a jak matka poroni, z jej winy badz winy jej organizmu, to jest nieumyślne spowodowanie śmierci?? po przecierz się przyczyniła do zabicia zlepku komórek które nazywasz człowiekiem?? mówie o poronieniu we wczesnych tygodniach ciąży
ale stwierdzić ciąze można w wielu terminach to zależy kiedy kobieta pojdzie do lekarza albo zrobi test który jednoznacznie stwierdzi ciąże masz na mysli jakis konkretny termin stwierdzenia ciazy czy wtedy kobieta zrobi sobie test albo pojdzie do lekarza?? bo jedna kobieta moze stwierdzic to najwcześniej jak sie da a inna miesiac pozniej te dwa same zlepki komórek a w różnych terminach uznawane są za człowieka
_________________ Mam zepsytą klawiaturę a nie opłaca mi sie kupować nowej więc czasem nie działaja mi polskie litery Mam nadzieję że mi to wybaczycie
jżeli matka świadomie powoduje poronienie, to zabija dziecko. jeżeli poronienie jest skutkiem wypadku, bądź słabości organizmu, to nie można ją za to obwiniać.
a jeśli matka czyni coś nieświadomie co powoduje poronienie (matka nie wiedziała że to co uczyniła moze spowodowac poronienie) to zabija człowieka nieświdomie czyli powinna zostać oskarzona o nieumyslne spowodowanie śmierci i skazana bo nieumyślnie zabiła "człowieka" zakładając że uznaje się za człowieka komórki od poczęcia jeśli świadomie powoduje poronienie to należy ją skazać wg ciebie słyszałeś takie przypadki?? nie orientuje sie
_________________ Mam zepsytą klawiaturę a nie opłaca mi sie kupować nowej więc czasem nie działaja mi polskie litery Mam nadzieję że mi to wybaczycie
Uważam, że poronienie jest (powinno być) dla matki tragedią. Nie miała prawa wiedzieć, że jest w ciąży, a jej dziecko umarło.
Tak samo mógłbyś zapytać, czy należy karać matkę za nadużywanie podczas ciąży alkoholu i innych używek, które spowodują niedorozwój, kalectwo, lub inną ułomność jej potomka (mniejszy intelekt)? To dziecko się urodzi, i możliwe, że będzie kaleką lub będzie miało defekt innego rodzaju. Czy w takim wypadku należałoby wytoczyć matce proces za umyślne lub nieumyślne spowodowanie kalectwa? Rozważ tą kwestię. Tu nie chodzi o śmierć embriona, ale o żywego, w pełni ukształtowanego człowieka, skrzywdzonego przez swoją matkę?
W związku z powyższym zadam pytanie podobne do tego, które postawiłeś w swojej wypowiedzi:
voncuver napisał/a:
należy ją skazać wg ciebie? słyszałeś takie przypadki?? nie orientuje sie
_________________ Ajsztejn byu genjuszem
Ostatnio zmieniony przez Arpeggio 2008-07-01, 21:51, w całości zmieniany 1 raz
troche zboczyliśmy z tematu bo pierwotnie chciałem ustalić co według was jest początkiem człowieka nie mam zamiaru nikogo potępiać skazywać zadnych matek ani nikogo ale po prostu jeśli za człowieka uznać zygotę to po prostu wiekszosc poronień używanie używek przez matki albo innego rodzaju przypadki okaleczenia płodu nie spowodowne przez matke powinny podlegac karze prawnej a jeśli uznamy za człowieka od innego momentu ciaży płód to ta sytuacja inaczej bedzie wygladać
jak narazie jedna osoba odpowiedziała ze człowiek jest od stwierdzenia ciąży czekam na inne opinię
to jest zupelnie co innego, ten przyklad z mojim chlopakiem. W swielte prawa zabicie i okradniecie prawa jest przestepstwem, w europie czy nie. Jest to karane. Aborcja we wczesnym stadium nie jest wiec jest to tak zwana kwestia sumienia. Przed 12 tygodniem ciazy kobieta powinna miec do tego prawo. Sama bym tego raczje nie zrobila ale ciagle uwazam ze powinnismy dac im wybor a nie zmuszac do bycia moralnym na sile. A poza tym ja nie mowie o moim dziecku tylko o moim ciele a chlopak nie jest mna...
_________________ "Coco jumbo i do przodu – to moje hasło."
Widzę, że nikt nie raczył odpowiedzieć na pytania, które postawiłem w poprzednim poście.
