*faris
Wysłany: 2008-06-05, 14:18
Już za rok matura... ^.^
W takich przypadkach jak podała taga, jestem za amnestią maturalną. Pomyślmy - trafia się geniusz z matematyki/fizyki/chemi/biologi, a tu taka matura z polskiego zaprzepaszcza jego szansę na studiowanie.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić aby osoba, która ma w jednym palcu przedmioty ścisłe nie mogła zdać matury (poziom podstawowy) z polskiego. Osoba, która opanowała wiedzę z w/w przedmiotów jest:
a) inteligentna a zdobytą wiedzę przyswoiła normalnie czyli bez stresów (np. ze strony rodziców z dużymi ambicjami) i innych podobnych - nic na siłę, wszystko z własnej woli;
b) debilem, który wszystkiego uczy się na blachę tak, by wszystko to pamiętać przez najbliższe kilka lat (znam takich)
Osoba inteligentna bardzo dobrze (by nie powiedzieć doskonale) czyta ze zrozumieniem i składa poprawne zdania pod względem gramatycznym i ortograficznym. Ktoś kto jest inteligentny nie powinien mieć z maturą z języka polskiego absolutnie żadnych problemów. Zazwyczaj inteligentne osoby mają bardzo dobrą pamięć (wyćwiczoną) a ta przydaje się do zapamiętywania pewnych faktów/pojęć/etc z języka polskiego aka innego przedmiotu humanistycznego.
Skoro ten Twój "megamózg" nie zdał matury z polskiego to jest wg. mnie co najwyżej - pół-mózgiem. Nie chcę tej osoby obrażać no ale człowiek inteligentny dysponuje rozległą wiedzą a nie skoncentrowaną wokół jednego tematu.
Ot moje zdanie na ten temat. Dalej uważam, że aby nie zdać matury trzeba się naprawdę postarać.
A co "powiesz" o profesorkach j. polskiego, którzy nie zdaliby tegorocznej matury, podobnie jak kilku polonistów? A Einstein?
_________________ Czasem łatwiej przyznać nagrodę niż rację.
*faris
Wysłany: 2008-06-05, 19:09
daimos napisał/a:
Osoba inteligentna bardzo dobrze (by nie powiedzieć doskonale) czyta ze zrozumieniem i składa poprawne zdania pod względem gramatycznym i ortograficznym.
Mam nadzieję, że Cię zbytnio nie rozczaruję, ale matura z polskiego nie polega na poprawnym tworzeniu zdań, zarówno pod względem gramatycznym jak i ortograficznym, bo wyobraź sobie można na tym stracić co najwyżej 2pkt. Na 70 pkt.
A za co są pozostałe punkty ? Za wstrzeliwanie się w klucz i zgadywanie co autor miał na myśli pisząc to i to i pytając o to i to. Dodajmy do tego, że połowa pytań jest niezbyt normalnie ułożona i właściwie nie wiadomo czego oczekują w odpowiedzi.
A nawet jak ktoś odpowie poprawnie, nawiązując do tekstu, to jak nie ma tego w kluczu odpowiedzi, to dupa zbita.
daimos, w ogóle to zaczynasz pieprzyć jak mój nauczyciel z polskiego, który nie cieszy się dobrą opinią -.- w dodatku uczy jeszcze w jakieś szkole zawodowej. Tam może takie gadki przechodzą. I się wbija ludziom do głowy, że są głupi bo nie potrafią zinterpretować poprawnie wiersza.
Poza tym jak już tak obrażasz wszystkich tych, którzy nie potrafią napisać matury z polskiego, co powiesz na to, że Szymborska interpretując własny wiersz, który był dany na maturze, nie zdała ? Autorka, która napisała ten wiersz, nie potrafi go zinterpretować ? Śmieszne, czyż nie ?
Polski system edukacji jest chory. Polska matura jest chora.
daimos napisał/a:
b) debilem, który wszystkiego uczy się na blachę tak, by wszystko to pamiętać przez najbliższe kilka lat (znam takich)
To są humaniści, którzy wszystkiego uczą się na pamięć. Taka historia - wszystko na pamięć, daty/fakty i inne. Polski - wszystkie pojęcia, biografie różnych pisarzy, wszystko na pamięć. Obrażasz ich.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Ostatnio zmieniony przez faris 2008-06-05, 19:10, w całości zmieniany 1 raz
Szymborska interpretując własny wiersz, który był dany na maturze, nie zdała[/code]
takich przypadków jest wiele, a są to wybitne jednostki. Daimos najwidoczniej zdawał starą maturę, albo nie pamięta jak to było, badź nie jest na bieząco - bo w tym roku było mnóstwo wpadek ze strony CKE.
_________________ Czasem łatwiej przyznać nagrodę niż rację.
*Apple
Wysłany: 2008-06-05, 20:04
faris napisał/a:
Poza tym jak już tak obrażasz wszystkich tych, którzy nie potrafią napisać matury z polskiego, co powiesz na to, że Szymborska interpretując własny wiersz, który był dany na maturze, nie zdała ? Autorka, która napisała ten wiersz, nie potrafi go zinterpretować ? Śmieszne, czyż nie ?
SEEEERIO????!!!!
*faris
Wysłany: 2008-06-05, 21:15
Apple napisał/a:
SEEEERIO????!!!!
Apple, tak, serio.
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.