czytam i a¿ czasem nie mogê uwierzyc w³±snym oczom ... Czyli co ju¿ nie mozemy za³o¿yc krótkiej spódniczki bluzki z dekoldem, bo prowokujemy ?? Nie mozemy siê napic, bo to os³abia nasz± czujnosc i znów prowokujemy ??
Czyli jak z³odziej ukradnie samochód to wlasciciel tego smochodu go sprowokowa³, bo sobie kupi³ samochód ??
Co prawda czasem zachowanie co po niektórych dzieczyn jest nierozwa¿ne, ale trzeba spojrzec sobie w oczy ... GWA£T jest najgorszym rodzajem przemocy ... krzywdzi kobietê i fizycznie, ale przede wszystkim psychicznie ... i nie ma z adnego usprawiedliwienia o prowokacji ...
_________________ Poczuæ wiatr na twarzy … przez chwilê wolnym byæ...
czytam i a¿ czasem nie mogê uwierzyc w³±snym oczom ... Czyli co ju¿ nie mozemy za³o¿yc krótkiej spódniczki bluzki z dekoldem, bo prowokujemy ?? Nie mozemy siê napic, bo to os³abia nasz± czujnosc i znów prowokujemy ??
Czytaj ze zrozumieniem. Mo¿esz za³o¿yæ mini. Mo¿esz nawet biegaæ go³o (je¿eli o mnie chodzi). Ale licz siê z tym, ¿e Twoje zachowanie mo¿e spowodowaæ pewn± niemi³± reakcjê ludzi, którzy nie respektuj± nietykalno¶ci cielesnej innych osób.
To jest trochê tak jak z now± komórk±. Lepiej nie pokazywaæ jej bandzie dresiarzy w ciemnej bramie, bo mo¿na dostaæ w dziób i straciæ telefon. Tak samo czasami lepiej nie pokazywaæ swojego mniej czy bardziej kszta³tnego ty³ka, albowiem konsekwencje mog± byæ niemi³e.
wirydianna napisa³/a:
Czyli jak z³odziej ukradnie samochód to wlasciciel tego smochodu go sprowokowa³, bo sobie kupi³ samochód ??
Je¿eli kupi³, nie zamkn±³ i zostawi³ na noc w paskudnej dzielnicy to niestety sam jest sobie winny.
wirydianna napisa³/a:
Co prawda czasem zachowanie co po niektórych dzieczyn jest nierozwa¿ne, ale trzeba spojrzec sobie w oczy ... GWA£T jest najgorszym rodzajem przemocy ... krzywdzi kobietê i fizycznie, ale przede wszystkim psychicznie ... i nie ma z adnego usprawiedliwienia o prowokacji ...
A czy kto¶ mówi inaczej? Nikt gwa³ciciela nie usprawiedliwia, a jedynie t³umaczy jego postêpowanie. T³umaczy w sensie wskazuje przes³anki jakimi siê kierowa³, bod¼ce jakie go popchnê³y do ataku. O to tutaj chodzi. Znaj±c powody ataku mo¿emy przynajmniej czê¶æ z nich wyeliminowaæ i zwiêkszyæ swoje bezpieczeñstwo.
_________________ "Mój wypaczony bolszewizm przekszta³ci³ siê w antybolszewizm i poprzez trockizm doszed³ do faszyzmu." Grigorij Jewsiejewicz Zinowiew
O poziomie ze mn± nie rozmawiaj bo nie odró¿niasz deszczu i wiatru od cz³owieka ,a tego z kolei od gwa³ciciela .Mo¿e masz Gamalu problem z odró¿nieniem- patrz nie dotykaj.
Gamal napisa³/a:
Je¿eli kupi³, nie zamkn±³ i zostawi³ na noc w paskudnej dzielnicy to niestety sam jest sobie winny.
Tak jest .Jest sobie winny i powinien jeszcze oddaæ im dowód rejestracyjny za karê .Bo jest :
Gamal napisa³/a:
sobie winny.
_________________ "Za b³êdy pozorów normalno¶ci wracam do domu ob³êdu"
Ostatnio zmieniony przez Prince 2007-01-09, 09:54, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
Wys³any: 2007-01-09, 11:16
Tak sobie czytam wypowiedz Prince z Gamalem i stwierdzam ze najlepszym sposobem na gwalciciela jest towarzystwo. 5 nawalonych lasek predzej sobie poradzi i cos rozkmini niz 1 . Albo miec przy sobie jakiegos mena, gwalciciel przedzej sie zastanowi i moze nawet opamieta... Choc to nie jest sposob idealny.
