Forum Dyskusyjne :: Kara śmierci

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Kara śmierci

Kara śmierci
Autor Wiadomość

@Michał 

Wysłany: 2005-10-29, 18:02   Kara śmierci

Jesteście za czy przeciw? Może waszym zdaniem w Polsce powinni wprowadzić kare śmierci, w końcu np w USA w niektórych stanach ona ciagle obowiązuje.

Cwaniak 

Wysłany: 2005-10-29, 19:59   

osobicsie jestem za wprowadzeniem kary smierci ... wiem ze zdania sa podzielone ale naprawde nikt nie wmowi mi ze człowiek ktory zabice , cwiartuje i chowa ciala dzieci w beczek , czy jakis okrutnu pedofil mordujacy dzieci to człowiek (nawet nie wiem czy mozna urzyc tego słowa) bedacy w stanie sie zresocjalizowac ... niektorzy twierdza ze nie mozemy decydowac o zyciu innych bo bedziemy jak oni ... jak dla mnie to tacy ludzie w chwili popełnienia tego przestepstwa zdecydowali o swpim losie ... tak wiec jestem za kara smierci dla np.tego typu morderców ...

@Michał 

Wysłany: 2005-10-29, 20:03   

Cwaniak, alew spójrz na to z innej strony, że człowiek który wykonuje kare śmierci też jest morderca.. i jak by nie patrzeć tez powinien zasługiwać na śmierć. Nie wolno odbierac komuś życia tylko za to że popełnił jakieś przestepstwo lub kogos zabił... Ja mysle że kara dożywocia jest dla niego już wystarczajacą kara...

Cwaniak 

Wysłany: 2005-10-29, 20:17   

Michał napisał/a:
mysle że kara dożywocia jest dla niego już wystarczajacą kara...

człowieku jaka kara dozywocia ?? wiekszosc naszych wyroków to np.25 lat a tu po 10-15 człowiek wychodzi ?? w wiezieniach panuje przepełnienie dochodzace do 150 % !! i ponad 40 tys. ludzi czeka na odbycie wieznia ... utrzymanie takiego kolsia kosztuje nas ponad 1000 zl na miesiac kiedy kobiety z dzieckiem dostaja tych pieniedzy po 150 zl ... tego typu ludzie po tych 10 latach juz na wolnosci maja nadal skłonnosc do tego typu zachowan ( morderstw) ... i wiesz co pomysl teraz o rodzinie zabitej osoby przez chwile poczuj sie jakbys stracil dziecko a koles nawet po tych 15 latch wychodzi na wolnosc a co najwazniejsze ciagle zyje ... sam kat jest jakby zabrzmi to teligijnie namiestnikiem tego czegosc co zwie sie wola ludu a według ankiet ok.70 % jest za kara smierci ... aaa i jeszcze z tego co wiem to np.przy egzekucjach na krzesle elek. to jest paru ludzi odpowiedzialnych na pociagniecie dzwigni chyba 4 tak aby zaden z nich tak naprawde nie wiedzial ze to on wykonal wyrok ... aa i nie chce zabijac wszystkich jak juz mowilem ludzi odpowiedzialnych z morederstwa na tle seksualnym oraz ozdzaczajacych sie niezwykla brutalnoscia

@Michał 

Wysłany: 2005-10-29, 20:21   

Cwaniak, jezeli popełni jakies powazne przestepstwo to dostasje dożywocie bez mozliwości wyjścia za dobre sprawowanie. Ale sptam tak, potrafił bys zabić człowieka? Postaw sie na miejscu Kata.

Cwaniak 

Wysłany: 2005-10-29, 20:29   

bez mozliwosci wyjscia za dobre sprawowanie ... chyba ze masz "troche" kasy , problemy ze zdrowiem lub wogole zwolnienie od lekarza :) :wstyd: czytalem niedawno wywiad z katem . mimo tego ze od lat nie wykonuje wyrokow nie ma zadnych koszmarow nic takiego traktowal to jako prace . miał i ma rodzine ... nie wiem czy ja bym potrafil siedzac przed klawiatura pewnie tak ale przeciez wiesz ze to nie to samo ale jak widzisz sa ludzie ktorzy potfafia chocby dla dobra innych ... nie zabilbys zeby np . ratowac zycie bliskich ??

