Żadnych wątpliwości. Oczywiscie głos na "tak". Powinna byz w Poslce wprowadzona legalna eutanacja. Nie wiem po co utrzymywać przy "życiu" osoby ,które i tak nie mają szans na wyjście ze śpiączki, są w niej już długo czasu ,obumarły im pewne czesci mózgu i nawet jeżeli po wielu miesiacach będą zdolni się przebudzić to nigdy już nie zaznają radości z życiu ,na zawsze pozostaną uzależnione od pomp, jakiś sprzętów podtrzymujacych prace serca itd.
Niech niektórzy się już dłużej nie męczą...
_________________ "Nie ważne co czytasz: Koran, Torę, Biblię bądź dobrym człowiekiem a zło samo zniknie."
a ja jestem przeciw. nie sobie zawdzieczamy dar zycia i nie mamy prawa go sobie odbierac. a tym bardziej komus innemu, nawet majac jego zgode. eutanazja to zabicie kogos na jego zyczenie. moim zdaniem proszenie kogos, aby pozbawil cie zycia jest nieludzkie i nie mozna czegos takiego wymagac od drugiego czlowieka. i prosze nie stawiac stwierdzen w stylu "a co ma zrobic czlowiek np. sparalizowany od szyi w dol, ktory zyje jak warzywo? dla niego to jedyne wyjscie.", bo to takie, za przeproszeniem, puste chrzanienie, utarte haslo. Bóg dał, Bóg zabierze. ciekawe ile osob, ktore zginely na wlasne zyczenie, w momencie wykonywania wyroku lub moze gdzies teraz (chodzi mi o zycie pozagrobowe, dla niekumatych ) chcialoby zmienic decyzje, zyc dalej...
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Wysłany: 2005-11-20, 12:01
Naadir napisał/a:
nie sobie zawdzieczamy dar zycia i nie mamy prawa go sobie odbierac
jesli Twoim zdaniem nawet nasze zycie do nas nie nalezy to co my mamy????
a poza tym chcialabym dyskretnie zauwazyc, ze bog w ktorego wierzysz dal czlowiekowi i zycie i wolna wole a wiec wolna wole do tego co zrobic ze swoim zyciem
_________________ zaczynam się tam gdzie inni się kończą...
zle sie wyrazilem (pozno bylo) - zycie, owszem, jest nasze. mamy wolna wole i decydujemy o sobie.
ale w takim razie nie wyjezdzac z prosbami do lekarzy o odlaczenie od aparatury, tylko wio przez okno szpitalne... a ze ktos nie da rady?
powtarzam - NIE MOZNA OD KOGOS WYMAGAC, ZEBY SPOWODOWAL TWOJA SMIERC.
a ze niektorzy lekarze maja to w d***e, zgadzaja sie na takie prosby, bo liczy sie dla nich tylko kasa, ktora zaglusza sumienie, to dlatego tez mamy popieprzony swiat...
Wysłany: 2005-11-21, 08:49
Naadir napisał/a:
NIE MOZNA OD KOGOS WYMAGAC, ZEBY SPOWODOWAL TWOJA SMIERC
no to to to moze ale jak sie nie da skoczyc przez okno albo cos takiego... moze faktycznie sporzadzic taka aparature zeby chory sam mogl to zrobic chocby naciskajac guzik jezykiem
_________________ zaczynam się tam gdzie inni się kończą...
Żadnych wątpliwości. Oczywiscie głos na "tak". Powinna byz w Poslce wprowadzona legalna eutanacja. Nie wiem po co utrzymywać przy "życiu" osoby ,które i tak nie mają szans na wyjście ze śpiączki, są w niej już długo czasu ,obumarły im pewne czesci mózgu i nawet jeżeli po wielu miesiacach będą zdolni się przebudzić to nigdy już nie zaznają radości z życiu ,na zawsze pozostaną uzależnione od pomp, jakiś sprzętów podtrzymujacych prace serca itd.
