Forum Dyskusyjne :: Choroby psychiczne

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Choroby psychiczne

Choroby psychiczne
Autor Wiadomość

*faris 

Wysłany: 2007-01-11, 22:45   

maja1.fm napisał/a:
są sposoby na wyciągnięcie ich, szczególnie jak taki pocieszny gnojek jak ja się pojawi

a nieprawda... nie każdego da się wyleczyć z depresji... nie każdego da się z tego wyciągnąć... może oni tego potrzebują dlatego idzie Ci łatwo, ale w takim razie nie spotkałaś się z kimś naprawdę chorym na depresję...
Mokra napisał/a:
Innosc powoduje ze przestajesz sie czuc w swiecie bezpiecznie i odpadasz... zaczynasz swirowac

z tym się akurat zgodzę, ktoś się czuje inny... ma wrażenie że każdy go nie cierpi i chce mu krzywdę zrobić... otacza się bezpiecznym kokonem i przestaje obcować z ludźmi, izoluje się...

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-01-11, 22:56   

Mokra napisał/a:
Erill napisał/a:
Stwierdam fakt, w jakis sposob potwerdzony badaniam

Nie badaniami a historia, zyciem artystow spotykanych na ulicy.

Ojej. No ja mam wiedze z wykladow na podstawie badan, Ty z zycia jak i historii artystow <ja tez, maglowali mnie na historii sztuki>. Ktora na dodatek sie pokrywa. To po co ta negacja???

Miodowo.

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-11, 23:00   

Erill napisał/a:
Ktora na dodatek sie pokrywa. To po co ta negacja???

Ja mowie za siebie, mialam w rodzinie takeigo.. podobno sama po nim odziedziczylam geny "szalenca artysty"... Na badanich sie nei znam. To twoja dzialka.

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-01-11, 23:31   

Jak najabrdziej szanuje twoja opinie i dowody empirycze. Chodzilo mi tylko o negacje :)

Miodowo.

drobiczek 
eeLOoo

Wysłany: 2007-01-15, 13:19   

nie wiem czy sie boje...ale w pewien sposób ich unikam. Nie wiem czy potrafiłabym jakos współpracować z taka osobą...

Mania to jest choroba i nie ma co sie smiac... jakby one miały raka tez bys sie z nich smiała?? oto obraz nie doedukowanej polskiej społeczności....

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-15, 13:50   

drobiczek, Mani nie wytlumaczysz. To jest typowy czlowiek ktory wszystko przyjmuje tak jak powiedza jej kolezanki, albo tak jak przeczyta w glupiej gazecie albo tak jak spojrzy i oceni. Nie zastanowi si enikt kim tak naprawde jest ten czlowiek, czy nei trzeba pu pomoc lub wspolczuc.

