Forum Dyskusyjne :: Mydlo

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Offtopic » Mydlo

Mydlo
Autor Wiadomość

Mania 

Wysłany: 2007-01-11, 22:33   

Mokra napisał/a:
Medaliony poczytaj!

Czytalam, chodzi ci o to mydlo ? ze mieli wstred ale dobrze sie pienilo wiec uzywali...
no coz znieczulica... ja tez tego nie rozumiem ale nie wiem co ja bym wtedy robila...?
tak samo jak podczas II wojny w Warszawie za dnia gineli ludzie a rankiem ulice byly "czyste" kanibalizm....czy instynkt przetrwania ?
Ostatnio zmieniony przez Mania 2007-01-11, 22:37, w całości zmieniany 1 raz  

Gamal 

Wysłany: 2007-01-11, 22:44   

Mania napisał/a:
Czytalam, chodzi ci o to mydlo ? ze mieli wstred ale dobrze sie pienilo wiec uzywali...

Powtarzam to MIT! Naukowcy badali dokumenty i próbki tego mydła. Nie ma żadnych dowodów na to, że robili mydło z ludzi. Były takie projekty, ale nie zrealizowano ich. Wszystko pozostało w sferze projektów (no chyba, że ktoś gdzieś na własną rękę to robił).

[ Dodano: 2007-01-11, 22:45 ]
Mania napisał/a:
tak samo jak podczas II wojny w Warszawie za dnia gineli ludzie a rankiem ulice byly "czyste" kanibalizm....czy instynkt przetrwania ?

Po prostu ich zakopywano, żeby nie doszło do zarazy. Zwłoki jedzono ale w gettach.

Mania 

Wysłany: 2007-01-11, 22:45   

Gamal a jakie jest zrodlo twoich informacji...?

Gamal napisał/a:
Zwłoki jedzono ale w gettach.

No moze? mi to mowila babka na polskim w gimnazjum i pozniej jeszcze gdzies slyszalam.
malo istotne gdzie... chodzi o fakt , desperacje itp
Ostatnio zmieniony przez Mania 2007-01-11, 22:47, w całości zmieniany 1 raz  

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-11, 22:53   

Cytat:
Gamal a jakie jest zrodlo twoich informacji...?

Skoro czytalas Medaliony to powinnas wiedziec!

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-01-11, 23:01   

Cytat:
Powinnam...? napewno powinnam...?

bo Nałkowska byla czlonkinią Głównej Komisji Badania Zbrodni Niemieckich, wiec jej ksiazka jest wiarygodnym zrodlem.

mydlo? przeczytaj moze jednak calosc.

drobiczek 
eeLOoo

Wysłany: 2007-01-11, 23:07   

Gamal napisał/a:
Powtarzam to MIT!

taaa....juz. przestan.

Mordred napisał/a:
bo Nałkowska byla czlonkinią Głównej Komisji Badania Zbrodni Niemieckich, wiec jej ksiazka jest wiarygodnym zrodlem.

dokładnie. zostało to udowodnione więc Gamal nie gadaj mi głupot...

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-11, 23:19   

Tak to jest kiedy czyta sie streszczenia. Nalkowska, choc pisze tam z dystansem, doskonale pokazuje jak to bylo. O mydle bylo w pierwszym opowiadaniu o Profesorze S..? A pozniej to juz nie wypadalo czytac? Byl wspomniany kanibalizm, opowiadala o tym kobieta, stara Zydowka. Czasem warto sprawdzic zanim sie pierniczy glupoty.

Gamal 

Wysłany: 2007-01-11, 23:41   

Mokra,

Dziewczyno zanim zaczniesz komuś zarzucać pierniczenie głupot to przejrzyj sobie poważne źródła np. biuletyn IPN. Dowiedziono tam, że prowadzono prace nad pozyskaniem mydła z ciał ludzkich, ale nic z tego nie wyszło.
Oto fakty na temat mydła z ludzi.
1. Słynne mydło RIF nie było pochodzenia ludzkiego!
2. Prof. Spanner prowadził prace nad takim mydłem, ale efekty były skrajnie niezadowalające i po wykonaniu krótkiej serii próbnej zrezygnowano z dalszych prób, gdyż produkt nadawał się co najwyżej do mycia stołów sekcyjnych albo podłóg, ale mydłem nie był. Potwornie śmierdział, nie pienił się, nie zmywał plam i w zasadzie była to zwykła kostka tłuszczu. Tak więc był to tylko krótkotrwały eksperyment który zakończono po wyprodukowaniu niecałych 100 kilogramów tego specyfiku (4-5 trupów).
Zerknij sobie np. w "Informator historyczny - Muzeum Stutthof" autorstwa Janiny Grabowskiej-Chałki

A kanibalizm jak sama napisałaś dotyczył Żydów a ci z reguły żyli w gettach. Przecież to pisałem!
Ostatnio zmieniony przez Gamal 2007-01-11, 23:42, w całości zmieniany 1 raz  

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-11, 23:49   

MOzna rownie dobrze polegac na Twoich materialach jak i na naszych. NIe mozesz powiedziec ze na 100% tak wlasnie bylo. Bardzo duzo rzeczy hitlerowcy chcieli zataic, i moze wlasnie to jest jedna z nich! Ile rzeczy zostalo zmienionych tylko dlatego zeby teraz, po tym wszystkim nie czynic wiekszego zamieszniaa! To Ty sie zastanow, bo to ze przeczytales 2 ksiazki wiecej nie oznacza ze wiesz wiecej.

