Forum Dyskusyjne :: Co się dzieje z młodzieżą dzisiaj?

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Co się dzieje z młodzieżą dzisiaj?

Co się dzieje z młodzieżą dzisiaj?
Autor Wiadomość

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-02-24, 23:20   

"jednych nauczysz jej bez klapsa a innych z jego pomocą,zależy od charakteru tak mi sie wydaje."nie, to nie jest kwestia charakteru,ale odpowiedniego podejscia do dziecka. Dziecko nie zna odgornie zasad - to jest ok,a tamto nie- dopoki rodzice nie pokaza mu gdzie sa granice. Dziecko zachowuje sie tak,na ile pozwalaja mu rodzica. I bynajmniej nie chodzi mi o plaskacze w buzinki< jestem przeciwna przemocy, niszczy sie nia podmiotowosc podopiecznego> ,a konsekwncja i stanowczosc. I przede wszystkim dawanie przykladu.
Who's playing tricks on me?"

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-02-24, 23:32   

Mlodziez sie stacza. Jako "starsza mlodziez" moge takpowiedziec. Celem zyciowym wiekszosci nastolatkow jest pojsc na dyskoteke wyrwac dupe i sie z nia zabawic, i to bez znaczenia czy ma sie 14 czy 16 lat. Teraz to bez roznicy. A wg nich im sie jest mlodszym tym lepiej. Jak stracilas dziewictwo w wieku 12 lat to jestes bohaterka.. zal..

Tenar 

Wysłany: 2007-02-24, 23:56   

eureka :-] choc..

Mokra napisał/a:
Mlodziez sie stacza. Jako "starsza mlodziez" moge takpowiedziec. Celem zyciowym wiekszosci nastolatkow jest pojsc na dyskoteke wyrwac dupe i sie z nia zabawic, i to bez znaczenia czy ma sie 14 czy 16 lat. Teraz to bez roznicy. A wg nich im sie jest mlodszym tym lepiej. Jak stracilas dziewictwo w wieku 12 lat to jestes bohaterka.. zal..

bez przesady, hę? moim zdaniem przejaskrawiasz o starsza madrzejsza mlodziezo. duzo zalezy od srodowiska, bardzo duzo. w podstawowce, gimnazjum [ do ktorego teraz uczeszczam] nie spotkalam sie jeszcze z takim zjawiskiem, zachecaniem, zachwytem nad puszczaniem sie. a przynajmniej nie az do tego stopnia, zeby uprawiac seks. ale za to, np. przez pewien okres pomagalam w domu dziecka i dziewczyny 16lat, ktore w dziecinstwie zostawili rodzice, badz byly bite i trafily do bidula, maja juz wlasne corki.

goszka 
*oczy wariata*

Wysłany: 2007-02-25, 09:34   

Młodzież się zmieniła i to bardzo. Szczerze powiedziawszy, jest teraz boom na bycie jak najszybciej 'dorosłą' osobą. Coraz więcej dzieci ma dzieci, coraz więcej staje się bardzo agresywne. Jest to wina rodziców, bo dzieckiem trzeba umieć się zająć i pamiętać, że jest to młody człowiek, który ma wiele co najmniej dziwnych pomysłów. Bo młody człowiek musi mieć jakiś przykład, a bardzo często go brak.

DrewnianyOgorek 

Wysłany: 2007-02-25, 18:50   

goszka popieram... to wkoncu wychowanie naszych szanownych rodzicow przynosi efekty...

Asystent 

Wysłany: 2007-02-25, 18:54   

tak czytam i kąciki ust mi sie rozjeżdzają do uszu :) mówicie jakbyście juz mieli z 50 na karku - każdy z nas stosunkowo niedawno konczył 18 lat , niektórzy jeszcze nie pokończyli a wypowiadacie sie o dzisejszej młodzieży. Jakbyście pamietali tą sprzed 10ciu czy 20tu lat. Młodzież jaka jest wszyscy widzą, jedni prości, jedni wybitni... tyle wariantów ilu ludzi na ziemi.
Jedno co warto zaznaczyć to że każdy młodzian czy dorosły odpowiada sam za swoje czyny bez względu na wiek... i jesli ktoś uważa że to wina kogoś innego niż tego kto zabija i gwałci staruszkę dla 10ciu złotych to jest z dużym błędzie. Potrafi zabić = potrafi myśleć a że z tego nie korzysta to pokibluje i bedzie mu jak w raju.

