ja raz widzialem siedlisko cyganow w takiej dzielnicy mowie wam. bylo tak ze stalam pod klatką i naprzeciwko bylo ich pelno. to sie zdarzylo napeawde!! byla jaks biba i sie klocili ciagle i potem ojciec poszedl sie wysikac pod mur, potem maluchem przyjchal pijany syn i potem jego kolezanki za nim lecialy i go gonily bo on uciekal. i on sie rozenbral do pasa a bylo tak zimno i mialam kozuszek uybrany....
hehe dziwni ci ludzie..
_________________ Wolę, gdy ludzie popierają mnie ze strachu niż z przekonania. Przekonania są zmienne, strach zawsze jest ten sam.
Kocham wszystkie dziewczyny i chlopaków z duzym piernikiem.
Nie lubie Cyganów nie trawię ich i juz, wrzaski krzyki nie potrafią mówić po cichu, pyskują..W szczególności nie lubie małych Cygańskich dzieci biegają za ludźmi plują itd rodzice nie umieją przypilnować i biega to dziecko wyzywa itd..
Wysłany: 2007-04-19, 16:52
Tolerancja w tj sytuacji jest wazna. Mi tak naprawde nie przeszkadza pochodzenie kolor skory itd, moge byc niemila tylko wtedy kiedy ktos mi zalezie za skore...
_________________ "Człowiek na starość przypomina emerytowanego aktora, który siedzi na widowni i smętnie spogląda jak jego ulubione role gra kto inny."
Wysłany: 2007-04-19, 19:45
myosotis napisał/a:
Mi tak naprawde nie przeszkadza pochodzenie kolor skory
Ale to to jest najmniejszy problem w ich wypadku.
_________________ Bobek <3
uuu aaa yyy
maxer
Wysłany: 2007-05-13, 15:28
Według mnie mnie Cygan to bardzo zły człowiek. Szuka wiecznie problemów, cygani, włóczy sie, powinno sie ich deportowac do rumunii brudasów zaśmierdziałych. buahahahh
Ja przechodząc przez dworzec w Kato nie widzę różnicy między brudnym Cyganem, a brudnym Polakiem. Faktem jest, że część Cyganów nie prowadzi trybu życia godnego człowieka w XXIw., ale to nie znaczy, że należy rozwiązać problem cygański (aluzja do Holocaustu). Cyganie także spotykają się często nie chęcią ze strony Polaków, co też jest przykrym zjawiskiem
_________________ Visca el Barça y Visca el Catalonya
maxer
Wysłany: 2007-05-13, 17:26
Cytat:
A dlaczego do Rumunii a nie np. na Madagaskar?
bo stamtąd chyba przybyli, chociaż Madagaskar tez jest dobry - daleko, duzo miejsca, blisko ocean. Ponoć jest tam głęboko...
Wiek: 58 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 798 Skąd: ciemna dolina
Wysłany: 2007-05-13, 19:16
Cytat:
Wiem, że wystarczy dwóch Cyganów na ulicy albo w sklepie, żeby narobili więcej hałasu niż 1000 Polaków. Czy oni ciągle muszą krzyczeć??
A ty kiedyś widziałes Włochów w grupie??? Ci dopiero robią hałasu wokół siebe.
Żebrzący na ulicach to najcześciej Rumuni a nie Cyganie ( nikt jakoś nie widzi różnicy)
Romowie mają swoje kasty. Wy piszecie o tych najbiedniejszych zyjących w urągających godności ludzkiej warunkach. Pozostała cześć jest poprostu bogata i ich nie zauważacie.
Dlaczego mają duzo dzieci bo dzieci są dla Romów świetością dawno temu gdy przez wioskę przejeźdzał tabor cygański chowano dzieci do domów bo jak Romowie widzieli jakieś bez opieki to je ze sobą zabierali żeby mu się krzywda nie stała.
Romownie nie mają swojej ojczyzny bo zawsze byli "nomadami" to cywilizacja podcieła im skrzydła.
_________________ "Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu
Wiek: 58 Dołączyła: 01 Maj 2007 Posty: 798 Skąd: ciemna dolina
Wysłany: 2007-05-13, 21:09
maxer napisał/a:
Wystarczy wytatuować na Cyganach krowę, to bedzie miał tam lepiej niż jego bogaci koledzy :p.
Z miłą chęcią wytatuowałabym Ci napis "uwaga głupota może być zaraźliwa" i bardzo przepraoszam pozostałych forumowiczów za to wyrażenie ale jak słysze takie teksty to mnie nerwy bolą.
Stereotypy są od tego żeby je obalać a nie powielać.
_________________ "Wojna polega na wprowadzaniu w błąd. Jeśli możesz udawaj, że nie możesz; jeśli dasz znać, ze chcesz wykonać jakiś ruch, nie wykonuj go; jeśli jesteś blisko, udawaj, żeś daleko; jeśli wróg jest łasy na małe korzyści, zwabiaj go; jeśli w jego szeregach dostrzegasz zamieszanie, uderzaj; jeśli jego pozycja jest stabilna, umocnij i swoją; jeśli jest silny, unikaj go; jeśli jest cholerykiem, rozwścieczaj go; " Sun Tzu
Tak się składa, że niedawno byłem w Rumunii i jeśli chodzi o Cyganów, to w Polsce panuje dość powszechne, błędne przekonanie(stereotypami to się jednak lubimy karmić), iż Cyganie to żebrający Rumuni.
Jeśli chodzi o sam kraj i Rumunów, generalnie bardzo przyjazny naród, który stwarza taką „lekką“ atmosferę. Czuje się znacznie więcej pozytywnej energii przebywając wśród tych ludzi niż w Polsce.
Rumuni są też bardzo życzliwi w stosunku do turystów, a obsługa w hotelach(tych poniżej 4 gwiazdek) jest na należytym poziomie. Fatalnie jeżdżą, ale przynajmniej mają czym. Ostatnio spędziłem tydzień w Timisoarze, która liczy ok. 300tys mieszkańców, natomiast luksusowych aut jest tam 2x więcej niż w 600-tysięcznym Wrocławiu. Oczywiście na lokalnych rejestracjach.
Po drodze widziałem trochę cyganów. Najgorsze co można zrobić to porównać Rumuna do Cygana. Otóż Rumunie nie znoszą Cyganów(uważanych powszechnie za typowych Rumunów którzy kradną i śmierdzą), za psucie im opinii i wyrabianie błędnego obrazu, który zakorzeniono na zachodzie.
A przecież Polacy to w końcu też złodzieje, prawda? Niemieckich aut.
Od 13 lat mieszkam koło nich i nie narzekam. Wręcz przeciwnie. Nigdy nie zdarzyło się żeby hałasowali w nocy, czy cokolwiek ukradli. A naokoło mnie jest ich naprawdę dużo, kiedyś nawet przyjaźniłam się z kilkoma, ale wyjechali do Angli i już niestety nie wrócą.
_________________ Śmierć to dopiero początek nowej przygody.
jak byłam mała to się ich bardzo bałam. Wydaje mi sie, ze to wszystko przez ten sterotyp, który kraży o cyganach ludzie tak na nich patrzą. Pamiętam jak moja babcia opowiadała, ze kiedy cyganie mieszkali u niej na wsi to nie raz jej pomogli jak nie miała co do garnka włożyć, dawali ubrania i nigdy nie chcieli nic w zamian.
Teraz inaczej na to patrzę. Uważam ze cyganie są dyskryminowani. Ale szczerzę, troche boję sie ich...
_________________ All good things come to an end...
;]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.