Forum Dyskusyjne :: Aborcja

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Aborcja

Aborcja

Aborcja?
Za
43%
 43%  [ 86 ]
Przeciw
56%
 56%  [ 110 ]
Głosowań: 196
Wszystkich Głosów: 196

Autor Wiadomość

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-09-19, 16:43   

Miłujący prawdę napisał/a:
To ludzie powinni zabiegac o poznanie Boga, Jego praw zasad i rostrzygnięć i stosować się do nich.
Bóg je dał i wie dokładnie, że stoującym się do nich ludziom wyjdzie to na dobre.

Z tym prawem to się nie zgodzę. To ludzie wymusili prawo... Wcześniej nie było tylu zasad. Ludzie powinni zabiegać o to, ale nigdy nie będą.
Myślałem, że Świadek Jehowy zna dokładniej Pismo...
Rz 3,20b napisał/a:

Przez Prawo bowiem jest tylko większa znajomość grzechu.

Rz 7,7 napisał/a:

Cóż więc powiemy? Czy Prawo jest grzechem? żadną miarą! Ale jedynie przez Prawo zdobyłem znajomość grzechu. Nie wiedziałbym bowiem, co to jest pożądanie, gdyby Prawo nie mówiło: Nie pożądaj.

Gal 2,21 napisał/a:

Jeżeli zaś usprawiedliwienie dokonuje się przez Prawo, to Chrystus umarł na darmo.

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-09-20, 05:53   

(Sz)Arek napisał/a:
Z tym prawem to się nie zgodzę. To ludzie wymusili prawo... Wcześniej nie było tylu zasad.

Zobacz na wynik głosowania za czy przeciw aborcji.
A przecież w tej kwestii powinna byc jedność - przeciw aborcji.
Co ludzie czynią dalej?
Ci trzymający sie prawa - tu przeciw aborcji, ulegaja tym, co to prawo Boże mają za nic - tu za aborcją.
W rezultacie powstaje prawo ludzkie dopuszczające aborcję, które potem jest modyfikowane, zmieniane, uszczelniane, itd i itp. Powstaje mnóstwo przepisów, które juz nie mają nic wspólnego z prawem Bożym - "Nie morduj!"
Czy mamay powiedzieć, że prawo Boże jest złe? Nie.
Ludzie je wypaczyli, a zbierając żniwo płaczą.

Wszyscy wiemy, że jednostki, a nawet całe grupy, narody, religie lekceważą lub depczą wysokie zasady moralne, znaczna liczba jednak tego nie czyni.
Skąd pochodzą owe zasady, uznawane właściwie wszędzie i zawsze? -
To ważne pytanie.
Od Boga. Gdyby nie było Źródła moralności, Stwórcy, czy społeczeństwo ludzkie samo potrafiłoby wyrobić w sobie poczucie dobra i zła?
Zastanówmy się nad takim przykładem.
Otóż mnóstwo osób oraz społeczności uważa morderstwo za złe.
Ale wtedy trzeba zapytać: Złe według jakiego kryterium?
Najwyraźniej ogół ludzi przejawia pewną zdolność oceny moralnej swych czynów, co znajduje odzwierciedlenie w kodeksach prawa wielu krajów.
A skąd się wzięły te normy etyczne?
Czy nie od inteligentnego Stwórcy, który sam się ich trzyma, a ludziom wszczepił sumienie, czyli poczucie moralności?
Porównajmy z tekstem zapisu z Rzymian 2:14,15:
"Kiedy bowiem ludzie z narodów, nie mający prawa, z natury czynią to, co jest w prawie, ludzie ci, chociaż nie mają prawa, sami dla siebie są prawem.
Właśnie oni pokazują, że treść prawa jest zapisana w ich sercach, gdy ich sumienie świadczy wraz z nimi i we własnych myślach są oskarżani lub też uniewinniani
". .

Ludzie odeszli od Boga, jednak dostrzegli, że bez prawa nie da sie zapanować nad ludźmi. Utworzyli własne.

