Forum Dyskusyjne :: Elektrownie atomowe

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Elektrownie atomowe

Elektrownie atomowe
Autor Wiadomość

Adam's 

Wysłany: 2007-12-02, 15:13   Elektrownie atomowe

Polska Energia Pro odroczyla o kolejne 3 lata budowe Elektrowni. Nieoficjalnie mowi sie ze bedzie to w 2023r.... :|

Czy nas naprawde nie stac na takie elektrownie ? Przeciez do 2023r to powinnismy juz ze 3 posiadac. Oprócz Austrii jestesmy jedynym krajem w Europie srodkowej bez energii atomowej.... Dla porównania niemcy maja 15 ..

No ale jesli w takim tempie buduje sie autostrady i stadiony... :wsciekly:

A co wy sadzicie o pozyskiwaniu energii w ten sposob?
Jeśli nie choroba dziedziczna
Żadna broń biologiczno - chemiczna
Jeśli żadne bomby, żadne prądy, niezawisłe sądy ...
Ostatnio zmieniony przez Adam's 2007-12-02, 15:39, w całości zmieniany 1 raz  

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2007-12-02, 15:26   

Adam's napisał/a:
A co wy sadzicie o pozyskiwaniu energii w ten sposob?

plusem jest to, że nie zanieczyszają powietrza
minusem, że nie wiadomo co zrobić z odpadami radioaktywnymi

z tego co wiem (ale mogę się mylić), to zaraz po katastrofie w Czarnobylu porzucono u nas plany budowy takich elektrowni. Ze strachu zapewne, który nie jest nieuzasadniony - wszyscy wiedzą, jakie są skutki awarii.
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.

Adam's 

Wysłany: 2007-12-02, 15:40   

shala napisał/a:
wszyscy wiedzą, jakie są skutki awarii.
Samolot może się rozbić , pociąg wykoleić, statek zatonąć. Wszyscy o tym wiedzą, dlatego maja z nich nie korzystac ? Troche bez sensu. Nasz rząd powinien się spieszyc z budowa a nie zastanawiac sie. Istnieje realne zagrozenie ze w 2020 roku juz bedziemy bez pradu... :cenzura:

<3shala 
najśliczniejsza

Wysłany: 2007-12-02, 16:03   

Adam's napisał/a:
Samolot może się rozbić , pociąg wykoleić, statek zatonąć.

porównaj sobie skale. Ile osób zginie gdy rozbije się samolot a ile, gdy elektrownia atomowa wyleci w powietrze? Nie mówiąc już, że po katastrofie samolotu nikt w promieniu wielu wielu kilometrów nie cierpi na chorobę jakąś tam, chyba popromienną.

Adam's napisał/a:
Nasz rząd powinien się spieszyc z budowa a nie zastanawiac sie.

zasada pt. 'najpierw robię później myślę' nie daje rewelacyjnych skutków, a już na pewno nie powinna być stosowana w tak poważnej kwestii.
poza tym znasz chyba przysłowie: 'gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy'? Pośpiech w tak, powtarzam, poważnej kwestii nie jest dobrym wyjściem. Ile błędów można narobić, które mogą być straszne w skutkach.

Adam's napisał/a:
Istnieje realne zagrozenie ze w 2020 roku juz bedziemy bez pradu.

spoko, w 2012 i tak koniec świata :rotfl:
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
Ostatnio zmieniony przez shala 2007-12-02, 16:05, w całości zmieniany 1 raz  

Adam's 

Wysłany: 2007-12-02, 16:11   

Zakładając, że końca świata nie bedzie ( przynajmniej w najbliższej przyszłości :super: ), to zgodzisz się by w 2020 odcieli Ci prąd? Bo nie bedziemy juz w stanie wytworzyć tyle energii by zaspokoic wszystkich. Czarnobyl byl 21 lat temu. Od tego czasu bardzo wiele się zmieniło (nawet w Polsce ! ). Unia Europejska, wspiera inicjatywy tego typu i monitoruje budowe. To daje nam gwarancje ze nic sami nie zepsujemy.
Dla mnie najwiekszym minusem tego przedsiewziecia jest tylko lokalizacja. Bo elektrownia - tak, ale nie kolo domu. Boję się jednak że wiekszość bedzie miala takie zdanie...