Odpowiem więc wam sam. Matka, która nie dba o siebie podczas ciąży, nadużywa alkoholu, pali, lub bierze narkotyki bardzo szkodzi swoim dzieciom:
Naukowcy z Uniwersytetu w Pittsburgu
- "Picie nawet niewielkich ilości alkoholu przez kobiety w ciąży może mieć niszczący wpływ na rozwój poznawczy ich dzieci." (inteligencja, obniżona percepcja)
- "tytoń może uszkodzić układ kostny płodu. Natomiast najnowsze badania wykazały, że najlepszym wyjściem jest całkowite zaniechanie picia alkoholu oraz palenia tytoniu podczas ciąży"
- "zażywanie narkotyków podczas ciąży może powodować zbyt wczesny poród, poronienie, zbyt niską wagę, wady rozwojowe płodu, a także ryzyko uzależnienia dziecka".
Wiadomo, że jest wiele matek, które w czasie trwania ciąży dopuszczają się wymienionych przeze mnie wyżej czynów. Nie da się z tym dyskutować, bo wniosek może być tylko jeden: Matki te narażają swoje dzieci na śmierć (poronienie), wady rozwojowe, obniżony iloraz inteligencji, uzależnienia. Pamiętajmy, że mówimy o płodach, które - zgodnie z wolą matki - mają się urodzić.
Jeżeli trucie płodu jest złe, bo powoduje uszkodzenie młodego człowieka, to zabicie płodu jest tym bardziej złe, bo powoduj, że człowiek w ogóle się nie narodzi.
Widzę, że nikt nie raczył odpowiedzieć na pytania, które postawiłem w poprzednim poście.
Odpowiadałam kilka stron dalej. Nie raczyłeś przeczytać.
Arpeggio napisał/a:
Pamiętajmy, że mówimy o płodach, które - zgodnie z wolą matki - mają się urodzić.
No i zmierzasz do czegoś?
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
Powiedziałem to, by zwrócić uwagę, na to, że chodzi mi o matki świadome swojej ciąży, takie, które chcą urodzić dziecko, a trują je używkami. Powiedziałem to po to, żeby lepiej pokazać wagę przewinienia takiej matki.
Na pewno dzięki temu ją teraz odczują. To już nie wystarczy Ci, ze nie poddały się aborcji?
_________________ "Jakkolwiek bym się nie starał, nie potrafię już znaleźć się z powrotem w swojej dawnej kopercie czy choćby rozsiąść się wygodnie w swoim starym "ja"; zbyt wielki tam nieporządek; meble poprzestawiano, żarówka się przepaliła, strzępy przeszłości walają się po podłodze."
czy człowiekiem uwarzacie juz zygote która nie czuje nie myśli a w sumie są to 2 komórki czy człowiekiem uznajecie płód od któregoś specjalnego tygodnia/miesiaca ciąży??
Człowiek a właściwie dziecko jest już w momencie kiedy stwierdza się ciąże
oczywiście, że tak. Dziecko w momencie poczęcia jest człowiekiem, choć go jeszcze nie przypomina wyglądem.
Czy na ziarna zboża zanim urośnie nie mówi się "zboże"?
_________________ Każda chwila Twojego życia jest ważna...
Dziecko w momencie poczęcia jest człowiekiem, choć go jeszcze nie przypomina wyglądem.
W sumie nie przypomina go niczym, poza materiałem genetycznym. Nie tylko wyglądem.
Tak samo jazda samochodem bez zapiętych pasów, niekoniecznie musi skończyć się śmiercią, co nie usprawiedliwia głupoty i nierozwagi ludzi niezapinających pasów - są oni upominani lub karani przez policjantów.
Nona, to troche nie bardzo porownanie bo przy zbożu jest tak że sadzisz ziarno które nazywa sie zbożem wyrasta roślina którą nazywa sie zbożem która w kłosach ma zboże nie wiem czy zrozumiesz ale to porównanie jest nie odpowiednie
a według twojego rozumowania to na jajo powinniśmy mówic kurczak albo kaczka
z tego co słyszałem to we wszystkich przypadkach palenia picia ćpania w czasie ciaży następuje nieodwracalen uszkodzenie płodu wieksze mniejsze może czasem niezauważalne od razu ale zawsze występuje
W sumie nie przypomina go niczym, poza materiałem genetycznym. Nie tylko wyglądem.
Oj lubciu, lubciu...
Materiał genetyczny stanowią plemnik i komórka jajowa. Zygota natomiast jest dynamicznie rozwijającym się organizmem ludzkim. Małym, nowym człowiekiem.
Moja opinia - skrótowo Bo to temat jak ocean.
