Wiek: 58 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 823 Skąd: ciemna dolina
Wysłany: 2007-12-15, 15:00 nazizm , rasizm
Wiki
" Rasizm, dyskryminacja rasowa (z fr. le racisme od la race – ród, rasa, grupa spokrewnionych) – pseudonaukowa ideologia oraz wypływające z niej zachowania przyjmujące założenie wyższości niektórych ras ludzi nad innymi. Przetrwanie tych "wyższych" ras staje się wartością nadrzędną i z racji swej wyższości dążą do dominowania nad rasami "niższymi". Większość ideologów rasizmu opiera się na różnicach w wyglądzie ludzi."
Wiki
"nazizm lub hitleryzmem totalitarna ideologia Niemieckiej Narodowo-Socjalistycznej Partii Robotników (NSDAP) , pochodna wobec faszyzmu, obowiązująca jako ideologia państwowa w czasie sprawowania władzy w Niemczech przez NSDAP w latach 1933-1945. Ideologami niemieckiego narodowego socjalizmu byli: Adolf Hitler (Mein Kampf) oraz Alfred Rosenberg i Joseph Goebbels"
Co na ten temat myślicie ? Jak oceniacie postawę ludzi poniżających innych z powodu odmienności ? Jaki cudem w Polsce są naziści w kraju w którym co najmniej połowa z nas ma dziadków lub pradziadków którzy zginęli lub odnieśli rany z rąk nazistowskich Niemiec. Czy nie wydaje sie wam co najmniej obrażające bieganie po mieście w brunatnych koszulach gdy Twój dziadek lub pradziadek zginą w Oświęcimiu bo walczył w AK ?
_________________ "Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu
Ostatnio zmieniony przez Wróżbiarka 2007-12-15, 15:00, w całości zmieniany 1 raz
jak dla mnie to kazda dyskryminacja jest zła. To nie wina człowieka, że jest czarny, bo takich ma rodziców. Dla mnie poniżanie innych ukazuje głupotę, chore zapatrzenie na siebie- jestem lepszy bo nie jestem Żydem. A co złego jest w Żydach? Czym oni się różnią od "zwykłego" człowieka?! (którym z resztą są)
_________________ "Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje, ale nikt do końca jej nie rozumie"
Rasizm - jak dla mnie cos chorego. Bo jak mozna czlowieka oceniac chociazby po kolorze skory. Wartocia czlowieka nie jest jego wyglad, a jego zachowanie. A nie kazdy "czarny" jest gorszy. Sa zarozno zli "biali" jak i "czarni"
Nazizm - polecam film "American History X" - przemawia.
_________________ ... ŻYJ SZYBKO ...
... KOCHAJ MOCNO ...
... UMIERAJ MŁODO ...
Część hitlerowców podczas drugiej wojny musiała wykonywac wbrew woli pewne rozkazy, co innego, że części sprawiało to czysta przyjemność.
oj tu się akurat z tymi rozkazami "wbrew woli" mylisz. Niemcy z ochotą wykonywali czystki ludności żydowskiej i cygańskiej, natomiast brew pozorom za niewykonanie rozkazu np. strzelenia w tył głowy Żydowi nie było żadnych kar.
oj tu się akurat z tymi rozkazami "wbrew woli" mylisz. Niemcy z ochotą wykonywali czystki ludności żydowskiej i cygańskiej
Nieco generalizujesz. u niektorych na pewno wystepowalo cos na wzor moralnosci, sumienia czy czegos takiego, wiec na pewno nie wszyscy Niemcy wykonywali rozkazy z radoscia.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Idea utrzymania "Czystości Rasy" sama w sobie nie była zła.
Wyobraźcie sobie świat bez chorób, gdzie ludzie nie umierają na zwykłe przeziębienie itp
Dopiero spaczony plan izolacji tych "innych" doprowadził do eksterminacji (najefektywniejsza i najprostsza droga do celu).
Zreszta, razism nie nazizm, "dopóki będzie człowiek doputy będą wojny" czy jakoś tak.