@Michał 

Wysłany: 2005-10-29, 20:36   

Cwaniak napisał/a:
... nie zabilbys zeby np . ratowac zycie bliskich ??

Cwaniak, na to nie potrafie ci odpowiedzieć.

ale napewno nie zabił bym nikogo skazanego na kare smierci. nie potrafił bym byc katem , bo sumienie nie dawało by mi spokoju.

Cwaniak napisał/a:
bez mozliwosci wyjscia za dobre sprawowanie ... chyba ze masz "troche" kasy , problemy ze zdrowiem lub wogole zwolnienie od lekarza

Nie przesadzaj.. oboba która jest morderca nie wyjdzie ci tak łatwo z wiezienia. Zwolnienia od lekarza biorą bogaci i politycy tylko. no i mafiozi ;]

Cwaniak 

Wysłany: 2005-10-29, 20:46   

hm ... nie przekonamy sie nawzajem , szanuje twoje zdanie nawet jesli go nie rozumiem widac czasem nie ma we mnie litosci :zly: warto wspomniec jeszcze o np.amnesti i roznych innych pierdołach
troche to nie na temat ale niedawno zostałem troszke pobity jak sie okazało prze miłego pana majacego wyrok za "nieumyslne spowodowanie smierci " ktory dostał zawiasy głownie dlatego ze po tym jak praktycznie zabil człowieka wezwal karetke wiec uznano ze chcial mu pomoc i trudno mu było udowodnic cos innego ... i tak jak mysle to gdyby nie kuzaj ciekawe jak długo by mnie bil z braciszkiem i czy mialbym okazje tu teraz byc ... i wiesz co ?? po aktualnym goscia zachowaniu nie mam za wielkiej pewnosci ...

Matys 

Wysłany: 2005-10-30, 22:47   

Skoro sa tu podzielone zdania na ten temat :) to co powiecie na kare typu "oko za oko, zab za zab"?? To znaczy np. jak jakis chlopak zgwalci jakas dziewczyne to nalezaloby zlapac tego chlopaka dac go tej dziewczynia a ona potem jegoby zgwalcila :D i byliby wtedy kwita :D :D:D Nie no swiruje :) A na powaznie to kara smierci to jednak zbyt proste bo wtedy i tak nie przywroci sie zycia osobie ktora zginela. Nalezaloby znalezc jakis sposob by mordercy uprzykrzyc zycie do takiego stopnia zeby zaczal tego zalowac co zrobil. A takich ludzi przetrzymywac w jakis innych miejscach niz wiezienia bo jeszcze maja tam za dobrze poniewaz maja dach nad glowa, wyzywienie, telewizje, silownie i to wszystko niestety za nasze pieniadze :( Gdybysmy wymyslili inna kare niz kare smierci np. ciezkie prace po kilkadziesiat godzin dziennie z kilkoma przerwami zalozmy po 20 min. to byloby to znecanie sie nad nimi. Potem bylaby zapewne afera na caly kraj a niedaj Boze na cala Europe i swiat ze w Polsce maja niehumanitarne podejscie do wiezniow szczegolnie groznych. W takim razie co my mozemy poradzic na to ?? Zapewne nic :( Ja osobiscie nie jestem za kara smierci a poza tym jest to za trudny temat bo zawsze sie na jakis argument "za" znajdzie sie "przeciw" i odwrotnie i ciagneloby sie to w nieskonczonosc.