Prince masz racje nie nalezy sie dostosowywac do swiata gwalcicieli itp trza stawiac im opor ale przezorny zawsze ubespieczony... rzeczywiscie wole przypilnowac wlasnego drinka niz pozniej cale zycie pluc sobie w twarz...
_________________ Nigdy nie bedziesz pewien niczego
O poziomie ze mn± nie rozmawiaj bo nie odró¿niasz deszczu i wiatru od cz³owieka ,a tego z kolei od gwa³ciciela .Mo¿e masz Gamalu problem z odró¿nieniem- patrz nie dotykaj.
Nie rozró¿niam? A mo¿e wskazujê podobieñstwa w skutkach?
Prince napisa³/a:
Tak jest .Jest sobie winny i powinien jeszcze oddaæ im dowód rejestracyjny za karê .Bo jest :
Od kiedy to oddanie dowodu rejestracyjnego jest kar±?
Jest sam sobie winny, gdy¿ nie zachowa³ podstawowych ¶rodków ostro¿no¶ci. Je¿eli skoczysz na g³ówkê do p³ytkiego basenu i z³amiesz krêgos³up to kto bêdzie winny? Ty, gdy¿ skaka³e¶ nie upewniwszy siê jaka jest g³êboko¶æ, czy w³a¶ciciel basenu który go nie pog³êbi³? A mo¿e Newton?
_________________ "Mój wypaczony bolszewizm przekszta³ci³ siê w antybolszewizm i poprzez trockizm doszed³ do faszyzmu." Grigorij Jewsiejewicz Zinowiew
Prawda jest taka, ¿e ~90% gwa³tów to gwa³ty na w³asne ¿yczenie. Mo¿emy siê w¶ciekaæ i krzyczeæ, ¿e to i¿ ubrana jak dziwka dziewczyna idzie pijana przez park nie oznacza, ¿e mo¿na j± zgwa³ciæ. Oczywi¶cie, ¿e nie ale takie zachowanie prowokuje napastnika.
Gwa³tu nie mo¿na sprowokowaæ wyzywaj±cym ubraniem czy chodzeniem ciemnymi uliczkami... Ilo¶æ dziewczyn zgwa³conych w ci±gu dnia jest praktycznie taka sama jak w ci±gu nocy... :-/ To samo z ubiorem, a nawet wrêcz odwrotnie. Ofiarami gwa³tu padaj± zarówno kobiety ubrane wyzywaj±co jak i te "normalnie" poubierane.
Cytat:
Jak ju¿ wspomnia³em do zdecydowanej wiêkszo¶ci gwa³tów nie dosz³oby gdyby dziewczyna zachowywa³a siê jak nale¿y.
Zwalanie winy na ofiare...? Wybacz ale ¿a³osne. Przez takie w³asnie podej¶cie wiêkszo¶æ ofiar nie zg³asza gwa³tu
Gwa³tu nie mo¿na sprowokowaæ wyzywaj±cym ubraniem czy chodzeniem ciemnymi uliczkami... Ilo¶æ dziewczyn zgwa³conych w ci±gu dnia jest praktycznie taka sama jak w ci±gu nocy... :-/ To samo z ubiorem, a nawet wrêcz odwrotnie. Ofiarami gwa³tu padaj± zarówno kobiety ubrane wyzywaj±co jak i te "normalnie" poubierane.
Sk±d masz te informacje? Wymy¶li³a¶? Tak siê sk³ada, ¿e z racji kierunku studiów jednak trochê o gwa³tach, statystyce ich dotycz±cej, przyczynach etc. trochê wiem. Ubiór nie jest jedynym i decydujacym czynnikiem. Tak samo jak pora dnia czy nocy. Dopiero je¿eli pewne elementy po³±czymy w ca³o¶æ to wychodzi nam pewna zale¿no¶æ. Chyba mi nie powiesz, ¿e trze¼wa dziewczyna w spodniach i sfetrze id±ca w bia³y dzieñ po ruchliwej ulicy ma takie same szanse na zostanie zgwa³con± co napruta jak bombowiec panienka w mini, zataczaj±ca siê noc± przez ciemny park.