(Sz)Arek napisał/a:
Ludzie powinni zabiegać o to, ale nigdy nie będą.

To jedynie do pewnego czasu będzie przez Jehowę tolerowane.
Ludzie odrzucający Boga i Jego przykazania tkwią w ciemności.
Bóg nie ma nic wspólnego z ciemnością panującą wśród ludzi i tę ciemność z ziemi usunie.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-09-20, 08:32   

Tak, już wszyscy rozumiemy, że jesteś wierzący i mamy jasno nakreślone Twoje motywy. Ale przyjmij do wiadomości, że nie każdy będzie żył tak jak Ty, a więc i Twoje wyjaśnienia nie są specjalnie przekonywujące. Poza tym - powtarzasz sie tylko, to już było napisane.
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-09-20, 11:31   

luba napisał/a:
Poza tym - powtarzasz sie tylko, to już było napisane.

To nie czytaj. Ja nie pisze tych samych słów.

luba napisał/a:
Twoje wyjaśnienia nie są specjalnie przekonywujące

Dobrze gdyby były, ale nie muszą być, bo tak naprawdę zależy to od was - czytających.
Podobnie jest jak z czytaniem Biblii. Jeden przyczyta i znajdzie p[oznanie prawdy a innych może być wielu i zostają na dawnym poziomie.
To zaś jest na świadectwo.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-09-20, 11:39   

To nie czytaj. Ja nie pisze tych samych słów.
Ale liczy się chyba sens, prawda? Dlatego inni czytają i sens znajdują, a dla innych to stek bzdur.

Ja po prostu mówię jako moderator - post nie wnosi nic nowego do tematu. Zapoznaj się z jego resztą, żeby się nie powtarzać.
"Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."

Nabokov Rozpacz

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-09-20, 19:11   

Miłujący - czyli dopuszczenie aborcji jest prawem? Właśnie nie. Dla mnie to brak prawa...

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-09-21, 07:25   

luba napisał/a:
Ale liczy się chyba sens, prawda? Dlatego inni czytają i sens znajdują, a dla innych to stek bzdur.

Zawsze4 tak będzie. Jedni widzą sens i wartości, a inni w tych samych rzeczach bzdure. Tego nie zmienisz.
Do dyskusji może wejść tylko ten, którego poruszane zagadnienie interesuje i albo sam chce cos dodac, albo chce coś usłyszec.

(Sz)Arek napisał/a:
Miłujący - czyli dopuszczenie aborcji jest prawem? Właśnie nie. Dla mnie to brak prawa...

Kiedyś Biblia stanowiła jakąś wykładnie prawa. Dzisiaj już nie.
A przecież pierwsi chrześcijanie dali wspaniały przykład, oznamiajac faryzeuszom takie słowa:
"Musimy być bardziej posłuszni Bogu jako władcy niż ludziom"
Ludzie wyraźnie łamią prawa Boże.
Dlaczego?
Najtrudniej być człowiekowi posłusznym i przesytrzegac prawa Bożego. Więc uczynił swoje własne prawo. Gdy zobaczysz do Katechizmu Kościoła Katolickiego to zobasz, co zostało po dekalogu. Nic.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-09-21, 11:12   

Do dyskusji może wejść tylko ten, którego poruszane zagadnienie interesuje i albo sam chce cos dodac, albo chce coś usłyszec.
Owszem, więc dodaj coś nowego, zamiast się powtarzać.

Więc uczynił swoje własne prawo. Gdy zobaczysz do Katechizmu Kościoła Katolickiego to zobasz, co zostało po dekalogu. Nic.
Chyba nie widziałeś katechizmu przez długi czas.

I zaznaczam, że następne posty nie na temat, będą kasowane. Temat jest o aborcji i tego proszę się trzymać.

Nabokov Rozpacz

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-09-24, 11:01   

luba napisał/a:
Więc uczynił swoje własne prawo. Gdy zobaczysz do Katechizmu Kościoła Katolickiego to zobasz, co zostało po dekalogu. Nic.
Chyba nie widziałeś katechizmu przez długi czas.

