Forum Dyskusyjne :: (ręceprecz odtybetu) :: Aborcja
Profesjonalne pozycjonowanie strony internetowej.

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Kontrowersyjne tematy » Aborcja

Aborcja

Aborcja?
Za
44%
 44%  [ 85 ]
Przeciw
55%
 55%  [ 108 ]
Głosowań: 193
Wszystkich Głosów: 193

Autor Wiadomość

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2008-06-26, 13:56   

a czyz Twoje wartosciowanie musi sie przekladac na moje? ->
Nona napisał/a:
Czyż istota ludzka nie jest największym darem?

Arpeggio napisał/a:
A "na cóż ma zabijać" dziecko "jeśli to nie ona nim jest?"
ale ono jest w niej, cala filozofia
Who's playing tricks on me?"

Arpeggio 

Wysłany: 2008-06-26, 14:16   

Cytat:
ale onojest w niej, cala filozofia

"ono jest w niej" - tak jak gdyby to był kosmita, pasożyt, lub jakieś ścierwo, godne wyskrobania. Propagujesz bardzo niehumanitarną aksjologię, jeżeli rzeczywiście tak sądzisz.

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2008-06-26, 14:28   

Arpeggio napisał/a:
"ono jest w niej" - tak jak gdyby to był kosmita, pasożyt, lub jakieś ścierwo, godne wyskrobania. Propagujesz bardzo niehumanitarną aksjologię, jeżeli rzeczywiście tak sądzisz.
O humanitaryzmie w naszym kraju mozna bylo by wiele mowic.
Owszem propaguje.

Arpeggio 

Wysłany: 2008-06-26, 17:47   

Świeta napisał/a:
Arpeggio napisał/a:
Propagujesz bardzo niehumanitarną aksjologię, jeżeli rzeczywiście tak sądzisz.

Owszem propaguje.

W takim razie dyskusja z tobą na ten temat nie ma sensu, bo twoja moralność opiera się o bardzo obniżony próg wrażliwości na istnienie innych bytów ludzkich. jeżeli nie zmienisz swojej hierarchii na bardziej humanitarne, to nie zmienisz też zdania na temat aborcji.
Ostatnio zmieniony przez Arpeggio 2008-06-26, 17:48, w całości zmieniany 1 raz  

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2008-06-26, 18:08   

Arpeggio napisał/a:
W takim razie dyskusja z tobą na ten temat nie ma sensu, bo twoja moralność opiera się o bardzo obniżony próg wrażliwości na istnienie innych bytów ludzkich. jeżeli nie zmienisz swojej hierarchii na bardziej humanitarne, to nie zmienisz też zdania na temat aborcji.
Nie przybierajac zdan zbednymi kwiatkami: nie, nie zmienie. Obnizony prog? Jak wiesz zapewne kolego, nawet amorlany czlowiek musi kierowac sie zasadami. W przeciwienstwie do Kanta, sadze ,ze czlowiek jest nie tylko celem, ale i srodkiem. A coz dopiero embrion.

#luba 
bishoujo?

Wysłany: 2008-06-26, 18:55   

Takie pitolenie, jeśli będziesz miał z tym problem, to podejmiesz decyzję zgodnie z własnym sumieniem. Podoba Ci się taka wolność? Na pewno, więc pozwól podejmować decyzje zgodne z własnym sumieniem innym.
Podjęcie decyzji o aborcji to problem jednostek, a nie całego wszechświata. Legalna czy nie, jak ktoś chce, to i tak się urządzi jak mu się spodoba.

A paradoksalnie, jak kiedyś aborcja była legalna, to wcale nie była taka 'popularna'.

wciselko 

Wysłany: 2008-06-27, 01:20   

Jacy Wy - przeciwnicy aborcji - jestescie beznadziejni.

