Ambiwalencja - dwojakość, dwuwartościowość uczuć; doznawanie jednocześnie sprzecznych uczuć i chęci w stosunku do tych samych osób, przedmiotów, sytuacji. Jednoczesne występowanie pozytywnego i negatywnego nastawienia do obiektu.
Uczucia te wynikają z istnienia niemożliwych do pogodzenia potrzeb, pragnień czy też sprzecznych ze sobą tendencji do działań.
Wiek: 18 Dołączyła: 08 Sie 2006 Posty: 2452 Skąd: Psycholandia
Wysłany: 2007-07-17, 21:53
Penelopa napisał/a:
Jesteście ambiwalentni?
Czasami..
np bardzo mi się podoba fransuki. Ale z drugiej strony nienawidzę się go uczyć, zapamietywać słówek itd.
_________________ Nikt nie będzie wiedział, kim jestem,
tylko suknia mnie zdradzi szelestem,
więc założę na szyję kapelusz,
po nim poznasz mnie dziś, przyjacielu.
No,czasami dosyć często...
Np odnośnie pewnej sytuacji związanej z pewną osobą...Z jednej strony tak mnie ona denerwuje,że mam ochotę jej wszystko wyrzucić w twarz,powiedzieć co mysle,co czuje-z drugiej znowu lubię ją,chce zachować spokój i zachować się jak na przyjaciela przystało i cieszyć się z jej szczęścia...
_________________ ...wiemy o sobie tyle,na ile nas sprawdzono...
Mam tak bardzo często, szczególnie w stosunku do osób które lubie, ale mi bardzo podpadły, w taki sposób że tylko zerwać znajomość, lecz niechce tego robić ze względu że poprostu je lubie i szkoda mi takich znajomych.
w stosunku do niektórych osób, mam ich dość, denerwuje mnie ich zachowanie, ale jednocześnie bardzo je lubię, mam często mieszane uczucia i sama nie wiem co myśleć,
shala napisał/a:
np bardzo mi się podoba fransuki. Ale z drugiej strony nienawidzę się go uczyć, zapamietywać słówek itd.
pewne sytuacje sprawiają, że znów jestem w kropce, bo z jednej strony np. wydają mi się niemoralne bądź nieetyczne, ale sama skłonna byłabym zrobić coś podobnego.
Zdarza mi się być w tym 'stanie', gdy nie wiem co mam wybrać/zrobić.
Szczerze mowiac, to tak naprawde w niewielu przypadkach jej nie odczuwam. Kazda osoba, ktora byla, jest czy bedzie w moim zyciu, nie jest w stanie wywolywac u mnie tylko pozytywnych albo negatywnych uczuc. Jedyny problem jest taki, ze zdarza sie,ze ta sprzeczonosc czesto powoduje u mnie chec do ucieczki czy wycofania. Podobnie jest ze studiami, zainteresowaniami etc etc. Jednynie mysl o muzyce wywoluje u mnie tylko fale ciepla. Tylko muzyka kojarzy mi sie wylacznie z pozytywami.
_________________ "I always feel like somebody's watching me
And I have no privacy
I always feel like somebody's watching me
Who's playing tricks on me?"
Szczerze mowiac, to tak naprawde w niewielu przypadkach jej nie odczuwam.
To dokładnie tak samo jak ja,nie odczuwam jej tylko w przypadku siatkówki.Nawet moja przyjaciółka,która uważałam niemal za ideał okazała się inna,tzn. dostrzegłam sporo negatywnych cech,upodobań.Myślę,że wszystko ma swoje dobre i złe strony i nie mozna być za bardzo stronniczym.
No,czasami dosyć często...
Np odnośnie pewnej sytuacji związanej z pewną osobą...Z jednej strony tak mnie ona denerwuje,że mam ochotę jej wszystko wyrzucić w twarz,powiedzieć co mysle,co czuje-z drugiej znowu lubię ją,chce zachować spokój i zachować się jak na przyjaciela przystało i cieszyć się z jej szczęścia...
zupełnie jak ja! ale jak zaczne o tym gadać ech...
inny przykład Wracam zmęczona ze szkoły padam na łóżko... mam prace domową na pojutrze - chce ją zrobić zeby mieć jeden dzień wolny ale tak mi się nie chce jej zrobić/
piłka ręczna nawet lubie w nią grać na wfie ale nienawidze jej przez to jak przez nią oddaliła się odemnie moja kumpela...(dla wtajemniczonych:/)
_________________ Grzeczne dziewczynki dostaną się do nieba, niegrzeczne-wszedzie ;P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.