_Kasieñka_ napisa³/a:
Zwalanie winy na ofiare...? Wybacz ale ¿a³osne. Przez takie w³asnie podej¶cie wiêkszo¶æ ofiar nie zg³asza gwa³tu
I znowu to samo! Nikt nie zwala winy. Winny jest gwa³ciciel i tutaj nie ma co siê spieraæ. Problem polega na tym, ¿e czasami ofiary przez swoj± niefrasobliwo¶æ, naiwno¶æ, bezmy¶lno¶æ i g³upotê u³atwiaj± bandycie pope³nienie przestêpstwa. I to im trzeba powiedzieæ a nie udawaæ, ¿e zgwa³cona zupe³nie siê do tego faktu nie przyczyni³a.
Chyba mi nie powiesz, ¿e je¿eli dziewczyna dobrowolnie wsiada do samochodu z 3 nieznanymi jej (i pijanymi) facetami a nastêpnie zostaje przez nich zgwa³cona to jej zachowanie zupe³nie nie mia³o wp³ywu na gwa³t.
Tak wymy¶li³am...:D Od psychologa mam takie informacje który zajmuje siê ofiarami (a niekiedy nawet sprawcami) gwa³tu. Poza tym kiedy¶ bardzo chcia³am pracowaæ w poradni i interesowa³am siê tego typu sprawami.
Cytat:
Chyba mi nie powiesz, ¿e trze¼wa dziewczyna w spodniach i sfetrze id±ca w bia³y dzieñ po ruchliwej ulicy ma takie same szanse na zostanie zgwa³con± co napruta jak bombowiec panienka w mini, zataczaj±ca siê noc± przez ciemny park
Szans(jak ty to napisa³e¶) takich samych nie ma... Ale odsetek gwa³conych kobiet ubranych "w kombinezon" jest taki sam jak kobiet ubranych wyzywaj±co.
Cytat:
I znowu to samo! Nikt nie zwala winy. Winny jest gwa³ciciel i tutaj nie ma co siê spieraæ. Problem polega na tym, ¿e czasami ofiary przez swoj± niefrasobliwo¶æ, naiwno¶æ, bezmy¶lno¶æ i g³upotê u³atwiaj± bandycie pope³nienie przestêpstwa. I to im trzeba powiedzieæ a nie udawaæ, ¿e zgwa³cona zupe³nie siê do tego faktu nie przyczyni³a.
Chyba mi nie powiesz, ¿e je¿eli dziewczyna dobrowolnie wsiada do samochodu z 3 nieznanymi jej (i pijanymi) facetami a nastêpnie zostaje przez nich zgwa³cona to jej zachowanie zupe³nie nie mia³o wp³ywu na gwa³t.
Mo¿e nie zwalasz winy na gwa³cicieli ale tym co piszesz (mo¿e nie¶wiadomie) usprawiedliwiasz w jakim¶ stopniu ich postêpowanie! A takich trzeba potêpiaæ bez wzglêdu na okoliczno¶ci.
Cytat:
Ma³o jaka kobieta postêpuje w ten sposób, a gwa³conych jest pe³no dziewczyn.
[ Dodano: 2007-01-09, 18:42 ]
A tak poza tym to facet nie jest zwierzakiem które nie potrafi panowaæ nad swoim popêdem seksualnym...
Czy wiesz ,ze to jedna z najczêstrzych kobiecych fantazji erotycznych?
Nie powiem, ¿e nie masz racji, ale w tym wypadku to ¿aden argument. Dlaczego? Bo w tych fanatazjach to kobieta kontroluje sytuacjê, jest g³ównym re¿yserem i sama ocenia, czego chce, a do czego dopu¶ciæ nie mo¿e, wyobra¿a sobie tylko to, co sprawia³oby jej przyjemno¶æ, a poza tym w ka¿dej chwili mo¿e zakoñczyæ "akcjê". W realnym ¶wiecie to facet zwykle ma przewagê i nie pyta siê kobiety czy jest jej "dobrze", czy tak w³a¶nie to sobie wyobra¿a³a. Prawda? A, w³a¶nie, podstawowa ró¿nica polega na tym, ¿e w fantazjach kobieta tego CHCE, a realu NIE CHCE. Odnosz±c siê do tego, po czyjej stronie le¿y wina, to wyznajê zasadê, ¿e w wiêkszo¶ci przypadków po obu, niestety. Na pewno znacie przys³owie :"Okazja czyni z³odzieja". Mo¿na by to te¿ odnie¶æ do gwa³tów, bo niezbitym argumentem jest fakt, ¿e najczê¶ciej gwa³cone s± takie wypacykowane laseczki; powtarzam "najczê¶ciej", co nie znaczy, ¿e ofiarami nie padaj± tak¿e zupe³nie niewinne dziewczyny, które nie mia³y wcale zamiaru zwróciæ na siebie uwagi jakiego¶ flejtucha. Gwa³t mo¿e siê spotkaæ ka¿d± dziewczynê. Chodzi tylko o to, ¿e czasem prowokuj±c, mo¿na "zwiêkszyæ swoje szanse" (¿e siê tak niezrêcznie wyra¿ê). Co wcale nie usprawiedliwia facetów, którzy wykorzystuj± okazjê, ¿eby zaspokoiæ chuæ. Oni nawet nie za³uguj± na miano "facetów", o "mê¿czyznach" ju¿ nie wspominaj±c.
