Forum Dyskusyjne :: nazizm , rasizm

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » nazizm , rasizm

nazizm , rasizm
Autor Wiadomość

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-12-15, 15:00   nazizm , rasizm

Wiki
" Rasizm, dyskryminacja rasowa (z fr. le racisme od la race – ród, rasa, grupa spokrewnionych) – pseudonaukowa ideologia oraz wypływające z niej zachowania przyjmujące założenie wyższości niektórych ras ludzi nad innymi. Przetrwanie tych "wyższych" ras staje się wartością nadrzędną i z racji swej wyższości dążą do dominowania nad rasami "niższymi". Większość ideologów rasizmu opiera się na różnicach w wyglądzie ludzi."

Wiki
"nazizm lub hitleryzmem totalitarna ideologia Niemieckiej Narodowo-Socjalistycznej Partii Robotników (NSDAP) , pochodna wobec faszyzmu, obowiązująca jako ideologia państwowa w czasie sprawowania władzy w Niemczech przez NSDAP w latach 1933-1945. Ideologami niemieckiego narodowego socjalizmu byli: Adolf Hitler (Mein Kampf) oraz Alfred Rosenberg i Joseph Goebbels"

Co na ten temat myślicie ? Jak oceniacie postawę ludzi poniżających innych z powodu odmienności ? Jaki cudem w Polsce są naziści w kraju w którym co najmniej połowa z nas ma dziadków lub pradziadków którzy zginęli lub odnieśli rany z rąk nazistowskich Niemiec. Czy nie wydaje sie wam co najmniej obrażające bieganie po mieście w brunatnych koszulach gdy Twój dziadek lub pradziadek zginą w Oświęcimiu bo walczył w AK ?
"Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu
Ostatnio zmieniony przez Wróżbiarka 2007-12-15, 15:00, w całości zmieniany 1 raz  

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-12-15, 17:27   

jak dla mnie to kazda dyskryminacja jest zła. To nie wina człowieka, że jest czarny, bo takich ma rodziców. Dla mnie poniżanie innych ukazuje głupotę, chore zapatrzenie na siebie- jestem lepszy bo nie jestem Żydem. A co złego jest w Żydach? Czym oni się różnią od "zwykłego" człowieka?! (którym z resztą są)

Kiep 

Wysłany: 2007-12-15, 21:11   

Myślę, że nazizm daje tym ludziom złudne poczucie siły :wsciekly:

*Lenka 
yeah

Wysłany: 2007-12-15, 21:24   

Rasizm - jak dla mnie cos chorego. Bo jak mozna czlowieka oceniac chociazby po kolorze skory. Wartocia czlowieka nie jest jego wyglad, a jego zachowanie. A nie kazdy "czarny" jest gorszy. Sa zarozno zli "biali" jak i "czarni"
Nazizm - polecam film "American History X" - przemawia.

tomaszrr 

Wysłany: 2007-12-16, 14:03   

Część hitlerowców podczas drugiej wojny musiała wykonywac wbrew woli pewne rozkazy, co innego, że części sprawiało to czysta przyjemność.

blandest 

Wysłany: 2008-01-27, 01:11   

rasizm to kompletna ciemnota.nie ma zadnego usprawiedliwienia dla takich zachowań.

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2008-01-28, 23:54   

tomaszrr napisał/a:
Część hitlerowców podczas drugiej wojny musiała wykonywac wbrew woli pewne rozkazy, co innego, że części sprawiało to czysta przyjemność.

oj tu się akurat z tymi rozkazami "wbrew woli" mylisz. Niemcy z ochotą wykonywali czystki ludności żydowskiej i cygańskiej, natomiast brew pozorom za niewykonanie rozkazu np. strzelenia w tył głowy Żydowi nie było żadnych kar.

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2008-01-29, 00:48   

Igloo napisał/a:
oj tu się akurat z tymi rozkazami "wbrew woli" mylisz. Niemcy z ochotą wykonywali czystki ludności żydowskiej i cygańskiej

Nieco generalizujesz. u niektorych na pewno wystepowalo cos na wzor moralnosci, sumienia czy czegos takiego, wiec na pewno nie wszyscy Niemcy wykonywali rozkazy z radoscia.

Tabris88 
?

Wysłany: 2008-02-04, 15:55   !

Idea utrzymania "Czystości Rasy" sama w sobie nie była zła.
Wyobraźcie sobie świat bez chorób, gdzie ludzie nie umierają na zwykłe przeziębienie itp
Dopiero spaczony plan izolacji tych "innych" doprowadził do eksterminacji (najefektywniejsza i najprostsza droga do celu).

Zreszta, razism nie nazizm, "dopóki będzie człowiek doputy będą wojny" czy jakoś tak.

