Forum Dyskusyjne :: Kara śmierci...

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Kara śmierci...

Kara śmierci...
Autor Wiadomość

Q nqura 

Wysłany: 2009-03-19, 20:33   

Hagakure napisał/a:
Oko za oko? to chcesz powiedziec?

Tak. Są rzeczy za które i tak nie ma wystarczającej kary, a osoba która je popełniła powinna być skazana nie wiem nawet na co... Robotę do końca życia w jakiś kamieniołomach :D :D nie no powaga... Naprawdę, czasami zabić (czyli "oko za oko, ząb za ząb") to za mało... A takich ci jeszcze skażą na 10 lat, a po 3 zwolnią za dobre sprawowanie... I to jest kurde mać porządny i bezpieczny kraj???

Zielony_Arti 

Wysłany: 2009-06-15, 15:44   

Ja najbardziej jestem za karą śmierci dla pedofilów.
Na nikim wogóle psów nie wieszać
To ostatnie słowa radio miłość zamknięte
Mikrofony i głośniki milczą jak zaklęte
Proszę uśiąść wygodnie i wyłączyć ten kanał
Radio miłość zamknięte - co za banał

Moniq35 

Wysłany: 2009-11-04, 00:37   

Ja odpowiem krótko...jestem jak najbardziej za karą śmierci!!!

Ksiadz_Tischner 

Wysłany: 2009-12-28, 17:25   

Po co utrzymywać przy życiu seryjnych morderców, gwałcicieli czy jakąkolwiek inną patologię?

Tabris88 
?

Wysłany: 2009-12-28, 20:29   !

Jakżeby inaczej mógł żyć wtedy nasz kochany Ksiądz Tyżner!

Aniol 

Wysłany: 2010-03-07, 19:21   

Jestem zdecydowanie za karą śmierci (a także - przy okazji - za ogólnym zwiększeniem restrykcyjności prawa polskiego).

Ina 

Wysłany: 2010-03-19, 17:25   

Ja jestem jak najbardziej za :]
Dlaczego? Ludzie pomyśleli być może wtedy racjonalnie: zabijając kogoś, zabijam siebie, i być może to zadecydowało by o dokonaniu czynu. Gwałcicieli, pedofilii... tutaj raczej nie jestem za karą śmierci. Chyba, że zgwałconych było dużo, gwałty były brutalne itp. Jestem ogromną zwolenniczką kar pracy :super: Osobiście uważam, że zamiast zaciągać ludzi do pracy np. w kopalni, niech pracują tam więźniowie. Przy okazji mogą tak zapracować na przedwczesne zwolnienie. Gdyby np. zakład karny powstał na terenie kopalni, wtedy teren byłby ogrodzony, nie byłoby problemów z transportem, próbami ucieczek itp. Ale to już inny wątek ;)

ViolinGirl 

Wysłany: 2010-04-10, 18:08   

Ja osobiście jestem za kara śmierci .
Jakie prawo do zycia ma człowkie który katuje na śmierc kobietę w 8 miesiącu ciąży po czym rozpruwa jej brzuch bawiąc sie dzieckiem ?
Jakie prawo do życia ma człowiek który gwałci zabija i ukrywa w swojej piwnicy ciała kobiet?
Jakie prawo do życia ma pedofil zadający ranę na całe zycie dziecku ?
Jakie prawo do życia miał Hitler ?
Stalin ?
Josef Mengele ?

Czy jetseś pewien , że tylko Bóg może wyznaczać sprawiedliwość ?

Hagakure 

Wysłany: 2010-05-12, 20:45   

ViolinGirl napisał/a:
Jakie prawo do zycia ma człowkie który katuje na śmierc kobietę w 8 miesiącu ciąży po czym rozpruwa jej brzuch bawiąc sie dzieckiem ?
Jakie prawo do życia ma człowiek który gwałci zabija i ukrywa w swojej piwnicy ciała kobiet?
Jakie prawo do życia ma pedofil zadający ranę na całe zycie dziecku ?
Jakie prawo do życia miał Hitler ?
Stalin ?
Josef Mengele ?

Takie samo jak każdy inny człowiek. A to, że będzie siedział to inna sprawa.

Cytat:
Czy jetseś pewien , że tylko Bóg może wyznaczać sprawiedliwość ?

Jestem pewien, ze czekanie na wyrok Boga jest głupotą. Pewien tez jestem tego, że ludzkie osądy nie zawsze są sprawiedliwe, a martwy człowiek nie będzie miał możliwości udowodnienia pomyłki sądu. Poza tym żywy człowiek zawsze możne się jeszcze kiedyś przydać a właściwie jego wiedza.
Jedyny minus jaki widzę to taki, ze trzeba utrzymać takiego człowieka. Ale i tak co to za kara, bardziej bym się dożywocia chyba bal.

studiorum 

Wysłany: 2010-05-12, 23:45   

Gdyby w Polsce obowiązywało dożywocie i nie było zwolnień i skracania wyroków za dobre sprawowanie może nie byłbym za karą śmierci. Ale są jednostki, które nie mogą wyrządzać krzywdy społeczeństwu i nigdy się nie zmienią. Na pewno należy zastanawiać się nad tym rozwiązaniem dla zatwardziałych zbrodniarzy, którzy kpią z tego co zrobili i z ludzi, którym wyrządzili krzywdy nawet siedząc w wiezieniu.

