Forum Dyskusyjne :: sny...

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Polecamy: hr wietnam

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Strefa 51 » sny...

sny...
Autor Wiadomość

drobiczek 
eeLOoo

Wysłany: 2006-08-02, 09:51   sny...

Czy uważacie że sny to nasze skryte marzenia? Bo ja dzis tak stwierdziłam, że to nasze marzenia, obawy. Ale czy tak jest naprawde??

MichaelMay 
In The Flesh (?)

Wysłany: 2006-08-02, 10:20   

drobiczek napisał/a:
Czy uważacie że sny to nasze skryte marzenia?

Czy skryte marzenia to nie wiem... Ale uważam, że w snach jest coś ukrytego. Sny to dla mnie wielka tajemnica (tak jak ostatnio śniło się mojej siostrze, że urodziła dziecko, a w tą samą noc zmarł ktoś z rodziny)... Coś w tym musi być.

#Códak 
Ë! Suomi Haloo!

Wysłany: 2006-08-02, 10:41   

Nie ma w nich ani trochę niezwykłości sny to: To zjawiska zbliżone do halucynacyjnych pojawiające się w czasie snu. Są one tworami fizjologicznymi. Ich wizualny charakter jest zazwyczaj najbardziej wyrazisty. Zdarzają się jednak marzenia senne o przewadze doznań słuchowych. Człowiek, który ich doświadczył opisuje je jako bardzo realistyczne, dotyczące życia i problemów codziennych. U każdego mogą się pojawiać wątki całkowicie fantastyczne a nawet surrealistyczne.

Badania przeprowadzone w XIX wieku wykazały, że przyczyną marzeń sennych może być błędna interpretacja doznawanego w czasie snu wrażenia zmysłowego. Przykładem może być hałas, który dochodzi do śpiącego może pojawić się w śnie jako burza z piorunami lub ucisk kołdry jako dusząca zmora. W wieku XX ustalono zależność między fizjologicznym elementem snu (nazywanym fazą REM) a przeżywaniem w tym czasie marzenia sennego. Pokazano, że charakter snów jest znacznie częściej nieprzyjemny i związany z sytuacją życiową osoby śniącej.

Brak logicznej całości i ciągłości snów sprawia wrażenie, że są one niekiedy odbierane jako dziwne. Ciekawe jest to, że w czasie snu często zdarza nam sie rozwiązać problem z jakim się borykamy. Zachodzące w czasie snu procesy syntetyzujące mogą wpomagać niekiedy świadome myślenie

[Sähköinen sensuuri 19-06-2008]

drobiczek 
eeLOoo

Wysłany: 2006-08-02, 11:40   

MichaelMay napisał/a:
tak jak ostatnio śniło się mojej siostrze, że urodziła dziecko, a w tą samą noc zmarł ktoś z rodziny

mi się śniło dziecko a potem rano okazało się że mój dziadek nie żyje...

MichaelMay 
In The Flesh (?)

Wysłany: 2006-08-02, 13:08   

drobiczek napisał/a:
mi się śniło dziecko a potem rano okazało się że mój dziadek nie żyje...

No właśnie u mnie było bardzo podobnie- moja siostra w drugim miesiącu ciąży miała sen, że urodziła. I dokładnie w tą samą noc zmarł mój dziadek.

Tibby 
Tajemnica

Wysłany: 2006-08-02, 13:44   Re: sny...

drobiczek napisał/a:
Czy uważacie że sny to nasze skryte marzenia? Bo ja dzis tak stwierdziłam, że to nasze marzenia, obawy. Ale czy tak jest naprawde??