Tak na koniec:
Ci biedni i uciskani "inni" wymrą prędzej czy poźniej zdziesiątkowani przez AIDS i głod, a to wszystko dzięki wspaniałomyślności i bogatym darom zamożnej cząstki mieszkańców Ziemi.
oj tu się akurat z tymi rozkazami "wbrew woli" mylisz. Niemcy z ochotą wykonywali czystki ludności żydowskiej i cygańskiej
Nieco generalizujesz. u niektorych na pewno wystepowalo cos na wzor moralnosci, sumienia czy czegos takiego, wiec na pewno nie wszyscy Niemcy wykonywali rozkazy z radoscia.
Nie do końca o to mi chodziło, chciałem zaznaczyć, że ci co mordowali, robili to z pasją, a ci, którym to się nie podobało, nie mordowali. Nie było czegoś takiego jak "mordowałem, bo mi kazali", bo nie było kar za niewykonanie rozkazu np. zabicia Żyda.
Tabris88 napisał/a:
Dopiero spaczony plan izolacji tych "innych" doprowadził do eksterminacji (najefektywniejsza i najprostsza droga do celu).
Jesteś w błędzie, żaden plan izolacji nie doprowadził do eksterminacji, bo Hitler nie chciał eksterminować Żydów. "Zmusiło" go do tego dopiero do tego załamanie się ofensywy na Wschodzie.
Stwodzenie Getta w Warszawie dokładnie obrazuje brak planów Hitlera wobec (tutaj) wyznawców Judaizmu. I nie mówiąc o pacyfikacji getta, bo ono rzeczywiście nastąpiło dosyć późno, bo na przełomie 1942-1943, ale o samej ideii.
Zamykasz grupę ludzi w ciasnym, brudnym i pozbawionym wszelkiej przyzwoitości miejscu, gdzie codziennie musisz walczyć o swój posiłek oraz wodę pitną.
Jeżeli zachorujesz, potrąci Cię ciężarówka SS, trafisz na patrol "znudzonych" aryjczyków -prawdopodobnie umrzesz.
Według mnie A.H. miał nadzieje, że "problem" sam się rozwiąże.
Mylił się i dostał za to srogie baty.
Nie, Żydzi mieli być docelowo wysyłaniu z gett na Syberię po zwycięstwie nad Związkiem Radzieckim. Dopiero załamanie się ofensywy doprowadziło do konferencji w Wannsee, podczas której zdecydowano o endlosung - a był to już 1942 rok. Wcześniej nic takiego nie planowano. Izolacja nie równa się eksterminacji.
Czemu każdy myśli, że ludzie w Polsce zafascynowani narodowym socjalizmem są od razu wielbicielami Hitlera??
Wyobraźcie sobie Narodowy Socjalizm i Nacjonalizm jako bardziej radykalną odmiana patriotyzmu. Co w tym złego, że w Polsce chcę mieć sąsiada Polaka a w Irlandii chcę na wczasach spotkać Irlandczyka??
I czemu w tej chwili mamy taką nagonkę na nacjonalistów podczas gdy w Polsce biega banda pustaków z koszulkami CCCP albo z wizerunkiem Che Guevary. Przecież komuniści byli największymi mordercami. Czyli mogę zabić swojego szefa bo ma więcej pieniędzy ale już nie mogę zabić czarnego który molestował moją siostrę w metrze??
Dobrze Igloo zjadłeś mnie
Jedno co jest pewne w danej sprawie to:
H. uważał aryjczyków za rasę panów, a reszte jako tanią siłę roboczą albo i nie to.
tedwa - skad nagle narodowy socjalizm?
Owszem, miło jest mieć sąsiada polaka - jeno niech ten sąsiad nie czai się z nożem na moje gardło przy każdej sposobności.
Komuniści byli, są i będą - taka natura ludzka
Taki trudny przykład z tym szefem i czarnym podałeś, ale to dobrze jest nad czym potracić czasu.
Wnioskując z równości dla każdego w utopijnym założeniu powinieneś zgwałcić gwałciciela żeby "wyrównać" wynik - co prowadzi do kolejnych gwałtów itp itd.
Jednym słowem horror.