Gwa³t to temat-rzeka (jak wiele zagadnieñ, zreszt±). Mo¿na by rozwa¿aæ tysi±ce przypadków, "gdybaæ", obwiniaæ. Tylko nie wiem, czy gadanie do czego¶ doprowadzi. Dopóki takie zachowania bêd± uchodziæ bezkarnie, dopóty gwa³ty bêd± mia³y miejsce.
_________________ "The best way to predict the future is to invent it"
Tak wymy¶li³am...:D Od psychologa mam takie informacje który zajmuje siê ofiarami (a niekiedy nawet sprawcami) gwa³tu. Poza tym kiedy¶ bardzo chcia³am pracowaæ w poradni i interesowa³am siê tego typu sprawami.
WIêc albo co¶ przekrêci³a¶, albo ten psycholog nie powiedzia³ Ci ca³ej prawdy.
_Kasieñka_ napisa³/a:
Szans(jak ty to napisa³e¶) takich samych nie ma... Ale odsetek gwa³conych kobiet ubranych "w kombinezon" jest taki sam jak kobiet ubranych wyzywaj±co.
W ¿adnym wypadku. Bardzo du¿a czê¶æ gwa³tów to gwa³ty dyskotekowe i podyskotekowe a tam raczej nie nosi siê "normalnych" ubrañ.
_Kasieñka_ napisa³/a:
Mo¿e nie zwalasz winy na gwa³cicieli ale tym co piszesz (mo¿e nie¶wiadomie) usprawiedliwiasz w jakim¶ stopniu ich postêpowanie! A takich trzeba potêpiaæ bez wzglêdu na okoliczno¶ci.
Nie usprawiedliwiam. Wskazujê po prostu przyczyny. A ¿e czê¶æ przyczyn czasami le¿y po stronie ofiary to zupe³nie inna sprawa. A czy trzeba potêpiaæ? Oczywi¶cie. I karaæ.
_Kasieñka_ napisa³/a:
Ma³o jaka kobieta postêpuje w ten sposób, a gwa³conych jest pe³no dziewczyn.
Jednak¿e je¿eli od tego "pe³no" odejmiesz te, które postêpuj± tak jak napisa³em powy¿ej, te które pijane wracaj± nocami przez park (ja nie wracam, a jestem facetem), te które zostawiaj± drinki bez opieki etc. to siê oka¿e, ¿e takich gwa³tów "z zaskoczenia i bez ¿adnego powodu" jest stosunkowo ma³o (ale niestety s±).
_Kasieñka_ napisa³/a:
A tak poza tym to facet nie jest zwierzakiem które nie potrafi panowaæ nad swoim popêdem seksualnym...
Podziwiam Tw± wiarê w rodzaj ludzki.
PROWOKACJA -wyzwanie, umy¶lna zaczepka; podstêpne judzenie, podpuszczanie kogo¶ do szkodliwych dla niego (lub dla osób trzecich) dzia³añ a. decyzji.( Kopaliñski ).
Jak na razie czytam i widzê ¿e do swojej marnej egzystencji dopisujesz ideologiê. Laski w krótkich spódniczkach ciê prowokuj±(mówi± co¶ przy tym?).Winne s± ju¿ z zasady ¿e s± kobietami. Napisa³e¶ 90% -zarzucasz komu¶ brak ¼róde³ statystyk-a twoje to sk±d? Pewnie z samochodu. Jakie¶ historie o mokniêciu i pretensjach .Tak ¿eby ci zobrazowaæ to taki przyk³ad(
Gamal napisa³/a:
Czytaj ze zrozumieniem.
