Forum Dyskusyjne :: Kara śmierci

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Kara śmierci

Kara śmierci
Autor Wiadomość

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-17, 00:33   

A.... napisał/a:
Z jednej strony życie pochodzi od Boga i tylko on ma prawo decydować komu je odebrać. Ale z drugiej strony jak ojciec gwałci swoją 5-letnią córeczkę a później ćwiartuje jej maleńkie ciałko i w reklamówce wyrzuca na wysypisko śmieci to nie można go nazwać człowiekiem.
.

Przecież religia chrześcijańska (a przynajmniej jej pierwotne założenia) jest jak najbardziej za karą śmierci.

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-06-17, 15:50   

Gamal
Nie przekonałaś mnie.

Wcale nie chce tego robić

Gamal
Pytanie czyja śmierć.

Dla mnie każdego człowieka. Wobec śmierci jesteśmy równi.

Gamal
Nie ma takiej możliwości w europejskim systemie prawnym.

Znam takie przypadki. Polskie sądy wydały wyroki na podstawie tylko zeznań świadka ananimowego.

Gamal
Ale wybacz HFPCz to dla mnie banda oszołomów.

Profesorów i doktorów prawa nazywasz bandą oszołomów. A na jakiej podstawie? Czy tylko dlatego że bronią praw człowieka ?

Gamal 

Wysłany: 2007-06-17, 20:55   

Wróżbiarka napisał/a:
Dla mnie każdego człowieka. Wobec śmierci jesteśmy równi.

Ludzie nigdy nie byli i nie będą równi. Zawsze są lepsi i gorsi.

Wróżbiarka napisał/a:
Znam takie przypadki. Polskie sądy wydały wyroki na podstawie tylko zeznań świadka ananimowego.

Nie ma takiej możliwości, albowiem w polskim prawie nie istnieje instytucja świadka anonimowego. Chodzi Ci zapewne o świadka incognito, ale to ogromna różnica. Ponadto w nigdy nie skazuje się na podstawie samych tylko zeznań jednej osoby. Muszą być albo dowody materialne albo inne zeznania potwierdzające wypowiedzi poprzednich świadków.

Wróżbiarka napisał/a:
Profesorów i doktorów prawa nazywasz bandą oszołomów. A na jakiej podstawie? Czy tylko dlatego że bronią praw człowieka ?

Kaczyński to też profesor prawa. I co?
Prawa człowieka w wykonaniu HFPCz służą bandytom a nie uczciwym ludziom. Prawa człowieka są dla ludzi przestrzegających prawa. Łamiesz prawo - wyłączasz się spod jego ochrony. Krótka piłka.
Ponadto to, że jakiś doktorek z HFPCz stwierdził iż Kowalski jest niewinny to żaden dowód ani żadna prawda objawiona.

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-06-17, 21:17   

Gamal napisał/a:
albowiem w polskim prawie nie istnieje instytucja świadka anonimowego

P. Hofmański: Świadek anonimowy w procesie karnym, Kraków 1998
Gazeta Sądowa - Przedstawione środki ochrony świadka anonimowego dotyczą tylko jego procesowej roli. Przepisy nie mówią, jak należy postępować, gdy w trakcie procesu lub po jego zakończeniu świadek anonimowy zostanie zidentyfikowany.
Pewien jesteś że nie istnieje świadek anonimowy czy mam przytoczyć orzeczenia SN w sprawie świadków anonimowych

Cytat:
Kaczyński to też profesor prawa. I

Jest doktorem habilitowanym.

Gamal napisał/a:
jakiś doktorek z HFPCz stwierdził iż Kowalski jest niewinny to żaden dowód

Zwłaszcza jak jest potwierdzony wyrokiem SN.

Cytat:

Tego już nawet nie skomentuję.
"Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu

Gamal 

Wysłany: 2007-06-17, 22:26   

Wróżbiarka napisał/a:
P. Hofmański: Świadek anonimowy w procesie karnym, Kraków 1998
Gazeta Sądowa - Przedstawione środki ochrony świadka anonimowego dotyczą tylko jego procesowej roli. Przepisy nie mówią, jak należy postępować, gdy w trakcie procesu lub po jego zakończeniu świadek anonimowy zostanie zidentyfikowany.
Pewien jesteś że nie istnieje świadek anonimowy czy mam przytoczyć orzeczenia SN w sprawie świadków anonimowych

Wrzuciłaś coś w google i udajesz mądrą. Świadek anonimowy to stara nazwa świadka incognito. W zasadzie od wejścia w życie nowych przepisów karnych (97/98) nie stosuje się jej. Świadek incognito to nie jest facet w kominiarce, który pisze do sądu anonim, ale człowiek którego tożsamość zna tylko prokurator i sąd. Jednak obrona i oskarżony też mogą tego świadka przesłuchiwać.

