Ja ogolnie jestem przeciw aborcji.. ale sa czasem takie sytuacje ktore zmuszają niestety kobiety do takiego czynu wlasnie.. wezmy pod uwage np gwałt, aborcja akurat w tym przypadku jest sluszna bo nikt nie chcial by miec dziecka z gwaltu a tak wogole to kazda kobieta ma prawo wyboru..i to kazdego osobista sprawa co robi....
wogole to kazda kobieta ma prawo wyboru..i to kazdego osobista sprawa co robi....
NIE... bo jak by aborcja była legalna i kazda kobieta mogła by usunąć ciąże to by co druga ja usuwała.. nie było by potrzeby stosowania zabiezpieczen, no bo po co jak mozna usunac... A zreszta kazdy powinen odpowiadać za swoje czyny...
wiec aborcja TAK ale tylko dla kobiet które zostłąy zgwałcone lub gdy ciaza zagraza zyciu matki, lub jak dziecko ma byc kaleką...
Aborcja Nie- nie rozumiem matek które usuwają ciąże przeciez one zabijaja swoje dziecko. Jezli dziewczyna w wieku 15-18 lat została zgwałocona to jeszcze aborcja w tym momencie jest dla mnie zrozumiała a jezeli sama chciała uprawiac seks i wpadła to dla niej nie powinno byc nawet takiej możliwości zeby usunac ciąże niech ponosi konsekwncje za to co robi. Chyba że jeszcze ciąża zagraża życiu matki albo dziecko moze urodzic się z jakąś poważna wada to też ale przeciez duzo matek ma dzieci chore a jednak nie usuneły ciąży. Zalezy jak jestesmy nastawieni do zycia w Polsce wiecej ludzi umiera niz sie rodzi dlatego aborcji nie powinno być. W razie wpadki poczywiście
Aborcja - tak!
Dobrze stwierdziliscie,że powinno się jej dokonywac w razie gdy kobieta została zgwałcona czy ciąża zagraża życiu matki. Z tym się zgodzę. W takich wypadkach najczęsciej sąd wydaje orzeczenie na podstawie którego kobieta moze za darmo, w publicznej placówce zdrowia usunąć dziecko. Zauważcie takze ,ze 2/3 lekarzy w takich miejscach tłumaczac się swoją wiara takiego zabiegu dokonywać nie chcę.
Ale załóżmy ,że aborcja jest całkowicie legalna i poddać moga się Jej kobiety, które tego chcą... ile mniej wtedy dzieci byłoby porzucanych, zostawianych na smietnikach, zabijanych ,zakopywanych ,wrzucanych do rzek, zrzucanych ze skał itd.? Co jest lepsze według Was?
Spójrzmy na Holandię gdzie aborcja jest bodajze legalna. Czy tam drastycznie spadł przyrost ludności?Oczywiscie ,że nie więc taki argument nie znajduje sensownego potwierdzenia.
Piszecie ,że matka zabija swoje dziecko. A gdy zdeptujesz ziarenko w ogrodzie mówisz ,ze zabiłeś roslinkę , gdy gotujesz jajko na śniadanie to mówisz ,że zabiłeś własnie kurczaczka?Nie! O tym,że dziecko już jest w brzuchu matki mozna mówic gdy płód będzie już dostatecznie rozwinięty a jako,ze tego zabiegu dokonuje się dość wcześnie czyli aborcja nie zabija dziecka w dosłownym tego słowa znaczeniu.
Kolejną sprawą jest to ,że wszyscy myślą ,ze kobiety zaczęły by masowo usuwac ciąże.
Ale pamiętać także należy o tym,ze dla kobiety nie jest to latwa decyzja, to nie jest tak jak wyrzucenie papierka po batoniku do kosza - jest i nie. Po takim zabiegu pzoostaje ślad na psychice do końca życia.
