Forum Dyskusyjne :: Holenderskie domy śmierci.

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Holenderskie domy śmierci.

Holenderskie domy śmierci.
Autor Wiadomość

leyah 

Wysłany: 2007-07-28, 21:48   Holenderskie domy śmierci.

Czy słyszeliście o takich miejscach, do których może przyjśC każdy i popełniC samobójstwo? Ale wcześniej musi za to zapłaciC, oczywiście. Takie miejsca znajdują się w Holandii, ale nie jestem pewna co do ich ilości i zasad tam panujących. Czy ktoś wie może coś na ten temat? Czy popieracie coś takiego? Płacenie za własną śmierC? Czy ludzie, którzy coś takiego stworzyli mają sumienie?
Taka jak ja
Niby nic, a jednak zerkasz
Jak się dostać do pudełka
Odkryć tajemnicę słodką
Delikatnie zdjąć złotko "

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-07-28, 22:29   

O Holandii nie slyszalem, za to od dłuższego czasu cośtakiego funkcjonuje w Szwajcarii. Jak dla mnie nei jest to rzecz zła, można to traktować jako pomoc "ostateczną" - choć z drugiej strony może to prowadzić do nadużyć. Nie mniej jednak jeśli ktoś chce się załatwić, znajdzie sposób, jesli nie w takim domu, to w kilkudziesięciopiętrowym budynku lub na moście.

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-07-29, 10:49   

W Holandii jest prawnie dopuszczalna eutanazja. Więc podejrzewam że domy o których piszesz to miejsca w których profesjonalnie i zgodnie z przepisami się ją wykonuje ale szczerze mówiąc nie słyszałam o nich. Eutanazje można wykonywać także w wypadku chorób psychicznych i przewlekłej depresji. Jeżeli jest to Twoja decyzja a masz możliwości prawne to czemu nie.
"Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu

Kiep 

Wysłany: 2007-07-29, 12:00   

Śmierc sprzedaje się najlepiej :dobani:

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2007-07-30, 10:34   

Totalne zatracenie wartości moralnych :zdziwko:

Głupota jakich mało. Ciekawe co jeszcze wymyślą? Miejsca w których można legalnie zabić wroga? Masakra...

*Yenna 
ektomorficzka

Wysłany: 2007-07-30, 18:33   

Wydaje mi się, że każdy, to chce się zabić woli to zrobić w samotności, a czasem przed samym popełnieniem 'czynu', może się rozmyślić, a tutaj? Podpisuje (bo pewnie muszą to udokumentować) wyrok sam na siebie. Oczywiście w przenośni to on już to zrobił samym podjęciem decyzji, ale mając to jeszcze na piśmie, może dociera to do niego (potencjalnego samobójcy) co tak naprawde ma zamiar zrobić...?
No nie wiem. Pomysłodawca tego przedsięwzięcia chyba nie do końca wiedział co robi. Świadomie, bądź nie, rozreklamował samobójstwo.

Jaśmina 

Wysłany: 2007-08-02, 19:40   

Nie słyszałam o tym, ale nie podoba mi się takie coś. Nie wiem jak można brać pieniądze od osoby, która ma problem, bo przecież ludzie bez problemów nie mają w zamiarze targnięcia na własne życie. Zamiast otwierać takie placówki, powinno być więcej miejsc gdzie takie osoby dostały by pomoc i wsparcie. Ale co poradzić, że niektórzy zarabiają na czyimś nieszczęściu?

Ciri 

Wysłany: 2007-08-02, 21:18   

Kod:
Jak przebiega eutanazja?

Techniczne wymagania, jak przeprowadzić eutanazję, są ujęte w oficjalnych standardach Królewskiego Towarzystwa Farmaceutycznego. Przy śmierci chorego obecna jest zwykle rodzina. Lekarz podaje mu najpierw do picia barbiturany, a jeśli pacjent nie jest w stanie przyjąć ich samodzielnie, wstrzykuje mu je dożylnie. Same środki nasenne mogą nie wystarczyć - agonia czasami trwa dłużej, pacjent może wymiotować lub nawet ocknąć się. Po barbituranach dostaje więc kolejny zastrzyk ze środkami zwiotczającymi mięśnie i zatrzymującymi oddychanie. Dawki są tak odmierzone, by śmierć nie zabrała człowieka w ciągu kilku minut ani by agonia nie ciągnęła się godzinami. Chory żegna się z bliskimi i odchodzi w spokoju zwykle w ciągu pół godziny. Pacjent może również poprosić lekarza o pomoc w popełnieniu samobójstwa. Połyka wówczas zaordynowane przez lekarza barbiturany i zasypia. Jednak lekarz czuwa przy nim przez cały czas - jeśli środki nasenne okazują się niewystarczające, robi wówczas zastrzyk zwiotczający mięśnie.

