Czy skryte marzenia to nie wiem... Ale uważam, że w snach jest coś ukrytego. Sny to dla mnie wielka tajemnica (tak jak ostatnio śniło się mojej siostrze, że urodziła dziecko, a w tą samą noc zmarł ktoś z rodziny)... Coś w tym musi być.
_________________ I'm Lord of all darkness... I'm Queen of the night...
Wysłany: 2006-08-02, 10:41
Nie ma w nich ani trochę niezwykłości sny to: To zjawiska zbliżone do halucynacyjnych pojawiające się w czasie snu. Są one tworami fizjologicznymi. Ich wizualny charakter jest zazwyczaj najbardziej wyrazisty. Zdarzają się jednak marzenia senne o przewadze doznań słuchowych. Człowiek, który ich doświadczył opisuje je jako bardzo realistyczne, dotyczące życia i problemów codziennych. U każdego mogą się pojawiać wątki całkowicie fantastyczne a nawet surrealistyczne.
Badania przeprowadzone w XIX wieku wykazały, że przyczyną marzeń sennych może być błędna interpretacja doznawanego w czasie snu wrażenia zmysłowego. Przykładem może być hałas, który dochodzi do śpiącego może pojawić się w śnie jako burza z piorunami lub ucisk kołdry jako dusząca zmora. W wieku XX ustalono zależność między fizjologicznym elementem snu (nazywanym fazą REM) a przeżywaniem w tym czasie marzenia sennego. Pokazano, że charakter snów jest znacznie częściej nieprzyjemny i związany z sytuacją życiową osoby śniącej.
Brak logicznej całości i ciągłości snów sprawia wrażenie, że są one niekiedy odbierane jako dziwne. Ciekawe jest to, że w czasie snu często zdarza nam sie rozwiązać problem z jakim się borykamy. Zachodzące w czasie snu procesy syntetyzujące mogą wpomagać niekiedy świadome myślenie
_________________ MĄDREMU WYSTARCZY JEDNO SŁOWO - GŁUPIEMU NAWET REFERATU MAŁO Koreańczyków jest dwóchale nie są braćmimimo że obaj jedzą gruszki Nie zawsze trzeba wsłuchiwać się w głos europejskich stolic, tańczyć pod muzykę z Berlina - Vytautas Landsbergis
Wysłany: 2006-08-02, 19:15
oj to zalezy od snu
sa sny ktore ukazuja nasze najskrytsze pragnienia czasem w karykaturalnej przerosnietej formie
sa takie ktore po prostu sa polaczeniem kilku rzeczy ktore zdarzyly nam sie w ciagu dnia w w fabularnej aczkolwiek niekoniecznie logicznej formie
sa sny jasne w ktorych wiemy ze snimy bardzo trudna rzecz
sa sny prekognicyjne w ktorych wprost lub przez jakies archetypy ukazywana jest przyszlosc lub odlegla (w przestrzeni) terazniejszosc
ale nie bez powodu sie sni widocznie mozg tego potrzebuje
_________________ zaczynam się tam gdzie inni się kończą...
Dużo snów bierze się z naszej świadomości. Sprawy, o których często myślimy i przeżywamy je w sobie dość mocno. Coś co sprawia nam kłopot lub wzbudza radość entuzjazm. Ale są też sny z podświadomości. Sprawy, które są gdzieś w nas głęboko i nie myslimy o nich a jednak są. Taka moja teoria:P
Moim zdaniem sny mają jakieś zaanie do spełnienia w naszym życiu. Podobno dobrze zinterpretowany sen może nam pomóc w rozwiązywaniu codziennych problemów. Sny mogą nam też wskazać nasze ukryte pragnienia, o któryuch nawet nie zdawaliśmy sobie sprawy. W ten sposób nasz organizm odreagowuje również stresy.
_________________ Granicy serca nie przekroczysz bez paszportu wzajemności...
Myśle że oprucz przeczuć, snów proroczych to jest cos w tym normalnego
W czasie snu jest kilka faz w 1 z nich marzenia senne
Mózg wtedy jest na zwolnionych obrotach a funkcje rzyciowe albo wyłączone albo spowolnione w granicach bezpieczenstwa ;]
Jesli mózg robi pożądki to może wejsc do gry podswiadomosc.Penie nie raz mieliscie w snach urywek z dnie poprzedniego i nawet na jawie nie zdawaliscie sobie sprawy ze to zapamiętaliscie
Ale z tymi marzeniami to jest prawda
Jesli o czyms sie intensywnie mysli- duze szanse że spełnisz to w snie 9 przynajmniej jest pocieszenie ). W snach obiawiają sie tez lęki, skryte i nieujawniane pragnienia. Wystarczy tylko zapamiętac sen zapisac go a po jakomś czasie przeanalizowac sobie pewne rzeczy
Nie raz w snach miałam cos na co nie zwracam na codzien uwagi a "siedzi" to gdzies we mnie
Co do snów proroczych to już inna działka
_________________ "Boze chroN mnie przed przyjacłómi bo z wrogami sobie poradze....."
*Apple
Wysłany: 2006-12-12, 14:09
drobiczek napisał/a:
Czy uważacie że sny to nasze skryte marzenia?
No co ty! Właśnie dzis mi się śniło,że byłam w ciąży i szukałam ojca dziecka, którego nie znałam i mógł to być jeden z pięciu ! Potem jakieś te badania Dna przeprowadzali..koszmar!
To wszystko powstało zapewne z tej afery w samoboronie!
To wszystko powstało zapewne z tej afery w samoboronie!
ajj ;D za dużo telewizji czasa,mi śni mi się to, co dopiero ma być. Albo jak się czyms stresuję, np. czasami przed ważnym sprawdzianem śni mi się, że go totalnie położyłam. I wtedy powinno sie tłumaczyć na odwrót Myślę, że czasami śnimy też o swoich pragnieniach.. Bo skoro wypełniają nam myśli, to moga tez przełożyć się na sny ;] przynajmniej ja tak mam
_________________ #I naucz się, że człowiek ma prawo patrzeć na drugiego z góry tylko wówczas, kiedy chce mu pomóc, aby się podniósł.
ostatnio zagadala mnie na gg jakas Ania, mowila, ze jest blondynka, niebieskie oczy, z mojej szkoly, tej samej nocy przysnila mi sie jedna blondyna z naszej szkoly, postanowilem sprawdzic, czy to jest ona, bo jesli tak, to... mam wszechpotezny dar!
jednak nie mam.
_________________ "tu gdzie mnie nie ma świat umiera
i o litość blaga każde drzewo kamień książka rym"
Cos w snach musi byc magicznego... Raz sni sie cos co wogole jest niezrozumiałe, cos o czy wogole nie myslelismy, a czasem sni sie to o czym myslelismy intensywnie, nasze pragnienia etc...
Ja osobiscie coraz czesniej mam koszmary nie wiem co sie dzieje... Rano wstaje i taka zmeczona jestem yhh... ostatnie osniło mi sie ze umarł mojej qumpeli tata, ktorego tylko kilka razy w życiu widziałam...
A czy macie takie sny ktore sie sprawdzają ??
Mojemu chłoapkowi kiedys sie sniło, że umarł jakis gosciu i tak sie stało za kilka dni... (czy to zbieg okoliczności??)
_________________ Skarb to nie tylko złoto czy srebro!!
'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''
Sny to bardzo ciekawa sprawa bo podobno w kazdym snie jest coś waznego kazdy coś wyraza Miłośc smutek i rózne sytłacje . A co do sprawdzania sie snów to chyba jest zbieg okolicznosci
Wysłany: 2006-12-15, 20:20
Idia napisał/a:
Raz sni sie cos co wogole jest niezrozumiałe, cos o czy wogole nie myslelismy
Za pozwoleniem objaśnię ten "magiczny" proces. Podczas marzeń sennych, w mózgu nie działa ośrodek który jest odpowiedzialny za logikę. Stąd te wszystkie niedorzeczności w snach -.-
_________________ MĄDREMU WYSTARCZY JEDNO SŁOWO - GŁUPIEMU NAWET REFERATU MAŁO Koreańczyków jest dwóchale nie są braćmimimo że obaj jedzą gruszki Nie zawsze trzeba wsłuchiwać się w głos europejskich stolic, tańczyć pod muzykę z Berlina - Vytautas Landsbergis
Wątpie,
ostatnio śnił mi się demon, który chciał mnie udusić, a dzień wcześniej wściekłe koty, które wbijały się we mnie pazurami i gryzły. Jeśli tak mają wyglądać moje skryte marzenia, to ja dziękuje.
*faris
Wysłany: 2006-12-16, 17:09
drobiczek napisał/a:
na pewno nie. kiedyś śniło mi się, że mój najlepszy kolega umarł.
drobiczek napisał/a:
że to nasze obawy
jw.
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
drobiczek napisał/a:
Według Freuda i Junga mareznia senne sa najabrdziej oczywista manifestacja podswiadomosci i pochodza z rozległej zbiorowosci ukrytych instynktow, wspomnien,mysli i emocji instniejacych w kazdym z nas...
np wg Junga marzenia senne sa komunikatami podswiadomosci
ale nie koniecznie zwiazanymi z życzeniami.
natomiast Freud zaczal wierzyc, ze doswiadczenia i emocje,zyczenia ktore sa tłumione maja charakter seksualny...pochodzacych az od wczesnego dziecinstwa.
Wystarczy jedynie skuteczna interpretacja tych marzen sennych aby wiedziec co "piszczy w człowieku"...
_________________ Yeah well...F*ck You!
I'm fed up with You!
I'm not as good as You?
F*ck You, I'm better than You!!
*faris
Wysłany: 2006-12-20, 17:35
ChuChu napisał/a:
natomiast Freud zaczal wierzyc, ze doswiadczenia i emocje,zyczenia ktore sa tłumione maja charakter seksualny...pochodzacych az od wczesnego dziecinstwa.
Wystarczy jedynie skuteczna interpretacja tych marzen sennych aby wiedziec co "piszczy w człowieku"...
to zastanawia mnie jakie podłoże seksulane jest w tym, że mój kolega umiera...
_________________ Muminki Cię śledzą...
zabiją...
i zjedzą!
Mumiiiiinki!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.