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-01-15, 14:41   

Erill napisał/a:
Jakie jest moje zdanie? Czy sie boje? Chyba tlyko tego, ze nagle ktos z moich bliskich zapadlby za taka chorobe, ale nie w kontekscie tego, ze balabym sie ich ale tego, ze to strasznie ciezka dola dla rodziny, radzenie sobie z taka swiadomoscia i chcecia pomocy ktora nie koniecznie jest skuteczna...
Co wiecej wszelkie psychopatologie sa przedmiotem jakis tam moich zaintresowan. Choc jeszcze nie czytalam zbyt wiele na ich temat, to jednak bardziej mnie fascynuja Ci ludzi, metody ich leczenia anizeli wywoluja strach..
polecam "psychopatologie" seligman'a - kopalnia wiedzy.
faris napisał/a:
a nieprawda... nie każdego da się wyleczyć z depresji... nie każdego da się z tego wyciągnąć
po czesci masz racje, leki i psychoterapia nie zawsze skutkuja, czesto pojawiaja sie nawroty. Podobnie tez jest z elektrowstrzasami, nie napisze jednak jaki jest procent tych,ktory na dobre wyszli z choroby poniewaz zgubilam notatki z psycho.
faris napisał/a:
może oni tego potrzebują dlatego idzie Ci łatwo, ale w takim razie nie spotkałaś się z kimś naprawdę chorym na depresję...
Jest "zwykla depresja" i "zaburzenia nastroju", pierwsza rozni sie jedynie stopniem,a nie rodzajem od zaburzen klinicznych. Zawsze moze przejsc w drugie zjawisko, wiec nie deprecjonuj chorych, poniewaz depersja zawsze jest prawdziwa "nawet jesli da sie ja wyleczyc".Nie mowiac o depresji dwubiegunowej,gdzie moze ona pozostac tylko na etapie manii, a dpresja mozna byc utajona.Albo wyleczona pozostajac tylko mania.
Co do schizofrenii to napawa mnie lekiem, zbyt wiele sie naoogladalam i nasluchalam na hospitacjach. Jednakze samych osob chorujacych sie nie boje, choc pewien procent jest niebezpieczny, to w wiekszosci nie sa grozni dla otoczenia, dopoki biora leki. Dwa z wielu typow urojen moga prowadzic do agresji,a mianowicie: prezsladowcze (tj. przekonanie,ze pewne rupy nieczyste zamiary i czyhaja by skarzywdzic pacjenta) oraz odzialywania(tj. przekonanie,ze wlasne mysli i zachwoanie jest kontrolowane z "gory", czyli z zewnatrz. Uwazaja ,ze zrodlo grzesznych mysli lezy poza nimi. Nie jest latwo czuc sie bezpiecznie przy takich osobach.
Who's playing tricks on me?"
Ostatnio zmieniony przez Świeta 2007-01-15, 14:42, w całości zmieniany 1 raz  

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-01-15, 15:00   

Poza tym przebywanie z osobami chorymi to troche jak obcowanie z wampirem. Kiedys mialam okazje pracowac z MOPSu przy kobiecie, ktora byla osobowosica depresyjna i 6 godzin spedzonych z nia powodowalo, ze czulam sie tak jakbym 36 godzin byla na chodzie.

Miodowo.

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2007-01-15, 15:04   

oooo a ja mialam okazje odbebniac parktyki w MOPRze, jak milo :) po miesiacu pracy dostawalam na glowe...ale bynajmniej nie z powodu osob chorych na powyzsze, tylko od pijakow,ch*jow bijacych dzieci etc.
Who's playing tricks on me?"

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-01-15, 15:48   

Ja regularnie pracowalam z ramienia. Stare dzieje. Ale musze przyznac ze bardzo pouczajace i wplywajace na pokore. :)

Miodowo.

Idia 
pomaluj mi paznokcie

Wysłany: 2007-01-18, 22:39   

maja1.fm napisał/a:
Boicie się ich? uważacie że są agresywni?
bać sie nie boje, a co do agresji to zdaza sie. Sama miewam stany maniakalne i to czesto no i nie moge pominąć dysfunkcji mozgu :]
A to że oni są w jakiś sposób "uzdolnienie" to prawda.

'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''

Mania 

Wysłany: 2007-01-18, 23:35   

Mokra napisał/a:
Nie zastanowi si enikt kim tak naprawde jest ten czlowiek, czy nei trzeba pu pomoc lub wspolczuc.

Wiem co to empatia, nie mart sie o mnie , potrafie przemyslec i wyciagnac wnioski z roznych syt... z gazet czytam tylko Tv...i zdanie kolezanek traktuje z dystansem...

ale na osobach chorych psych juz sie przejachalam . Niby papierek jakis tam maja...one moga wszystko ja nie moge nic.. a one hmm zneczaja sie nademna.nie dziekuje 100 razy sie zastanowie zanimkiedys komus pomoge. choc wspolczuc wielu i chcialabym pomoc.. tyle ze czesto nie jestem w stanie wiec wole nie pogarszac jej syt moja nieudolnoscia....

Malenstwo 

Wysłany: 2007-03-17, 12:36   

bardzo dużo poetow,malazy,artystow w roznych sferach cieprialo na zburzenia psychiczne...czyz nie powstaly z tego wspaniale dziela???

