Forum Dyskusyjne :: Cyganie

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Cyganie

Cyganie
Autor Wiadomość

*Yenna 
ektomorficzka

Wysłany: 2007-07-11, 23:45   

sztukowy napisał/a:
a obsługa w hotelach(tych poniżej 4 gwiazdek) jest na należytym poziomie.

w każdym takim hotelu od obsługi sie tego wymaga ;-]

sztukowy napisał/a:
A przecież Polacy to w końcu też złodzieje, prawda? Niemieckich aut.

nie przesadzajmy, część z nich jest sprowadzana legalnie

Kiedy byłam mała i łaziłam gdzieś po nocy, to mnie straszyli nieraz Cyganami, że przyjdą i mnie zabiorą. Potem taki człowiek utwierdza się w takim przekonaniu, że oni są bee i rodzą się z tego konflikty.

Szczerze mówiąc trochę boję się tych ludzi, chociaż ich tryb życia budzi we mnie pewnego rodzaju respekt, dużo czytałam na temat ich kultury, choćby na lekcjach polskiego w tym roku. Pamiętam, że mieliśmy za zadanie napisać przemówienie do młodzieży, w którym 'bronimy' Cyganów i ich trybu życia, przy uwzględnieniu ich kultury. Nie było to dla mnie specjalnie trudne, ale pomogła mi w tym moja mama, która (nie, nie napisała tego za mnie xD) jest nastawiona do Romów bardzo sceptycznie, wręcz jest typowym przykładem, kogoś, kto kieruje się w tej kwestii stereotypami. Odpierając jej zarzuty wyszło mi całkiem niezłe przemówienie <dumny>.

#Códak 
Ë! Suomi Haloo!

Wysłany: 2007-07-13, 15:15   

Stereotypy stereotypami, ale sami sobie tworzą taki a nie inny wizerunek. Wczoraj na dworcu w Katowicach widziałem, jak chodzili po hallu i żebrali od kibiców.

[Sähköinen sensuuri 19-06-2008]
Ostatnio zmieniony przez Códak 2007-07-13, 15:18, w całości zmieniany 2 razy  

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-07-13, 15:19   

Códak napisał/a:
chodzili po hallu i żebrali od kibiców.

zebranie pol biedy, ale oni czesto staraja sie wymuszac pieniade. bezdomny to poprostu siedzi i jeczy, cpun to tylko podejdzie i sie spyta a oni to nacieraja na ofiare

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2007-07-13, 18:11   

Chodzi konkretnie o "cyganów - złych" czy Romów?

Kolor skóry nie ma wpływu na charakter człowieka, dlatego krzywdzące dla Romów jest zdanie które wyrobili o nich 'cyganie'

Yenna napisał/a:
Kiedy byłam mała i łaziłam gdzieś po nocy, to mnie straszyli nieraz Cyganami, że przyjdą i mnie zabiorą. Potem taki człowiek utwierdza się w takim przekonaniu, że oni są bee i rodzą się z tego konflikty.

I niestety później wyrastają dorośli ludzie, którzy rzucają 'przedszkolnymi' hasłami "Cyganie do gazu", a cierpią na tym 'porządni' Romowie

Mokra napisał/a:
bezdomny to poprostu siedzi i jeczy, cpun to tylko podejdzie i sie spyta a oni to nacieraja na ofiare

Podział ról? Cyganie są (że tak powiem) "różni i podłużni". Są tacy co będą siedzieć z kartką na której jest prośba o pomoc, są tacy, co zaatakują Cię nożem w ciemnej ulicy, tacy co będą grać na jakimś instrumencie, czy błagać o pieniądze. Tak jak i Polacy. Kolor skóry nic nie zmienia

Wystarczy tylko przestać myśleć stereotypami i zauważyć, że jak i wśród Polaków są 'złe owieczki' , tak i wśród Romów; nic ich specjalnego nie wyróżnia od nas. No chyba, że ktoś mi udowodni że są z Marsa :zabawa:

Morghar 

Wysłany: 2007-07-18, 01:10   

Cytat:
Chodzi konkretnie o "cyganów - złych" czy Romów?

Ahh, ta "polityczna poprawność" nawet na forum. :) Nie cyganie!!! ale Romowie!!!

gosieeqQ 

Wysłany: 2007-07-28, 21:43   

Ja osobiście nie mam cierpliwości do Romów.Kilkanaście dni temu wracałam z Mamą z miasta autobusem i jechała w nim również rodzinka Romów.Wszystko byłoby ok gdyby zachowywali sie jak cywilizowani ludzie ..niestety tak nie było.Non stop sie darli,głośno sie śmieniali,popychali.Oczywiście przykuło to uwage ludzi,którzy raz po raz zerkali w ich kierunku.Romowie patrzyli sie na nas,pasażerów jak na jakich 'obcych' i wymieniali głośno komentarze (patrzyli jakby chcieli zabić).Z taką podobna sytuacja spotkałam się parokrotnie i ich zachowanie nie odbiegało znacznie od tego w autobusie.Nie szerze nienawiści do innych narodów i staram sie byc tolerancyjna ale to przechodzi ludzkie pojęcie!Jak się tak można zachowywać?Czy oni nie maja za grosz kultury?Czy zamiast 'drzec mordy' nie mogą cicho rozmawiać nie zwracając na siebie uwagi?A potem się dziwią że Polska to naród nietolerancyjny ..

