozyczac plyt kolegom?
*faris
Wysłany: 2007-11-05, 19:40
Mordred napisał/a:
kupujac plyte mozesz przegrac ja sobie milion razy, w koncu kto chce pewnego dnia obudzic sie z reka w nocniku, bo plyta sie porysowala i nie gra? masz do tego prawo. no i od kiedy nie mozna pozyczac plyt kolegom?
nie uczyli Cię na informatyce, że oryginalny program instalowany na innym komputerze niż Twój to plagiat ?
bleeee, mam niedobrych nauczycieli! okłamali mnie! od podstawówki mnie okłamują! podam ich do sądu. >.<
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Wysłany: 2007-11-06, 11:14
faris napisał/a:
__nie uczyli Cię na informatyce, że oryginalny program instalowany na innym komputerze niż Twój to plagiat ? __
zazwyczaj oryginalne programy mozna instalowac 1-3 razy, na trzch roznych kompach. Inna sprawa sa oryginaln gry, jezeli uwazasz ze zainstalowanie takiej gry na dwoch kompach to plagiat to Wesolych swiat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.