Forum Dyskusyjne :: Cyganie
Najlepsze forum młodzieżowe w Sieci!

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Cyganie

Cyganie
Autor Wiadomość

#Códak 
Ë! Suomi Haloo!

Wysłany: 2008-06-09, 14:18   

O ile w moim pierwszym poście widać było delikatną niechęć do cyganów, to obecnie nie kryję się z nienawiścią do nich i żałuję że nie mieszkam na Słowacji. Poznać kulturę cyganów? Najlepiej można ją poznać we Wrocławiu w tramwaju lini 14 albo 24 ^^ przed mostem Osobowickim w okolicy Kleczkowskiej i Nadodrza. ( forumowi Wrocławianie z pewnością orientują się gdzie to) Jeżdżę tą linią dosyć często i za każdym razem, zaznaczam ZA KAŻDYM, w wymienionym rejonie wsiadają bandy brudnych, hałaśliwych i co najważniejsze agresywnych cyganów. Często są pijani. Zaczepiają często pasażerów wrzeszczą na całe gardło i klną. "Pałka przegła" się wczoraj, kiedy jechały dwa paskudne, agresywne i kompletnie zalane babsztyle z czego jedna z nich międliła w zasyfiałych łapskach małą jaszczurkę. Naprawdę, naprawdę trzeba ich się bać bo teraz trochę pokrzyczą a następnym razem poczujesz nóż pod żebrem. Następnym razem będę jechał tam z nożem albo gazem w kieszeni bo nigdy nic nie wiadomo.

[Sähköinen sensuuri 19-06-2008]

Tabris88 
?

Wysłany: 2008-06-13, 03:06   !

Oooooooj.

Bliżej nie znam żadnego przedstawiciela owej nacji. Romowie, tak wydaje mi się to bardziej dostojnie niż wędrujący Cyganie.

Ci mniej ogarnięci i roszczeniowi są bardzo nisko na liście lubianych.
Obyci i znający pojęcie współżycia międzyludzkiego, posiadający wiedzę o rzemiośle jakim jest muzyka, z odrobinką humoru czy nawet delikatnie sprośnego żartu są jak najbardziej na plus. Szkoda, że tak nieczęsto można ich spotkać.

aple:) 

Wysłany: 2008-06-18, 19:27   

ja znam dwie rodziny romskie. Wcześniej kierowałam się stereotypami ale oni bardzo mile mnie zaskoczyli. Są to mili, poracowici ludzie :)

Medard 

Wysłany: 2008-06-18, 20:01   

nic do niech nie mam, bo nic z nimi do czynienia nie miałem. Staram się nie myśleć stereotypami, więc nie ufam osobom, które w stosunku do cyganów używają takich epitetów jak: "brudny", "śmierdzący", czy rzeczowników "złodziej", "bandyta".

kaska00 

Wysłany: 2008-06-29, 19:37   

Miałam przyjemność poznać jednego cygana... To było na jakiejs koloni. Miałam wtedy 13 lat a on był młodszy odemnie o 1 rok. Na samym poczatku nie miałam o nim żadnego zdania, bo go nie znałam, a nie chciałam też wierzyć w to co inni mówia o cyganach.. I gdy go poznałam okazał sie fajny (tu mi chodzi o jego ogólne zachowanie). Chciaż... chociaż coś tam komuś ukradł...

Nawet po tym doświadczeniu nie uważam, że wszyscy cyganie są złodziejami, bo jestem pewna ze nie są... Niektórzy Polacy tez kradną, tak samo jak Francuzi, Niemcy... Mogłabym wymieniać baaardzo długo.
Nie mozna ludzi oceniać stereotypami.

Dawior 

Wysłany: 2008-07-01, 12:36   

Siema ja jestem cyganem nie mówcie tak o nich cyganie są fajni nawet nie wiecie jak nie są wiecznie brudni itp.

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-07-03, 00:23   

Jak Ci ludzie mają nie być biedni jak przeważnie nie mają perspektyw w tym jakże tolerancyjnym kraju ? A wiadomo co bieda robi z ludźmi...

WOLNY ŚLONSK

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2008-07-13, 10:13   

Dżem, najłatwiej jest zrzucać winę bezrobocia i biedy na wszystkich, tylko nie na siebie samych. każdy człowiek jest w stanie wybić się z dna, jeśli tylko ma ku temu chęci. bezrobocie w polsce to wielka bzdura, bo 90% jest tam tylko dla zasiłku (albo ubezpieczenia zdrowotnego) i z tego zasiłku żyje.