Tak na koniec:
Ci biedni i uciskani "inni" wymrą prędzej czy poźniej zdziesiątkowani przez AIDS i głod, a to wszystko dzięki wspaniałomyślności i bogatym darom zamożnej cząstki mieszkańców Ziemi. :D

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2008-02-05, 01:01   

Mordred napisał/a:
Igloo napisał/a:
oj tu się akurat z tymi rozkazami "wbrew woli" mylisz. Niemcy z ochotą wykonywali czystki ludności żydowskiej i cygańskiej

Nieco generalizujesz. u niektorych na pewno wystepowalo cos na wzor moralnosci, sumienia czy czegos takiego, wiec na pewno nie wszyscy Niemcy wykonywali rozkazy z radoscia.

Nie do końca o to mi chodziło, chciałem zaznaczyć, że ci co mordowali, robili to z pasją, a ci, którym to się nie podobało, nie mordowali. Nie było czegoś takiego jak "mordowałem, bo mi kazali", bo nie było kar za niewykonanie rozkazu np. zabicia Żyda.

Tabris88 napisał/a:
Dopiero spaczony plan izolacji tych "innych" doprowadził do eksterminacji (najefektywniejsza i najprostsza droga do celu).

Jesteś w błędzie, żaden plan izolacji nie doprowadził do eksterminacji, bo Hitler nie chciał eksterminować Żydów. "Zmusiło" go do tego dopiero do tego załamanie się ofensywy na Wschodzie.

Tabris88 
?

Wysłany: 2008-02-05, 06:59   !

Stwodzenie Getta w Warszawie dokładnie obrazuje brak planów Hitlera wobec (tutaj) wyznawców Judaizmu. I nie mówiąc o pacyfikacji getta, bo ono rzeczywiście nastąpiło dosyć późno, bo na przełomie 1942-1943, ale o samej ideii.

Zamykasz grupę ludzi w ciasnym, brudnym i pozbawionym wszelkiej przyzwoitości miejscu, gdzie codziennie musisz walczyć o swój posiłek oraz wodę pitną.
Jeżeli zachorujesz, potrąci Cię ciężarówka SS, trafisz na patrol "znudzonych" aryjczyków -prawdopodobnie umrzesz.

Według mnie A.H. miał nadzieje, że "problem" sam się rozwiąże.
Mylił się i dostał za to srogie baty.

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2008-02-05, 13:42   

Nie, Żydzi mieli być docelowo wysyłaniu z gett na Syberię po zwycięstwie nad Związkiem Radzieckim. Dopiero załamanie się ofensywy doprowadziło do konferencji w Wannsee, podczas której zdecydowano o endlosung - a był to już 1942 rok. Wcześniej nic takiego nie planowano. Izolacja nie równa się eksterminacji.

tedwa 

Wysłany: 2008-02-05, 14:54   

Czemu każdy myśli, że ludzie w Polsce zafascynowani narodowym socjalizmem są od razu wielbicielami Hitlera??
Wyobraźcie sobie Narodowy Socjalizm i Nacjonalizm jako bardziej radykalną odmiana patriotyzmu. Co w tym złego, że w Polsce chcę mieć sąsiada Polaka a w Irlandii chcę na wczasach spotkać Irlandczyka??
I czemu w tej chwili mamy taką nagonkę na nacjonalistów podczas gdy w Polsce biega banda pustaków z koszulkami CCCP albo z wizerunkiem Che Guevary. Przecież komuniści byli największymi mordercami. Czyli mogę zabić swojego szefa bo ma więcej pieniędzy ale już nie mogę zabić czarnego który molestował moją siostrę w metrze??

Tabris88 
?

Wysłany: 2008-02-05, 19:27   !

Dobrze Igloo zjadłeś mnie :D
Jedno co jest pewne w danej sprawie to:
H. uważał aryjczyków za rasę panów, a reszte jako tanią siłę roboczą albo i nie to.

tedwa - skad nagle narodowy socjalizm?
Owszem, miło jest mieć sąsiada polaka - jeno niech ten sąsiad nie czai się z nożem na moje gardło przy każdej sposobności. :D

Komuniści byli, są i będą - taka natura ludzka

Taki trudny przykład z tym szefem i czarnym podałeś, ale to dobrze jest nad czym potracić czasu.
Wnioskując z równości dla każdego w utopijnym założeniu powinieneś zgwałcić gwałciciela żeby "wyrównać" wynik - co prowadzi do kolejnych gwałtów itp itd.
Jednym słowem horror.

