Forum Dyskusyjne :: Kosmos

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Strefa 51 » Kosmos

Kosmos
Autor Wiadomość

Jastina 

Wysłany: 2006-02-21, 09:38   

kawka napisał/a:
To już lepiej, niech przesyłają nam tylko radiowe sygnały, jak poruszać się w kosmosie, to my ich odwiedzimy
wole byc na swoim terytorium jak dojdzie do spotkania :] z resztą mysl o tym mnie troche przeraza a was nie??? :|

Muaarthinos 

Wysłany: 2006-02-21, 13:00   

Ciekawa historia obcych przedstawiona jest w filmie s-f "Zakazana Planeta" ("Forbidden Planet"). Choc film stary (1956r.) to swietny. Polecam, ze tak na offtopic zejde ;)
Co ja mysle na ten temat? Tez uwazam, ze kosmici sa raczej wcale nie podobni do ludzi. Moze staraja sie do nas upodobnic, zebysmy sie ich nie wystraszyli?

Jagoda 

Wysłany: 2007-02-17, 21:17   

ja jestem pewna, ze gdzies w kosmosie jest zycie, ale jest tak daleko, ze pewnie nigdy się nie spotkamy, a szkoda, bo to by bylo fajne:)

Kasieczek 
szybko mówiąca

Wysłany: 2007-02-17, 22:36   

oj nie przesadzajmy. kosmos aż tak daleko nie jest. A ja się bynajmniej za inną cywilizację nie uważam.

[dla nie-Wrocławian; kosmonautów takie osiedle, kierunek Leśnica]

wiem.. mało śmieszne..

co do kosmosu, być może istnieją tam inne stworzonka, choć aż tak bardzo w nie nie wierzę.. wydaje mi się, że gdyby były, to dałyby jakoś znać o sobie.. Chyba, że uważają nas za istoty podrzędne i twierdzą, iż nie jesteśmy warci zachodu ::P

ViniCator 

Wysłany: 2007-02-19, 01:15   

Wszystko zależy od tego jakie postawimy pytanie.

Czy istnieje życie w kosmosie?
Niewątpilwie tak, choćby najprymitywniejsze jak jakieś bakterie.

Czy istnieje inteligentne życie w kosmosie?
Trzeba najpierw rozpatrzyć znaczenie słowa inteligentne, jest to pojęcie względne. Inteligentny organizm to np. pies lub człowiek, choć różnice w inteligencji pomiędzy człowiekiem a piesiem są znaczne, to u obydwu gatunków ta cecha występuje.
Tu mozna już snuć przypuszczenia, ale powstanie złożonego organizmu na jednej z wielu odkrytych czy też nieodkrytych jeszcze planet (of course tych poza ukł. Słonecznym) jest wręcz ogromne, a złożony organizm musi miec jakąś dozę inteligencji, i tu pojawia się pułapka, otóż człowiek nie różni się tylko od zwierząt znacznie lepszym procesem myślenia (bo wtedy byłby zdumiewająco inteligentnym zwierzęciem) tylko posiada ten wspaniały pierwiastek zwany duszą, tego nie zobaczymy pod mikroskopem, czujemy to w trzewiach. Wracając do pułapki, czy jakikolwiek ewentualny pozaziemski organizm, nawet bardzo inteligentny, miałby duszę? Powstaje trzecie pytanie... a właściwie cała ich gama...

Czy istnieje szlachetne życie w kosmosie?
A co jeśli obce cywilizacje, które zakładając że istnieją i są o wiele inteligentniejsze od nas, nie mają duszy? Czy istnieją takie które ją posiadają? Co kwalifikuje jakikolwiek organizm do posiadania duszy? Czy jesteśmy jedynymi istotami, które za sprawą Boga posiadają takowy dar?