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-07-13, 11:09   

Magdo,masz racje,tylko że mi chodziło że cyganie są dyskryminowani u nas.Wiem zaraz zaczniecie rzucać hasłami że "z własnej winy",ale może jakbyśmy im dali perpektywy,uczciwą prace i szanse na godne życie porblem by sie rozwiazał.

WOLNY ŚLONSK

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2008-07-13, 11:39   

Dżem, to nie tak.
gdyby znaleźli sobie pracę, zaczeli robić coś więcej oprócz żebrania, to pewnie ich sposób bycia byłby dla nas mniej kontrowersyjny. nie jesteśmy od tego by za nich szukać pracy, by za nich dbać o ich dzieci :-)

perspektywy na pracę, naukę mają, w czym problem? w mentalności.

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-07-13, 11:53   

Perspektywe mają o wiele,wiele mniejszą niż "polski" polak... Bądźmy obiektywni.

WOLNY ŚLONSK

AngelxD 

Wysłany: 2008-07-13, 12:27   

Nie mam pozytywnego zdania o Cyganach. W mojej okolicy nie ma ich, ale często spotykam w drodze do szkoły. Zawsze hałaśliwi, brudni. Denerwuję mnie goście grający na harmonii w autobusach, albo matki z malutkimi dziećmi żebrzące na ulicach. Do tego zgraje młodych Cyganów na których lepiej nie patrzeć, bo to się im może nie spodobać. Kiedyś paru chciało ukraść mojemu chłopakowi telefon. W takich sytuacjach nie ma co się stawiać, lepiej liczyć na kondycje i zwiewać jak tylko sie da... no i jeszcze drzące sie przekupki na bazarku. Że ich gardło nie zaboli. Jedna od drugiej glośniejsza.

Czyli wrażenia pozytywnego nie sprawiają. Więc nic dziwnego, ze są dyskryminowani. Niewiele osób chce przyjąć Cyganów, bo każdy zna jakieś historie kradzieży czy innych przestępstw z Cyganem w roli głównej. Nikt nie chce ryzykować.

Dżem 
Fest Ślonski Bajtel

Wysłany: 2008-07-13, 12:38   

AngelxD napisał/a:
Denerwuję mnie goście grający na harmonii w autobusach,

Harmonijka to moja kochanka :)

AngelxD napisał/a:
Nikt nie chce ryzykować

Właśnie o to chodzi.Ludzie w stosunku do nich kierują sie stereotypowym uprzedzeniem co nakreca ten cały konflikt.

WOLNY ŚLONSK

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-07-13, 12:57   

Miałem kiedyś zajęcia dotyczące tolerancji wielokulturowej...

Byli tam ludzie z różnych krajów świata i wiele grup etnicznych z Polski...

Też sobie mówiłem, że to co mówią o cyganach to stereotypy, ale uwierzcie mi - oni tacy sa naprawdę - brudni, głośni, rozdarci i kłamią i wymyślają bajki na każdym kroku...

Tusilla 
istota zakochana

Wysłany: 2008-07-13, 14:03   

Kiedyś robiłam referat o Cyganach, myśląc Cygan kojarzy się z złodziejem, jakiś "fałszywy" żebrak, naciągacz itp. są oczywiście tacy nie raz w mieście widzę tą samą grupkę ludzi którzy żebrzą a później w barach wydają co do dostali.
Ale mają bardzo ciekawą kulturę, obyczaje (które jednak nie umiem w pełni zrozumieć czy zaakceptować). Wystarczy ich trochę poznać, ale jeśli ktoś chce myśleć stereotypami będzie tak myślał, cokolwiek by się o nich napisało.

Dewolaqe 

Wysłany: 2008-07-20, 18:10   

W Łasku niedaleko mnie jest spora liczba Cyganów. Nieraz jeszcze można spotkać jak chodzą od domu do domu i próbują coś ukraść.
Nie rozumiem kompletnie ich obyczajów....jak można porywać dziewczynę o 20 lat młodszą i po paru godzinach "poznawania" twierdzić ze jest się małżeństwem.... :szok:

Odpowiedz do tematu