Wróżbiarka napisał/a:
Jest doktorem habilitowanym.

Profesorem nadzwyczajnym.

Wróżbiarka napisał/a:
Zwłaszcza jak jest potwierdzony wyrokiem SN.

Czyli człowiek został uniewinniony. I w czym problem?

Wróżbiarka napisał/a:
Tego już nawet nie skomentuję.

A czemu? Uważasz, że zapijaczony żul analfabeta spod śmietnika i wybitny dziecięcy kardiochirurg są równi?

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-06-17, 22:49   

Gamal napisał/a:
w polskim prawie nie istnieje instytucja świadka anonimowego

Gamal napisał/a:
Świadek anonimowy to stara nazwa świadka incognito

Zdecyduj się istnieje czy nie.

Gamal napisał/a:
Profesorem nadzwyczajnym.

To tytuł z nadania a nie stopień naukowy.

Gamal napisał/a:
Czyli człowiek został uniewinniony. I w czym problem?

Dzięki bandzie oszołomów jak ich nazywasz gdyby nie oni nadal by siedział

Gamal napisał/a:
zapijaczony żul analfabeta spod śmietnika i wybitny dziecięcy kardiochirurg są równi

Tak są ludzmi. I może Cię to zdziwi są też równi wobec prawa. Twoim zdaniem żul może byćnie słusznie skazany bo nie jest człowiekiem według Twojego mniemania ?

[ Dodano: 2007-06-17, 23:55 ]
Gamal napisał/a:
życie nowych przepisów karnych (97/98) nie stosuje się jej.

gazeta prawna którą cytowałam jest z 2002.
L. K Paprzycki: Świadek anonimowy - standard europejski a realia postępowania karnego, Palestra 2002, orzeczenia w sprawach świadków anonimowych SN nie kończą się na 1998 r są i póżniejsze.

Reasumując żul gorszy człowiek - kara śmierci , kardiochirurg - wartościowy człowiek - nie koniecznie kara śmierci. I na tym moja dyskusja z Gamalem się kończy.
Ostatnio zmieniony przez Wróżbiarka 2007-06-17, 23:03, w całości zmieniany 1 raz  

Gamal 

Wysłany: 2007-06-18, 14:01   

Wróżbiarka napisał/a:
Zdecyduj się istnieje czy nie.

Nie istnieje. Istniała kiedyś. Teraz istnieje świadek incognito i oprócz innej nazwy inne są też przepisy tego dotyczące.

Wróżbiarka napisał/a:
To tytuł z nadania a nie stopień naukowy.

A mówiliśmy o stopniach? Jakoś nie zauważyłem. Było tylko ogólne stwierdzenie "doktorzy i profesorowie".

Wróżbiarka napisał/a:

Może powinien skoro jest tak bezradny, że własnego adwokata przycisnąć nie potrafi.

Wróżbiarka napisał/a:
Tak są ludzmi. I może Cię to zdziwi są też równi wobec prawa. Twoim zdaniem żul może byćnie słusznie skazany bo nie jest człowiekiem według Twojego mniemania ?

Równość wobec prawa a równość w prawach to różne rzeczy.

Wróżbiarka napisał/a:
gazeta prawna którą cytowałam jest z 2002.
L. K Paprzycki: Świadek anonimowy - standard europejski a realia postępowania karnego, Palestra 2002, orzeczenia w sprawach świadków anonimowych SN nie kończą się na 1998 r są i póżniejsze.

Zapewne autor zaczął pisać książkę w 95 roku i nie zmienił tytułu. Zaś tytuł artykułu nie jest żadnym wyznacznikiem. Obowiązująca nomenklatura jest jednoznaczna.

