jestem przeciw kastracji normalnych ludzi, czyli przeciw ograniczaniu ich wolnosci i prawa do szczescia. pedofili do takowych, normalnych, nie zaliczam.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
są narzedzia prawne związane z ograniczaniem praw obywatelskich - jednym z nich jest ubezwłasnowolnienie - i tyle ... albo ktos jest zdolny do życia, funkcjonowania w spoleczenstwie albo nie... idac za ciosem należałoby:
- ucinać ręce złodziejom,
- ucinać przyrodzenie gwałcicielom,
- ucinać środkowy palec nieuprzejmym kierowcom,
- ucinać antenki w beretach sluchaczy Radia Maryja,
... nie można generalizować ... gałt 14 latka na staruszce jest bestialski ale wieki można szukać złotego środka na rozwiązanie takich incydentów.
_________________ "I always feel like somebody's watching me
And I have no privacy
I always feel like somebody's watching me
Who's playing tricks on me?"
hmmm... to trudno ocenić na jednym negatywnym przykładzie. Dlaczego niby odbierać możliwość założenia rodziny osobom nie w pełni wladz psychicznych skoro mogliby się okazać bardzo dobrymi rodzicami? (przykład: film pt. "jestem sam" - choć to pewnie marny przykład bo wcale nie musiało tak być). To naprawdę kontrowersyjny temat. Bo to może być z tym różnie. Jednak uważam, że kastracja to nie jest dobre wyjście...może najdzie się jakieś inne... lepsze?
_________________ "I always feel like somebody's watching me
And I have no privacy
I always feel like somebody's watching me
Who's playing tricks on me?"
Dlaczego niby odbierać możliwość założenia rodziny osobom nie w pełni wladz psychicznych skoro mogliby się okazać bardzo dobrymi rodzicami?
i właśnie tu zaczyna się problem, osoby upośledzone psychicznie rzadko mają predyspozycjie, żeby zostać rodzicami; trudno od ni8ch wymagać, żeby umaiły przekazać właściwe wartości dziecku i wychować je w przypadku, kiedy same tych wartości nie znają....
Nie zastanowiało Cię nigdy Galaxy dlaczego powstają instytucję opiekujące się takimi ludźmi? Otóż dlatego, że one wymagają opieki, a przez to same nie mogą jej dać....
Mimo tego jestem przeciw kastracji, to uwłaczające dla nich, jko dla ludzi... Nie można traktować ich jak zwierzęta - maja wadę, więc niech się nie rozmnażają... Są opiekunowie i oni biorą na siebie odpowiedzialność za te osoby.... Natomiast nikt nie ma prawa ingerować w ten sposób w życie, w ciało drugiego człowieka.
i btw. kastracja w przypadku pedofili i gałcicieli nie rozwiąże sprawy; ich problem tkwi w psychice; jeśli zabierasz komuś broń, to znajdzie sobie inne narzędzie... prdofil nadal bedzie szukał zaspokojenia w ten, czy inny sposób; gwałciciel znajdzie inny sposób, żeby się zaspokoić..... być może bardziej brutalny
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
i btw. kastracja w przypadku pedofili i gałcicieli nie rozwiąże sprawy; ich problem tkwi w psychice; jeśli zabierasz komuś broń, to znajdzie sobie inne narzędzie... prdofil nadal bedzie szukał zaspokojenia w ten, czy inny sposób; gwałciciel znajdzie inny sposób, żeby się zaspokoić..... być może bardziej brutalny
no tak. To racja.
A w przypadku osob chorych psychicznie... to jest własnie ten problem, że są różne stopnoe upośledzenia. Moja mama na codzien pracuje z takimi ludźmi w domu pomocy spolecznej. I jedni nadają się jedynie w kaftan i żebych ich karmić przykłutych do lóżka, żeby Cię miską nie zabili,a inni są w tak dobrym stanie (leki), że mogliby żyć w noralnje rodzinie... a są tam tylko dlatego, że jej nie mają lub rodzin anie pilnuje tego by on brał te leki. więc tu się naprawdę mozna kócić. jednak jak juz mowilam kastracja to zly pomysl.
Wiek: 12 Dołączył: 22 Mar 2007 Posty: 313 Skąd: Sankt Petersburg
Wysłany: 2007-04-15, 13:55 Re: Kastracja
Świętoszka napisał/a:
Moje wczorajsze zajecia dotyczyly m. in. zaniedbania dzieci. I choc nie jest to tematem do dyskusji,ktora chcialabym zparoponowac, to z tej kwestii wysuwa sie konkretny problem. Mianowicie chodzi mi o wychowywanie i plodzenie dzieci przez osoby uposledzone psychicznie. Wykladowczyni opowiedziala dosc kontrowersyjna historie malzenstwa z takowym problemem. Rodzina skladala sie z rodzicow- ktorzy nie sa w pelni wladz umyslowych-oraz z 7-demki dzeciatek. Dzieci byly zaniedbane zarowno pod wzgl psychicznym jak i fizycznym. Ojciec znajdowal sie w zakladzie karnym i co roku otrzymywal przepustke, podczas ktorej plodzil z malzonka kolejne potomstwo. Matka zapytana z jakiego to powodu nie moga zabezpieczac sie itp. stwierdzila,ze ot, po prostu "ZASIAŁ JĄ". Po glebszej analizie doszla do wniosku,ze jest to jej obwiazek dzielic z nim loze.