Skryte marzenia? To ja mam wtedy dużo tych marzeń, bo za każdym razem śni mi się coś innego :P Muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie śniły mi się koszmary :]

#deela 

Wysłany: 2006-08-02, 19:15   

oj to zalezy od snu
sa sny ktore ukazuja nasze najskrytsze pragnienia czasem w karykaturalnej przerosnietej formie
sa takie ktore po prostu sa polaczeniem kilku rzeczy ktore zdarzyly nam sie w ciagu dnia w w fabularnej aczkolwiek niekoniecznie logicznej formie
sa sny jasne w ktorych wiemy ze snimy bardzo trudna rzecz
sa sny prekognicyjne w ktorych wprost lub przez jakies archetypy ukazywana jest przyszlosc lub odlegla (w przestrzeni) terazniejszosc
ale nie bez powodu sie sni widocznie mozg tego potrzebuje

Galaxy 
mała wielka dusza

Wysłany: 2006-08-02, 21:06   

Dużo snów bierze się z naszej świadomości. Sprawy, o których często myślimy i przeżywamy je w sobie dość mocno. Coś co sprawia nam kłopot lub wzbudza radość entuzjazm. Ale są też sny z podświadomości. Sprawy, które są gdzieś w nas głęboko i nie myslimy o nich a jednak są. Taka moja teoria:P

Pushy 
I'll be your angel

Wysłany: 2006-08-28, 14:21   

Moim zdaniem sny mają jakieś zaanie do spełnienia w naszym życiu. Podobno dobrze zinterpretowany sen może nam pomóc w rozwiązywaniu codziennych problemów. Sny mogą nam też wskazać nasze ukryte pragnienia, o któryuch nawet nie zdawaliśmy sobie sprawy. W ten sposób nasz organizm odreagowuje również stresy.

Henear 

Wysłany: 2006-09-01, 09:03   

Myśle że oprucz przeczuć, snów proroczych to jest cos w tym normalnego :)
W czasie snu jest kilka faz w 1 z nich marzenia senne :)
Mózg wtedy jest na zwolnionych obrotach a funkcje rzyciowe albo wyłączone albo spowolnione w granicach bezpieczenstwa ;]
Jesli mózg robi pożądki to może wejsc do gry podswiadomosc.Penie nie raz mieliscie w snach urywek z dnie poprzedniego i nawet na jawie nie zdawaliscie sobie sprawy ze to zapamiętaliscie ;)
Ale z tymi marzeniami to jest prawda :P
Jesli o czyms sie intensywnie mysli- duze szanse że spełnisz to w snie 9 przynajmniej jest pocieszenie ). W snach obiawiają sie tez lęki, skryte i nieujawniane pragnienia. Wystarczy tylko zapamiętac sen zapisac go a po jakomś czasie przeanalizowac sobie pewne rzeczy :)
Nie raz w snach miałam cos na co nie zwracam na codzien uwagi a "siedzi" to gdzies we mnie :)

Co do snów proroczych to już inna działka :)

*Apple 

Wysłany: 2006-12-12, 14:09   

drobiczek napisał/a:

No co ty! Właśnie dzis mi się śniło,że byłam w ciąży i szukałam ojca dziecka, którego nie znałam i mógł to być jeden z pięciu ! Potem jakieś te badania Dna przeprowadzali..koszmar!
To wszystko powstało zapewne z tej afery w samoboronie! :ups:

Natriszja 

Wysłany: 2006-12-12, 14:11   

Apple napisał/a:
To wszystko powstało zapewne z tej afery w samoboronie!
ajj ;D za dużo telewizji ;) czasa,mi śni mi się to, co dopiero ma być. Albo jak się czyms stresuję, np. czasami przed ważnym sprawdzianem śni mi się, że go totalnie położyłam. I wtedy powinno sie tłumaczyć na odwrót ;) Myślę, że czasami śnimy też o swoich pragnieniach.. Bo skoro wypełniają nam myśli, to moga tez przełożyć się na sny ;] przynajmniej ja tak mam ;)

#Mordred 
logiczny diabeł

Wysłany: 2006-12-12, 15:18   

ostatnio zagadala mnie na gg jakas Ania, mowila, ze jest blondynka, niebieskie oczy, z mojej szkoly, tej samej nocy przysnila mi sie jedna blondyna z naszej szkoly, postanowilem sprawdzic, czy to jest ona, bo jesli tak, to... mam wszechpotezny dar!

jednak nie mam.

