LD - Świadomy sen (ang. Lucid Dream lub jako akronim LD), jest to sen, w którym śniący zdaje sobie sprawę, iż śni. Klarowność myślenia, dostęp do wspomnień z jawy oraz stopień kontroli treści snu może być bardzo różny. Inne nazwy na świadomy sen to sen jasny, sen przejrzysty, sen wiedzy.
Świadome sny mogą być wykorzystane w zwalczaniu koszmarów, jako narzędzie poznania swojej psyche lub gwoli rozrywki. W snach, gdzie śniący posiada odpowiednio wysoki poziom kontroli nad treścią marzenia sennego, można odwiedzić dalekie miejsce (nawet inny koniec galaktyki), spotkać kogoś czy sprawdzić się w sytuacji trudnej do uzyskana ("repetycja życia"), lub robić coś co jest po prostu niemożliwe w rzeczywistości (np. latać, przechodzić przez przedmioty).
Spontaniczne i chwilowe uzyskanie stanu świadomego snu może nastąpić bez szczególnego wysiłku, jest jednak zjawiskiem stosunkowo rzadkim. Szacuje się, że 20% populacji miało przynajmniej raz w życiu świadomy sen. Spontaniczny świadomy sen zdarza się dzieciom do około 10 roku życia, sprzyja mu też popołudniowa drzemka i wczesne położenie się spać wieczorem(Im dłużej mózg tworzy sny w stanie REM, tym więcej czasu na zdanie sobie sprawy z tego ,że się śni). Czasem samo czytanie czy rozmowa o tym zjawisku indukuje świadomy sen. Wiele technik medytacyjnych kładący nacisk na rozwój wewnętrzny wspomina o możliwości utrzymania świadomości także we śnie.
Zazwyczaj o świadomych snach rozmawia się w kontekście wywołanej celowo świadomości. Dzięki specjalnym technikom osoba w pewnym momencie snu orientuje się, że otaczająca rzeczywistość jest wyimaginowana. Towarzyszy temu zazwyczaj niezwykły szok (niegroźny), który zazwyczaj prowadzi do przebudzenia się lub fałszywej pobudki.
Zagadnienie świadomego snu poruszone było także w kinematografii: Otwórz oczy (i amerykański remake Vanilla Sky), animowany film Waking Life, jednakże w filmach tych ma on nieco inne znaczenie, niż tradycyjnie rozumiany świadomy sen. Zaś tematykę zwykłego snu można zobaczyć między innymi w kultowym filmie młodzieżowym Donnie Darko oraz w filmie w reżyserii Davida Lyncha - Zagubiona autostrada.
Wysłany: 2007-04-13, 19:26
ja nie mialam czegos takiego. zawsze mi sie takie durne rzeczy snia, ze nawet bym wolala nie wiedziec, czy mi sie sni czy nie. fajnie by bylo sobie kontrolowac sen, mozesz wszystko robic, zadnych ograniczen...
ja niestety co najwyzej lunatykuje albo gadam w dziwnym jezyku:)
_________________ "Najlepiej jest łgarzom powierzyć tajemnicę, bo choć ją wyplotą,
to im nikt nie uwierzy."
Zdarzało mi się. Robiłam coś świadomia, że to tylko sen i oczekiwałam skutków itp. Zazwyczaj chodziło o kontakty (kłótnie, nowe znajomości) z innymi ludźmi.
Niewiem czy to było Ld .
Byłem zmęczony dość mocno,
leżałem i wyszedłem zaraz z pokoju i po schodzach schodziłem i z 4 ostanich schodów zeskoczyłem. Okazało się że leżałem dalej w łóżku tylko nogi ugiełem jakbym lądował i zaraz się przebudziłem. Dość Często tak mam.
_________________ Nie boję się umrzeć,
Boję się nie żyć.
Choc najczesniej idzie to w kierunku tego ze chce sie obudzic, koniecznie. Cholera nie zawsze jest to latwe, ale sie udaje. Ale ze wiem, ze snie. Jakos malo mi niespodziewane zjawisko w sumie...
Najczesniej tak snilam jak bylam dzieckiem.
_________________ Dobrą stroną upadania jest to, że dajemy naszym przyjaciołom szanse by nas podtrzymali
ja dzisiaj sprobuje wywolac ld ;P jutro opowiem co z tego bylo
[ Dodano: 2007-04-20, 11:18 ]
Tak jak sądziłem LD sie udalo w 70% trwalo gdzies z 15-25 minut, poczym sie obudzielm a oto tresc mojego ld:
Na początku snu jechałem jakim autobusem, siedziałem i popatrzałem sie na swoje rece i pomyslalem czy to sen? Popatrzalem na okolo siebie i uswiadomilem ze to sen a nie real, dobra wiec, na tylnym siedzieniu siedziala dziewczyna, bardzo ładna, oczy niebieskie, wlosy ciemny blond, podeszlem do niej i zaczelem z nia rozmawiac, mowila ze uczy sie biologi, dobra pytalem sie jej kim chcesz zostac, ona odpowiedziala chce zostac nauczycielka biologi, ja na to ze bardzo fajnie a czy bedziesz pracowala w polskich szkolach czy zagranicznych, odpowiedziala ze teraz uczy sie jezyka angielskiego i chce wyjechac do Anglii, to powiedzialem ze moze sie spotkamy, i tak gadalismy az powiedzialem jej ze bardzo mi sie ona podoba i czy dasz mi swoj numer komorkowy, powiedziala ,,chetnie podalem jej swoj numer a ona swoj, pozniej chodzilem, latalem xD wchodzilem se do sklepu itdd.. pozniej o dziwo ona zadzwonila do mnie w sne, tak naprawde te mialem jakies dziwne uczucie, bo zawsze jak tak robilem nikt nie zdzwonil , lecz ona zadzwonila, umowilismy sie na spacer w parku, poszlem tam i ona tam czekala, rozmawialismy duzo, z wrazen nie pamietam co, i na koncu snu jak ja odprowadzalem dala mi calusa i poszedla do domku, i powiedziala ze jeszcze sie spotkamy.. Dziwne ld naprawde, nigdy takiego czegos nie mialem...
P.S. Imienia jej nie pamietam ale chyba mowila ze nazywa sie Ola..
_________________ problemy sa bo ludzie sa..
Ostatnio zmieniony przez Stiff^ 2007-04-20, 10:19, w całości zmieniany 1 raz
Ja podziękuje bardzo za takie kontrolowanie snów. Pewnego dnia będąc w trudnej sytuacji pomyślę sobie "Przecież to tylko sen" (NO bo w końcu jak odróżnić? ) i zrobię coś głupiego.
Aaaa i ciekawe jak to jest z tym LD w stanie 'upojenia alkoholowego'
Ld to skoncetnowanie się na myślach i popadnięcie w zamyślenie się na dłuższy czas, tyle. Tak mi się wydaje ;p
Oczywiscie ze nie, w ld mozesz robic co chcesz, lecz nie mozna popadnac w zamyslenie.. Ld to cos swojego rodzaju rzeczywistosc tylko robisz co chcesz..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.