Dla mnie aborcja jest szczytem samolubstwa, egoizmu i wygodnictwa, które idzie w parze z kulturą, opierającą się na hedonizmie, kulcie pieniądza i gloryfikacji przyziemnych wartości. Mas media, TV, Internet, radio, prasa - kształtują nasze umysły zgodnie z systemem społecznym opartym na gospodarce kapitalistycznej. Wartość posiada tylko to co da się sprzedać. Tak więc można postawić znak równości między słowem wartość i pieniądz. Mass media wpajają wam, jak macie żyć: Macie być przede wszystkim konsumentami - i wy dajecie się na to nabrać. Hiperkonsumpcja, której dokonujecie, której ulegacie, stanowi główny prąd waszego życia i jest to nieodłącznym elementem waszego życia, dlatego nie zwracacie na to uwagi, gdyż wydaje się wam, że to zupełnie normalne - tak po prostu jest. Producenci wyciskają z was ostatnie grosze za pomocą tak zręcznej medialnej manipulacji, że jestem pełen podziwu, jak świetnie im to wychodzi. Dajecie sobie perswadować największe bzdury, zgodnie z "owczym pędem", w tej żałosnej pogoni za pieniądzem i posiadaniem, za sprawianiem sobie przyjemności. Zapominacie o innych ludziach, o tym, że druga osoba nie jest tylko osobą, ona jest człowiekiem, najwyższą wartością we wszechświecie! Nie pieniądz! Nie nowy samochód, nie najładniejsza dziewczyna, i najbardziej cwany chłopak. Tylko szacunek do drugiego człowieka, życzliwość bez zazdrości i rywalizacji. Czas w końcu się obudzić i zrozumieć, że żyjemy w kulturze zdominowanej przez mass media, które czynią z nas samolubów.
Wiadomo, że człowiek patrzy na rzeczywistość przez pryzmat własnej kultury. Kultura ma wpływ na psychikę i światopogląd człowieka. Kultura, której my podlegamy, czyni nas samolubami, egoistami, materialistami. Wszyscy zaczynają ze sobą rywalizować, a rywalizacja przejawia się na wielu płaszczyznach społecznych. Celem, który proponuje nam nasza kultura jest sukces, pieniądz, popularność, "bycie na topie". Ludzie kierują swoim życiem zmierzając do tych celów. Nawet wy, nawet ja - choć z tym walczę. Pomyślcie. Przypatrzcie się temu wszystkiemu z boku
Znieczulica, jaka nam wszystkim dolega, posunęła się do tego stopnia, że dochodzi do publicznej debaty, czy zabicie płodu jest złe. Znieczulenie społeczeństwa spowodowało, że cała masa ludzi twierdzi, że matka powinna móc zabić płód, jeżeli tylko tego chce. Dla mnie jest to szczyt samolubstwa. Moralna OHYDA. Brzydzę się kulturą która tak solidnie wam sprała mózgi, że zatracacie podstawowe wartości, jakimi powinien się kierować Człowiek!
Ale wolna wola. Jeżeli ktoś tak bardzo chce, to niech kupi sobie nową kosiarkę, komórkę, samochód czy cokolwiek innego, coś stanowi dla niego najwyższą wartość. Niech kupi sobie coś czego będą mu zazdrościć inni. Niech kupi sobie coś co jest na topie, tylko po to, by nie zostać w tyle. Niech - w końcu - usunie dziecko, które w tym przeszkadza..... ohyda...
_________________ Ajsztejn byu genjuszem
Ostatnio zmieniony przez Arpeggio 2008-07-03, 21:55, w całości zmieniany 1 raz
Arpeggio, tobie to jednak niezłe pranie mózgu zrobili natura jest okrutna u zwierząt często dochodzi do tego ze matka pożuca swoje młode bądz wrecz je zjada i nikt jej nie potępia no tak ale my jesteśmy ludzmi hmm my jesteśmy gorsi od zwierząt wiec musimy wszystko skomplikować
a ja zadam jedno pytanie z jakich powodów najczęściej matki chca poddać sie zabiegowi aborcji??
Arpeggio, tobie to jednak niezłe pranie mózgu zrobili
Studia mi to zrobiły !!!
voncuver napisał/a:
natura jest okrutna u zwierząt często dochodzi do tego ze matka pożuca swoje młode bądz wrecz je zjada i nikt jej nie potępia no tak ale my jesteśmy ludzmi hmm my jesteśmy gorsi od zwierząt wiec musimy wszystko skomplikować
Jak możez porównywać człowieka do zwierzęcia. Jak mawiał mój profesor - Paweł Banaś: "Wszelkie podobieństwa między zachowaniami u zwierząt i ludzi, są podobieństwami pozornymi. Człowiek to istota wyjątkowa i nie ma zwierzęcia, które można by było porównać do człowieka" (mowa o psychice, umyśle, wolnej woli, kulturze)
Tak więc drogi przyjacielu Voncuverze - twój argument jest całkowicie chybiony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.