Idia 
pomaluj mi paznokcie

Wysłany: 2007-02-25, 19:15   

Dzisiejsza młodzież chyba sama dla siebie nie ma szacunku. Jak widze te 13stki, tona makijażu, skompe ubranka szpilki poginające na dyskoteke i to jeszcze tak pijane, że mozna robić z nimi co się tylko chce. A pózniej taka jedna ma supre opinie, depresje.
goszka napisał/a:
Jest to wina rodziców
no nie zawsze. Dziecko kształtuje się w swoim towarzystwie, a pózniej przychodzi do domu i przenosi to swoje zachowanie, a rodzice nie zawsze wiedzą jak sobie mają z tym poradzić, albo nie mają czasu poświęcić tyle uwagi, aby całe życie pilnować.

'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''

userka 

Wysłany: 2007-02-25, 20:24   

Cytat:
Jest to wina rodziców

wina leży po obu stronach. jeżeli rodzice wbiją dzieciakowi do łba że pewna rzeczy są złe i ich robić nie wolno, to będzie ono ich naśladowało. a jeżeli wbiją mu nie te rzeczy co trzeba to całkiem inna sprawa...
a nawet jak nie wbiją, to chyba każdy ma swój rozum po to żeby z niego korzystać. mi nie musi nikt mówić że nie wolno przywalić tej głupiej nauczycielce, bo wiem że to by było złe.

Nisia 

Wysłany: 2007-02-26, 12:24   

arcadius napisał/a:
A tak pozatym Nisia wydaje mi się że troche inaczej wychowuje sie dziewczyne a inaczej chłopaka

Mój brat był zdecydowanie trudnym dzieckiem (okres buntu był mocno długi u niego i dość ciężki do zniesienia) ale mimo wszystko on też nie dostał nigdy, był wychowywany tak jak ja i teraz z ręką na sercu moge powiedzieć że takich facetów jak on znam tylu że na palcach jednej ręki można zliczyć :) A to że z chłopakami jest ciężej nie jest w pełni trafione ;)

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-02-26, 14:24   

Dzisiaj przeczytalam artykul w newsweeku dotyczaty amerykanskich nastolatek. mianowicie tamtejsze mlode gwiazdki, spadkobierczynie majatkow i inne gorace pannyy, ktore sa idolkami nastolatek i mldoszych dzieci prezentuja soba poziom zerowy. Rodzice boja sie o swoje dzieci gdyz te "gwiazdy" sa wzroem do nasladowania dla ich dzieci. A co nasladuja? Imprezowanie bez majtek, picie do upadlego, anoreksje, papierosy i sex sex sex "po kolezensku". Jak wiadomo amerykanskie dzieci sa w wiekszosci podatne na wszelkie wplywy takich osob. Kazda cce miec sukienke jak Paris Hilton, kroa nei zakrywa nawet posladkow, chce miec okluary jak Britney, ktora nosi je z powodu ogromnego kaca i wypiekow od nadmiernego makijazu.

Pisze to poneiwaz jakwiekszosc rzeczy wszystko przybywa z ameryki. I nas, a raczej mlodych ludzi, moze to tez spotkac.

Idia 
pomaluj mi paznokcie

Wysłany: 2007-02-26, 14:34   

I to są właśnie realia, najgorsze realia. Oni myślą, że jak bedą się wzorować na podanych wyżej przykładach to dojda do czegos jak sławne gwiazdy, a to sa tylko ciemne strony, które najbardziej imponują.

'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-02-26, 15:17   

Idia napisał/a:
Oni myślą, że jak bedą się wzorować na podanych wyżej przykładach to dojda do czegos jak sławne gwiazdy

A co innego moga myslec 12 latki?
Idia napisał/a:
a to sa tylko ciemne strony, które najbardziej imponują

Nie. Kiedy zaczynasz kochac jakas gwiazde to nie dlatego ze puscila sie z Twoim ulubioym aktorem czy nakrecili jej film erotyczny. Tylko za jakas role w filmimlodziezowym [nie erotycznym] albo za wyglad. I na tym sie chce wzorowac. Zauwaz ze np Paris Hilton jeszcze na poczatku swojej "kariery" nie szalala tak jak dzis. Britney byla dziewica, i dlatego tak ja wszyscy kochali-zarowno dziewczynki jak i ich mamy.

