Znany dotychczas jako działacz gejowski, Szymon Niemiec został diakonem Wolnego Kościoła Reformowanego, który stara się odciągać wierzących homoseksualistów od Kościoła katolickiego - pisze "Życie Warszawy".
Niemiec skupił wokół siebie około 50 wyznawców. Zgłaszają się kolejni chętni, więc niedługo zarejestruje pierwszy w Polsce Kościół błogosławiący pary homoseksualne. Jak się dowiedział stołeczny dziennik, 14 kwietnia już siódma w kraju para gejowska - Jakub i Mariusz - złoży sobie przysięgę miłości, wierności i uczciwości wobec duchownego Wolnego Kościoła Reformowanego
Jak ma się do takiej przyszłości wasza tolerancja?
Popieracie związki małżeńskie tego typu? Dlaczego?
_________________ A bogowie grają w kości i nie pytają wcale czy chcesz przyłączyć się do gry (. . . ) Bogowie kpią sobie z twojego poukładanego życia (. . . ) nie przejmują się zbytnio ani naszymi planami na przyszłość ani oczekiwaniami. Gdzieś we wszechświecie rzucają kości i przypadkiem wypada twoja kolej. I odtąd zwyciężyć lub przegrać - to tylko kwestia szczęścia.
Borys Pasternak
Jak ma się do takiej przyszłości wasza tolerancja?
akceptuje, lecz o wiele więcej dał by im ślub cywilny, gdyż wówczas żyjąc ze sobą, byli by prawnie również ze sobą. mieli by takie same możliwości jak pary heteroseksualne, a tak ślub równie dobrze mogą wziąć w Holandii i tak czy owak nie będą tak na prawdę małżeństwem. bo wydaje mnie się dość kontrowersyjne, zakładanie własnego kościoła. lecz to wybór Szymona Niemca, jeżeli ludzie wierzą w taką formę małżeństwa, to ja to akceptuje.
_________________ podtrzymywałeś moją głowę
nie roztrzaskałam skroni
o podłogę - póki co
ja nikomu do łóżka nie zaglądam, nie ingeruje, nie interesuje mnie to. moi koledzy moga miec malzonkow, a nawet cale haremy, dopoki mnie to nie dotyczy.
no a co na to religia? przeciez Jezus kocha wszystkich tak samo, czyz nie?
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
no a co na to religia? przeciez Jezus kocha wszystkich tak samo, czyz nie?
a kojarzysz historię o Sodomie i Gomorze? Tam jest wyłożony boż stosunek do homoseksualizmu... Jest to uzane za grzech, a skoro jaest grzechem, to żadem kościół nie powinien tego akceptowac i zezwalać na takie śluby.
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Nabokov Rozpacz
*faris
Wysłany: 2007-05-16, 17:40
Cytat:
eśli władze przyjmą neutralną postawę, to powinny dokonać rejestracji
Już to widzę. A raczej czarno to widzę.
O tym, że m.in w Anglii takie kościoły powstały to słyszałam, ale gdzieś wyczytałam, że mają być zaskarżane itp, bo jest sprzeczne z nauką Kościoła - jak chcą to niech sobie biorą ślub cywilny, a nie kościelny.
Poza tym : z drugiej strony naruszają moralność religijną, w Bibli jest wyraźnie napisane, że to grzech. Nie, nie potępia się homoseksualistów, ale ich czynów.
Więc co chcą oni osiągnąć zakładając taki kościół ? Na jakiej Biblii będą się kierować ? Bo nie judoehcrześcijańską ani podobną...
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
a kojarzysz historię o Sodomie i Gomorze? Tam jest wyłożony boż stosunek do homoseksualizmu... Jest to uzane za grzech, a skoro jaest grzechem, to żadem kościół nie powinien tego akceptowac i zezwalać na takie śluby.
wybacz, ale dla mnie to jest sranie w banie.
albo wszyscy sa stworzeniami bozymi i sa dobrzy z samego zalozenia i konstrukcji, albo nie. albo jestesmy tolerancyjni i po bozemu kochamy wszystkich bliznich i bez wzgledu na ich orientacje nie potepiamy, albo nie pie*dolmy glupot.