Aha, jeszcze dwie rzeczy: nie pisze zadnych rozprawek na polski :P (jakby komus przyszlo to do glowy po przeczytaniu mojej wypowiedzi :D ) i.... moze ktos mi powiedziec skad mi sie to wszystko wzielo w glowie bo ja sam nie wiem i jestem zszokowany ?? ;)

*^*NAtaLKa*^*16 

Wysłany: 2005-10-31, 14:22   

Ja jestem za kara smierci. Jezeli zabiłeś to odpowiadaj konsekwentnie ząb za ząb zabrałeś życie zginiesz i ty. Jeżeli była by wprowadzana kara śmierci to moze i zmiejszyła by sie przestepczość w kraju. Przestepcy nie boja się pójść do wiezienia przeciez po tych 15 czy tam 25 latach i tak wyjdą i mo9gą zyc dalej a jak by im groziła kara śnierci to nie zabijali by wiedząc ze zabijając decydują sie na to ze tez zgina> Myślcie jak chcecie ale to jest własnie moje zdanie co do kary smierci a pamietajcie jestem w szkole policyjnej moze dlatego jestem za kara smierci

*dipe 
Pijak i złodziej.

Wysłany: 2005-11-09, 12:13   

Jestem za wprowadzeniem kary śmierci za najcieższe lub wielokrotne przestępstwa. Zbyt wiele razy już to ludziom tłuamczyłem ,argumentowałem moje zdanie na taki temat ,żebym miał top robić raz jeszcze. :)

@Michał 

Wysłany: 2005-11-13, 21:04   

dipe, a moze jednak ?

Bo stan na miejscu tego kata :] miał bys sumienie zabić człowieka?

#deela 

Wysłany: 2005-11-15, 09:39   

jestem za
dlatego, że uważam, że dla innych nie ma innej kary, i to nie tylko śmierć za śmierć, bo jaka kara nalezy się człowiekowi, który gwałci trzymiesięczne niemowle?
a poza tym to nie tak hop sup że ich wyprowadzają z sali i od razu kula w łeb, oni czasem po parę lat czekają w celach i nie wiedzą czy jutro nie będzie ich oststni dzień?
czesto tam się zmieniają, stają się innymi ludzmi i żałują tego co zrobili, wtedy śmierć dla nich to zupełnie inna kara, dużo gorsza

Mysza 

Wysłany: 2005-11-16, 14:08   

Jestem przeciwna karze śmierci. Skazując kogoś na śmierć ty równiez stajesz się mordercą. Człowiek nie ma prawa odbierać życia innemu człowiekowi bez względu na to co on zrobił. Tylko nie pytajcie jaka kara według mnie będzie najlepsza dla mordercy, bo nie umiem na to odpowiedzieć. Dożywotnie więzienie to na pewno za mało...

@Michał 

Wysłany: 2005-11-16, 15:50   

Mysza, dokładnie zabijajac go stajesz sie tak isma jak on. Jak dla mnie to powinna byc kara dozywocia ale w jakims obozie pracy ;] czyli zeby pracowali ciezko fizycznie i zarabiali na siebie, tak abysmy my za to nie płacili. Przynajmniej bł by z nich pożytek jakis.

#deela 

Wysłany: 2005-11-17, 08:20   

Mysza, Michał, ja moge wykonywac kary smierci jak nie ma chetnych

Matys 

Wysłany: 2005-11-17, 15:25   

deela napisał/a:
ja moge wykonywac kary smierci

UUuuuu... az taka jestes brutalna i bezlitosna ?? :P :D

@Michał 

Wysłany: 2005-11-17, 18:17   

deela, nie wierze ze potrafiła bys tak z cxzystym sumieniem dac komus w łeb :|

#deela 

Wysłany: 2005-11-18, 13:45   

Matys, Michał, dlaczego nie? nie znacie mnie
potrafilabym

Matys 

Wysłany: 2005-11-18, 14:36   

deela napisał/a:
nie znacie mnie
potrafilabym

A nie mialabys wyzutow sumienia pozniej a tym bardziej czy potrafilabys potem zyc ze swiadomoscia ze odebralas drugiemu czlowiekowi zycie ?? :/ Bo ja np. nie :(

Odpowiedz do tematu