Wróżbiarka napisał/a:
Reasumując żul gorszy człowiek - kara śmierci , kardiochirurg - wartościowy człowiek - nie koniecznie kara śmierci. I na tym moja dyskusja z Gamalem się kończy.

Rozumiem, że czytanie ze zrozumieniem to trudna sprawa, ale żeby aż tak??

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-06-18, 16:26   

Gamal napisał/a:
Nie istnieje. Istniała kiedyś. Teraz istnieje świadek incognito i oprócz innej nazwy inne są też przepisy tego dotyczące.

Postanowienie SN z dnia 26 stycznia 2007r., sygn. I KZP 35/06 - Dowody/ świadek anonimowy/ szczególna forma przesłuchania treść orzeczenia Rozwiązanie przewidziane w art. 184 § 3 k.p.k. reguluje zasady przesłuchania świadka anonimowego przez sąd... Gamal wie lepiej niż SN.

Gamal napisał/a:
Rozumiem, że czytanie ze zrozumieniem to trudna sprawa, ale żeby aż tak??

a co z zapamiętywanie tego co się napisało.

Gamal napisał/a:
Uważasz, że zapijaczony żul analfabeta spod śmietnika i wybitny dziecięcy kardiochirurg są równi?

Gamal napisał/a:
Wróżbiarka napisał/a:

Może powinien skoro jest tak bezradny, że własnego adwokata przycisnąć nie potrafi

Gamal napisał/a:
równość w prawach to różne rzeczy.

Gamal napisał/a:

Czytam ze zrozumieniem i jakoś nadal mi wychodzi że według Ciebie żul gorszy człowiek - kara śmierci , kardiochirurg - wartościowy człowiek - nie koniecznie kara śmierci.

[ Dodano: 2007-06-18, 17:36 ]
Gamal
Pytanie czyja śmierć.
"Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu

Gamal 

Wysłany: 2007-06-18, 20:02   

Wróżbiarka napisał/a:
Postanowienie SN z dnia 26 stycznia 2007r., sygn. I KZP 35/06 - Dowody/ świadek anonimowy/ szczególna forma przesłuchania treść orzeczenia Rozwiązanie przewidziane w art. 184 § 3 k.p.k. reguluje zasady przesłuchania świadka anonimowego przez sąd... Gamal wie lepiej niż SN.

To jest orzeczenie sądu czy jego skrót na stronie internetowej umieszczony przez informatyka? Bo to chyba różnica. Prawda?

Wróżbiarka napisał/a:
Czytam ze zrozumieniem i jakoś nadal mi wychodzi że według Ciebie żul gorszy człowiek - kara śmierci , kardiochirurg - wartościowy człowiek - nie koniecznie kara śmierci.

Czytasz i nie rozumiesz różnicy pomiędzy równością wobec prawa i równością w prawie.

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-06-18, 20:23   

Cytat:
To jest orzeczenie sądu czy jego skrót na stronie internetowej umieszczony przez informatyka?

Sprawdź sam jak wiesz jak.

Dla ułatwienia link do strony http://www.sn.pl/orzecznictwo/index.html

Gamal napisał/a:
Pytanie czyja śmierć.

Bardziej dosłownie chyba się nie da. Miałeś na myśli równość w wobec prawa czy równość w prawie ?
Ostatnio zmieniony przez Wróżbiarka 2007-06-18, 20:30, w całości zmieniany 2 razy  

Gamal 

Wysłany: 2007-06-18, 21:34   

Wróżbiarka napisał/a:
Sprawdź sam jak wiesz jak.

Dla ułatwienia link do strony http://www.sn.pl/orzecznictwo/index.html

I cytat:
"Sąd Najwyższy postanowił odmówić podjęcia uchwały."
Cały czas staram Ci się wytłumaczyć, że nazwa "świadek anonimowy" jest niewłaściwa. Doktryna nazywa to świadkiem incognito właśnie w odróżnieniu od starych zasad świadka anonimowego. To, że ludzie w praktyce mówią inaczej nic nie zmienia.
Tak samo jak jeden ze znanych mi sędziów z upodobaniem mówi o debilizmie, mimo iż ta nomenklatura od lat nie jest używana. Ot siła nawyku.

Wróżbiarka napisał/a:
Bardziej dosłownie chyba się nie da. Miałeś na myśli równość w wobec prawa czy równość w prawie ?