*faris
Wysłany: 2007-05-16, 17:49
Mordred napisał/a:
albo wszyscy sa stworzeniami bozymi i sa dobrzy z samego zalozenia i konstrukcji, albo nie.
Człowiek rodzi się doskonały. W życiu sam dokonuje wyboru jaki chce być. Albo cierpi przez innych i musi sam to naprawić.
Mordred napisał/a:
albo jestesmy tolerancyjni i po bozemu kochamy wszystkich bliznich
Zanim zaczniesz wymagać od innych, zacznij od siebie.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
albo wszyscy sa stworzeniami bozymi i sa dobrzy z samego zalozenia i konstrukcji, albo nie. albo jestesmy tolerancyjni i po bozemu kochamy wszystkich bliznich i bez wzgledu na ich orientacje nie potepiamy, albo nie pie*dolmy glupot.
jak powiedziała faris... nie sa potepiani sami homoseksualiści, tylko to, że folgują swoim niezdrowym skłonnościom...
kochamy po bożemu? tzn, wg zasad bożych, a one jednoznacznie określaja to zjawisko.
Kościół, który zezwala na śluby homoseksualistów postępuje wberw zasadom zawartym w Biblii. Tolerancja swoja droga.. Ja np nie potepiam homoseksualistów, to ich sprawa jak zyję, jednak uważam, że kościół nie może dawać im ślubów.
Niech biora cywilny.
[ Dodano: 2007-05-16, 18:52 ]
faris napisał/a:
Człowiek rodzi się doskonały
człowiek rodzi się grzeszny... taka ma nature... gdzieś o tym czytałam.. w Biblii pewnie >.<
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Człowiek rodzi się doskonały. W życiu sam dokonuje wyboru jaki chce być. Albo cierpi przez innych i musi sam to naprawić.
a homoseksualizm to niedoskonalosc? czy tez moze jest on winą homoseksualistów, ze sie tacy urodzili? to nie jest tak, jakby odebrac osobie na wozku mozliwosc stawania na palcach, tylko jakby odebrac takiemu inwalidzie mozliwosc poruszania sie. [luzne skojarzenie]
dla mnie to jest glupie pieprzenie. nie wierze, ze bóg, Kimkolwiek jest, potepia kogos bo 'kocha inaczej'.
*faris
Wysłany: 2007-05-16, 17:55
luba napisał/a:
człowiek rodzi się grzeszny
yeah. i po to jest chrzest - a potem tabula rasa, zaczynasz pracować na swoje życie i od Ciebie zależy jakie będzie.
[ Dodano: 2007-05-16, 18:57 ]
Mordred napisał/a:
nie wierze, ze bóg, Kimkolwiek jest, potepia kogos bo 'kocha inaczej'.
on nie potępia samego człowieka tylko jego czyny. jeśli ktoś kto wierzy w Boga, przyjmuje wszystkie dogmaty itd. wie, że złe jest to co może robić, to nie będzie tego robić. Orientację też można zmienić. A od życia w celibacie jeszcze nikt nie umarł.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
w Bibli chrzest jest "na wyznanie wiary", potwierdza ją.... rozgrzeszony jest ten, który wierzy w śmierć i zmartwychwstanie Jezusa, kilka kropel wody święconej i śmierdząca maść nie czyni nikogo doskonałąym.
Mordred napisał/a:
dla mnie to jest glupie pieprzenie. nie wierze, ze bóg, Kimkolwiek jest, potepia kogos bo 'kocha inaczej'.
a jednak... w końcu zniszczono oba miasta, nieprawdaż?