Dlaczego kogos kto dokona aborcji obrazacie, mowiac ze splunelibyscie na taka matke i ze jest morderca ? Dla mnie to tacy ludzie jak np Arpegio so ponizje jakiegokolwiek poziomu.
Tp ze ty uwazasasz ze aborcja jest zla nie oznacza ze kazdy tak musi. Twoje wartosci moralne sa takie anie inne, ok. Ale czyjes moga byc tez inne. Wiec uszanuj to.
A co do osob wierzacych ze dusza powsataje w trakcie poczecia to nie wszystie religie tak wierza ! A prawo powinno byc tolerancyjne dla wszystkich religii, czego u nas w okropnej polsce brakuje ;/

Arpeggio 

Wysłany: 2008-06-28, 16:25   

Świeta napisał/a:
W przeciwienstwie do Kanta, sadze ,ze czlowiek jest nie tylko celem, ale i srodkiem.

Na szczęście są jeszcze ludzie, którzy zgodnie z etyką Kanta wyznają zasadę, że absolutnym imperatywem w postępowaniu człowieka powinno być zmierzanie ku dobru i zasadom moralnym, bo na tym opiera się i w tym realizuje się nasze człowieczeństwo.

[ Dodano: 2008-06-28, 16:33 ]
luba napisał/a:
A paradoksalnie, jak kiedyś aborcja była legalna, to wcale nie była taka 'popularna'.

Nie o to mi chodzi.
Chodzi o to, że uczynienie aborcji zabiegiem legalnym byłoby równoznaczne z uznaniem jej za czyn neutralny pod względem moralnym. Tymczasem z aksjologicznego punktu widzenia nie jest to neutralne, ponieważ jest to morderstwo - morderstwo własnego, nienarodzonego dziecka.
Tak więc legalizacja aborcji byłaby czynem niemoralnym, gdyż implikowałaby społeczeństwu rozumowanie, jakoby aborcja była czymś moralnym.

[ Dodano: 2008-06-28, 16:40 ]
wciselko napisał/a:
A co do osob wierzacych ze dusza powsataje w trakcie poczecia to nie wszystie religie tak wierza !

Wg mnie dusza nie istnieje - nie na tym opiera się mój sprzeciw wobec aborcji.

wciselko napisał/a:
Tp ze ty uwazasasz ze aborcja jest zla nie oznacza ze kazdy tak musi.

To, że ja uważam, iż narkotyki, morderstwo, gwałt i przestępczość są złe też nie oznacza, że każdy tak musi.

wciselko napisał/a:
Twoje wartosci moralne sa takie anie inne, ok. Ale czyjes moga byc tez inne. Wiec uszanuj to.

Szanuję je zawsze dotąd, dokąd nie szkodzą one życiu innych ludzi i nie propagują postępowania, które szkodzi innym ludziom - w tym przypadku nienarodzonym dzieciom.

wciselko napisał/a:
Dla mnie to tacy ludzie jak np Arpegio so ponizje jakiegokolwiek poziomu.

Jako odpowiedź na tą zaczepkę przytoczę Twoje słowa:
wciselko napisał/a:
Twoje wartosci moralne sa takie anie inne, ok. Ale czyjes moga byc tez inne. Wiec uszanuj to.

