Forum Dyskusyjne :: SYNDROM GENIALNEGO IDIOTY

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Strefa 51 » SYNDROM GENIALNEGO IDIOTY

SYNDROM GENIALNEGO IDIOTY
Autor Wiadomość

slodkiCukiereczek 

Wysłany: 2007-04-10, 11:57   SYNDROM GENIALNEGO IDIOTY

>KIM JEST GENIALNY IDIOTA?
Wyjątkowo rzadki stan, w którym osoby z poważnym upośledzeniem umysłu, wynikającym albo z wady rozwojowej (niedorozwoju umysłowego), albo choroby umysłowej (takiej jak autyzm wczesnodziecięcy czy schizofrenia), doświadczają spektakularnych przebłysków umiejętności lub geniuszu, które pozostają w jaskrawym kontraście do ich upośledzenia".

>STATYSTYKI
Syndrom genialnego idioty, jak nazwano ten niezwykły stan umysłu, dowodzi tego, że nad wyraz trudno jest zrozumieć funkcjonowanie ludzkiego mózgu. Genialni idioci są zazwyczaj mężczyznami (sześć razy częściej niż kobietami), na ogół mają bardzo niski iloczyn inteligencji (ich IQ niekiedy wynosi zaledwie 30-40), a mimo to zdarzają im się przebłyski geniuszu, które są tak niezwykłe, iż wydają się niemal czymś ponadnaturalnym. Ludzie, którzy nie widzą, rysują jak dawni mistrzowie, ludzie, którzy nie mówią, wyśpiewują całe musicale broadwayowskie, ludzie, którzy na co dzień wyglądają na katatoników, nagle siadają przy pianinie i bezbłędnie odgrywają cały koncert muzyki klasycznej po wysłuchaniu go jeden jedyny raz.

>UZDOLNIENIE MUZYCZNE
Wielu genialnych idiotów przejawia nadzwyczajne talenty muzyczne. Szesnastoletni Ślepy Tom, niewidomy i poważnie opóźniony w rozwoju niewolnik, który zmarł w 1908 roku, po wojnie domowej w Stanach Zjednoczonych jeździł w trasy i grał na pianinie na poziomie wirtuozowskim dla publiczności w całym kraju. Tom miał w swoim repertuarze ponad 5000 utworów i, tak jak wielu jemu podobnych, potrafił po jednorazowym wysłuchaniu utworu, odtworzyć go idealnie, niezależnie od tego, jak był skomplikowany i długi.

Tom był również w stanie w jakiś sposób naśladować styl konkretnego kompozytora. Na życzenie mógł przeprowadzić improwizację na temat jakiegokolwiek utworu muzycznego w stylu dowolnego znanego mu kompozytora, w tym Beethovena, Bacha, Chopina, Verdiego i wielu innych. Występował nawet przed prezydentem Buchananem.

>NIEZWYKŁA ZNAJOMOŚĆ KALENDARZA

Jest to zdolność pozwalająca powiedzieć na przykład, na jakie dni tygodnia przypadną określone daty czy kiedy wypadną święta za kilkaset lat. Przypuszczalnie najsłynniejszymi ludźmi z tego rodzaju umiejętnością byli bliźniacy Charles i George. W testach ich iloczyn inteligencji wyniósł od 40 do 70 punktów. Oto niektóre z ich zdumiewających zdolności: potrafili powiedzieć, na jaki dzień tygodnia przypada dowolna data w okresie 80 000 lat, potrafili powiedzieć, kiedy w ciągu następnych dwóch stuleci Wielkanoc wypadnie 23 marca, potrafili zapamiętać i dokładnie opisać pogodę w każdym dniu ich dorosłego życia.

>GENIUSZ MATEMATYCZNYDo zdolności matematycznych przejawianych przez genialnych idiotów należą umiejętności bardzo szybkiego liczenia. Oto wybrane przykłady takiego niezwykłego liczenia: liczenie włosów w krowim ogonie, liczenie słów wypowiadanych w audycji radiowej lub programie telewizyjnym. Oto przykłady nieco bardziej złożonych wyliczeń przeprowadzanych przez genialnych idiotów: liczba sekund w jakimś dłuższym czasie, liczenie sekund ludzkiego życia, mnożenie 20-cyfrowych liczb, obliczanie pierwiastka kwadratowego przeprowadzane na wielkich liczbach.