*Yenna 
ektomorficzka

Wysłany: 2007-07-28, 23:18   

gosieeqQ napisał/a:
Non stop sie darli,głośno sie śmieniali,popychali

taki mają styl bycia i kulturę, są głośni, bawią się zawsze i wszędzie i nie przejmują, że ktoś ich za to potępia. Zazwyczaj.

gosieeqQ 

Wysłany: 2007-07-29, 10:09   

Yenna napisał/a:
gosieeqQ napisał/a:
Non stop sie darli,głośno sie śmieniali,popychali

taki mają styl bycia i kulturę, są głośni, bawią się zawsze i wszędzie i nie przejmują, że ktoś ich za to potępia.

Ok,rozumiem.Nie każę im wyzbyć się swoich nawyków ale ze względu na fakt że nie przebywają w swoim kraju powinni uszanować zwyczaje mieszkańców.Chodzi mi o odrobinę szacunku,w końcu jesteśmy ludźmi a nie zwierzętami.

Maximus88 

Wysłany: 2007-08-07, 15:06   

na nich jest tylko jeden sposob, nie ma lekko gaz

Prada 

Wysłany: 2007-08-12, 12:51   

Mialam okazję poznac Cyganów, wszytsko zalezy od tego, jaka to rodzina. W gronie rodzinnym sa niezwykle przystępni i przyjaźni, ale na ulicach żebrający to poprostu plaga. A najgorsze jest to, że jeśli nie dasz pieniędzy o które proszą, to obrzucają obelgami najgorszego typu... przerażające,

#Códak 
Ë! Suomi Haloo!

Wysłany: 2007-08-23, 18:18   

Mokra napisał/a:
ale oni czesto staraja sie wymuszac pieniade

Wczoraj kolega opowiadał mi o pewnej sytuacji: Pewnego dnia pod kamienicą jego babci zebrało się kilku cyganów. Po jakimś czasie ktoś zapukał do drzwi. Dziadek kolegi mówił babci żeby nie otwierała ale babcia jednak otworzyła. Wówczas jakaś cyganka, wpadła na chama do domu, narobiła hałasu, nakrzyczała, a gdy wreszcie dziadkom kolegi udało się ją wyrzucić z mieszkania to okazało się że zginął portfel. Weź tu bądź tolerancyjny?

[Sähköinen sensuuri 19-06-2008]
Ostatnio zmieniony przez Códak 2007-08-23, 18:19, w całości zmieniany 1 raz  

kucyk 

Wysłany: 2007-09-09, 20:39   

Moje zdanie wynika z tego,co robia cyganie.Na tej podstawie nie mam o nich dobrego zdania.Sa zlodziejkami/ami-niestety.Oszustami,zebraczkami.
Ktos napisal,ze zebrza Rumuni.Jesli to facet-to napewno Rumun,bo Cygan-facet nigdy tego nie zrobi.U nich to zajecie wylacznie kobiet.Tak wiec zebrzaca facetka-to prawie napewno Cyganka.Zlodziejstwo jest u Cyganow pietnowane,ale tylko wtedy,jezeli zlodziej da sie zlapac...Nie maja w ogole zadnych skrupulow.Niestety.Niektorzy maja pretensje o to,ze tak ich postrzegamy...ale czy mozemy inaczej?

Agatka23 

Wysłany: 2007-09-09, 20:51   

Magda napisał/a:
Nie miałam okazji poznać ich od dobrej strony, ci których widziałam to najczęśćiej osoby brudne, żebrające, grające na harmonii w tramwajach, szturchające o "złotówkę i papierosa".

a ja znam tych dobrych i zlych :) to zalezy mam kolege cygana jest b. mily niczego ludziom nie zaluje, ale np mojej cioci cygani weszli do domu w WIGILIE i juz cos kradli ale na szczescie moj wujek ich przylapal.. oni sa jak kazdy z nas praktycznie sa ludzie zli i dobrzy :)

moo 

Wysłany: 2007-09-10, 08:40   

no niestety czy stety nie poznałam ich od dobrej strony. ale czy cyganie czy inni tacy skutecznie mnie odstraszają. tym brudem. tym żebraniem. powinno to we mnie wzbudzać litość, ale wtedy czuję tylko pogardę i niechęć.

Sawka 
Forget the world...

Wysłany: 2007-09-10, 21:21   

Agatka23 napisał/a:
oni sa jak kazdy z nas praktycznie sa ludzie zli i dobrzy

I dobrze prawisz!!