Wysłany: 2007-05-16, 18:01
Mordred napisał/a:
wszyscy sa stworzeniami bozymi
z natury jesteśmy też stworzeniami z zarodkiem grzechu i z założenia nikt nie jest doskonale dobry.
faris napisał/a:
z drugiej strony naruszają moralność religijną
owszem ale niektórzy twierdzą, że trzeba się dostosować do częstotliwości zmian... ulepszać wszystko, unowocześniać. Świat się zmienia więc i granice moralności są poszerzane.
Życie.
faris napisał/a:
Więc co chcą oni osiągnąć zakładając taki kościół ?
Może prowizoryczne przywiązanie i przynależność do kościoła samego w sobie, bardziej do formy niz treści.
_________________ A bogowie grają w kości i nie pytają wcale czy chcesz przyłączyć się do gry (. . . ) Bogowie kpią sobie z twojego poukładanego życia (. . . ) nie przejmują się zbytnio ani naszymi planami na przyszłość ani oczekiwaniami. Gdzieś we wszechświecie rzucają kości i przypadkiem wypada twoja kolej. I odtąd zwyciężyć lub przegrać - to tylko kwestia szczęścia.
Borys Pasternak
naprawde uwazacie, ze Bóg skreśla ludzi za miłość?
nie, ale tak >.< a biorąc rzecz dokładnie, za konsumpcję tej miłości....
jakkolwiek brzmi to dośc idiotycznie, to jednak współżycie osób tej samej płci jest w Biblii wyraźnie potepione, może nie mamy racj, a boski plan jest inny, doskonały przecież... ale
Nabokov Rozpacz
*faris
Wysłany: 2007-05-16, 18:07
luba napisał/a:
kilka kropel wody święconej i śmierdząca maść nie czyni nikogo doskonałąym.
tych kilka kropel i jakaś śmierdząca maść, która jest zwykłym olejem z oliwek, święconym ofkurs, jest po to, aby zmyć grzech pierworodny, ale przecież to wiesz.
"Drugim" chrztem jest bierzmowanie, w wieku niemowlęcym przecież nie mamy wpływu na to czy chcemy tego czy nie, a mając po te 16-17 lat jesteśmy bardziej świadomi, chociaż wiadomo, ze duży wpływ mają rodzice, no ale dobra, nie o to chodzi.
Poza tym Jezus też przyjął chrzest. No i w Piśmie też jest mowa o tym, że należy być chrzczonym.
Kiyoko napisał/a:
owszem ale niektórzy twierdzą, że trzeba się dostosować do częstotliwości zmian... ulepszać wszystko, unowocześniać. Świat się zmienia więc i granice moralności są poszerzane.
Jednak nie wszystko to co nowe, nowoczesne i modne jest dobre. Jak ktoś Ci zacznie robić kupę na wycieraczkę pod drzwiami i powie, że teraz to jest trendi i modne to go pochwalisz, i pozwolisz na to ? I po prostu mrukniesz pod nosem " aha, teraz takie życie, no to dobra, trzeba to zaakceptować".
[ Dodano: 2007-05-16, 19:10 ]
Mordred napisał/a:
tylko ze orientacja seksualna jest u czlowieka wyksztalcona przed chrztem.
I co z tego ? Już pisałam to kiedyś - znam parę osób, które były homoseksualistami, ale były wielkiej wiary i uważały swoją orientację za złą. Jedna nadal z tym walczy, żyje w celibacie, z ludźmi rzadko się spotyka, ma tylko kilku przyjaciół. Pozostałe po paru latach modlitw, próśb <tak właśnie tego, a teraz uwaga, czekam na śmiech, bo to tutaj bardzo modne i nowoczesne> "zmieniło" tą orientację. W tej chwili mają rodzinę, dzici, współmałżonków i są szczęśliwi. Wszystko jest możliwe.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
nie, ale tak >.< a biorąc rzecz dokładnie, za konsumpcję tej miłości....