serzhant 

Wysłany: 2007-12-04, 18:17   

Cytat:
porównaj sobie skale. Ile osób zginie gdy rozbije się samolot a ile, gdy elektrownia atomowa wyleci w powietrze? Nie mówiąc już, że po katastrofie samolotu nikt w promieniu wielu wielu kilometrów nie cierpi na chorobę jakąś tam, chyba popromienną.

Jedyną możliwością, aby elektrownia atomowa wyleciała w powietrze jest zniszczenie jej za pomocą ładunków wybuchowych. Wiele się o Czarnobylu mówiło uzywając słowa "eksplozja". Nie był to wybuch jako taki, a wywołany wyłącznie przez nieopatrzność i głupotę ludzką; postanowiono w nocy zrobić test i podkręcić elektrownię atomową na "najwyższe obroty" i pozostawiono zbyt mało prętów chłodzących. I wot, reakcja łańcuchowa. Tyle mamy elektrowni atomowych na świecie, ale jakoś awarie zdarzały się wyjątkowo rzadko i nie ponosiły za sobą ofiar. Jeśli pracować będą tam odpowiednio przeszkoleni ludzie - nic się nie stanie, elektrownia atomowa będzie tak samo bezpieczna jak klocki lego.

Ponadto nigdy do końca nie wiadomo ile mamy pokładów węgla i gazu ziemnego i które złoża naprawdę będą opłacalne. Ponadto wciąż wprowadzane są coraz bardziej restrykcyjne normy ekologiczne, a elektrownie gazowe i węglowe do takich generalnie nie należą (lub wymagają ogromnego nakładu inwestycyjnego). Elektrownie ponadto się starzeją, tak samo jak i trafostacje i cała reszta kompleksu linii przesyłowych. Nie mamy warunków geologicznych i klimatycznych ani do budowania elektrowni wodnych, ani wiatrowych. Bynajmniej nie na wystarczającą skalę. Wobec czego wybór pomału nasuwa się jeden - energia jądrowa.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2007-12-05, 00:35   

Jest mnostwo argumentow za, a tyle samo przeciw. Obecne elektrownie nie sa przyjazne srodowisku, ale atomowe tez nei beda. Polska nie przoduje w utylizacji jakichkolwiek odpadow, a tych radioaktywnych w szczegolnosci.
Adam's napisał/a:
2020 roku juz bedziemy bez pradu
sa alternatywy... elektrownie wiatroew i wodne... wymagaloby to rowniez przebudowy i sporeko nakladu pracy i pieniedzy, ale da sie zrobic. A takie elektrownie sa bardziej przyjazne Nmatce naturze niz te atomowe.
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

serzhant 

Wysłany: 2007-12-05, 08:12   

Ale luba zauważ, że nie mamy warunków naturalnych do zaspokojenia przynajmniej 33% potrzeb Polski. Nie mamy miejsc, gdzie odpowiednio silnie i długo w roku wieje, aby opłacało stawiać się elektrownie wiatrowe, tak samo jak i za mało mamy spiętrzonych odpowiednio rzek, żeby montować masowo DUŻE elektrownie wodne. Prywatne na jedną, dwie wsie - są, i to całkiem sporo. Ale te przyjazne środowisku elektrownie nie dają wystarczającej mocy.

Zaś co do utylizacji odpadów radioaktywnych, czemu nie zajmą się tym np. Czesi? Elektrownia produkuje rocznie na tyle mało tych odpadów, że taniej będzie nam wysyłać do Czech i płacić, niż ściągać kolejne setki milionów ton węgla i gazu z Rosji; bo u nas kopalnie stają.

Odpowiedz do tematu