Nie lubię jak ludzie twierdzą, że oni WSZYSCY są źli niedobrzy, kradną, żebrzą, bo to krzywdzące :-

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-09-20, 11:43   

Sawka napisał/a:
Nie lubię jak ludzie twierdzą, że oni WSZYSCY są źli niedobrzy, kradną, żebrzą, bo to krzywdzące

a ja nie lubie, jak ludzie bronią wszystkich na siłę. zauważ, że to jeden z narodów, który na dobrą sprawę zajmuje się drobnym handlem w najlepszym wypadku, a w najlepszym praktykuje jakies nielegalne procedery, czy cholera wie co jeszcze. widzialas kiedys Cygana na stanowisku dyrektorskim? najpredzej w cyrku.

nie mozemy generalizowac, no przeciez nieee, ich dzieci robia sie dobre, tylko ze jak widza, jak mamusia z tatusiem albo znajomi kradna, zeby zyc, to po prostu odbieraja to tak, jak my uczciwa prace naszych rodzicow - ze tak ma byc.

ja ich wszystkich nie obwiniam, ale ja ich bronic wszystkich nie pozwole, bo to wrecz smieszne.

Prince 
Bordeline

Wysłany: 2007-09-20, 12:44   

Mordred napisał/a:
a ich wszystkich nie obwiniam, ale ja ich bronic wszystkich nie pozwole, bo to wrecz smieszne.

Osobiście uważam ze dobrym punktem wyjścia jest domniemywanie niewinności . Nie widziałem cygana dyrektora cyrku .W ogóle mało patrze na to kto zostaje dyrektorem i to może mój błąd .Ale gdyby sie nadawał na takie stanowisko to nie pytał bym go czy wcześniej prowadził cyrk ;)

*faris 

Wysłany: 2007-09-20, 15:11   

Z różnymi spotykałam się Cyganami podczas mojej wspaniałeś 'pracy' :rotfl: przede wszystkim dlatego, że to 'praca uliczna' to miałam okazję wiele widzieć. Byli i tacy co chodzili i żebrali, od osoby do osoby, na siłę próbowali coś wyciągnąć od kogoś, albo zapłącić jakiejs babci to ona powróży...
Byli też tacy, to siedzieli z puszką czy tam kubkiem plastikowym, no i tymi karteczkami, że matka jest chora, woda zabrała im dom itp, co akurat w tym wypadku się zgadzało <skąd wiem, to nieważne, ale wiem>. I w sumie ta jedyna rodzina była bardzo sympatyczna, 5 dzieci i rodzice. Jak uzbierają pieniądze to wynajmują jeden pokój <w zimie> w lecie, zazwyczaj śpią w parku, albo gdzieś na dworcu, pieniędzy nie wydają na alkohol - codziennie widziałam jak za to co uzbierają kupują jedzenie.
I jakieś chęci do pracy mają, problem polega z tym, że nie są zameldowani, nie mają polskiego obywatelstwa, żadnych ubezpieczeń ani nic... Ale tak wyszło, że ktoś się postarał i ojcieci 2 najstarszych synó dostało robotę - kopwanie rowów - ale praca jest.
Przede wszystkim nigdy też nie powiedzieli złego słowa na Polaków -zawsze chwalili.
Jedyne co mnie... zdziwiło, wkurzyło? jak 3 młodych gówniarzy w wieku 20 lat podeszło do tej matki i zaczęło ją obrażać, a na końcu chcieli ją pobić... No cóż...

Ale fakt - zdarzają się też i ci z 'gorszego gatunku' - innym żebrzącym zabierają pieniądze, awanturują się, itd... Szkoda tylko, że żadnej racji w tym nie mają, i tak naprawdę nie można im nic zrobić.
Mumiiiiinki!

tokela 

Wysłany: 2007-10-25, 10:09   

JESTEM POLKA, żONA CYGANA. CYGANA Z KRWI I KOśCI. MóWIąCEGO PO CYGAńSKU, LUBIACEGO śPIEW I TANIEC. CHODZE RAZ W SPODNIACH, RAZ W DłUGIEJ SPóDNICY, PRACUJę OD 11 LAT. MóJ MąZ PRACUJE OD ZAWSZE I NIE KRADNIE. JEDNA Z MOICH CóREK WSTYDZI SIę, żE JEST Pół ROMKą, A DRUGą DO TEGO WłAśNIE ciągnie. Łą czymy razem dwie kultury, idziemy na kompromis. Złości mnie mierzenie jedną miarą. obimy wszystko by nasze dzieci poznały same dobre obyczaje naszych kultur, by dobrze sie uczyły i były tolerancyjne.

oficerka 

Wysłany: 2007-10-25, 15:58   

Hm.

Znam paru Romów. Szanuje ich kulturę. Mają cudowne głosy i świetnie tańczą. ; D.

Żeby się przekonać, czy na prawdę tacy są trzeba ich poznać.
Osobiście mogę stwierdzić, że stereotypy są okropne o! ; ]
Jeżeli jesteś
Aniołem..."
,

---------------------------------------------------------

Pysytryk xD

Odpowiedz do tematu