Forum Dyskusyjne :: Kościół a polityka

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Kościół a polityka

Kościół a polityka
Autor Wiadomość

Ruget 
:*

Wysłany: 2006-08-07, 09:27   Kościół a polityka

Nasz ksiadz probowal wmowic nam ze kościółnie miesza sie do polityki ! i to nie tylko od niego slyszalem ... ale dlaczego ksieza klamia przecie radio maryja jawnie mowilo ze Tusk to ... mial kiedys przyjechac manson do polski i kto sie nie zgodzil kosciol ... wiec chyba cos tu mi nie gra a co Wy myslicie?

koles

Wysłany: 2006-08-16, 19:30   

No moim zdaniem Kościól i polityka mają wiele wspólnego...

manson

Wysłany: 2006-08-24, 00:16   

Kosciol to syf,polityka to syf,wiec do siebie pasuja! A na koncercie mansona bylem.Odjazd,tylko falszowal jak ranny pies.

drobiczek 
eeLOoo

Wysłany: 2006-09-24, 21:04   

Kiedyś Jan Paweł II powiedział (dokładnie nie pamiętam) że kościół nie powinnien mieszać sie w sprawy polityki a polityka w życie kościoła.

ja myslę tak samo. Niestety jest inaczej i często slyszymy jakies aluzje na kazaniach lub wprost słowa na temat jakiejś partii.... paranoja :/

Bango

Wysłany: 2006-10-23, 04:22   

Kościól nie miesza się do polityki, ale może się wypowiadać w kwestiach moralnyc.
co do rydzyka, to należy pamiętać że oprócz tego że jest księdzem to jest także obywatelem Polski i jako taki ma prawo się wypowiadać.
Kościól juz od dawna w Polsce nie odgrywa zadnej roli w Polityce bo został od niej urzedowo odcięty, zajmuje sie tylko posługą kapłańską.
Kościół to sie mieszał w Polityke gdy było średniowiecze.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-01-07, 13:26   

polityka uchodzi za "brudne" zajęcie... i poniekąd jest to prawda

jestem zdecydowanie przeciw temu, aby kościół mieszał się w sprawy polityczne, powinien się skupiać na zupełnie innych zadaniach, a tymczasem codziennie (czy raczej co niedziele, zależy) dostajemy nową porcję politcznych kazań
dziwi mnie tylko, że kościół nadal chce się bawić w politykowanie... tyle razy juz to robił i ani razu mu to na dobre nie wyszło :/
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz
Ostatnio zmieniony przez luba 2007-01-07, 13:27, w całości zmieniany 1 raz  

Gamal 

Wysłany: 2007-01-07, 13:40   

Kosciół nie powinien, ale musi się mieszać do polityki. Dlaczego? Ano dlatego, że jest organizacja mająca na celu manipulację masami w celu osiągnięcia z tego korzyści dla swoich członków. Tak samo jak wszelkie partie polityczne itp. Tak więc nie ma co liczyć na to, że kapłani zostawią politykę w spokoju - oni zawsze będą się do niej mieszać by utrzymać i rozszerzyć swe wpływy. Tak było od zawsze. Religia i polityka zbyt często się splatają - wręcz stają się jednością (Watykan, Afganistan za talibów). Ot wszystko.
A, że kościół temu zaprzecza? A co ma robić? Przyznać, że chodzi mu tylko o włądzę i pieniądze?

arcadius 

Wysłany: 2007-02-21, 17:11   

Mnie osobiście najbardziej denerwuje w tej instytucji to że jest to wielki przeciwnik aborcji,zwolennik wielodzietności a wg. mnie zbyt mało widać potwierdzenia kościoła w tych działaniach.Chodzi mi o to że zbyt mało widać pomocy Kościoła rodzinom które stosują się do głoszonych prawd,tzn. na przykład rodzin wielodzietnych które klepią biedę min. z powodu swojej liczebności,a także brak pomocy domom dziecka które bardzo potrzebują tej opieki.Ja wiem że istnieje Carritas ale to kropla w morzu a pozatym wg. mnie sam przejada zbyt dużą cześć zebranych pieniędzy.Kościół jest świetny w głoszeniu prawd ale jeżeli chodzi o pomoc,z tym bywa różnie, ale za to na nowe kościoły i coraz większe świątynie zawsze zdoła zebrać pieniądze....Czy to nie jest jak w polityce?Dla mnie przez coraz mniejszy kontakt kościoła z rzeczywistością stracił on dużo i o ile sam nie dokona samonaprawy i nie otworzy się bardziej na zwykłego człowieka to straci jeszcze wiele :!:

Aaliyah 

Wysłany: 2007-02-21, 17:24   

moja wiara to Kościół, ale zdanie o kościele jako o instytucji jest gorsze niz można sobie wyobrazić.
Księza marudzą że wszyscy ludzie dajadatki na WOSP a na Caritas mało kto. Ja sie nei dziwie i sama wspieram Orkiestre. przynajmniej pomagam w ten sposón małym, chorym dzieciom, noworodkom i wczesniakom.

Odpowiedz do tematu