*faris
Wysłany: 2008-02-05, 19:30
tedwa napisał/a:
wyobraźcie sobie Narodowy Socjalizm i Nacjonalizm jako bardziej radykalną odmiana patriotyzmu.
nacjonalizm i socjalizm sam w sobie nie jest zły, teoretycznie, natomiast nazizm - Niemiecki narodowy socjalizm, nijak nie ma w sobie nic dobrego, bo co z tego wynikło każdy wie.
tedwa napisał/a:
I czemu w tej chwili mamy taką nagonkę na nacjonalistów
bo nacjonalizm to ideologia która uznaje własny naród i jego interes za dobro najwyższe, tymczasem 50% społeczeństwa nie czuje się patriotami i nie będzie się bawić w takie rzeczy, nie przeszkadza im to, ale denerwuje obnoszenie się z tym ?coś w tym stylu pewnie...
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Taaak ale już nacjonalizm czy narodowy socjalizm to zbrodnia. Heh sama sobie zadajesz kłam...
[ Dodano: 2008-02-06, 11:50 ]
Cytat:
bo nacjonalizm to ideologia która uznaje własny naród i jego interes za dobro najwyższe, tymczasem 50% społeczeństwa nie czuje się patriotami i nie będzie się bawić w takie rzeczy, nie przeszkadza im to, ale denerwuje obnoszenie się z tym ?coś w tym stylu pewnie...
Ja bym powiedział, że nawet więcej % społeczeństwa jest ogłupione ale to nie znaczy, że mamy być na to obojętni. Z tym nie trzeba się obnosić, dla kogoś kto tego typu wartości uznaje za normalne to zwykła sprawa. A to że inni wolą należeć do ślepego bydła pędzonego przez całe życie to ich sprawa mnie ich tylko szkoda.
[ Dodano: 2008-02-06, 11:50 ]
Cytat:
Ja bym powiedział, że nawet więcej % społeczeństwa jest ogłupione ale to nie znaczy, że mamy być na to obojętni. Z tym nie trzeba się obnosić, dla kogoś kto tego typu wartości uznaje za normalne to zwykła sprawa. A to że inni wolą należeć do ślepego bydła pędzonego przez całe życie to ich sprawa mnie ich tylko szkoda.
*faris
Wysłany: 2008-02-06, 15:42
tedwa napisał/a:
Ja bym powiedział, że nawet więcej % społeczeństwa jest ogłupione ale to nie znaczy, że mamy być na to obojętni.
Co chcesz robić ? Skoro nie trzeba się 'obnosić' to co ? Siłą wmówisz? Jedni uznają, inni nie, i właściwie tyle w tym temacie, bo każdy czuje się najmądrzejszy i z wiedzą od alfy do omegi, i tak właściwie to nikogo nie przekonasz do innego zdania.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Hehehehe Ty tak twierdzisz:)
I wierz mi nie wszyscy są tacy jak Ty i nie każdy odpowiada za innych jak Ty heh
Chociaż siłowe rozwiązania bywają czasem bardzo pomocne ale to rzadkość.
*faris
Wysłany: 2008-02-06, 18:38
tedwa napisał/a:
I wierz mi nie wszyscy są tacy jak Ty i nie każdy odpowiada za innych jak Ty heh
Z tego co pamiętam sam zacząłeś uogólniać, że ludzie w Polsce myślą coś źle na temat socjalizmu i nacjonalizmu, więc nie wypominaj mi tego, że ja odpowiadam za innych. Każdy jest inny i każdy ma swoje zdanie, jak się z tym nie zgadzasz no to trudno.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Z tego co pamiętam sam zacząłeś uogólniać, że ludzie w Polsce myślą coś źle na temat socjalizmu i nacjonalizmu, więc nie wypominaj mi tego, że ja odpowiadam za innych. Każdy jest inny i każdy ma swoje zdanie, jak się z tym nie zgadzasz no to trudno.
Nie no hehehehe
Z tym to się nie zgodzę, wiem jak jest bo prawie wszyscy, których znam o tych poglądach i w ogóle każdy nacjonalista Ci powie, że większość ludzi tak do tego podchodzi, w sumie siebie mógłbym też pod to podczepić ale nieważne.
O co Ci chodzi w ostatnim zdaniu??
Proszę nie wal mi zdań z książek dla małych liberałów.
Ty ogóle nie mnie nie rozumiesz:D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.