Forum Dyskusyjne :: "Koniec świata" w roku 2012?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » "Koniec świata" w roku 2012?

"Koniec świata" w roku 2012?
Autor Wiadomość

wciselko 

Wysłany: 2008-05-16, 19:55   

nie mowi kiedy ale mowi ze ma sie zakonczyc ten system rzeczy. to cos w tym stylu. nie mow jak sie nie znasz ;]

Franek55 

Wysłany: 2008-05-16, 22:16   

Niech ten koniec świata sobie będzie. Tylko po Euro :zabawa:

Martuś 

Wysłany: 2008-05-20, 20:01   

Dzień w dzień dla kogoś jest 'koniec świata'
Ktoś umiera i rodzi się ktoś.

To nawet pocieszające,że również i z tak 'doniosłego' i globalnego wydarzenia, można zrobić coś prywatnego.

Indywidualizm jest teraz w cenie bo to towar deficytowy.

Jeśli chodzi o wymiar mniej subiektywny...
Wydaje mi się,ze sami do niego doprowadzimy naszymi zaniedbaniami wobec 'matki-Ziemii'
Czy w 2012? wątpię

JakubJ152 

Wysłany: 2008-05-21, 15:35   

Dużo czytam o końcu świata,21 grudnia ma być koniec, kalendarz majów się w tedy kończy.
Tu więcej info o nim http://pl.wikipedia.org/wiki/Kalendarz_Maj%C3%B3w

Kazik1010 

Wysłany: 2008-05-21, 15:39   

Franek55 napisał/a:
Niech ten koniec świata sobie będzie. Tylko po Euro :zabawa:

lol, o ile dojdzie do takowego u nas ;P

-----

A tak nawiasem, to żyje kilka lat na świecie i już było KILKA tych końców świata :|

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-05-21, 15:56   

Kazik1010 napisał/a:
A tak nawiasem, to żyje kilka lat na świecie i już było KILKA tych końców świata

Święta prawda. raz tak mówili astronomowie, bo coś w nas walnie, raz matematycy, bo z czegoś to wyliczyli, raz Świadkowie Jehowy, bo tak wynikało z ich wiary (nie będę podawał szczegółów). Myślę, że końca świata nie będzie. Ci Majowie nie musieli mieć znowu racji we wszystkim, a skoro świat się nie zaczął w tym 3100 coś tam przed naszą erą(nie pamiętam dokładnie), to nie musi się skończyć w 2012.

daeone 

Wysłany: 2008-05-21, 18:37   

ostatnio w Rosji zlikwidowali jakas sekte ktorej czlonkowie w jaskini oczekiwali konca swiata :P

Frieda 

Wysłany: 2008-05-21, 19:54   

daeone napisał/a:
ostatnio w Rosji zlikwidowali jakas sekte ktorej czlonkowie w jaskini oczekiwali konca swiata

Też o tym słyszałam... I o wielu innych datach, począwszy od roku 2000, czy wyboru nowego papieża. :)
(Sz)Arek napisał/a:
Kazik1010 napisał/a:
A tak nawiasem, to żyje kilka lat na świecie i już było KILKA tych końców świata

Tak było i jeszcze wiele będzie...:) ;)
"Śniada cera, kocie oczy z tęczówkami w kolorze gorzkiej czekolady, nieduże, pełne usta i burza czarnych włosów. [...] Na dodatek szczęściara chrzani odchudzanie. Bezczelnie wcina wszystko, na co ma tylko ochotę...", bo "W życiu piękne są tylko chwile..."
Będę wieczorem....

tadzik_norek 

Wysłany: 2008-05-23, 20:37   

A ja słyszałam, że koniec świata będzie wtedy, kiedy Słońce przestanie dawać nam ciepło, czyli kiedy zgaśnie. A zgaśnie, kiedy jego paliwo się skończy. W tej chwili Słońce wykorzystało dopiero około połowy gazów, więc nie ma obaw, przynajmniej z naukowego punktu widzenia

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-05-24, 11:05   

tadzik_norek napisał/a:
A ja słyszałam, że koniec świata będzie wtedy, kiedy Słońce przestanie dawać nam ciepło, czyli kiedy zgaśnie. A zgaśnie, kiedy jego paliwo się skończy. W tej chwili Słońce wykorzystało dopiero około połowy gazów, więc nie ma obaw, przynajmniej z naukowego punktu widzenia

tak, tylko, że po drodze może spaść asteroida, wymrzemy z powody efektu cieplarnianego lub nastanie jakieś dziwne zjawisko niezrozumiałe w pełni dla nas w obecnej chwili typu przebiegunowanie Ziemi.