*Zapomnialam dodac, ze co roku pojawia sie nowe dziecko!
A teraz dochodzimy do konkretnego problemu. W pewnych krajach osoby,ktore jak w powyzszym przykladzie, sa uposledzone umyslowo, po prostu sie kastruje. Czy waszym zdaniem jest to hmmm, moralnie poprawne? Czy nie narusza sie w ten sposob godnosci osobistej?Czy jestes za takim pomyslem czy przeciw?
Jestem przeciw kastracji w tym przypadku. Jak już ktoś napisał - rozwiązuje to problem, względem społeczeństwa, ale niszczy godność podmiotu.
Ja bym polecił wysłać takie osoby na terapie do psychologów/psychiatrów.
_________________ All that we see or seem, Is but a dream within a dream
Wysłany: 2007-04-17, 16:45
Asystent napisał/a:
- ucinać ręce złodziejom,
- ucinać przyrodzenie gwałcicielom,
- ucinać środkowy palec nieuprzejmym kierowcom,
- ucinać antenki w beretach sluchaczy Radia Maryja,
... nie można generalizować ... gałt 14 latka na staruszce jest bestialski ale wieki można szukać złotego środka na rozwiązanie takich incydentów.
łał, no nie trzeba chyba nic dodawać...
_________________ "Człowiek na starość przypomina emerytowanego aktora, który siedzi na widowni i smętnie spogląda jak jego ulubione role gra kto inny."
Jestem za kastracja dla pedofili..Sama na ochotnika bym sie zgłosiła żeby taki zabieg wykonać..A jeśli chodzi o ta sprawę to kastracja niczego nie rozwiąże...Nie mozna komuś zabronić płodzenia dzieci poprzez ucinanie mu siura.W takim przypadku wydaje mi sie że tylko terapia i leczenie...
_________________ Lubię obnażać myśli
Uwielbiam gdy patrzą na moje nagie -ja-
Ostatnio zmieniony przez missile 2007-12-22, 00:16, w całości zmieniany 1 raz
To co sie dziejej w tej opisanej rodzinie to jakas patoliogia! w takim wypadku powinny byc poprostu odebrane prawa rodzicielskie a nie kastracja. jesli nie chca sami to dlaczego ktos by ingerowac w ich zycie?
Ja nie pisałam o kastracji tego gościa co tak tworzy te dzieci...Tylko o kastracji pedofili...Ale masz rację takim ludziom należy odbierac prawa rodzicielskie tylko co z tego że prawa odebrane skoro on może robic dalej te dzieci...No co w takim wypadku zrobić.Seksu nikomu nie można zabronić.?pozostaje tylko liczyć na to że terapia przyniesie rezultaty.
_________________ Lubię obnażać myśli
Uwielbiam gdy patrzą na moje nagie -ja-
Myslę że to jest rozwiązanie problemu zaniedbanych dzieci bez prawdziwej rodziny itp. Ale to rodzi tym samym kolejny problem: ingerencja w osobistość takowych osób i pytanie: kto daje prawo zozstrzygania kto ma mieć dzieci a kto nie. Uposledzenie bądź choroby psychiczne dają się stwierdzić. Ale ich nasilenie jest tak zróżnicowane że jeden chory ma wszelkie predyspozycje by być rodzicem a drugi natomiast żadnych. Moja mama pracuje w domu pomocy społecznej i ma kontakt z psychicznie chorymi na codzień. z jej opowiadan wynika że jedni nadają się wręcz do pokoju bez klamek a inni są tak lekko dotknięci chorobą, iż mogliby prowadzić zwykły tryb zycia "na wolności" gdyby tylko był ktoś kto przypilnuje ich pory zażywania leków itp. I tacy mogliby mieć z calą pewnością powodzenie w życiu rodzinnym i być dobrymi rodzicami. Z drugiej znów strony przekazywaliby choroby dziedziczne. i tu kolejny problem. także to naprawdę kontrowersyjna sprawa. możnaby powiedzieć żeby lepiej zostawić to w spokoju ale co powiedzieć tym dzieciom którymi opiekują się rodzice chorzy psychicznie... albo raczej nie opiekują się...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.