Niech niektórzy się już dłużej nie męczą...
haha dokladnie,zaczyna mnie to denerwowac,ze jest osoba na tym forum ,ktora ma bardzo podobne opinie na pewne tematy jak ja.A ze nie lubie powtarzac czegos co zostalo wczesniej napisane,nie moge tez nic dodac,bo zazwyczaj podaje powyzsze agrumenty.
Naadir napisał/a:
aby pozbawil cie zycia jest nieludzkie
ludzka jest takze wrazliwosc na czyjes cierpienie,na sile chcesz kogos utrzymywac przy zyciu gdy ten nie jest w stanie sie z tego wyciagnac?
Naadir napisał/a:
bo liczy sie dla nich tylko kasa,
a moze liczy sie dla nich ich wlasne sumienie?
D@rek napisał/a:
Uważam , ze każde ludzkie cierpienie ma jakiś cel i ma nas doprowadzić do lepszego życia juz nie tu na ziemi
tak,ale moze ktos jest niewierzacy,chcesz mu narzucac swoja idee zycia po smierci?
_________________ "I always feel like somebody's watching me
And I have no privacy
I always feel like somebody's watching me
Who's playing tricks on me?"
czy człowiek ciezko lub nie uleczalnie chory powinien miec mozliwość poproszenia o śmierć.. ?
jezeli sam tego chce to powinien miec chyba takie prawo... ale jezeli tego chce np rodzina to w ogole wez... nie wiem co wcisnac w ankiecie bo mam mieszane uczucia
ludzka jest takze wrazliwosc na czyjes cierpienie,na sile chcesz kogos utrzymywac przy zyciu gdy ten nie jest w stanie sie z tego wyciagnac?
nie popadajmy w paranoje - ty chcesz mi powiedziec, ze bardziej ludzkie dla ciebie jest zabic, niz patrzyc jak ktos sie meczy, bo cie bedzie sumienie gryzlo jak go nie dobijesz?
Świętoszka napisał/a:
a moze liczy sie dla nich ich wlasne sumienie?
w momencie, kiedy chodzi nie o ich zycie, to nie stawiajmy na rowni z tymze zyciem czyjegos spokoju ducha... osiagnelabys spokoj sumienia konczac czyjes zycie?...
Świętoszka napisał/a:
tak,ale moze ktos jest niewierzacy,chcesz mu narzucac swoja idee zycia po smierci?
on niczego nie narzuca, po prostu wyglasza swoj poglad .
on niczego nie narzuca, po prostu wyglasza swoj poglad
tak,ale gdyby wcielil swoje poglady w" zycie",to wowczas by je narzucil innym
Naadir napisał/a:
w momencie, kiedy chodzi nie o ich zycie, to nie stawiajmy na rowni z tymze zyciem czyjegos spokoju ducha... osiagnelabys spokoj sumienia konczac czyjes zycie?...
owszem,gdyby z ta osoba bylo tak zle ,ze nie bylo by nadziei na przezycie
Naadir napisał/a:
nie popadajmy w paranoje - ty chcesz mi powiedziec, ze bardziej ludzkie dla ciebie jest zabic, niz patrzyc jak ktos sie meczy, bo cie bedzie sumienie gryzlo jak go nie dobijesz?
dokladnie to chce powiedziec
_________________ "I always feel like somebody's watching me
And I have no privacy
I always feel like somebody's watching me
Who's playing tricks on me?"
_________________ Uprasza się grupę trzymającą władzę o nie modyfikowanie i nie usówanie moich postów ani też o niedopisywanie niczego do nich - to narusza moją wolność osobistą oraz jest ograniczaniem wolności słowa(...)
latwo powiedziec co by sie zrobilo, jesli sie nigdy nie bylo w sytuacji, ktoraby do tego zmuszala. sedzie, kata i wybawiciela kosztem nieprzemyslanych twierdzen to i ja moge udawac... ;-]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.