).Go¶æ pisze
Gamal napisa³/a:
na w³asne ¿yczenie
bzdury na forum. Jego
Gamal napisa³/a:
zachowanie mo¿e spowodowaæ pewn± niemi³± reakcjê ludzi, którzy nie respektuj± nietykalno¶ci cielesnej innych osób.
Gamal napisa³/a:
Tylko potem nie p³acz, ¿e Ci siê krzywda sta³a.
Gamal napisa³/a:
to niestety sam jest sobie winny.
Gamal napisa³/a:
Ró¿nica jest, ale co z tej ró¿nicy, skoro efekt bêdzie op³akany?
_________________ "Za b³êdy pozorów normalno¶ci wracam do domu ob³êdu"
PROWOKACJA -wyzwanie, umy¶lna zaczepka; podstêpne judzenie, podpuszczanie kogo¶ do szkodliwych dla niego (lub dla osób trzecich) dzia³añ a. decyzji.( Kopaliñski ).
Jak na razie czytam i widzê ¿e do swojej marnej egzystencji dopisujesz ideologiê. Laski w krótkich spódniczkach ciê prowokuj±(mówi± co¶ przy tym?).Winne s± ju¿ z zasady ¿e s± kobietami.
Gdzie¶ tak napisa³em?
Prince napisa³/a:
Napisa³e¶ 90% -zarzucasz komu¶ brak ¼róde³ statystyk-a twoje to sk±d? Pewnie z samochodu.
Zerknij np. w B. Ho³yst Kryminologia.
Prince napisa³/a:
ble ble ble
I w zwi±zku z tym?
WIêc albo co¶ przekrêci³a¶, albo ten psycholog nie powiedzia³ Ci ca³ej prawdy.
Bo masz inne zdanie na ten temat? Sory ale wydaje mi si, ¿e psycholog z kilkunastoletnim do¶wiadczeniem ma jednak wiêksz± wiedzê na ten temat ni¿ studenci Poza tym wiedza przekazywana na studiach nie zawsze pokrywa siê potem z wiedz± jak± nabêdziesz pracuj±c.
Cytat:
W ¿adnym wypadku. Bardzo du¿a czê¶æ gwa³tów to gwa³ty dyskotekowe i podyskotekowe a tam raczej nie nosi siê "normalnych" ubrañ.
Wiêkszo¶æ takich gwa³tów mo¿e jest zg³aszana na policje... Bo w takim wypadku dziewczyna ma te¿ ¶wiatków którzy widz±, ¿e dziewczyna bawi³a siê z danym kolesiem i ¿e on wyszed³ za ni± z dyskoteki. £atwiej udowodniæ sprawcy winê. Tak samo mo¿na wykryæ jeszcze przez jaki¶ czas obecno¶æ narkotyku w organizmie dziewczyny. Poza tym tutaj dalej bym siê spiera³a.
Cytat:
_Kasieñka_ napisa³/a:
Podziwiam Tw± wiarê w rodzaj ludzki.
To nie jest moja wiara tylko czysta regu³ka (definicja). A t³umaczenia "nie mog³em wytrzymaæ", "sprowokowa³a mnie" itp. s± po prostu marnym t³umaczeniem sprawcy.
Czy ma³e dzieci te¿ prowokuj± pedofilów? NIE. Oni po prostu to robi± i tyle... Tak samo gwa³ciciele.
Bo masz inne zdanie na ten temat? Sory ale wydaje mi si, ¿e psycholog z kilkunastoletnim do¶wiadczeniem ma jednak wiêksz± wiedzê na ten temat ni¿ studenci Poza tym wiedza przekazywana na studiach nie zawsze pokrywa siê potem z wiedz± jak± nabêdziesz pracuj±c.
Uwa¿am, ¿e sêdzia-karnista z ponad 30 letnim sta¿em, który mi to mówi³ ma jednak wiêksze pojêcie.
_Kasieñka_ napisa³/a:
Wiêkszo¶æ takich gwa³tów mo¿e jest zg³aszana na policje... Bo w takim wypadku dziewczyna ma te¿ ¶wiatków którzy widz±, ¿e dziewczyna bawi³a siê z danym kolesiem i ¿e on wyszed³ za ni± z dyskoteki. £atwiej udowodniæ sprawcy winê. Tak samo mo¿na wykryæ jeszcze przez jaki¶ czas obecno¶æ narkotyku w organizmie dziewczyny. Poza tym tutaj dalej bym siê spiera³a.