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2008-06-28, 17:19   

Arpeggio napisał/a:
że absolutnym imperatywem w postępowaniu człowieka powinno być zmierzanie ku dobru i zasadom moralnym
nie ku dobru, ale ku kierowaniu sie zasadom moralnym , ktore mialby by dotyczyc calej ludzkosci i ktore moglyby byc powszechne ^^ Nie jest to jednoznaczne.W gruncie rzeczy, jak sie glebiej zastanowic, to nie o dobro tu chodzi, ale uczciwosc z samym soba.
Arpeggio napisał/a:
Tak więc legalizacja aborcji byłaby czynem niemoralnym, gdyż implikowałaby społeczeństwu rozumowanie, jakoby aborcja była czymś moralnym.
Jesli zostalaby uznana za normalna i pwszechna, mogla by byc okreslona z tego punktu widzenia za moralna. I nawet w glebi istota tak by nie sadzila- jak jest w wiekszosci przypadkow-ze jest to moralne, ktoz nakazuje jej myslec mechanicznie? Psychologia tłumu?
Kazdy mzoe wybrac taka czy inna droge <skoro juz siedzimy w filozofii- zakład Pascala>. Wedlug mojego mniemania, aborcja nie jest morderstwem. Ty masz odmienne . Jako istota wolna mozesz kierowac sie swoimi pogladami i wybierac sciezki, ktorymi chcesz podazac. Czy to,ze ja mam inne spojrzenie na te kwestie, ma przyczyniac sie do tego,ze mam z niego zrezygnowac i isc podlug czyjegos myslenia? <odgorna ustawa zakazujaca> A co z wolnoscia? Przeciez tak wazna z Kantowskiego punktu widzenia? Myslisz, ze Twoja moralnosc ucierpi pzrez fakt, iz sasiadka mieszkajaca obok polknie tabletki poronne? A nie ucierpi jesli urodzi to dziecko,a pozniej sie okaze ,ze lezy na smietniku?
Ostatnio zmieniony przez Świeta 2008-06-28, 17:19, w całości zmieniany 1 raz  

Malina89 

Wysłany: 2008-06-29, 15:18   

O to chodzi że dziewczyny zazwyczaj dokonują aborcji pod naciskiem rodziców, chłopaka lub utraty ukochanych studiów i to niby jest dobra decyzja. Same pewnie by urodziły dziecko, bo one same najbardziej cierpiał podczas aborcji !!

Arpeggio 

Wysłany: 2008-06-29, 16:45   

Świeta napisał/a:
Arpeggio napisał/a:
że absolutnym imperatywem w postępowaniu człowieka powinno być zmierzanie ku dobru i zasadom moralnym
nie ku dobru, ale ku kierowaniu sie zasadom moralnym , ktore mialby by dotyczyc calej ludzkosci i ktore moglyby byc powszechne ^^ Nie jest to jednoznaczne.W gruncie rzeczy, jak sie glebiej zastanowic, to nie o dobro tu chodzi, ale uczciwosc z samym soba.

Zgadzam się z tym, w myśl imperatywu kategorycznego Kanta: „Postępuj tylko według takiej maksymy, dzięki której możesz zarazem chcieć, żeby stała się prawem powszechnym”. Jednak Kant umieścił wszelkie prawa moralne wewnątrz każdej ludzkiej jednostki, a nie poza nią. Wszelkie działanie moralne nie może zostać narzucone nam z zewnątrz - przez system polityczny, społeczny lub przez inną jednostkę. Żadna inna istota nie może narzucać człowiekowi swojej własnej woli i żądać od niego spełnienia powinności. Tutaj cytuję: "Etyka była dla Kanta tak ważna, że realizacji jej prawideł przypisał on rolę ostatecznego celu życia każdego człowieka. Nie może istnieć bowiem inne uzasadnienie ludzkiej egzystencji, jak wcielanie w życie prawa moralnego."

"Sama chęć czynienia dobra nie stanowi jeszcze o moralności: każde działanie musi być zgodne z obowiązującym na danym terenie prawem. Prawdziwie etyczne jest zatem bezinteresowne, ale zarazem legalne czynienie dobra."
Dlatego napisałem, tak:
Arpeggio napisał/a:

Tak więc
Odnosząc to do myśli Kantowskiej, którą na wzajem siebie tutaj raczymy, legalizacja aborcji stworzyłoby moralne usprawiedliwienie czynu, który w chwili obecnej - na szczęście - jest uznawany za niemoralny. Gdyby do tego doszło jednostka, która dokonałaby aborcji, mogłaby siebie usprawiedliwić, mówiąc, że postąpiła zgodne z obowiązującym prawem - że nie złamała "obowiązującego na danym terenie prawa".
Dodatkowo w świadomości zbiorowej doszłoby do jeszcze większego rozprzężenia moralnego, poprzez wniosek, który można by oddać w następujących słowach: "Skoro jest to prawnie dopuszczone, to to nie jest nic złego" - co równałoby się z kolejnym krokiem w stronę dewaluacji wysokich wartości i spotęgowania powszechnego upadku moralności, z jakim mamy do czynienia współcześnie.