Mam go obok na stole. Chyba, że jego treść Kościół zmienia jak Biblię w kolejnych przekładach.
Co do tego nowego - możesz to uściślić. Czego oczekujesz?

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-09-24, 12:41   

Co do tego nowego - możesz to uściślić. Czego oczekujesz?
Żebyś przeczytał temat i nie powtarzał tego, co już zostało powiedziane.
Mam go obok na stole. Chyba, że jego treść Kościół zmienia jak Biblię w kolejnych przekładach.
Przekład Nowego Świata wcale nie jest lepszy.

Nabokov Rozpacz

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-10-13, 20:13   

luba napisał/a:
Przekład Nowego Świata wcale nie jest lepszy.

Cóż możesz na ten temat powiedzieć, skoro nawet nie dostrzegasz różnic między kolejnymi wydaniami Biblii Tysiąclecia?
Powinnas być raczej zaniepokojona faktem ingerowania kleru w treść Biblii.
A Ty mnie atakujesz?

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-10-14, 09:41   

A Ty mnie atakujesz?
to było spostrzeżenie, a nie atak
Cóż możesz na ten temat powiedzieć, skoro nawet nie dostrzegasz różnic między kolejnymi wydaniami Biblii Tysiąclecia?
kto Ci powiedział, że nie odróżniam? Być może wiem więcej na temat różnic w przekładzie niż Ty. Nie pomyślałeś o tym?

Nabokov Rozpacz

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-10-14, 09:43   

Zagapiłam sie przez chwilę. Koniec offtopa. Kolejny post, który nie bedzie traktował o aborcji zostanie po prostu usunięty.

Dziękuję za uwagę. Z pozdrowieniami
ModTeam

Nabokov Rozpacz

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-10-18, 13:09   

(Sz)Arek napisał/a:

Jeśli prawo danego państwa na aborcję się zgadza - to jest to prawem dozwolone. Dzisiaj to częsty przypadek gdy prawo ustanawiane przez rządy państw jest przeciwko prawu Bożemu.
Jednak w takich sytuacjach chrześcijanie powinni przestrzegać Prawa Bożego.
Aborcja powinna być zakazana.
Ostatnio czytając Biblię zwróciłem uwagę na ten zapis:
"I doszło do mnie słowo Jehowy, mówiące:
"Zanim cię ukształtowałem w łonie matki, znałem cię, a zanim jeszcze wyszedłeś z łona, uświęciłem cię. Uczyniłem cię prorokiem dla narodów""(Jeremiasza 1:4,5).
Jak wiemy proces kształtowania w łonie matki trwa 9 miesięcy. Rozpoczyna się od połączenia komórek rozrodczych obu rodziców. W zarodku jest zawarta pełna informacja i to jest już człowiek.
Gdy dąb zaczyna kiełkować z żołędzia i jest na początku jeden liść, to ktos powie, że to martwe byle co, a nie dąb?
Na pewno nie.
O ileż bardziej płód?!

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-10-19, 23:46   

To dyskryminacja osób niewierzących. Przecież:
chrześcijanie powinni przestrzegać Prawa Bożego.
No i oni będą przestrzegać. Aborcja nie jest obowiązkiem, tylko wyborem. Nikt nie musi się jej poddawać.

Nabokov Rozpacz

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-10-21, 05:14   

luba napisał/a:

To dyskryminacja osób niewierzących. Przecież:
chrześcijanie powinni przestrzegać Prawa Bożego.

No i oni będą przestrzegać. Aborcja nie jest obowiązkiem, tylko wyborem.
Nikt nie musi się jej poddawać.