Mo¿esz siê spieraæ, ale faktom nie zaprzeczysz. Do udowodnienia gwa³tu nie trzeba dzisiaj ¶wiadków. Nie przy obecnym poziomie techniki. Dzisiaj skazuje siê na podstawie zadrapañ na skórze, w³osa, mikro¶ladów na ubraniach, odciskach butów, o spermie czy zapachu nie wspominaj±c.
_Kasieñka_ napisa³/a:
To nie jest moja wiara tylko czysta regu³ka (definicja). A t³umaczenia "nie mog³em wytrzymaæ", "sprowokowa³a mnie" itp. s± po prostu marnym t³umaczeniem sprawcy.
A czy kto¶ mówi, ¿e to dobre t³umaczenie? Ja Ci ca³y czas staram uzmys³owiæ jedno. Ja nie broniê gwa³cicieli, ale wskazujê na powody które ich pchaj± do gwa³tu. Dziewczyna wiedz±c co mo¿e sprowokowaæ gwa³t ma szansê unikaæ takiego zachowania i zwiêkszyæ swoje bezpieczeñstwo.
_Kasieñka_ napisa³/a:
Czy ma³e dzieci te¿ prowokuj± pedofilów? NIE. Oni po prostu to robi± i tyle... Tak samo gwa³ciciele.
Pedofile maj± inne zdanie. To nie jest istotne, czy dziecko prowokuje wed³ug Ciebie. Wa¿ne jak to odbiera zboczeniec.
To trochê tak jak z psem. Wymachuj±c rêkoma mo¿esz sprowokowaæ psa do ataku, gdy¿ uzna on to zachowanie za agresjê. Natomiast tak naprawdê macha³a¶ do kole¿anki po drugiej stronie ulicy. I co? Ano to, ¿e czasami pewne zachowania s± odbierane w ró¿ny sposób. Dla Ciebie dziecko biegaj±ce w podkolanówkach nie znaczy nic. Dla zboczeñca za¶ to "prowokacja malej zdziry".
Rozumiesz?
Do³±czy³a: 28 Gru 2006 Posty: 384 Sk±d: Polski Pary¿
Wys³any: 2007-01-10, 17:05
Gamal napisa³/a:
Dla Ciebie dziecko biegaj±ce w podkolanówkach nie znaczy nic. Dla zboczeñca za¶ to "prowokacja malej zdziry".
Dlatego nie masz prawa mówiæ, ¿e to po czê¶ci wina sk±po ubranej dziewczyny. Mo¿e mam ¶ci±æ w³osy, ¿eby przypadkiem nikogo nie sprowokowaæ? Albo nie nosiæ niczego zielonego? Bo w koñcu nigdy nie wiadomo, co podnieca gwa³ciciela.
Nie ma dla niego ¿adnego usprawiedliwienia, nie ma czego¶ takiego jak "gwa³t sprowokowany"
_________________ (\_/)
(O.o)
('') ('') This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Dlatego nie masz prawa mówiæ, ¿e to po czê¶ci wina sk±po ubranej dziewczyny. Mo¿e mam ¶ci±æ w³osy, ¿eby przypadkiem nikogo nie sprowokowaæ? Albo nie nosiæ niczego zielonego? Bo w koñcu nigdy nie wiadomo, co podnieca gwa³ciciela.
Znów nie do koñca. Musimy przyj±æ, ¿e dziewczyna maj±ca 18+ lat ma jednak pewne pojêcie o ¶wiecie i zdaje sobie sprawê, ¿e jej okre¶lone zachowanie mo¿e mo¿e sprowokowaæ jakiego¶ skrzywionego osobnika do napa¶ci. Dlatego te¿ powinna pewnych zachowañ dla w³asnego bezpieczeñstwa unikaæ. Nikt nie mówi, ¿eby¶ chodzi³a ubrana niczym w Afganistanie. Mo¿esz nosiæ mini i obcis³e bluzki - oczywi¶cie! Ale pomy¶l, czy rzeczywi¶cie musisz wieczorem przechodziæ przez park? A je¿eli musisz, to czy koniecznie w mini i w butach na wysokim obcasie? Mo¿e jednak na tê okoliczno¶æ lepiej ubraæ d¿insy i przej¶æ naoko³o? Tak dla w³asnego bezpieczeñstwa...
