Zarówno bezpośrednie cięcie się jak i "rozdrapywanie" zaschniętych ran (które niekoniecznie zrobiliośmy sobie specjalnie) jest nałogiem i, moim zdaniem, grzechem przeciwko 5 przykazaniu. Jest równiez jakimś odchyłem w psychice człowieka, bo jak zdrowy emocjonalnie człowiek może świadomoe z nieprzymuszonej woli sam sobie zadawać ból?
_________________ Każda chwila Twojego życia jest ważna...
jak zdrowy emocjonalnie człowiek może świadomoe z nieprzymuszonej woli sam sobie zadawać ból?
Zazwyzaj taka osoba chce zwrócić na siebie uwagę innych. Zdarza się także, że ktos się tnie, bo taka jest moda, czy np. koleżanka się tnie i jej to "pomaga" to może mnie także...
_________________ Friends are angels who lift us to our feet when our wings have trouble remembering how to fly.
Niektóre moje koleżanki tną się, ale tak, żeby nikt tego nie widział, czasem przypadkowo któraś zobaczy, ale raczej starają się to ukryć.
Ale "wycinanie" wierszyków na rękach i na następny dzień paradowanie w krótkim rękawku mnie przeraża i niektórym może o to chodzi, żeby wzbudzić współczucie...
Ostatnio zmieniony przez Nona 2008-06-27, 21:49, w całości zmieniany 1 raz
xXxMrOwEkxXx ja Ci tylko powiem (a raczej naiszę) że to nie jest normalne zachowanie, choćbyś nie wiem nak to tłumaczyła. Takim tłumaczeniem nie oszukujesz nie ani nikogo innego, tylko siebie!!!
Ostatnio zmieniony przez Nona 2008-06-30, 17:33, w całości zmieniany 1 raz
jezu i to taki straszny temat?? ja sie tne bo tak wyladowuje swoja agresje poniewaz nie chce robic tego na kims
Niedawno czytałem o depresji, schizofrenii, niestabilnościach psychicznych i gdzieś tam wyczytałem, że cięcie się jest wskaźnikiem na chorobę psychiczną (to była chyba jedna z odmian niestabilności psychicznych - coś jak paranoja itp. ale nie jestem pewien). Wiem, że czytałem, że takie rzezy da się łatwo wyleczyć, trzeba tylko chcieć. Człowiek, który tak robi jest niestabilny emocjonalnie i potrzebuje pomocy specjalisty. Jeżeli jej zasięgnie, na pewno będzie mógł się cieszyć życiem tak jak każdy stabilny emocjonalnie człowiek.
Dla mnie takie zachowanie jest żałosne.Robi sie to dla szpanu by podkreślić swoją oryginalność.Nie widze innych powodów takiego zachowania.Najśmieszniejszy jest jednak to że z tego co zaobserwowałem to tną sie zazwyczaj dzieci z dobrych domów...
_________________ "Jestem śląskie dziecko, i Ślązakiem zginę
Kocham śląską ziemię, i śląską krainę"
J. Ligoń
Nie widze innych powodów takiego zachowania.Najśmieszniejszy jest jednak to że z tego co zaobserwowałem to tną sie zazwyczaj dzieci z dobrych domów...
Samo okaleczanie się jest dla szpanu? Mhm, zwłąszzcza jak się nikomu o tym nie mówi, nie pokazuje. To jest próba radzenia sobie z własnym bólem. Owszem, mało skuteczna, ale jednak próba.
_________________ Be kind to me, or treat me mean.
I'll make the most of it, I'm an extraordinary machine
Jak można radzić sobie z własnym bólem poprzez sprawianie sobie bólu.Wiem ze tu chodzi o ból fizyczny i psychiczny,ale nadal nie widze sensu takiego postepowania.Rozładować emocje można w setki innych sposobów.O,wymyśliłem może takim osobnikom chodzi o to by być zauważonym.I tak jednak sądze że większość robi to dla głupiej mody.
_________________ "Jestem śląskie dziecko, i Ślązakiem zginę
Kocham śląską ziemię, i śląską krainę"
J. Ligoń
Jest uwierz mi,chociażby wśród jakże zajebistej "subkultury" EMO.Zgadzam sie z tobą-to powinno sie leczyć
bez przesady
nie jestem EMO
ale przecież nie ma żadnej zasady że ktoś kto jest emo musi sie ciąć
rzeczywiście znam ludzi którzy tną się dla szpanu - tzn. tylko żeby miec slady na rekach i byc "cool"
to dzieki wszystkim EMOFOBOM Cięcie się przylgnęło do stereotypu emo na stałe.
_________________ Grzeczne dziewczynki dostaną się do nieba, niegrzeczne-wszedzie ;P
to dzieki wszystkim EMOFOBOM Cięcie się przylgnęło do stereotypu emo na stałe.
Być może, ale trzeba brać pod uwagę osoby które to robią nie zawsze szukają samozachwytu do cięcia. Zamiast wziąć ich pod "ostrzał" wystarczy trochę popatrzeć na to obiektywnie, czasem oznacza sygnał "coś jest nie tak".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.