"W kosmosie nikt nie usłyszy twojego krzyku"
Ostatnio zmieniony przez ViniCator 2007-02-19, 01:16, w całości zmieniany 1 raz  

Idia 
pomaluj mi paznokcie

Wysłany: 2007-02-19, 11:03   

Michał napisał/a:
Jak myslicie co jest tam daleko w kosmosie?
bardzo dużo różnych przeróżności xD. Ale czy jest jakieś zycie? Dla jednych pewnie tak. Dla innych nie. A jak jest naprawde tego nikt nie wie. prócz
ViniCator napisał/a:
najprymitywniejsze jak jakieś bakterie.

Jeśli juz na marsie jest woda to istnieje możliwość życia.... [?]

'' - Ludzie przybierają wciąż nowe maski...
- A co kryje się pod tymi maskami?
- Cała masa gówna. ''

mrmartin 

Wysłany: 2007-05-02, 15:09   

taki duży wszechświat tylko dla nas ja w to nie wierze musi coś tam być

Keira 

Wysłany: 2007-05-02, 16:12   

Jest cos takiego jak "prawo wielkich liczb". Na setki tysiecy galaktyk, miliardy planet po prostu musi gdzies byc obca forma zycia.

nieosiągalna21 

Wysłany: 2007-06-27, 20:27   

strasznymi egoistami jesteśmy :P
chcemy być jedynymi na niewyobrażalnie wielki kosmos :P
no way :P

Pikol ^^ 

Wysłany: 2007-06-27, 21:50   

pewnie ze cos tam jest. tam sa miliardy galakty, napewno GDZIES jest planeta podobna do ziemi.

Kasieczek napisał/a:
[dla nie-Wrocławian; kosmonautów takie osiedle, kierunek Leśnica]

mieszkalem na kosmonautow xD
Ostatnio zmieniony przez Pikol ^^ 2007-06-27, 21:52, w całości zmieniany 1 raz  

Igloo 
Donnie Darko Fan

Wysłany: 2007-08-19, 14:03   

choć człowiek jest w stanie zobaczyć przeszłość i względnie przyszłość, to niestety nasza wyobraźnia jest na niewystarczającym poziomie by określić cechy życia pozaziemskiego :)

travelmates 

Wysłany: 2007-12-06, 16:16   

To nie jest kwestia pytania - to jest oczywiste. Wedlug badań tylko w naszej galaktyce szansa na to, że istnieje planeta podobna do ziemii jest większa niż 90%... A co dopiero w całej przestrzeni kosmicznej (biorąc pod uwagę, że cały czas się rozszerza...). Jeżeli interesuję Ciebie bardziej taki tema, to poszperaj w internecie troszeczkę... Powodzenia:)

Tasheena 

Wysłany: 2007-12-10, 17:20   

Mi się kiedyś wydawało że widziałam statek kosmiczny:)
Moja mama mówi mi że jak była mała (szkoła podstawowa) to zobaczyła krasnoludka i szczerzył do niej zęby ale mówi żebym nie wierzyła bo sama już w to nie wierzy;p;p
a poza tym to ja się zawsze strasznie boję. jeszcze jak oglądne horror nie istnieje? ja i tak padam ze strachu!

tomaszrr 

Wysłany: 2007-12-13, 20:28   

Kosmos jest niezmierzony i już za naszego życia pewnie nie będzie. Otchłań.

Linnett 

Wysłany: 2008-02-21, 19:37   

Uważam, że gdzieś tam w odległej galaktyce (lol, początek jak w Star Treku) jest taka bliźniacza Ziemia. I niekoniecznie muszą na niej żyć stereotypowe zielone ludziki z wielkimi czarnymi oczami, tylko normalni ludzie jak my.
Logicznie rzecz biorąc, to proces ewolucji jest zawsze taki sam. Pierwotniaki> płazy> gady> ptaki> ssaki, więc jest to bardzo prawdopodobne.
Biorąc pod uwagę ostatnie badania polskich naukowców w Peru, istnieje podobny jak nas Układ Słoneczny bis, tylko, że z kilkanaście razy mniejszym Słońcem od naszego. Może tamten Układ dopiero się kształci? Nasze Słońce też na początku było malutkie :) Ale mniejsza z tym. Wszyscy uważają, że kosmici muszą być inteligentni. Może są dopiero w pierwszym stadium rozwoju?