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-03-17, 13:15   

Cytat:
bardzo dużo poetow,malazy,artystow w roznych sferach cieprialo na zburzenia psychiczne...czyz nie powstaly z tego wspaniale dziela???

moja koleżanka twierdzi że Kochanowski większość swoich utworów napisał po jakiś ziołach czy ówczesnych narkotykach :P

Malenstwo 

Wysłany: 2007-03-17, 15:04   

Rdzawa napisał/a:
moja koleżanka twierdzi że Kochanowski większość swoich utworów napisał po jakiś ziołach czy ówczesnych narkotykach

Dokladnie stymulacje na roznych poziomach :hyhy:
a Freud na przyklad czy z jego psychiką bylo wszystko wporzadku? jak dla mnie mial pewnego rodzaju zaburzenia w sferze seksualnosci:D

Galaxy 
mała wielka dusza

Wysłany: 2007-03-25, 20:26   

maja1.fm napisał/a:
Co sądzicie o ludziach chorych psychicznie i nie mówię tu o niedorozwiniętych, ale chorych (np schizofrenia, depresja, stany maniakalne itp.)
Boicie się ich? uważacie że są agresywni? wolelibyście ich niespotykać?
Chodzi mi tu też o stereotypy, czy spotkaliście ze stereotypami osoby psychicznie chorej?

Moja mama przebywa z takimi ludźmi na codzień( nie chodzi mi o mój dom leczo jej pracę:D). Są niebezpieczni owszem, wymagają szczególnej opieki, leków itp. Ale przywiązuja sie do ludzi, na swój sposób kochają, mają swoje hobby, wiedzą co to jest honor itp, itd. Oczywiście to wszystko na swój sposób. Mówię tu o ludziach upośledzonych i umysłowo chorych. Z takimi się spotkałam. I nie boję się ich. Sa w porządku.

*Rdzawa 
miastowa dziewczyna

Wysłany: 2007-03-25, 20:38   

dla mnie było zaskoczeniem jak upośledzona dziewczyna podbiegła do mnie i się przytuliła...

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-03-25, 20:55   

Rdzawa napisał/a:
upośledzona dziewczyna podbiegła do mnie i się przytuliła...

maja1.fm napisał/a:
Co sądzicie o ludziach chorych psychicznie i nie mówię tu o niedorozwiniętych

@topic:

nauczyciel muzyki ze szkoly podstawowej mojej przepieknej jest chory psychicznie, juz wtedy (gdy ja mialem z nim w owej SP lekcje) byl, ale jeszcze wtedy nie bylo to nic groznego. przez jakis czas nie bral leków, zaczal byc agresywny, wyrzucono go ze szkoły. teraz, z tego co pare razy sie z nim przelotem widzialem, albo slyszalem go, zajmuje sie obijaniem sie, przez cale dni chodzi po miescie ze sluchawkami tlumiacymi dzwieki, straszy dzieci, albo biega i wrzeszczy, ze "Niemcy skurwysyny wrocily po nas, chowac sie!".

*Yenna 
ektomorficzka

Wysłany: 2007-03-25, 21:49   

Rdzawa napisał/a:
moja koleżanka twierdzi że Kochanowski większość swoich utworów napisał po jakiś ziołach czy ówczesnych narkotykach

Twoja koleżanka jest w błędzie, zagłęb się w jego życiorys to dowiesz się dlaczego, aczkolwiek być może cierpiał na jakąś chorobę psychiczną, badź będącą na jej pograniczu po stracie Urszulki...

Emka

Wysłany: 2007-03-25, 23:20   Re: Choroby psychiczne

maja1.fm napisał/a:
Co sądzicie o ludziach chorych psychicznie i nie mówię tu o niedorozwiniętych, ale chorych (np schizofrenia, depresja, stany maniakalne itp.)

A co mogę sadzić...? Trzeba im pomóc, bo w większości to inni ludzie "wpędzili" ich w te stany.

maja1.fm napisał/a:
Boicie się ich? uważacie że są agresywni? wolelibyście ich niespotykać?

Niektórzy są agreswni to fakt, ale nie można mówić, że wszyscy, bo tak nie jest.
A co do drugiego pytania... Człowiek to człowiek, jeśli jest chory, to trzeba zrobić wszystko by mu pomóc, wspierać go, nie pozostawiać saemu sobie - przynajmniej ja zawsze pomoge.

Odpowiedz do tematu