Cytat:
Nie ma dla niego ¿adnego usprawiedliwienia, nie ma czego¶ takiego jak "gwa³t sprowokowany"
Zycie pisze takie scenariusze, ¿e Klan i M jak Mi³o¶æ przy tym wysiadaj±.
Ostatnio zmieniony przez Gamal 2007-01-10, 18:56, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Do³±czy³a: 28 Gru 2006 Posty: 384 Sk±d: Polski Pary¿
Wys³any: 2007-01-10, 19:58
Gamal napisa³/a:
Mo¿e jednak na tê okoliczno¶æ lepiej ubraæ d¿insy i przej¶æ naoko³o?
no w³a¶nie o tym mówiê. sk±d mam wiedzieæ, ¿e nie trafiê akurat np na kolesia, którego krêc± jeansy ;] je¶li patrzeæ na to od tej strony, to nie istnieje tutaj co¶ takiego jak "¶rodki bezpieczeñstwa". Wiem, ¿e wiêksze jest prawdobieñstwo, ¿e podnieci siê na widok kusych ciuszków. Chodzi mi o to, ¿e wydawa³o mi siê, ¿e Twoje wcze¶niejsze posty w jaki¶ sposób po czê¶ci obwiniaj± dziewczyny.
_________________ (\_/)
(O.o)
('') ('') This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
no w³a¶nie o tym mówiê. sk±d mam wiedzieæ, ¿e nie trafiê akurat np na kolesia, którego krêc± jeansy ;]
Z regu³y wieksze szanse s± na to, ¿e kolesia krêc± mini. Ponadto w spodniach lepiej siê ucieka.
hXp napisa³/a:
je¶li patrzeæ na to od tej strony, to nie istnieje tutaj co¶ takiego jak "¶rodki bezpieczeñstwa". Wiem, ¿e wiêksze jest prawdobieñstwo, ¿e podnieci siê na widok kusych ciuszków
Ja bym to uj±³ trochê inaczej. Nie istniej± 100% ¶rodki bezpieczeñstwa. Ale zawsze lepiej mieæ 5% szans wiêcej ni¿ mniej.
hXp napisa³/a:
Chodzi mi o to, ¿e wydawa³o mi siê, ¿e Twoje wcze¶niejsze posty w jaki¶ sposób po czê¶ci obwiniaj± dziewczyny.
Czasami tak, ale to w szczególnych przypadkach.
Ostatnio zmieniony przez Gamal 2007-01-10, 20:02, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Uwa¿am, ¿e sêdzia-karnista z ponad 30 letnim sta¿em, który mi to mówi³ ma jednak wiêksze pojêcie.
A mo¿e to by³o jego osobiste zdanie? A zreszt± mniejsza o to. Mnie nikt nigdy nie przekona, ¿e dziewczyna mo¿e sprowokowaæ gwa³t bo dla mnie to absurdalne. Za³ó¿my ju¿, ¿e jednak w jaki¶ sposób mo¿na... To co w takim razie powiedzieæ dziewczynie zgwa³conej np. zim±, ubranej w p³aszcz do kolan (czyta³am o takim przypadku w gazecie ca³kiem niedawno). ¯e te¿ go w jaki¶ sposób sprowokowa³a...? Czy poprostu mia³a pecha... Gdyby by³a ubrana w mini i dekolt do pepka to pewnie wiekszo¶æ facetów powiedzia³o by, ¿e prowokowa³a...
[ Dodano: 2007-01-10, 20:10 ]
Cytat:
Czasami tak, ale to w szczególnych przypadkach.
Tak na dobr± sprawe dziewczyna mo¿e siê przed kolesiem rozebraæ i w ostatniej chwili powiedzieæ NIE... A jak facet tego nie zrozumie to jest gwa³t. I nawet w takim przypadku w najmniejszym stopniu nie powinno siê dziewczyny obwiniaæ. Powiedzia³a NIE i koniec kropka.
Ostatnio zmieniony przez _Kasieñka_ 2007-01-10, 20:10, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi zamieszczanych przez u¿ytkowników Forum. Osoby zamieszczaj±ce wypowiedzi naruszaj±ce prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mog± ponie¶æ z tego tytuu odpowiedzialno¶æ karna lub cywilna.