Świeta napisał/a:
Jako istota wolna mozesz kierowac sie swoimi pogladami i wybierac sciezki, ktorymi chcesz podazac. Czy to,ze ja mam inne spojrzenie na te kwestie, ma przyczyniac sie do tego,ze mam z niego zrezygnowac i isc podlug czyjegos myslenia? <odgorna ustawa zakazujaca> A co z wolnoscia?

:) Nikt nikogo nie przekonuje na siłę "odgórną ustawą zakazującą". Po to został założony ten temat, żeby wymieniać się poglądami. Jest to temat kontrowersyjny, a biegunowy charakter argumentów stron dyskutujących nie powinien Ciebie dziwić. Wchodząc na ten temat możesz wziąć udział w ankiecie, w której musisz stanąć po jednej z dwóch przeciwstawnych sobie stron.
Ale nikt tutaj nikogo nie zmusza siłą do zmiany poglądów. Ja bynajmniej z nikim nie mam zamiaru się kłócić. Po prostu czuję, że stoję po słusznej stronie. :)

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2008-06-29, 22:52   

Arpeggio napisał/a:
Nikt nikogo nie przekonuje na siłę "odgórną ustawą zakazującą". Po to został założony ten temat, żeby wymieniać się poglądami.
mowie tou o ustawie antyaborcyjnej kolego xDDDDD
Arpeggio napisał/a:
legalizacja aborcji stworzyłoby moralne usprawiedliwienie czynu, który w chwili obecnej - na szczęście - jest uznawany za niemoralny
Dobra, to konkretne pytanie.U nasjest tak jak piszesz, ale jak wytlumaczysz wole innych jednostek moralnych, zyjacych w krajach,gdzie jest ona legalna i nie jest utozsamiana ze zlem? Jest powszechna , czyli w mysl zasady pwoszechnosci jest dobra ^^ Co przestrzen spoleczna to inne zasady moralne, badz tez inaczej odbierane?
Ostatnio zmieniony przez Świeta 2008-06-29, 23:10, w całości zmieniany 1 raz  

Arpeggio 

Wysłany: 2008-06-29, 23:16   

Świeta napisał/a:
mowie tou o ustawie antyaborcyjnej kolego xDDDDD

A wię radzę abyś dopieszczała kontekst, bo wprowadziłaś mnie w błąd xDDDD

Świeta 
obrazki są

Wysłany: 2008-06-29, 23:30   

Malina89 napisał/a:
O to chodzi że dziewczyny zazwyczaj dokonują aborcji pod naciskiem rodziców, chłopaka lub utraty ukochanych studiów i to niby jest dobra decyzja. Same pewnie by urodziły dziecko, bo one same najbardziej cierpiał podczas aborcji !!
przyznam szczerze,ze choc chce -nie moge zrozumiec sensu tej wypowiedzi xDDDDDDDD A to rzadko mi sie zdarza.
Arpeggio napisał/a:
A wię radzę abyś dopieszczała kontekst, bo wprowadziłaś mnie w błąd xDDDD
tak to jest kiedy jedna mysl zastepuje druga xD

Arpeggio 

Wysłany: 2008-06-29, 23:30   

Świeta napisał/a:
obra, to konkretne pytanie.U nasjest tak jak piszesz, ale jak wytlumaczysz wole innych jednostek moralnych, zyjacych w krajach,gdzie jest ona legalna i nie jest utozsamiana ze zlem? Jest powszechna , czyli w mysl zasady pwoszechnosci jest dobra ^^ Co przestrzen spoleczna to inne zasady moralne, badz tez inaczej odbierane?