Bardzo negatywnie oceniam też stosunek i podejście kościoła do sprawy aborcji. Jak wiadomo kler jest całkowicie przeciwny temu zabiegowi. Nie wiem tylko po ,co walka o niewprowadzenie legalizacji skoro jeżeli ktoś jest prawdziwym chrześcijaninem ,stosuje się do nauk koscioła to tak czy siak (czy będzie to legalne czy nie) ciąży nie usunię.
Kolejną sprawą jest to ,ze to mężczyĄni uchwalają tą ustawę ,duchowieństwo ma na to wpływ (znów sami faceci) a to przecież kobiety usuwają ciążę... więc pozwólmy im i im o tym decydować.
Jeszcze raz powtarzam - TAK DLA ABORCJI!!!
_________________ "Nie ważne co czytasz: Koran, Torę, Biblię bądź dobrym człowiekiem a zło samo zniknie."
Wysłany: 2005-11-15, 09:21
jestem za Aborcją, sama może bym to zrobiła a może nie, sama już nie wiem, teraz na pewno bym nie zrobiła ale to już zupełnie inna historia,
kiedy aborcja? w kilku przypadkach a nie na życzenie, np gwałt, choroba dziecka choroba matki itd
a takze ciężka sytuacja materialna, bo straszne rzeczy się takim niechcianym dzieciom przytrafiają
Ale jestem też za innym rozwiązaniem:
podobno na wsiach kiedy kobieta przychodzi rodzić do szpitala piąte szóste dziecko i klekarze wiedzą , że tam bieda i mąż pijak i biecie to uszkadzają kobiecie jajowody mówią , że to komplikacje porodowe i kobieta jest bezpołodna, ale czy to prawda? a jeśli nie jest to chyba powinni tak robić
_________________ zaczynam się tam gdzie inni się kończą...
to uszkadzają kobiecie jajowody mówią , że to komplikacje porodowe
A chcialabys zeby tak Tobie zrobili ?? Na pewno nie ?? Ale jest taka grupa lekarzy ktora niestety robi takie rzeczy bezwzgledu na to jaka jest sytuacja w rodzinie a najczesciej kryja i tlumacza w ten sposob swoje bledy lekarsie ktore popelnili
Wysłany: 2005-11-16, 09:39
Matys, ja myusle ze robia to dla nich z litosci... chcialbys miec szoste i siodme dziecko z mezem pijakiem ktory cie gwalci i w d... ma dom i za co utrzymac te wszystkie dzieci?
a taka kobieta to nawet nie ma pojecia o takiej mozliwosci, poza tym ten zabieg jest w polsce nielegalny
kiedy aborcja? w kilku przypadkach a nie na życzenie, np gwałt
Co to ma za znaczenie... w czym zawiniło dziecko, że mozna go pozbawić życia??
Nie rozumiem jak można pozbawić życia takie bezbronne maleństwo... Jestem znecydowanie przeciwna!!
Nic nie upoważnia do pozbawienia życia drugiego człowiaka. Ale masz racje. Nie przezyłam tego wiec nie wiem. Nie moge powiedziec jakbym postapiła na miejscu takiej kobiety...
A pisząc "co to ma za znaczenie" miałam na myśli, że to nie zmienia faktu, że jest to zabicie drugiego człowieka, który na śmierć nie zasłużył. Nawet nie zdązył zasłużyć...
Co to ma za znaczenie... w czym zawiniło dziecko, że mozna go pozbawić życia??
Nie rozumiem jak można pozbawić życia takie bezbronne maleństwo... Jestem znecydowanie przeciwna!!
a chcialabys miec dziecko ktore caly czas by ci przypominalo wlasnie o tym zdarzeniu.. bo ja nie bardzo i dlatego uwazam ze aborcja po gwałcie jest jak najbardziej słuszna...
