Wysłany: 2006-08-07, 09:27 Kościół a polityka Skype: robber-lor
Nasz ksiadz probowal wmowic nam ze kościółnie miesza sie do polityki ! i to nie tylko od niego slyszalem ... ale dlaczego ksieza klamia przecie radio maryja jawnie mowilo ze Tusk to ... mial kiedys przyjechac manson do polski i kto sie nie zgodzil kosciol ... wiec chyba cos tu mi nie gra a co Wy myslicie?
Kościól nie miesza się do polityki, ale może się wypowiadać w kwestiach moralnyc.
co do rydzyka, to należy pamiętać że oprócz tego że jest księdzem to jest także obywatelem Polski i jako taki ma prawo się wypowiadać.
Kościól juz od dawna w Polsce nie odgrywa zadnej roli w Polityce bo został od niej urzedowo odcięty, zajmuje sie tylko posługą kapłańską.
Kościół to sie mieszał w Polityke gdy było średniowiecze.
polityka uchodzi za "brudne" zajęcie... i poniekąd jest to prawda
jestem zdecydowanie przeciw temu, aby kościół mieszał się w sprawy polityczne, powinien się skupiać na zupełnie innych zadaniach, a tymczasem codziennie (czy raczej co niedziele, zależy) dostajemy nową porcję politcznych kazań
dziwi mnie tylko, że kościół nadal chce się bawić w politykowanie... tyle razy juz to robił i ani razu mu to na dobre nie wyszło
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Nabokov Rozpacz
Ostatnio zmieniony przez luba 2007-01-07, 13:27, w całości zmieniany 1 raz
Kosciół nie powinien, ale musi się mieszać do polityki. Dlaczego? Ano dlatego, że jest organizacja mająca na celu manipulację masami w celu osiągnięcia z tego korzyści dla swoich członków. Tak samo jak wszelkie partie polityczne itp. Tak więc nie ma co liczyć na to, że kapłani zostawią politykę w spokoju - oni zawsze będą się do niej mieszać by utrzymać i rozszerzyć swe wpływy. Tak było od zawsze. Religia i polityka zbyt często się splatają - wręcz stają się jednością (Watykan, Afganistan za talibów). Ot wszystko.
A, że kościół temu zaprzecza? A co ma robić? Przyznać, że chodzi mu tylko o włądzę i pieniądze?
_________________ "Mój wypaczony bolszewizm przekształcił się w antybolszewizm i poprzez trockizm doszedł do faszyzmu." Grigorij Jewsiejewicz Zinowiew
Mnie osobiście najbardziej denerwuje w tej instytucji to że jest to wielki przeciwnik aborcji,zwolennik wielodzietności a wg. mnie zbyt mało widać potwierdzenia kościoła w tych działaniach.Chodzi mi o to że zbyt mało widać pomocy Kościoła rodzinom które stosują się do głoszonych prawd,tzn. na przykład rodzin wielodzietnych które klepią biedę min. z powodu swojej liczebności,a także brak pomocy domom dziecka które bardzo potrzebują tej opieki.Ja wiem że istnieje Carritas ale to kropla w morzu a pozatym wg. mnie sam przejada zbyt dużą cześć zebranych pieniędzy.Kościół jest świetny w głoszeniu prawd ale jeżeli chodzi o pomoc,z tym bywa różnie, ale za to na nowe kościoły i coraz większe świątynie zawsze zdoła zebrać pieniądze....Czy to nie jest jak w polityce?Dla mnie przez coraz mniejszy kontakt kościoła z rzeczywistością stracił on dużo i o ile sam nie dokona samonaprawy i nie otworzy się bardziej na zwykłego człowieka to straci jeszcze wiele
moja wiara to Kościół, ale zdanie o kościele jako o instytucji jest gorsze niz można sobie wyobrazić.
Księza marudzą że wszyscy ludzie dajadatki na WOSP a na Caritas mało kto. Ja sie nei dziwie i sama wspieram Orkiestre. przynajmniej pomagam w ten sposón małym, chorym dzieciom, noworodkom i wczesniakom.
_________________ Wszystkie debilki lubią wampirki;););)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.