straszne po prostu

Aj, Mopsik malusi!
Skoro szczeka na słonia,
Jak silny być musi. xD

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-08-03, 00:31   

Bez przesady, świat idzie naporzód. Eutanazja jest całkowicie humanitarna.

Lewiatan 

Wysłany: 2007-08-03, 08:25   

Cóż, ci ludzie mają wolną wolę, więc skoro chcą pozbawić się życia to niech to zrobią. Straszne i złe może wydawać sięto w oczach człowieka, któremu znacznie lepiej powodzi się w życiu i nie zrobiłby tego.

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2007-08-03, 09:35   

Igloo napisał/a:
Eutanazja jest całkowicie humanitarna.

Ludzie całkowicie niemoralni

Lewiatan 

Wysłany: 2007-08-03, 10:03   

Cytat:

Być za eutanazją czy tego typu domami śmierci nie oznacza od razu, że taka osoba jest całkowicie niemoralna. "Moralność chrześcijańska" nie jest jedynym tego rodzaju systemem. "Moje wartości moralne" nie kwalifikują takich rzeczy jako złe, mimo to za nie uważam się za kogoś, dla którego żadne wartości nie istnieją.

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-08-04, 13:22   

Cytat:

Raczej zdesperowani i nieszczęśliwi
"Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu

Tenar 

Wysłany: 2007-08-10, 16:58   

...

brak mi słów.
jak można żerować w ten sposób na cierpieniu człowieka? zamiast wyciągnąć dłoń podać sznur?

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-08-10, 18:24   

Tenar napisał/a:
zamiast wyciągnąć dłoń podać sznur?

A jak sobie wyobrażasz podawanie sznurka osobie śmiertelnie chorej np: na raka której ostatnie pół roku życia to jeden wielki ból.

Tenar 

Wysłany: 2007-08-10, 18:31   

Wróżbiarka napisał/a:

A jak sobie wyobrażasz podawanie sznurka osobie śmiertelnie chorej np: na raka której ostatnie pół roku życia to jeden wielki ból.

przeczytałam tylko pierwsze pytanie i moja szczęka uderzyła o biurko. przeleciałam resztę szybko wzrokiem i odpowiedziałam. więc, mój błąd. jeśli to domy, w których dokonywana jest eutanazja moja pozycja się zmienia

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-08-11, 08:48   

Tenar napisał/a:
przeleciałam resztę szybko wzrokiem

I nauka płynie z tego taka że należy czytać dokładnie i powoli jak się ma problemy ze zrozumieniem.

Tenar 

Wysłany: 2007-08-11, 10:20   

Wróżbiarka napisał/a:
I nauka płynie z tego taka że należy czytać dokładnie i powoli jak się ma problemy ze zrozumieniem.

ktoś Ci stanął dzisiaj na odcisk?
dokładniej, chodziło o to że nie przeczytałam. za co już przeprosiłam.

co do eutanazji moja pozycja zmienia się z totalnie wrogiej na: zależy od przypadku.

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-08-11, 20:15   

Cytat:
ktoś Ci stanął dzisiaj na odcisk?

nie - kaca po prostu mam xD

Tak naprawdę nie udało mi się sprawdzić czy te domu to instytucje pomagające w eutanazji czy domy w których każdy może popełnić samobójstwo. Chociaż to drugie wydaje mi się mało prawdopodobne. Leyah może oświeć nas gdzie zdobyłaś tą wiedzę.

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-08-11, 22:32   

a czy jeśli przychodzisz do takiego miejsca i prosisz o pomoc w zabiciu siebie, nie prosisz o pomoc w samobójstwie?

Odpowiedz do tematu