Wiek: 58 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 823 Skąd: ciemna dolina
Wysłany: 2007-07-12, 06:26 Nastolatkowie stworzyli nowy dekalog
"Gazeta Wyborcza" zwróciła się do 16-latków - licealistów z Pisza, Radomia i Wyszkowa - żeby ułożyli własny dekalog. Co o nim sądzicie, zgadzacie się z nim ?
Oto 10 przykazań współczesnej młodzieży:
1. Nie zabijaj innych;
2. Nie zabijaj siebie;
3. Czcij ojca swego i matkę swoją - jeśli na to zasłużyli;
4. Rodzice, rozmawiajcie z dziećmi;
5. Kłam - to pozwala łatwiej żyć;
6. Kradnij, jeśli musisz, gdy masz okazję;
7. Kochaj się, ale szanuj swoje ciało! Trzeba wiedzieć gdzie, kiedy i z kim;
8. Bez chodzenia do kościoła też możesz być dobrym człowiekiem i katolikiem.
9. Nie zazdrość szpanerom - nie warto;
10. Szanuj siebie i innych.
"Wyborcza" nie opatrzyła tego tekstu żadnym komentarzem.
Wysłany: 2007-07-12, 08:08
Nie widzę celu w tym, co zrobiła Gazeta Wyborcza. Chcieli pokazać różnice między nastolatkami a starszym społeczeństwem? Podkreślić fałszywy, "całokrajowy" katolicyzm w naszym państwie? ... Nie wiem, całkowicie bez większego sensu.
Cytat:
Kłam - to pozwala łatwiej żyć;
Cytat:
Nie zazdrość szpanerom - nie warto;
Poziom tego też nie jest zbyt wysoki...
Wysłany: 2007-07-18, 07:03
To poprostu glupi pomysl wyborczej .Niech sie zwróca do 12-14 latek co w ciąże zaszly
debilizm, przynajmniej odpuscili sobie komentowanie. no i co to mialo na celu? posmianie sie, ze mlodziez popiera zlodziejstwo? no buahaha. to o szpanerach to tez po prostu lipa na kolkach, HA HA, coz za krzepiace i zaszczepiajace w sercach mlodych ludzi pozytywne wartosci haslo.
niekcemisienawetpisac.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
to akurat ujęcie 'podstawowej' zasady życiowej, która panuje od jakiegoś czasu. Albo Ty, albo inni.
To trochę brutalne, ponieważ ujęcie tego w trybie rozkazującym jest dość kontrowersyjne (? trochę za mocne, ale brakuje mi słowa).
No ale ile razy skłamaliście, żeby coś osiągnąć/zdobyć/poradzić sobie/ułatwić coś?
Nieświadomie, ale zapewne tak było.
Różnie sobie można radzić w życiu, jeśli wolą tak, to już ich wybór.
To podoba mis ie najbardziej i widac ze wyyslil to ktos z mozgiem. Reszta to banaly jasne albo jakies idiotyzmy.
smiem watpic.
smeiszne to, nie do konca tez rozumiem o co im chodzilo?
o pkazanie jak naprawde mlodziez jest ZDE-MO-RA-LI-ZO-WA-NA? i po co? to nieprawda, ze to taki mlodziezowy dekalog, cale spoleczenstwo kieruje sie przeciez punktami 5, 6 i 8....
reszta to troche bzdura...
a poza tym, nazwanie tego nowym dekalogiem to pomylka... to nie sa zasady, ktore pozwalaja latwiej zyc, to po prostu tworzenie zasad po to, zeby jakos usankcjonowac swoje zachowanie, pokazac, ze to jest sluszne, bo przeciez w dzisiejszym swiaecie nie mozna inaczej
2 punkt? jasne... i niby ktos w to wierzy i sie do tego stosuje? na ile razy widzi sie malolatow, nawet z podstawowki, cimiacych papierosy chowajac sie za krzakami?
10? mhm... taak... troche koliduje z 3..
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Beznadziejne te gazeta ma pomysły, a ten niby dekalog to pewnie ułożyli sami a nie żadna młodzież. I ciekawe dlaczego przyczepili się akurat tych trzech miast. Ja mieszkam w jednym z nich i wiem że młodzież tu jest normalna, jak wszędzie są grzeczni i ci mniej.
_________________ Marzenie podąża swoim szlakiem, nawet jeśli uważa się je za myśl.
trochę to dziwne, ale to w końcu Polska. Wiadomo, ze dekalog człowiek przez całe życie się zmienia i człowiek dojrzewa całe życie. Ale to chyba lekka przesada co napisali, nie wierzę, że młodzież jest tak pusta i nie rozgarnięta... oh
_________________ All good things come to an end...
;]
to akurat ujęcie 'podstawowej' zasady życiowej, która panuje od jakiegoś czasu. Albo Ty, albo inni.
To trochę brutalne, ponieważ ujęcie tego w trybie rozkazującym jest dość kontrowersyjne (? trochę za mocne, ale brakuje mi słowa).
No ale ile razy skłamaliście, żeby coś osiągnąć/zdobyć/poradzić sobie/ułatwić coś?
Nieświadomie, ale zapewne tak było.
albo Ty albo inni? moim zdaniem bzdura. jesli klamanie to jedna z zasad określających przetrwanie w dzisiejszym swiecie, to naprawde jest on smutny. nie powiem ze nie sklamalam, bo zrobilam to nie raz, ale chyba nie bylo przypadku, kiedy tego nie pozalowalam i nie poczulam sie jak tchorz. w dodatku cholernie przygnebial fakt, ze potrafilam zachowac sie wobec drugiej osoby tak nie fair i nadwyrezyc jej zaufanie. i mysle, ze wlasnie teraz ludzie najbardziej cenia prawde.
Wiek: 58 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 823 Skąd: ciemna dolina
Wysłany: 2007-08-15, 09:56
Jaśmina napisał/a:
Ja mieszkam w jednym z nich i wiem że młodzież tu jest normalna,
No taka jest młodzież trudno się z tym zgodzić ale większość jest właśnie taka jak ten dekalog. Oczywiście możecie zaprzeczać że wy tacy nie jesteście i wasi znajomi też nie ale to tylko odznacza że należycie do mniejszości.
Pluszak napisał/a:
ale to o kradzieżach na przykład jest żenujące.
taaa a dziewczyny które przychodzą do sklepów kosmetycznych żeby się wymalować przed imprezą używając do tego testerów to niby nie jest kradzież.
Sabra napisał/a:
10? mhm... taak... troche koliduje z 3..
Konkluzja jest prosta szanuj tych którzy na to zasłużyli.
_________________ "Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu
A to Maximus88 i jego wiele wnosząca wypowiedz.
Wydaje mi się ze 8 tłumaczy bardzo wiele dla tych którym się wydaje ze przerabianie dekalogu było niewłaściwe (jak by tego nie nazwać )
_________________ "Za błędy pozorów normalności wracam do domu obłędu"
Wydaje mi się ze 8 tłumaczy bardzo wiele dla tych którym się wydaje ze przerabianie dekalogu było niewłaściwe (jak by tego nie nazwać
to jest akurat smieszne, bo dobrym katolikiem nie mozne byc bez chodzienia do kosciaola... to chyba jest w przykazaniach koscielnych....
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.