Gamal 

Wysłany: 2007-01-12, 12:30   

Mokra,

Z tym, że ja przeczytałem poważne, naukowe książki i opracowania a nie opieram swej wiedzy na jednej, jedynej lekturze szkolnej pisanej tuż po wojnie przez osobę, która coś tam widziała i coś tam słyszała.

Te publikacje na których ja się opieram to efekty wieloletniej pracy, analizy dokumentów, przesłuchań, chemicznych badań różnych dowodów (w tym mydła RIF) itp.
W latach 40 nauka nie była w stanie powiedzieć, czy mydło RIF było zrobione z ludzi, czy nie. To stało się możliwe dopiero stosunkowo niedawno. Tak więc w Medalionach połączono informacje o prof. Spannerze i jego pracy z powszechnym przeświadczeniem, że RIF to jest mydło z Żyda i wyszło co wyszło.

Mania 

Wysłany: 2007-01-12, 13:57   

Czy wy sie spieracie czy takie mydlo istnialo...?
Przeciez Mokra bezgranicznie wierzac Naukowskiej mowi ze istnialo.
Gamal mowi ze probowano je stworzyc ale ta kostka tluszczu sie nie sprawdzila w zyciu codziennym.

wiec o co wam chodzi...?

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-12, 14:19   

Mania napisał/a:
Przeciez Mokra bezgranicznie wierzac Naukowskiej mowi ze istnialo.

?
Cytat:
Gamal mowi ze probowano je stworzyc ale ta kostka tluszczu sie nie sprawdzila w zyciu codziennym

?
Cytat:
wiec o co wam chodzi...?

O czym ty w ogole mowisz?

Nie tylko Naukowska o tym wspomina, jest to rowniez wspomniane w opowiadaniach Borowskiego i w wielu innych. To ze Gamal mowi tak nie znaczy ze tak jest. Jak ty zdasz dziewczyno mature jak ty czytac nie umiesz.
Ostatnio zmieniony przez Mokra 2007-01-12, 14:20, w całości zmieniany 1 raz  

Mania 

Wysłany: 2007-01-12, 14:24   

Mokra napisał/a:
O czym ty w ogole mowisz?

o mydle
Mokra napisał/a:
opowiadaniach

wole fakty, w opowiadaniach to rozwnie bywa. Dlatego jak bede miec czas sama se odp poszukam
Mokra napisał/a:
Jak ty zdasz dziewczyno mature jak ty czytac nie umiesz.

1000 razy juz to mowilam ale powiem 1001 : marna ma nadzieja ze zdam.

*faris 

Wysłany: 2007-01-12, 15:51   

no dobra, ale 20 lat temu mimo wszystko pokazywano je w Oświęcimiu, jako że zostało wyprodukowane z ludzkich ciał...
poza tym Gamal - jak sam napisałeś wyprowdukowano
Gamal napisał/a:
niecałych 100 kilogramów tego specyfiku (4-5 trupów).

czyli mimo wszystko tak było

a co do włosów i przetworów z nich - w Oświecimiu widziałam dywaniki z tego...

a poza tym z tego co pamiętam nawet w filmie Karol - człowiek który został papieżem, jakaś tam Niemka opowiadała o tym mydełku... raczej w takim filmie też by nie mówili całkowitych głupot i by pojawiły się jakieś odpowiedzi co do tego, a tak nie było...

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-01-12, 15:53   

Cytat:
raczej w takim filmie też by nie mówili całkowitych głupot i by pojawiły się jakieś odpowiedzi co do tego, a tak nie było...

POza tym publicznie by temu zaprzeczyli. To za duze oskarzenie zeby mozna je bylo tak poprostu sobie wmyslic.

Gamal 

Wysłany: 2007-01-12, 19:44   

faris napisał/a:
no dobra, ale 20 lat temu mimo wszystko pokazywano je w Oświęcimiu, jako że zostało wyprodukowane z ludzkich ciał...

Owszem - wtedy wierzono, że to mydło z ludzi. Potem nauka poszła do przodu i okazało się, że jednak nie.

faris napisał/a:
czyli mimo wszystko tak było

No można się spierać. To raczej były próby stworzenia mydła, bo to co im wyszło to mydłem nie było. Ot gotowany ludzki tłuszcz w kostkach. Ale jeżeli ktoś chce usilnie nazwać to mydłem to OK - była próbna seria "mydła" z ludzi. Te eksperymenty prowadzono w dwóch miejscach a łączna produkcja wyniosła prawdopodobnie ok 100 kg. (niektóre dokumenty mówią, że 75 kilogramów), czyli około 150-200 kostek.

faris napisał/a:
a co do włosów i przetworów z nich - w Oświecimiu widziałam dywaniki z tego...