I chciałabym jeszcze obalić mit "UFO". Wszystkie te niezidentyfikowane obiekty, które latają po niebie okazują się być tylko i wyłącznie nowymi ekwipunkami armii.

kp1304 

Wysłany: 2008-03-09, 09:47   

Pewnie - napewno są nie daleko ?! :hurra: :hurra: :hurra:

MRN 

Wysłany: 2008-03-10, 14:33   

Linnett napisał/a:
Uważam, że gdzieś tam w odległej galaktyce (lol, początek jak w Star Treku) jest taka bliźniacza Ziemia. I niekoniecznie muszą na niej żyć stereotypowe zielone ludziki z wielkimi czarnymi oczami, tylko normalni ludzie jak my.
Logicznie rzecz biorąc, to proces ewolucji jest zawsze taki sam. Pierwotniaki> płazy> gady> ptaki> ssaki, więc jest to bardzo prawdopodobne.
Biorąc pod uwagę ostatnie badania polskich naukowców w Peru, istnieje podobny jak nas Układ Słoneczny bis, tylko, że z kilkanaście razy mniejszym Słońcem od naszego. Może tamten Układ dopiero się kształci? Nasze Słońce też na początku było malutkie :) Ale mniejsza z tym. Wszyscy uważają, że kosmici muszą być inteligentni. Może są dopiero w pierwszym stadium rozwoju?

I chciałabym jeszcze obalić mit "UFO". Wszystkie te niezidentyfikowane obiekty, które latają po niebie okazują się być tylko i wyłącznie nowymi ekwipunkami armii.

Ewolucja to rzecz względna i całkowicie przypadkowa i na innej planecie teoretycznie mogą żyć inteligentne płaszczki czy jaszczurki, które uniemożliwiły rozwój ssaków. (Po wyginięciu dinozaurów ssaki zaczęły zwiększać swe rozmiary) W atmosferze wielu planet wykryto tlen i metan, a biorąc pod uwagę olbrzymią ilość galaktyk i setki miliardów gwiazd wydaje się rzeczą naturalną że gdzieś istnieje życie. Inaczej nasz przypadek byłby niesamowitym przypadkiem. Istnieje kilka możliwości dzięki którym nie spotkaliśmy jeszcze obcych:
1) Mają nas w dupie
2)Nie wykształcili techniki radiowej dzięki której możemy wykryć sygnały.
3)Sygnały do nas nie dochodzą bo jesteśmy za daleko
4) Dobrze się ukrywają
5)Ich cywilizacja uległa zniszczeniu (wojny itp.)
Jak dla mnie istnienie obcej cywilizacji, albo chociaż organizmu jednokomórkowego jest bardziej prawdopodobne niż istnienie bogów i bożków...

Lenanius 

Wysłany: 2008-03-12, 20:32   

A bo ja wiem. Niektórzy w to wierzą, np. Jeden producent chipsów wysłał chipsy w kosmos i 30 sec. reklamę tego produktu, a rakietę sierował w stronę gwiazdy polarnej.
Po co to głupie pytanie?? Jeżeli wszechświat składa się z miliardów galaktyk to czemu tam nie moglo by się rozwinąć życie??
Na słońcu też było na pewno życie choć przez 0,00000000000000000000000000000000000000000000001 sekundzie, ponieważ naukowcy dowiedli że na słońcu choć raz była mieszanka każdego pierwiastku co na ziemi, oraz komórek organicznych.

MRN 

Wysłany: 2008-03-13, 08:11   

Taa... na pewno, w obłoku gęstniejącego gazu były komórki organiczne... nie czytaj doniesień naukowców z bravo :rotfl:

Odpowiedz do tematu