Wedle mojego mniemania, tamte społeczeństwa zostały wprowadzone w błąd.

Posłużę się przykładem. W fundamentalistycznych krajach muzułmańskich istnieje odgórnie usprawiedliwiony terroryzm. Wielu młodych ludzi jest wychowywanych w przeświadczeniu, że śmierć dla Allaha jest najwyższym zaszczytem i wyrazem miłości dla Boga. Czy można usprawiedliwiać ich mówiąc, że "postępują zgodnie z obowiązującym na danym terenie prawem"? Że „Postępują tylko według takiej maksymy, dzięki której mogą zarazem chcieć, żeby stała się ona prawem powszechnym”. (przypominając jeszcze raz Kanta).
NIE
Ci ludzie są mordercami, tylko że nie zdają sobie z tego sprawy - zostali wprowadzeni w błąd przez swoją kulturę... przez obowiązujące prawo - religię.

To samo - analogicznie - odnosi się do społeczeństw, które są wprowadzane w błąd poprzez prawa, które godzą w życie i godność człowieka i przyczyniają się do zatracania wysokich wartości (np legalna aborcja).

Przy rozpatrywaniu tego typu kwestii nie można popadać w nihilizm. A jest on implikowany poprzez twierdzenie, jakoby moralność była kwestią względną.

wciselko 

Wysłany: 2008-06-30, 22:25   

ale my zyjemy w europie i jestesmy jednym z niewielu panstw gdzie aborcja jest zupelnie zakazana. Tu chodzi o prawo wyboru, to jest moje cialo wiec nikt nie powinnien w to ingerowac hm ?

a co do tej zalosnosci to twoje zasady moralne sa takie ze uwazasz ze jkobieta dokonujaca aborcji jest nic nie warta?

no to wybacz ale ja ci przedstawilam moje 'wartosci moralne'

Nona 

Wysłany: 2008-07-01, 16:29   

wciselko napisał/a:
ale my zyjemy w europie i jestesmy jednym z niewielu panstw gdzie aborcja jest zupelnie zakazana. Tu chodzi o prawo wyboru, to jest moje cialo wiec nikt nie powinnien w to ingerowac hm ?

To jest moje dziecko, więc mam prawo je zabić. To jest moja mama więc mam prawo spalić jej dom. To jest mój chłopak, więc mam prawo go okraść... Na tym polegaja Twoje wartości moralne???

voncuver 

Wysłany: 2008-07-01, 16:46   

pustymi hasłami jak wolność prawo wyboru mozesz sie podetrzeć co najwyżej a ja podejde do problemu troche inaczej w Polsce za człowieka/dziecko prawnie uważa sie płód po 12 tygodniu życia gdyż w 14 serce płodu podejmuje pracę mówicie o zabijaniu człowieka rozwazajac temat aborcji ale według was od kiedy komórki staja się człowiekiem czy człowiekiem uwarzacie juz zygote która nie czuje nie myśli a w sumie są to 2 komórki czy człowiekiem uznajecie płód od któregoś specjalnego tygodnia/miesiaca ciąży??

Arpeggio 

Wysłany: 2008-07-01, 17:21   

Nona napisał/a:
wciselko napisał/a:

To jest moje dziecko, więc mam prawo je zabić. To jest moja mama więc mam prawo spalić jej dom. To jest mój chłopak, więc mam prawo go okraść... Na tym polegaja Twoje wartości moralne???

Sam lepiej bym tego nie ujął. Dzięki Nona :)

Tusia_dg 

Wysłany: 2008-07-01, 18:34   

voncuver napisał/a:
czy człowiekiem uwarzacie juz zygote która nie czuje nie myśli a w sumie są to 2 komórki czy człowiekiem uznajecie płód od któregoś specjalnego tygodnia/miesiaca ciąży??

Człowiek a właściwie dziecko jest już w momencie kiedy stwierdza się ciąże

Odpowiedz do tematu