Też płaszcze, buty - głównie dla marynarzy z u-bootów. Taki filc z włosów robiono.

faris napisał/a:
a poza tym z tego co pamiętam nawet w filmie Karol - człowiek który został papieżem, jakaś tam Niemka opowiadała o tym mydełku... raczej w takim filmie też by nie mówili całkowitych głupot i by pojawiły się jakieś odpowiedzi co do tego, a tak nie było...

Jeszcze raz. W czasie wojny i tak do połowy lat 90 uważano, mydło RIF było robione z ludzi. Teraz wiadomo, że nie.
A film o papieżu? Wybacz, ale to mimo wszystko film fabularny.

*faris 

Wysłany: 2007-01-12, 22:21   

Gamal napisał/a:
A film o papieżu? Wybacz, ale to mimo wszystko film fabularny.

Tak, jeszcze napisz, że papieża takowego nie było...

Gamal napisał/a:
wtedy wierzono, że to mydło z ludzi.

Wybacz, ale w każdej plotce jest ziarenko prawdy, nigdy się nie bierze nic tak o samo z siebie.

Gamal napisał/a:
To raczej były próby stworzenia mydła

Ale jednak były, czyli próbowano czyli robiono, sam piszesz że tak było a zarazem temu zaprzeczasz... zastanów się bo to nielogiczne :P

foccowme 

Wysłany: 2008-01-22, 23:27   

Gamal napisał/a:
Mokra,

Z tym, że ja przeczytałem poważne, naukowe książki i opracowania a nie opieram swej wiedzy na jednej, jedynej lekturze szkolnej pisanej tuż po wojnie przez osobę, która coś tam widziała i coś tam słyszała.

Te publikacje na których ja się opieram to efekty wieloletniej pracy, analizy dokumentów, przesłuchań, chemicznych badań różnych dowodów (w tym mydła RIF) itp.
W latach 40 nauka nie była w stanie powiedzieć, czy mydło RIF było zrobione z ludzi, czy nie. To stało się możliwe dopiero stosunkowo niedawno. Tak więc w Medalionach połączono informacje o prof. Spannerze i jego pracy z powszechnym przeświadczeniem, że RIF to jest mydło z Żyda i wyszło co wyszło.

Chrzanisz koleś http://serwisy.gazeta.pl/...0.html?skad=rss masz dowód,że srasz koksem:) a Naukowska nie spisuje tego co widziała, tylko relacje studentów , którzy uczestniczyli w tym procederze, jej komentarze sa poza tekstem głównym

[ Dodano: 2008-01-22, 23:36 ]
Gamal napisał/a:
faris napisał/a:

Owszem - wtedy wierzono, że to mydło z ludzi. Potem nauka poszła do przodu i okazało się, że jednak nie.

IPN uważa cos innego
#

Śledztwo w sprawie prof. Spannera i mydła z ludzkiego tłuszczu. Naziści nie zabijali celowo ludzi na potrzeby gdańskiego laboratorium profesora Spannera - to pierwsze z ustaleń głośnego śledztwa IPN. Nadal trwa badanie wątku mydła, które w 1945 roku odnaleziono w Instytucie Anatomicznym w Gdańsku. O wynikach badań prokuratorów poinformuje dziś (w piątek) w Warszawie prokurator Maciej Schulz, szef gdańskiego pionu śledczego IPN, który od blisko dwóch lat nadzoruje śledztwo w sprawie głośnej zbrodni nazistów - produkcji mydła z ludzkiego tłuszczu. Okazją do przedstawienia ustaleń śledztwa jest konferencja naukowa "Zbrodnie medycyny w XX wieku. Zaprzeczanie - Wyjaśnianie - Nauczanie", zorganizowana przez IPN, niemieckich historyków i psychiatrów. - Przedstawię ustalenia wszystkich dotychczasowych postępowań, które przeprowadzono w sprawie działalności profesora Rudolfa Spannera - mówi prokurator Maciej Schulz. Gazeta Wyborcza Trójmiasto 21.05.2004 r

http://www.ipn.gov.pl/wai...aja_2004_r.html

słabe info masz cwaniaczku

pegen14 

Wysłany: 2008-04-19, 08:41   Mam takie Mydło

Słuchajcie mieszkam w starym domu niemieckim i przy remoncie strychu znalazłem 3 kostki mydła z ludzi czy to wogule ma jakoms wartość bo chętnie to sprzedam

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2008-04-21, 19:06   

Wystaw na allegro, ustaw cenę minimalną wysoko i patrz jak podskoczy.

Odpowiedz do tematu