Pani inż... 

Wysłany: 2007-03-15, 19:54   

Sama przerażam się tym co się dzieje z młodzieżą...Dziś byłam w centrum handlowym i przy stoisku z okularami słonecznymi stały trzy dziewczyny ok 15 lat i jedna powiedziała "U nas w szkole jak jakaś laska nie ma takich okularów to jest niczym!" Nie chciałabym w tych czasach chodzić do gimnazjum ani liceum....

Malenstwo 

Wysłany: 2007-03-17, 12:31   

Demoralizacja i rozwydrzenie dzisiejszej mlodziezy siega zenitu! maloletnie panienki poubierane w krotkie mini w dyskotekach z napisami na czolach jestem twoja tu i teraz(przenosnia) w dodatku czesto tak pijane ze nastepnego dnia nie pamietaja co sie dzialo wczoraj,coraz mlodsi chlopcy uzaleznieni od papierosow,lubiacy tez przypalic czy wciagnac co nieco....pogląd ze jestes poprostu nikim jesli nie masz tego czy tamtego,przemoc w szkolach,coraz wyzszy odsetek prob samobojczych wsrod mlodziezy, kwitnące chamstwo,wulgaryzm i brak szacunku do swojej wlasnej osoby i do osoby innego czlowieka.... jest coraz gorzej... ja tez nie bylam swietą nastolatką moge jednak powiedziec z czystym sumieniem ze krotko trwal moj etap bledow i wypaczen i nie byl az tak ciezki jakie bywaja dzisiaj. studiuje pedagogike specjalna,resocjalizacje mam kontakt z ta mlodzieza, duzo slysze z opowiadan duzo czytam ogladam i jestem przerazona... i musze powiedziec z ciezkim sercem ze nawet jako pedagog z powolania(bo naprawde mam serce do tej pracy)nie wyobrazam sobie pracowac z dzisiajsza mlodzieza.... poprostu sie tego boje...uwazam ze dla mnie tylko i wylacznie jest praca z doroslymi...

Black White Orchid 

Wysłany: 2007-03-23, 15:29   

Kilka dni temu przeprowadziłam z kumpelą rozmowę na ten własnie temat ;]
Mam 16 lat (za 3 miesiace :) ), a temat 'mlodziezy' rozumuję dośc dwuznaczenie ;)

Jeszcze 4 lata temu wszystko to co się dzieje było dla mnie nie do pomyślenia. Może byłam poza tematami... no ale nieważne.
Wydaje mi się,że nastolatki zaczynają być cooraz 'odważnijsi' w kwestii kar, bo chyba tylko to powstrzymujwe je ( nas) od zrobienia róznych rzeczy.
Gdyby zabijanie, kradzieże etc nie były karane, to lepiej nie myśleć co by się działo.
Za picie, palenie, jaranie też są kary, ale już nie takie, które spowodowały by jakieś większe zmiany ( np więzienia za zabójstwo)

Aha.
Pomimo tego,że rodzice mogą się bardzo starać o wychowanie dziecka na jak najlepszego obywatela <;]> wcale nie mają wpływu na to jak będzie zachowywac się ich dziecko! To presja otoczenia...
Mogę tak powiedziec, bo sama do 12 roku zycia byłam przykładną, miłą, kulturalną i grzeczną dziewczynką... ;] Potem zaczeło się gimnazjum.
Nowi ludzie, nowe otoczenie. Fajki, zioło, alkohol, wagary, ucieczki, i inne rzeczy o których lepiej nie wspominac...
Dopiero po czasie kiedy 'dojrzeje się' w pewnym sensie do równych decyzji wtedy stajemy się naprawdę sobą...
(z lekka odleciałam od tematu ;p) teraz skończyłam z większością ' złuych uczynków'
Niektórzy nie kończą.
to już zalezy tylko i wyłącznie od nich, nie od rodziców..

Odpowiedz do tematu