Wielu nie zna Prawa Bożego, wielu zostaje zwiedzonych kłamstwem, zaś Ci, co znają prawde mają innych ostrzegać, informować. Mówić o wszystkich aspektach tych kwestii, także o karze, jak i o nagrodzie ze strony Boga.
Prawdziwa religia musi zdecydowanie podkreślać i dawać jednoznaczne odpowiedzi na pytania::
Co jest dobre? Co jest złe? Co podoba się Bogu, a co nie?
Głos trąby musi być wyraźny. Od niej zależy życie wielu.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-10-21, 08:28   

No i daje, wszystkie kościoły są bardzi zdecydowanie przeciw. Dają to jasno do zrozumienia. Jednak zostaje jednak dogmat niepodważany przez żadne z wyznań - wolną wolę. Tak jak napisałeś,
zaś Ci, co znają prawde mają innych ostrzegać, informować. Mówić o wszystkich aspektach tych kwestii, także o karze, jak i o nagrodzie ze strony Boga.
, ale nie oznacza to, że mogą cokolwiek narzucić.

Nabokov Rozpacz

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-10-27, 09:11   

luba napisał/a:
No i daje, wszystkie kościoły są bardzi zdecydowanie przeciw. Dają to jasno do zrozumienia. Jednak zostaje jednak dogmat niepodważany przez żadne z wyznań - wolną wolę. Tak jak napisałeś,
zaś Ci, co znają prawde mają innych ostrzegać, informować. Mówić o wszystkich aspektach tych kwestii, także o karze, jak i o nagrodzie ze strony Boga.

, ale nie oznacza to, że mogą cokolwiek narzucić.

Religia prawdziwa musi narzucać swym wiernym wymagania stawiane przez Boga - tym różni się od religii powołanych przez ludzi.
Nie wolno jej iść na kompromisy z jakąkolwiek opcją, czy to polityczną, czy gospodarczą, czy religijną, albo z jakąś tradycją, czy poglądami obyczajowymi.
Dla Boga to obrzydliwość.
Ci zaś którzy nie chcą się dostosować do wymagań Boga, powinni być wykluczani i pozbawiani społeczności. Tu jest właśnie widoczny ów wolny wybór każdego człowieka.
Chce być musi przestrzegac, bo tak kazał Bóg - Jego lekceważyć nie można, a nie chce przestrzegać, to znaczy nie chce byc w tej religii i służyć temu Bogu..
Proste prawda? Czy ktoś kogoś zmusza? Nie.
Myślisz, że dobrze jest gdy każdego roku Kościół wydaje ca 150 milionów dolarów na odszkodowania ofiarom wybryków seksualnych księży katolickich.
A czy nie intersuje Ciebie jak na to patrzy Bóg?
Spróbuj to zrozumieć.
A teraz gdy wiesz, że w Polsce dokonuje się każdego roku ca 120 000 do 200 000 nielgalnych aborcji + legalne, które to działanie wyraźnie jest przeciwko prawu Bożemu, to jak na to spojrzysz?
A do tego dolicz inne wykroczenia. To możesz być pewna, że w Kościele njikt by nie pozostał, bo nie znając prawdy każdym krokiem występują przeciw Bogu.
Jest to jednak ich wybór. Wybór z bolesnymi konsekwencjami.
Pozdrawiam.

#luba 
puella pulchara

Wysłany: 2008-10-27, 09:19   

Cytat:
Religia prawdziwa musi narzucać swym wiernym wymagania stawiane przez Boga - tym różni się od religii powołanych przez ludzi.
Tylko wierzącym i nikomu innemu.
Nie wolno jej iść na kompromisy z jakąkolwiek opcją, czy to polityczną, czy gospodarczą, czy religijną, albo z jakąś tradycją, czy poglądami obyczajowymi.
Dla Boga to obrzydliwość.
I nie musisz się ekscytować, bo nigdzie nie napisałam, że ktokolwiek ma iść na kompromisy. Prawo obejmuje wszystkich, niewierzących i wierzących. Aborcja nigdy nie będzie przymusem, wierzący nie muszą się jej poddawać.
A czy nie intersuje Ciebie jak na to patrzy Bóg?
Tak samo jak ludzie? Napiętnują.
A teraz gdy wiesz, że w Polsce dokonuje się każdego roku ca 120 000 do 200 000 nielgalnych aborcji + legalne, które to działanie wyraźnie jest przeciwko prawu Bożemu, to jak na to spojrzysz?
W tym upatruję właśnie idiotyzmu zakazu aborcji. Statystyki i świadomość seksualna obywateli może wzrosnąć. Wprowadzenie legalnej aborcji nie tyle podwyższy wskaźnik, co sprawi, że będzie bezpieczna, dzięki formalnościom być może wiecej kobiet przemyśli to, co robi. A poza tym - będzie musiało to wymóc na rządzie lepiej zorganizowane wychowanie seksualne, tudzież wychowanie do życia w rodzinie.