Idia 
pomaluj mi paznokcie

Wysłany: 2006-12-12, 16:15   

Cos w snach musi byc magicznego... Raz sni sie cos co wogole jest niezrozumiałe, cos o czy wogole nie myslelismy, a czasem sni sie to o czym myslelismy intensywnie, nasze pragnienia etc...
Ja osobiscie coraz czesniej mam koszmary nie wiem co sie dzieje... Rano wstaje i taka zmeczona jestem yhh... ostatnie osniło mi sie ze umarł mojej qumpeli tata, ktorego tylko kilka razy w życiu widziałam...

A czy macie takie sny ktore sie sprawdzają ??
Mojemu chłoapkowi kiedys sie sniło, że umarł jakis gosciu i tak sie stało za kilka dni... (czy to zbieg okoliczności??)

'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''

Wiercik

Wysłany: 2006-12-15, 15:44   

Sny to bardzo ciekawa sprawa bo podobno w kazdym snie jest coś waznego kazdy coś wyraza Miłośc smutek i rózne sytłacje . A co do sprawdzania sie snów to chyba jest zbieg okolicznosci

#Códak 
Ë! Suomi Haloo!

Wysłany: 2006-12-15, 20:20   

Idia napisał/a:
Raz sni sie cos co wogole jest niezrozumiałe, cos o czy wogole nie myslelismy

Za pozwoleniem objaśnię ten "magiczny" proces. Podczas marzeń sennych, w mózgu nie działa ośrodek który jest odpowiedzialny za logikę. Stąd te wszystkie niedorzeczności w snach -.-

[Sähköinen sensuuri 19-06-2008]

Phobos 
=Minetu Team= ST

Wysłany: 2006-12-16, 16:58   Re: sny...

drobiczek napisał/a:

Wątpie,
ostatnio śnił mi się demon, który chciał mnie udusić, a dzień wcześniej wściekłe koty, które wbijały się we mnie pazurami i gryzły. Jeśli tak mają wyglądać moje skryte marzenia, to ja dziękuje.

*faris 

Wysłany: 2006-12-16, 17:09   

drobiczek napisał/a:

na pewno nie. kiedyś śniło mi się, że mój najlepszy kolega umarł.

drobiczek napisał/a:
że to nasze obawy

jw.
Mumiiiiinki!

ChuChu 

Wysłany: 2006-12-20, 00:21   

faris napisał/a:
drobiczek napisał/a:

Według Freuda i Junga mareznia senne sa najabrdziej oczywista manifestacja podswiadomosci i pochodza z rozległej zbiorowosci ukrytych instynktow, wspomnien,mysli i emocji instniejacych w kazdym z nas...

np wg Junga marzenia senne sa komunikatami podswiadomosci
ale nie koniecznie zwiazanymi z życzeniami.

natomiast Freud zaczal wierzyc, ze doswiadczenia i emocje,zyczenia ktore sa tłumione maja charakter seksualny...pochodzacych az od wczesnego dziecinstwa.
Wystarczy jedynie skuteczna interpretacja tych marzen sennych aby wiedziec co "piszczy w człowieku"...
F*ck You, I'm better than You!!

*faris 

Wysłany: 2006-12-20, 17:35   

ChuChu napisał/a:
natomiast Freud zaczal wierzyc, ze doswiadczenia i emocje,zyczenia ktore sa tłumione maja charakter seksualny...pochodzacych az od wczesnego dziecinstwa.
Wystarczy jedynie skuteczna interpretacja tych marzen sennych aby wiedziec co "piszczy w człowieku"...

to zastanawia mnie jakie podłoże seksulane jest w tym, że mój kolega umiera...
Mumiiiiinki!

Odpowiedz do tematu