a od kiedy w slub koscielny wpisana jest konsumpcja? moze cos malym drukiem, jakies zobowiazanie i nie doczytalem?
a nie latwiej zalozyc, ze osoba, ktora byla medium spisujacym wole Boga po prostu zachowala sie jak ćwok i przekrecila nieco slowa Najwyzszego?
bierzcie, na litosc, wszystko pod uwage, a nie tak, jak wam to napiszą. dla mnie bóg, ktory potepia milosc dwojga ludzi (nie uciekajmy sie do przykladow nekrofilii, pedofilii itp), to naprawde jakis utajony gej i zakompleksiony buc.
Wysłany: 2007-05-16, 18:13
Mordred napisał/a:
naprawde uwazacie, ze Bóg skreśla ludzi za miłość?
nie ludzi,ale ich czyny owszm jesli nie sa zgodne z prawami boskimi
faris napisał/a:
od życia w celibacie jeszcze nikt nie umarł.
zdziwiłabyś się...
faris napisał/a:
Jednak nie wszystko to co nowe, nowoczesne i modne jest dobre. Jak ktoś Ci zacznie robić kupę na wycieraczkę pod drzwiami i powie, że teraz to jest trendi i modne to go pochwalisz, i pozwolisz na to ? I po prostu mrukniesz pod nosem " aha, teraz takie życie, no to dobra, trzeba to zaakceptować".
Nie popadajmy w skrajności... ja nie napisałam, że trzeba to zaakceptować. staram się wykorzystać empatie, która podobno gdzies tam we mnie sidzi> w głębi też nie popieram tego poniewać Biblia mówi...
Borys Pasternak
*faris
Wysłany: 2007-05-16, 18:16
Mordred napisał/a:
jakis utajony gej
O, Ty znasz płeć Boga. Powinni Ci dać Nobla
Mordred napisał/a:
a od kiedy w slub koscielny wpisana jest konsumpcja? moze cos malym drukiem, jakies zobowiazanie i nie doczytalem?
yeah. mąż i żona nie są rodziną. rodziną dla żony są dzieci. rodziną dla męża są dzieci. stają się małżeństwem przed Bogiem po to, aby płodzić potomstow przyjemności łóżkowe to sprawa drugorzędna...
Mordred napisał/a:
a nie latwiej zalozyc, ze osoba, ktora byla medium spisujacym wole Boga po prostu zachowala sie jak ćwok i przekrecila nieco slowa Najwyzszego?
no, spójrzmy na Judasza. ciekawe kogo on spisywał...
spójrzmy na to z innej strony - osoba, która spisywała była natchniona przez Boga i pisała to co mu sam Bóg dyktował, więc gdzie tu miała by być pomyłka ?
spójrzmy na to z innej strony - nadal są objawienia Boga, nadal są te same wartości przekazywane. czy naprawdę myślisz, że ktoś kto jest tym "medium" nie wolałby zarobić, stać się nowoczesny i modny i powiedzieć, że Bóg jednak wtedy się pomylił a teraz wszystko to co z założenia "złe" jest dobre ?
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
tych kilka kropel i jakaś śmierdząca maść, która jest zwykłym olejem z oliwek, święconym ofkurs, jest po to, aby zmyć grzech pierworodny, ale przecież to wiesz.
wiem, co nie zmienia faktu, że to bzdura jest. Nie ma czegos takiego jak grzech pierworodny w ogóle. To, że Adam i Ewa popełnili grzech odbiło się na nas tak, że i my mamy grzeszną naturę, a nie rodzenie się z tym samym grzechem >.<
motywy Jezusa co do przyjęcia chrztu? wsakazał droge, pokazał jak należy robić..
faris napisał/a:
No i w Piśmie też jest mowa o tym, że należy być chrzczonym.
radzę dokładnie sprawdzić w jakich okolicznościach... za każdym razem tam chcrzci się dorosłych, którzy usłyszeli Ewangelię
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.