Addicted. 

Wysłany: 2008-05-26, 11:14   

yhym, a Pan Bóg zrobi nam dowcip i koniec świata będzie rok wcześniej.
Ocaliła mnie czułość wyśniona i spełniona...

Medard 

Wysłany: 2008-05-26, 19:58   

shakira napisał/a:
tyle już tych końców swiata miało byc, ze nie chce mi sie wierzyć, co ma byc to bedzie

No tak, :) ale czy ilość zapowiedzi końca świata świadczy o braku wiarygodności tej koncepcji?
Wg. mnie wcale nie. Ktoś mógłby nawet powiedzieć, że cały szum wobec tej sprawy nie jest odzwierciedleniem bezpodstawnych obaw, ale raczej świadczy o ich podstawności i powadze. No cóż.. Ale to dla wierzących. Ateista by podobną myśl wyśmiał.

Ja nie jestem ateistą :)

wciselko 

Wysłany: 2008-05-26, 22:28   

a ja jestem :D i sie wilka nie boje !

Medard 

Wysłany: 2008-05-26, 22:42   

Jeżeli jesteś ateistą, to twoja sprawa :) Nikt ci nie zabroni, tak jak mi nikt nie zabroni wierzyć. Ja też miewam wątpliwości, ale istnieje wystarczająco dużo przesłanek - a nawet aksjomatów - które skłaniają mnie ku wierze :)

Tusilla 
istota zakochana

Wysłany: 2008-05-27, 18:31   

Generalizujecie, jaki jest sens zastanawiać kiedy koniec świata nastąpi? co ma być to będzie, żyj tak jakby to był twój ostatni dzień na ziemi. Przez setni lat ludzie określali końce świata, sprawdziło się? No raczej nie. I tak nie dowiemy się kiedy koniec nastąpi. Ale jak ktoś w to wierzy, proszę bardzo.

rudaszek 

Wysłany: 2008-05-30, 14:15   

Metaxa napisał/a:
Generalizujecie, jaki jest sens zastanawiać kiedy koniec świata nastąpi? co ma być to będzie, żyj tak jakby to był twój ostatni dzień na ziemi.

Zgadzam się w 100%. Chciała bym tylko dodać, że według mnie, jak ktoś wierzy w koniec świata, to jego koniec będzie bliższy niż się tego spodziewa. Tak na prawdę, koniec świata każdy przeżyje sam dla siebie, indywidualnie. I sądzę, że nie dla wszystkich będzie to rok 2012 - bynajmniej nie dla mnie :p (mam nadzieję :D )

Medard 

Wysłany: 2008-05-30, 14:36   

Dlaczego od razu "koniec"? Przecież w biblii jest napisane, że to wojna Boga przeciw bestii. My chyba powinniśmy nie móc się doczekać tego "końca" :D

wciselko 

Wysłany: 2008-05-30, 23:02   

Medard napisał/a:
Przecież w biblii jest napisane

a Biblia to co ? jak ktos jest mluzumaninem to zaden to dowod. wiec ludzie sie boja. :D

Tusilla 
istota zakochana

Wysłany: 2008-06-01, 11:55   

Cytat:
Dlaczego od razu "koniec"? Przecież w biblii jest napisane, że to wojna Boga przeciw bestii.

Nie, po powtórne nadejście Chrystusa. Koniec dotychczasowego życia żywych i umarłych. Koniec, a zarazem nadejście "Nowej Jerozolimy".
Patrząc na inaczej, natura wyda na nas wyrok. Huragany, powodzie, efekt cieplarniany. To nie zdarzy się jutro. Topnienie lodowców może potrwać tysiące lat. Apokalipsa nie grozi nam zaraz, ale być może już się rozpoczęła?
Wyznawcy różnych kultów i zapowiadają, że koniec świata nastąpi o 14.30 we wtorek. Albo w piątek. Albo w przyszłym roku. Ale na pewno nastąpi. Na pewno..

wciselko 

Wysłany: 2008-06-01, 21:04   

Metaxa napisał/a:
Ale na pewno nastąpi

kiedys tak, ale nie tak jak w temacie 2012 roku ;) w sumie to ciekawa jestem jak to bedzie w tym roku :D czy beda cos o tym w tv mowic itd ;p kto wie ?:D

Odpowiedz do tematu