To możesz być pewna, że w Kościele njikt by nie pozostał, bo nie znając prawdy każdym krokiem występują przeciw Bogu.
Nie tyle nie znając, tylko nie chcąc się do niej stosować, bo jest zbyt niewygodna.
Jest to jednak ich wybór. Wybór z bolesnymi konsekwencjami.
Otóż to! I w rzeczy samej - nic nam do tego. Aborcje nadal będą przeprowadzane i nic nie zapowiada zmian.

Nabokov Rozpacz

Miłujący prawdę 

Wysłany: 2008-11-02, 12:31   

luba napisał/a:
W tym upatruję właśnie idiotyzmu zakazu aborcji. Statystyki i świadomość seksualna obywateli może wzrosnąć. Wprowadzenie legalnej aborcji nie tyle podwyższy wskaźnik, co sprawi, że będzie bezpieczna, dzięki formalnościom być może wiecej kobiet przemyśli to, co robi. A poza tym - będzie musiało to wymóc na rządzie lepiej zorganizowane wychowanie seksualne, tudzież wychowanie do życia w rodzinie.

Ciekawa jest ta Twoja logika. Bóg ustanawia Prawo i daje przykazanie zbraniające zabijania. Ludzie je łamią i zabijają swoje płody. Najczęściej popełniają to wykroczenie jako konsekwencję łamania zakazu kopulacji pozamałżeńskiej.
Wszystkie owe zakazy dane przez Boga mają człowieka chronić i nie chodzi tu jedynie o tych już dorosłych, albo tych zdolnych do rozrodu, ale szczególnie także ów bezbronny zarodek.
Mądry człowiek dorosły rozumiał by ten fakt, że płód trzeba chronić, bo sam bronić się nie potrafi - chociaż jest przecież umieszczony w najbezpieczniejszym miejscu - w łonie kobiety. I to jest właściwe zrozumienie tych kwestii.
Ty zaś mówisz, że ludziom trzeba to zabijanie ułatwić, bo przecież czynią to zło i będą czynić.

To przypomina taką sytuację, że skoro przy napadach rabunkowych na banki i przy otwieraniu sejfów ludzie sie kaleczą, to powinny byc one otwarte, a najlepiej wystawione na ulicę, by każdy sobie brał ile chce - najważniejsze by nie skaleczył sie.
Żadnego też strażnika, bo może złodzieja zranić.

Dość żartów - Bóg dał zakaz i człowiek musi go przestrzegac innego wyjścia nie ma.
"Bóg nie powstrzyma sie od ukarania złoczyńcy"

luba napisał/a:
Otóż to! I w rzeczy samej - nic nam do tego. Aborcje nadal będą przeprowadzane i nic nie zapowiada zmian.

Tu akurat nie masz racji.
Dlaczego ten świat jest taki okrutny i dlaczego jest tyle zła?
Wszyscy ustępują tym, co dla swych chuci i samolubnych praktyk domagają się tolerancji i akceptacji dla swego zachowania, tak pomału ale na stałe wchodzi zło do życia wielu.
Jednak Bóg dopuszcza tylko jeszcze przez chwilę, by takie rzeczy się działy, do chwili gdy Bóg powie dość i rozliczy każdego.

Odpowiedz do tematu