Forum Dyskusyjne :: Holenderskie domy śmierci.

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Holenderskie domy śmierci.

Holenderskie domy śmierci.
Autor Wiadomość

toplink 

Wysłany: 2007-08-12, 11:43   

leyah napisał/a:
Czy popieracie coś takiego?

Pomysl sam w sobie nie jest zly.

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-08-12, 12:19   

Igloo napisał/a:
a czy jeśli przychodzisz do takiego miejsca i prosisz o pomoc w zabiciu siebie, nie prosisz o pomoc w samobójstwie?

A możesz czytać ze zrozumieniem ? Była mowa o tym że każdy może przyjść i poprosić o pomoc w popełnieniu samobójstwa w co wątpię bo eutanazji ( oczywiście jest to samobójstwo) dokonuje się w szczególnych określonych prawem wypadkach. Dlatego też chciałam poznać źródło tej informacji.

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-08-12, 15:31   

Nie ma żadnych szczególnych przypadków, mówiąć np. o Holandii albo Belgii, eutanazji dokonuje się tam na w pełni świadome życzenie chorego/chcącego, więc jest to zwyczajna pomoc w samobójstwie.
Ostatnio zmieniony przez Igloo 2007-08-12, 15:32, w całości zmieniany 1 raz  

Wróżbiarka 

Wysłany: 2007-08-12, 16:03   

Z tego co wiem to jednak są przepisy które to regulują. A wygląda to tak po spełnieniu pięciu warunków: pacjent musi dobrowolnie poprosić o eutanazję; informacja lekarska o skutkach tej prośby musi być pełna, a lekarz powinien zalecić jej dogłębne rozważenie; koniecznie ma być spełniony wymóg "trwałości prośby" (jej kilkakrotne wyrażenie przez pacjenta); występuje nieznośne cierpienie bez nadziei na ulgę; niezbędna jest w tej sprawie konsultacja z innymi lekarzami. Każdy przypadek eutanazji winien być zgłaszany specjalnej komisji, która bada, czy lekarz postępował zgodnie z przepisami.
Więc to nie jest tak że każdy człowiek z ulicy może przyjść i powiedzieć że chce się poddać eutanazji.
"Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu

Own3d 

Wysłany: 2007-08-17, 13:38   

Cierpiące zwierzę zabiją się by nie cierpiało, ludzi trzyma się przy życiu by umierali w agonii nawet parę dni, miesięcy, lat...

Ja chciałbym poddać sie eutanazji zamiast żyć jak roślina powiedzmy.
Po prostu pozwólmy ludziom odejść z godnością kiedy jeszcze mogą, a nie trzymać ich na siłę wbrew ich woli.

Elle 

Wysłany: 2007-09-16, 10:35   

Own3d napisał/a:
Ja chciałbym poddać sie eutanazji zamiast żyć jak roślina powiedzmy.
Po prostu pozwólmy ludziom odejść z godnością kiedy jeszcze mogą, a nie trzymać ich na siłę wbrew ich woli.

Nie każdy potrafi zdobyć się na zabicie kogoś. A jakby nie patrzeć, eutanazja to zabicie - co wcale nie znaczy, że to jest złe, bo przecież tym samym się komuś pomaga. Wiem jednak, że nie potrafiłabym zabić.
A Holandia to w ogóle jakieś nieporozumienie jest. Wszystko legalne, wszystko im wolno. ;P ^^

mimi05 

Wysłany: 2007-09-17, 14:50   

Dokladnie Holandia to jest zupelnie inny kraj i inna kultura. Jesli chodzi o domy smierci to jestem przeciwna temu, bo powinno sie pomagac osoba, ktore chca sie zabic, a nie im to ulatwaic, w koncu kazdy z nas ma chwile slabosci w zyciu

Ryuk 

Wysłany: 2007-09-17, 22:25   

Jestem raczej za eutanazją, zdaję sobie jednak sprawę że jej legalizacja może doprowadzić do sytuacji co najmniej bulwresujących. Musimy uświadomić sobie że gdy świadczeniem usług tego typu zajmą się prywatne firmy, to bez odpowiednich regulacji prawnych, powinniśmy się przygotować na agresywną kampanię reklamową.
Dosyć kontrowersyjna wydaje mi się też biurokratyzacja ludzkiej śmierci którą eutanazja będzie wymuszała. Człowiek to nie automat, co jeśli rozmyśli się w ostatniej chwili? Jaką wartość będzie miał wtedy świstek papieru który podpisał wcześniej?
Z drugiej strony odbieranie ludziom prawa do godnej śmierci też wcale nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem.

PREDATOR 

Wysłany: 2007-09-27, 08:51   

Oczywiście że to popieram. HOLLANDIA to moje państwo ideał :super:

jest tam wszytko to co mi pasuje:

dziwki
marihuana brak kary śmierci
eutanazja i aborcja :) )
Ostatnio zmieniony przez PREDATOR 2007-09-27, 08:52, w całości zmieniany 1 raz  

Resistant 

Wysłany: 2007-09-27, 16:25   

Popieram eutanazje jak na mój tok myślenia to jeśli ktoś na prawde chce to czemu mu to zabronić. Są takie przypadki, że sam wolałbym umrzeć niż leżeć jak "warzywo" w łóżku i to nawet pare lat. Nie widze nic złego w tym.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-09-27, 21:37   

Eutanazja to nie jest jakas tam 'zachcieawjka', jest powiazana scisle z nieuleczalnymi prztpadkami, ludziom sie wydaje, ze wystarczy sie zglosic i zalatwiaja to od reki...

jak juz napisala Wroz, sa przepisy regulujace sprawe eutanazji i zapobiegajace naduzyciom...

A co do samej idei eutanazji, nasz humanitaryzm w stosunku do zwierzat dopuszcza mozliwosc 'uspienia go' zeby nie cierpial, szkoda, ze nie mamy tyle empatii w stosunku do cierpiacych z naszego gatunku.
I mimo, ze ktos moze sie oburzyc porownaniemczlowieka do zwierzecia, to jednak zasada jest ta sama, a zreszta, nie ma az tak wielu roznic miedzy nami, ale to tez inna kwestia.
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

Odpowiedz do tematu