Wysłany: 2005-11-17, 08:24
Mysza napisał/a:
Osobista sprawa? Przecież tu chodzi o życie. To moja osobista sprawa czy kogoś zabije czy nie????
tak bo moja macica jest moja i ja nia zadze, a wiesz jak pozno wyksztalca sie mozg u plodu????????? chyba dopiero w czwartym czy piatym miesiacu
wiec nie nazywaj tego zlepka komorek zaraz czlowiekiem bo to juz za duzy rozped chyba,
a wiesz np ze ponad polowa plodow jest poroniona przez kobiete w ciagu pierwszych czterech tygodni ciazy i kobieta nawet nie wie ze byla w tej ciazy? wiec co z tym zyciem poczetym?
deela napisał/a:
kiedy aborcja? w kilku przypadkach a nie na życzenie, np gwałt
Co to ma za znaczenie...
zasadnicze domyslam sie ze nigdy nie przezylas tego ani nawet nie bylas blisko wiec nie mozesz sie o tym wypowiadac
domyslam sie, ze ty tez nigdy tego nie przezylas, wiec rowniez sie nie wypowiadaj. a jesli tak, to jak mozesz zalozyc, ze ona tego nie przezyla? w najgorszym przypadku powinnas chociaz zrozumiec .
AnUsIa17 napisał/a:
wezmy pod uwage np gwałt, aborcja akurat w tym przypadku jest sluszna bo nikt nie chcial by miec dziecka z gwaltu
zalozmy najgorsze - gdybys byla dzieckiem z gwaltu, chcialabys byc uznana za gorszego czlowieka tylko dla tego? bo tak teraz okreslilas tysiace ludzi na swiecie...
wspolczesnym nastolatkom (odwoluje sie do cyfry w nicku) wydaje sie, ze rodzice nie moga decydowac o ich stylu ubierania sie czy chlopaku/dziewczynie, a wy probujecie stwierdzic, ze o zyciu lub smierci decydowac moga?
sa ludzie, ktorzy... nie byli wynikiem milosci dwojga ludzi i zyja. moga to byc wspaniali ludzie, ale co z tego? przeciez ich matki powinny je zabic, bo to gorsze dzieci...
nie porownujmy poronienia (tego niecelowego ) do aborcji. widzieliscie kiedys jak wyglada proces aborcji? krotko opisze - do organizmu kobiety (wiadomą drogą) wprowadzane sa kleszcze, rozrywa sie cialo dziecka na kawalki, najpierw konczyny, potem tulow, wyciaga wszytko i do worka. na koniec trzeba sie troche wysilic, bo zostala glowka. kruszy sie czaszke na kawalki i rowniez wyciaga i wyrzuca do worka. potem tenze worek ze zmasakrowanym cialkiem, strzepami czegos, co w przyszlosci byloby czlowiekiem jak kazdy z nas, wyrzucony jest do smieci. podoba sie?...
dipe napisał/a:
Ale załóżmy ,że aborcja jest całkowicie legalna i poddać moga się Jej kobiety, które tego chcą... ile mniej wtedy dzieci byłoby porzucanych, zostawianych na smietnikach, zabijanych ,zakopywanych ,wrzucanych do rzek, zrzucanych ze skał itd.? Co jest lepsze według Was?
mowisz o patologiach. nie rozliczaj "lUDZI", ktorzy tak robia, oni sa straceni. rozlicz swoje nastawienie - wolalbys, zeby aborcja byla legalna i zeby twoja dziewczyna dziecko usunela, czy dalibyscie mu szanse?
AnUsIa17 napisał/a:
a chcialabys miec dziecko ktore caly czas by ci przypominalo wlasnie o tym zdarzeniu.. bo ja nie bardzo Zdezorientowany i dlatego uwazam ze aborcja po gwałcie jest jak najbardziej słuszna...
zabilabys dziecko, bo przypomina ci o gwalcie, tak to mam rozumiec? analogicznie - zabilabys niczego niewinna, posiniaczona matke, bo przypominalaby ci o ojcu, ktory byl gnojem i nienawidzilas go calym sercem? a postaw sie na miejscu tego dziecka. chcialabys zginac, bo przypominalabys matce o tatusiu? czy to twoja wina?
deela napisał/a:
Mysza napisał/a:
Osobista sprawa? Przecież tu chodzi o życie. To moja osobista sprawa czy kogoś zabije czy nie????
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - własciciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.