Pytanie moje dotyczyło czegoś innego. Ja uważam, że kary powinny być takie same dla wszystkich. Inna sprawa, że życie Kowalskiego może być więcej warte niż życie Nowaka.

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-18, 22:17   

Bardzo ciekawa dyskusja :)

Jednak jako student prawa pozwolę sobie sprostować, że świadek incognito a świadek anonimowy to jedno i to samo od czasu wprowadzenia anonimizacji rozpraw do polskiego systemu prawnego (bodajże od końca 95')

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-06-19, 09:52   

Igloo napisał/a:
ncognito a świadek anonimowy to jedno i to samo od czasu wprowadzenia anonimizacji rozpraw do polskiego systemu prawnego (bodajże od końca 95')

bardzo dziękuje właśnie próbuje od dłuższego czasu wytłumaczyc naszemu wszystko wiedzącemu to samo.

Gamal napisał/a:
"Sąd Najwyższy postanowił odmówić podjęcia uchwały."

Przeczytałeś całe postanowienie bo chyba nie . Nie tyczy się ona nazewnictwa tylko konkretnej sprawy. Na pewno znajdziesz coś innego bo najpierw był błąd informatyka, przy pisaniu książki przepisanie starego tytułu itp.

Gamal napisał/a:
że życie Kowalskiego może być więcej warte niż życie Nowaka.

Bez komentarza .

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-19, 21:19   

wypowiem się jeszcze do tematu. Jestem jak najbardziej za karą śmierci (argumenty o zbrodniach w rodzinie tak chętnie stosowane przez przeciwników są żałosne), i nie rozumiem braku politycznej akceptacji na karę humanitarną, skuteczną, którą popiera większość społeczeństwa demokratycznego kraju.

nieosiągalna21 

Wysłany: 2007-06-20, 22:26   

Kara śmierci powinna być NATYCHMIAST wprowadzona w naszej Ojczyźnie.
Albo pozwolisz się zabić, albo sam będziesz miał problemy ( w przypadku zrobienia krzywdy oprawcy- przekroczenie obrony własnej). Zaostrzenie prawa karnego wprowadziłoby strach wśród debili, którzy są gotowi pozbawić nas życia za portfel czy komórkę..
no cóż, czegóż można się spodziewać po prawicowym katolickim kraju??? chyba nie tego o czym tutaj dyskutujemy. :...:

Prince 
Bordeline

Wysłany: 2007-06-21, 08:38   

nieosiągalna21 napisał/a:
Kara śmierci powinna być NATYCHMIAST wprowadzona w naszej Ojczyźnie.

Dla-
debili, którzy są gotowi pozbawić nas życia za portfel czy komórkę..
?
Albo pozwolisz się zabić, albo sam będziesz miał problemy ( w przypadku zrobienia krzywdy oprawcy- przekroczenie obrony własnej).

Nie wiem do czego to napisałaś. Chyba ze :
nie tego o czym tutaj dyskutujemy. :...:

Chcesz porozmawiać o "obronie własnej" załóż taki temat.
no cóż, czegóż można się spodziewać po prawicowym katolickim kraju???

Wyjaśnisz szerzej co ma katolicyzm i prawicowość "kraju" do tematu o karze śmierci?

Nikolaus 

Wysłany: 2007-06-21, 09:12   

Według mnie kara śmierci jest zła! sam papież Jan Paweł II mówił że nikomu nie należy się zabierać życia za nawet najgorsze zbrodnie! Przeciż wszyscy wiemy że ten przyszły święty ma rację bo przecież był mądzrzejszy niż my!!! :ok:

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-21, 10:03   

Wcale nie był mądrzejszy, to po pierwsze, a poza tym wskaż mi jakiś cytat, w którym ostatni papież oświadcza, że (jako reprezentant KRK) jest przeciwnko karze śmierci. Bo prawda jest taka, że kara smierci jest zgodna z religią chrześcijańska

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-06-21, 11:01   

Igloo napisał/a:
kara smierci jest zgodna z religią chrześcijańska

Dawaj cytat bo jakoś nigdy się tego nie doczytałam

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-06-21, 11:08   

nie posiadam u siebie Biblii jeśli o taki cytat chodzi :) ale przez bardzo długi czas była praktykowana, a poza tym nie jest zakazana żadnym ustępem, nakazem etc...

Odpowiedz do tematu