*faris 

Wysłany: 2008-02-05, 19:30   

tedwa napisał/a:
wyobraźcie sobie Narodowy Socjalizm i Nacjonalizm jako bardziej radykalną odmiana patriotyzmu.

nacjonalizm i socjalizm sam w sobie nie jest zły, teoretycznie, natomiast nazizm - Niemiecki narodowy socjalizm, nijak nie ma w sobie nic dobrego, bo co z tego wynikło każdy wie.

tedwa napisał/a:
I czemu w tej chwili mamy taką nagonkę na nacjonalistów

bo nacjonalizm to ideologia która uznaje własny naród i jego interes za dobro najwyższe, tymczasem 50% społeczeństwa nie czuje się patriotami i nie będzie się bawić w takie rzeczy, nie przeszkadza im to, ale denerwuje obnoszenie się z tym ?coś w tym stylu pewnie...
Mumiiiiinki!

tedwa 

Wysłany: 2008-02-06, 11:43   

Tabris88 napisał/a:

Komuniści byli, są i będą - taka natura ludzka

Taaak ale już nacjonalizm czy narodowy socjalizm to zbrodnia. Heh sama sobie zadajesz kłam...

[ Dodano: 2008-02-06, 11:50 ]
Cytat:
bo nacjonalizm to ideologia która uznaje własny naród i jego interes za dobro najwyższe, tymczasem 50% społeczeństwa nie czuje się patriotami i nie będzie się bawić w takie rzeczy, nie przeszkadza im to, ale denerwuje obnoszenie się z tym ?coś w tym stylu pewnie...

Ja bym powiedział, że nawet więcej % społeczeństwa jest ogłupione ale to nie znaczy, że mamy być na to obojętni. Z tym nie trzeba się obnosić, dla kogoś kto tego typu wartości uznaje za normalne to zwykła sprawa. A to że inni wolą należeć do ślepego bydła pędzonego przez całe życie to ich sprawa mnie ich tylko szkoda.

[ Dodano: 2008-02-06, 11:50 ]
Cytat:

Ja bym powiedział, że nawet więcej % społeczeństwa jest ogłupione ale to nie znaczy, że mamy być na to obojętni. Z tym nie trzeba się obnosić, dla kogoś kto tego typu wartości uznaje za normalne to zwykła sprawa. A to że inni wolą należeć do ślepego bydła pędzonego przez całe życie to ich sprawa mnie ich tylko szkoda.

*faris 

Wysłany: 2008-02-06, 15:42   

tedwa napisał/a:
Ja bym powiedział, że nawet więcej % społeczeństwa jest ogłupione ale to nie znaczy, że mamy być na to obojętni.

Co chcesz robić ? Skoro nie trzeba się 'obnosić' to co ? Siłą wmówisz? Jedni uznają, inni nie, i właściwie tyle w tym temacie, bo każdy czuje się najmądrzejszy i z wiedzą od alfy do omegi, i tak właściwie to nikogo nie przekonasz do innego zdania.
Mumiiiiinki!

tedwa 

Wysłany: 2008-02-06, 16:47   

Hehehehe Ty tak twierdzisz:)
I wierz mi nie wszyscy są tacy jak Ty i nie każdy odpowiada za innych jak Ty heh
Chociaż siłowe rozwiązania bywają czasem bardzo pomocne ale to rzadkość.

*faris 

Wysłany: 2008-02-06, 18:38   

tedwa napisał/a:
I wierz mi nie wszyscy są tacy jak Ty i nie każdy odpowiada za innych jak Ty heh

Z tego co pamiętam sam zacząłeś uogólniać, że ludzie w Polsce myślą coś źle na temat socjalizmu i nacjonalizmu, więc nie wypominaj mi tego, że ja odpowiadam za innych. Każdy jest inny i każdy ma swoje zdanie, jak się z tym nie zgadzasz no to trudno.
Mumiiiiinki!

tedwa 

Wysłany: 2008-02-07, 09:30   

faris napisał/a:
tedwa napisał/a:

Z tego co pamiętam sam zacząłeś uogólniać, że ludzie w Polsce myślą coś źle na temat socjalizmu i nacjonalizmu, więc nie wypominaj mi tego, że ja odpowiadam za innych. Każdy jest inny i każdy ma swoje zdanie, jak się z tym nie zgadzasz no to trudno.

Nie no hehehehe
Z tym to się nie zgodzę, wiem jak jest bo prawie wszyscy, których znam o tych poglądach i w ogóle każdy nacjonalista Ci powie, że większość ludzi tak do tego podchodzi, w sumie siebie mógłbym też pod to podczepić ale nieważne.

O co Ci chodzi w ostatnim zdaniu??
Proszę nie wal mi zdań z książek dla małych liberałów. :D
Ty ogóle nie mnie nie rozumiesz:D

Odpowiedz do tematu