Niektóre operacje matematyczne wykonywane przez genialnych idiotów zabierały dni, tygodnie lub nawet miesiące. Wydaje się często, jak gdyby w chwili, w której taki człowiek otrzymuje problem do rozwiązania, uruchamiał się w jego mózgu jakiś niezwykły biologiczny komputer, który nie przestanie działać, aż znajdzie właściwe rozwiązanie. Wielu genialnych idiotów biegłych w liczeniu potrafi jednak w ciągu sekund dodawać długie kolumny liczb bez użycia papieru i ołówka (wielu nie potrafi nawet pisać) i często wykazują tak samo wysoki poziom skuteczności w rozwiązywaniu problemów matematycznych niezależnie od tego, czy przeprowadzają operację dzielenia, mnożenia, dodawania czy odejmowania.

co wy na to??
niewiarygodne prawa???

X. 

Wysłany: 2007-04-10, 14:01   

mam wrazenie ze ty spelniasz tylko drugi warunek syndromu

slodkiCukiereczek 

Wysłany: 2007-04-10, 18:10   

co tym sugerujesz????? :wsciekly:

X. 

Wysłany: 2007-04-10, 19:52   

ja? wydaje ci sie...

slodkiCukiereczek 

Wysłany: 2007-04-10, 19:55   

mhmmm...nie bede sie klócic...napewno nie na forum...

Erill 
Tęskniąca Dzioucha

Wysłany: 2007-04-11, 14:24   

Forrest Gump.. :)

Miodowo.

pierniczek 
ja i tylko ja

Wysłany: 2007-04-12, 13:31   

Hehe chyba znam takiego jednego :hurra: mi

Remulis

Wysłany: 2007-04-22, 18:17   

Cośtam kiedyś oglądałem o jakimś upośledzonym kolesiu w stanach ... przeszedł się po parkingu i dodawał do siebie liczby z numerów rejestracyjnych samochodów ... wszystko bezbłędnie ;p potem się go właśnie pytali o kalendarz to też potrafił powiedzieć jaki dzień będzie kiedyś tam i to bez zastanowienia ... powiedzieli mu .... "w jaki dzień będzie przypadał 16 luty w 2020 roku na przykład " xD

Bu. 

Wysłany: 2007-04-22, 18:26   

Znam takiego upośledzonego chłopaka, który ma wieeelkie zdolności w zakresie geografii. Stolicy, państwa, ba nawet nazwy ulic. Jest jak mapa(-;

Kain89 

Wysłany: 2007-04-23, 07:43   

ja tam osobiscie takiego nie znam, ale tacy to potrafia zaskoczyc:)

Kiyoko 
Zła natura

Wysłany: 2007-04-23, 07:59   

co za cudowna umiejętność, zabiłabym za to żeby móc policzyć włosy na krowim ogonie...
A bogowie grają w kości i nie pytają wcale czy chcesz przyłączyć się do gry (. . . ) Bogowie kpią sobie z twojego poukładanego życia (. . . ) nie przejmują się zbytnio ani naszymi planami na przyszłość ani oczekiwaniami. Gdzieś we wszechświecie rzucają kości i przypadkiem wypada twoja kolej. I odtąd zwyciężyć lub przegrać - to tylko kwestia szczęścia.
Borys Pasternak
Ostatnio zmieniony przez Kiyoko 2007-04-23, 08:00, w całości zmieniany 1 raz  

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2007-04-23, 14:20   

Erill napisał/a:
Forrest Gump.. :)

exactly, fani Forresta łączcie się <palec do budki, palec do budki!>

Q nqura 

Wysłany: 2008-04-26, 20:19   

Był kiedyś taki film "Club" bodajże <zamknęli ludzi w takiej gigantycznej kostce, która się składała z innych mniejszych i one się poruszały w tej gigantycznej> no i każda kostka miała jakiś numer, te z liczbami pierwszymi były niebiezpieczne, np. wylatywały noze i kroiły ludzi... i był tam z nimi taki świr, który potrafił wyciągać pierwiastki z dużych liczb i podać już nie pamiętam ile ale dużo większych od 100 liczb pierwszych.

poem sometimes 

Wysłany: 2008-04-26, 21:09   

Q nqura napisał/a:
Był kiedyś taki film "Club"

A nie Cube? Bo taki mi sie kojarzy.

Uszy zatrzaśnij: ja Ciebie usłyszę -

I ja do Ciebie bez nóg znajdę drogę

I bez ust krzyk mój cisnę w Twoją ciszę"

Q nqura 

Wysłany: 2008-04-29, 14:45   

Eee no właśnie miałam edytować, mam to na kasecie, teraz sprawdziłam no i to "l" jest niepotrzebne :)

Odpowiedz do tematu