Aleksy 

Wysłany: 2010-05-13, 15:12   

Kara śmierci? Bardziej bezproduktywnej kary nie było.

Fev 

Wysłany: 2010-05-13, 15:56   

studiorum napisał/a:
Gdyby w Polsce obowiązywało dożywocie i nie było zwolnień i skracania wyroków za dobre sprawowanie może nie byłbym za karą śmierci. Ale są jednostki, które nie mogą wyrządzać krzywdy społeczeństwu i nigdy się nie zmienią. Na pewno należy zastanawiać się nad tym rozwiązaniem dla zatwardziałych zbrodniarzy, którzy kpią z tego co zrobili i z ludzi, którym wyrządzili krzywdy nawet siedząc w wiezieniu.

Z tego samego powodu, też jestem za karą śmierci... Do tego my, podatnicy, musimy płacić na takiego kolesia, który siedzi w więzieniu. Fakt, że może się zdarzyć, że na kare śmierci zostanie skazany ktoś nie winny, wtedy gorzej.

Aleksy 

Wysłany: 2010-05-13, 19:04   

A nie lepiej wykorzystać go do pracy, zamiast zabijać?

Fev 

Wysłany: 2010-05-13, 19:19   

To niby też jest wyjście, ekonomicznie nawet lepsze. Tyle, że z takiej pracy może też uciec, jako trup się z ziemi nie ruszy nigdzie.

Aleksy 

Wysłany: 2010-05-13, 19:56   

Po to się płaci strażnikom, żeby nie uciekł.

Fev 

Wysłany: 2010-05-13, 21:59   

Widzisz, wchodzi w grę jeszcze płacenie strażnikom... A kara śmierci rozwiązałaby także ten problem.

Aleksy 

Wysłany: 2010-05-13, 22:39   

Nawet Stalin wiedział, że przymusowa praca jest lepsza od kary śmierci.

Fev 

Wysłany: 2010-05-13, 23:32   

Fakt, że on miał gdzie na tę pracę wysyłać, mając tak rozległe połacie Syberii. A u nas gdzie byś takich wysłał...

Aleksy 

Wysłany: 2010-05-14, 15:01   

Cały kraj się do tego nadaje.
Zauważ, że większość osadzonych w zakładach karnych ma zawód, który należy wykorzystać. Po co mamy ich osadzać w "hotelach zamkniętych", czy zabijać, skoro można ich wysłać do pracy, np. przy budowanie dróg, kolei, tuneli itp.

Wulf 

Wysłany: 2010-06-02, 23:49   Re: Kara śmierci...

proxy napisał/a:
Co myślicie za wprowadzeniem kary śmierci do Polski. Ja jestem przeciw, ponieważ tylko Bóg ma prawo odebrać nam życie...

Bóg w tej religii zasadniczo sam ustanawia prawa wedle których ludzie moga się karać śmiercią, wobec czego jest to głupi argument wynikający z niewiedzy.
Zresztą bóg jako byt nieistniejący realnie niewiele mnie obchodzi.

Aleksy napisał/a:
Cały kraj się do tego nadaje.
Zauważ, że większość osadzonych w zakładach karnych ma zawód, który należy wykorzystać. Po co mamy ich osadzać w "hotelach zamkniętych", czy zabijać, skoro można ich wysłać do pracy, np. przy budowanie dróg, kolei, tuneli itp.

Praca więźniów zwłaszcza poza zakladem jest droga i niesie ryzyko ucieczki, zwłaszcza że mowa o osobach skazanych na dożywocie (jako ze to temat o karze śmierci )
Biorąc pod uwage wspomniane założenie odpada również zysk związany z aspektem resocjalizacyjnym.

Ja osobiście popieram wprowadzenie kary śmierci ze względów ideowych. Lepszego uzasadnienia poza "bo uważam, że to jest sprawiedliwe" nie uzyskacie.

Wszelkie argumenty "za" majace związek z finansami, wpływem na przestepczość i innymi śmiesznymi rzeczami jak bogowie religie i inne bajki to zwykłe bzdury.

Podobal mi się opracowany swego czasu projekt przywrócenia kary śmierci autorstwa ekhm ... PiS'u (nie mylić z projektem LPR'u). W sumie byłby to przepis raczej martwy, ale co tam ;]
Ostatnio zmieniony przez Wulf 2010-06-03, 00:18, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu