Forum Dyskusyjne :: Śmierć

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Strefa 51 » Śmierć

Śmierć

Czy boisz się śmierci???
Tak
43%
 43%  [ 40 ]
Nie
56%
 56%  [ 52 ]
Głosowań: 92
Wszystkich Głosów: 92

Autor Wiadomość

DzIuNiA 

Wysłany: 2007-01-27, 09:01   Śmierć

Czy boicie sie śmierci???Wierzycie w śmierć kliniczną???

[ Dodano: 2007-01-27, 09:12 ]
Ja osobiście nie boję sie śmierci....a w śmierć kliniczną wierzę.....a Wy??

Gamal 

Wysłany: 2007-01-27, 11:15   

Ale śmierć kliniczna to fakt naukowo udowodniony! To tak jakby się pytać, czy wierzysz w to, że Ziemia jest "okrągła".

Evangelos 

Wysłany: 2007-01-27, 17:38   

DzIuNiA napisał/a:
Czy boicie sie śmierci???

Śmierci kogoś bliskiego tak. Swojej też, ale raczej w trosce o tych, których opuszczam.
DzIuNiA napisał/a:
Wierzycie w śmierć kliniczną???

Gamal, już odpowiedział - to raczej kwestia wiedzy niż wiary.
Ostatnio zmieniony przez Evangelos 2007-01-27, 17:39, w całości zmieniany 1 raz  

Asystent 

Wysłany: 2007-01-27, 19:33   

Podejzewam że Dziunia chciała zapytać o "światełko w tunelu", ostatnia ścieżkę, świetliste łuny etc. myśle że im bardziej sie o takich rzeczach mówi tym bardziej wyszukujemy w tym prawdy a wtedy to jak u wróżki wszystko można podpiąć do jednej sytuacji. Taki stereotyp jest, kolejne ofiary śmierci klinicznej zaczynają wierzyć lub chcą wierzyć ze ich to też dotyczyło i "coś tam kojarzą". Wg mnie to samonapędzający sie kompleks wizji i wizji tamtych wizji :)

drobiczek 
eeLOoo

Wysłany: 2007-01-27, 21:48   

boje sie śmierci. bo człowiek najcześciej boi sie tego czego nie zna....a ja nie wiem jak to będzie, co mnie spotka po przysłowiowej drugiej stronie...
Śmierc to koniec życia ale poczatek wieczności, tylko jak ona bedzie wyglądać??

:znudzony: :znudzony:

a_a 

Wysłany: 2007-01-28, 12:12   

oczywiscie ze boje sie smierci
jakos trudno mi w tej chwili sobie wyobrazic ze mnie nie ma ze po prostu inni sobie zyja normalnie ale beze mnie
po za tym boje smierci swojej gdzy moze nie w tej chwili ale troche pozniej bede bala sie zostawic dzieci i bliskich i nie bede mogla wiedziec czy ktos sie o nich troszczy itepe.
po za tym boje sie ejszcze smierci tych wlasnie bliskich np teraz boje sie ze moge stracic babcie i dla mnie jest truddno sobie wyobrazic ze jej nie bedzie ze jej zabraknie.

kristo_16 

Wysłany: 2007-01-29, 00:29   

elo, ogólnie to się boje śmierci, ale nie myśli o niej i kiedy będzie lecz jaka będzie(oby szybka i bez bolesna)

Michal660 

Wysłany: 2007-02-18, 21:27   

Śmierci się nie boję ale tego że sie obudze w trumnie

*faris 

Wysłany: 2007-02-18, 21:32   

Raczej większość się boi śmierci. To niby mówienie, że nie boją się, ale najgorzej jak śmierć zagląda człowiekowi w oczy... No i pewnie, że się boję. I nie chciałabym mieć śmierci klinicznej, obudzić się w trumnie, br...
Mumiiiiinki!

ViniCator 

Wysłany: 2007-02-19, 00:15   

Punkt widzenia zależy do punktu siedzenia, każdy ma swoje własne odczucia co do śmierci, jednak owe odczucia są w nas kształtowane podświadomie przez wiele czynników, już od najmłodszych lat, stąd tak wiele poglądów i tez na ten temat. Moje wyobrażenie na temat śmierci zostało wymodelowane głównie poprzez religie, zresztą zapewne tak samo jak u was.

Dla mnie rzeczywistość kształtowana przez naszą religię, jeśli chodzi o śmierć brzmi nieco szablonowo, czyli jeśli będziesz zły to całą wieczność spędzisz w piekle, zaś jeżeli bedziesz grzeczny to w nagrodę spędzisz cała wiecznośc w raju (czuć ironię?) Swoją drogą jak wyglądało by wieczne życie w raju? Było by to jakieś nieskończone mistyczne wyzwolenie, czy też wieczne wylegiwanie sie na plaży i picie drinków z parasolką? Nie chcę obrazac niczyich uczuczuć religijnych, ani zbyt mocno drążyć owego tematu, po prostu zmierzam do tego iż moje wyobrażenie co do egzystencji po śmierci, kłóci się z obrazem przedstawianym przez de facto moją religie (paradoks?) Nie wierzę ze śmierć zamyka rozdział zwany zyciem i szufladkuje nas do a) piekła b) nieba

Dla mnie śmierc jest tylko kolejnym elementem w układance zwanej jako istnienie, wydaje mi się ze śmierc nie jest końcem, tylko początkiem, początkiem jakiejś dalszej drogi, już zdala od ziemskiego padołu. I ta właśnie myśl pozwala mi w pewym sensie pozytywnie patrzyć na przyszły kres mojego życia, mnie bynajmniej wizja śmierci nie przeraża tylko wielce zastanawia, powiem ze wręcz nieco fascynuje, jakkolwiek by to zabrzmiało...

Aaliyah 

Wysłany: 2007-02-20, 12:43   śmierć

śmierć kliniczna uduwodniona została naukowo juz jakis czas temu...
A śmierci się nie boję.
Na każdego przychodzi czas. I raczej od tego ni9e uciekne.
Co ma być to będzie.
Dlatego moje motto to: Żyj chwilą bo chwile ulotne są jak motyle.

#Mokra 
Bobson

Wysłany: 2007-02-20, 12:48   

Jak to ktos kiedys powiedzial/napisal:

Zdanie ma sens dopiero wtedy, gdy sie je doprowadzi do kropki. I ze podobnie jest z zyciem i smiercia. To smierc jest ta kropka ktoranadaje zyciu okreslony sens.

Ludzie sie rodza umeiraja. Smierci nie da sie przwidziec tak jak nei da sie przewidziec nastepnego dnia. To normalna kolei rzeczy.

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-02-20, 12:53   

Wielu wierzących chrześcijan, chce trafić do nieba i się śmierci nie obawia. Lecz czy w piekle musi być gorzej? telewizja, filmy może własne wyobrażenia o piekle są straszne. OGIEŃ! CIEMNOŚĆ! Lecz prawdopodobnie jest inaczej. Dlaczego miało by tam tak być brzydko i nieprzytulnie? Piekło to kraina szatana. Więc prawdopodobnie idą (lecą?) tam sataniści. Podstawa satanizmu to zaspokajanie potrzeb\pragnień\popędów. Więc prawdopodobnie piekło to jeden wielki... burdel..... CZEGO TU SIĘ BAĆ! Hłe hłe.

Idia 
pomaluj mi paznokcie

Wysłany: 2007-02-20, 15:20   

Człowiek zawsze odczuwa lęk przed czymś nieznanym. I tym nieznanym tez jest śmierć.
DzIuNiA napisał/a:
Wierzycie w śmierć kliniczną???
tak jak juz jest tu powiedziane to jest udowudnione- chwilowe odłączenie duszy od ciała.

'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''

Gamal 

Wysłany: 2007-02-20, 21:36   

Idia napisał/a:
tak jak juz jest tu powiedziane to jest udowudnione- chwilowe odłączenie duszy od ciała.

Jakie odłączanie duszy od ciała?? Zwykłe wariowanie niedotlenionego mózgu!

Idia 
pomaluj mi paznokcie

Wysłany: 2007-02-21, 00:00   

Gamal napisał/a:
Zwykłe wariowanie niedotlenionego mózgu
Powiedziałam to bardziej w sposób religijny czyli
Idia napisał/a:
chwilowe odłączenie duszy od ciała.

'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''

klaudkaaa2306 

Wysłany: 2007-02-21, 03:18   

a ja sie boje smierci, tego ze dzis zyje a jutro moze mnie tu nie byc! ze wszyscy beda sobie zyc dalej, pracowac, uczyc sie, chodzic na zakupy, spotykac sie z przyjaciolmi a ja nie... ze zostane sama...

ze po drugiej stronie jest nicosc i ze po to sie rodzilam, przezywalam wzloty i upadki zeby teraz umrzec... ehhh

co do smierci klinicznej to zawsze w to wierzylam ale przeczytalam ostatnio artykul o tym ze tak naprawde nie ma czegos takiego, ze to co wydaje sie byc swiatelkiem w tunelu i wogole to zwykle nasze wyobrazenia, bo przeciez chociaz cialo jest bez zycia to mozg jeszcze funkcjonuje i wymysla sobie rozne takie rzeczy... niewiem czy to prawda ale tak pisalo...

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-02-21, 10:37   

Słyszeliście o proroctwie Oriona? Wg. teorii w 2012 roku nastąpi kolejne przebiegunowanie ziemi i większość ludność zginie. NASA potwierdziła tą teorie ale jednocześnie uspokoiła świat, mianowicie w ich opinii przebiegunowanie będzie trwało tylko chwilę i nie zginiemy w potwornych bólach ginąc w czeluściach naszego okropnego świata.... ja tam za bardzo im nie wierze. Szykujmy się na śmierć jeszcze parę lat...

ViniCator 

Wysłany: 2007-02-21, 11:52   

Eart napisał/a:
Szykujmy się na śmierć jeszcze parę lat...

...no, muszę się koniecznie napierdzielić czymś mocnym przed 2012 :P

Eart 
MAG

Wysłany: 2007-02-21, 12:40   

E tak koniec świata! Ważne żeby piwo było! Hłe hłe.

Odpowiedz do tematu