Forum Dyskusyjne :: (ręceprecz odtybetu) :: Kamienny krąg
Profesjonalne pozycjonowanie strony internetowej.

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Strefa 51 » Kamienny krąg

Kamienny krąg
Autor Wiadomość

vialink 

Wysłany: 2007-07-06, 17:34   Kamienny krąg

Co myślicie o kamiennych krągach w Stonehenge. Jak powstały ?
-----------------Krótki opis------------------------
Samo Stonehenge zbudowane jest z kręgów: zewnętrzny o średnicy 100 m, wewnętrzny o trzydziestometrowej średnicy i ustawionych wewnątrz, na planie podkowy pięciu trylitów o wysokości 9 m. Przed trylitami ustawionych jest 19 głazów o mniejszych wymiarach. Na krąg wewnętrzny składa się 30 bloków kamiennych o wysokości 4,2 m. Bloki połączone były na czopy i wręby z poziomo ułożonymi płytami tworząc zamknięty krąg. Krąg zewnętrzny to rów i wał ziemny.

Oś podkowy wyznacza kierunek, z którego wschodzi słońce w najdłuższym dniu w roku. Sanktuarium wzniesione jest z dwóch rodzajów kamienia. Największe, granitowe bloki pochodzą z okolic Marlborough Downs (około 30 km na północ od Stonehenge) oraz mniejsze, błękitne skały z Pembrokeshire w Walii, czyli około 250 km od budowli. Leżący wewnątrz podkowy kamień, nazywany obecnie kamieniem ofiarnym, pierwotnie najprawdopodobniej stał u symbolicznego wejścia.

Dotychczas nie wiadomo jak ludność żyjąca w tamtej epoce mogła zbudować tak wielką budowlę.

więcej - http://pl.wikipedia.org/wiki/Stonehenge
Ostatnio zmieniony przez vialink 2007-07-06, 17:35, w całości zmieniany 2 razy  

#Mokra 
mupa

Wysłany: 2007-07-06, 17:41   

To prehistoryczna budowla wybudowana zapewne w celach kultowych lub magicznych przez celtow. Zapewn odbywaly sie tam swego rodzaju nabozenstwa. I bzdura jest ze zostaly one utworzone rzez kosmitow.

vialink 

Wysłany: 2007-07-06, 17:43   

kosmici na pewno odpadają. Ale jak to w takim razie wybudowali, przecież dziwigów nie mieli :) a to trochę waży :)

*Yenna 
stop touching me!

Wysłany: 2007-07-06, 17:44   

Te kręgi kamienne są ściśle związane z religią, jaką wtedy wyznawano. Gdzieś wyczytałam, ze Celtowie i ich druidzi odprawiali tam jakieś obrzędy, tylko jedno co mi się nie zgadza, to daty, tzn. Stonhenge było budowane od ok. 2950-2900 p.n.e. do ok. 1600 p.n.e., a najstarsze wzmianki o Celtach pojawiają się w VI wieku p.n.e., więc coś się nie zgadza. No nie wiem, chyba, że wykorzystywali je dopiero po ich przybyciu, a ludy pierwotne, którym udało się stworyć Stonhenge wykorzystywały to wcześniej.

Od pewnego czasu mnie strasznie ta budowla fascynuje, wiele o tym już czytałam i chciałabym ją zobaczyć na żywo.

#Mokra 
mupa

Wysłany: 2007-07-06, 20:03   

A jak piramidy niby wybudowali? jestes taki glupi czy udajesz?

#Prymas 
najśliczniejszy
kwietysta

Wysłany: 2007-07-06, 21:26   

W jakimś tam programie dokumentalnym mówili, że typ kamienia (skał?), z których zbudowany jest ten krąg nie występuje na tym obszarze i ludzie musieliby je poprzenosić przez mnóstwo kilometrów (w tym i przeprawić przez wodę). Robili nawet eksperymenty - budowali ówczesne łodzie i sprawdzali, czy wytrzymają ciężar kamieni. Niestety nie oglądałem całego. :p

*Yenna 
stop touching me!

Wysłany: 2007-07-06, 23:47   

Prymas napisał/a:
nie występuje na tym obszarze i ludzie musieliby je poprzenosić przez mnóstwo kilometrów

też o tym słyszałam i zaczęłam się zastanawiać, czy wchodzi w grę jakiś lodowiec albo inna gigantyczna katastrofa, dzięki której te głazy mogły sie tam znaleźć, przeniesione z innego miejsca, ale wydaje mi się, że to raczej nie możliwe...

URSUS2000 

Wysłany: 2007-07-11, 16:34   

Jeśli tego typu kamyczki występowałyby na tamtym obszarze, to mógłbym jeszcze uwierzyć, ale jeśli ich tam nie ma i nie było, to już jakoś trudno mi w to uwierzyć.

*Yenna 
stop touching me!

Wysłany: 2007-07-11, 23:28   

URSUS2000 napisał/a:
ale jeśli ich tam nie ma i nie było, to już jakoś trudno mi w to uwierzyć.

że niby jak to powstało? UFO przyniosło, jak przylecieli na wycieczkę, czy jak?
I jednej rzeczy nie zrozumiałam, trudno Ci uwierzyć... w co? W powstanie tego, czy sam fakt istnienia?

#Mokra 
mupa

Wysłany: 2007-07-12, 18:52   

Chcialam zauwazyc ze czesto przy budowie piramid kamienie byly transportowane droga wodna tj plynely statkami [i to nie mowie tego na podstwie aterixa], Poza tym pomysl o Partenonie. Skupisko swiatyn ku czci greckich bogow zbudowanych na wzgorzu, nie duzym, ale wielkosc zabudowania i ilos zuzytych do tego kamieni nie mowiac o tym ze wszystkie filary i fryzy [metopy i tryglify] przed umieszczeniem na budowli zostaly wykonane recznie i przeniesione na wzgorze. Nie doceniacie ludzkich rak a takze sily zwierzat.

Own3d 

Wysłany: 2007-08-17, 14:50   

Ehhh w tym jest tyle teorii... ja słyszałem nawet taką jakoby zaginiony lud atlantydów rozpierzchł się po świecie i jako wielce świeccy pomogli budować najwspanialsze budowle świata starożytnego.

jamamoto 

Wysłany: 2007-10-15, 16:48   

~Portale, tajemne miejsca, miejsce kultu, spotkań jakiejś starszyzny plemiennej, wysoko rozwinięta cywilizacja, kosmici. Wiele jest wytłumaczeń.

*faris 

Wysłany: 2007-10-15, 17:49   

vialink napisał/a:
Co myślicie o kamiennych krągach w Stonehenge. Jak powstały ?

Ludzie piramidy zbudowali, to tego by nie zrobili... Wszystko się da. Szkoda tylko, że wcześniej ludzie mądrzejsi i mieli więcej siły i jakiejś 'motywacji' do pracy.
Mumiiiiinki!

Didi 

Wysłany: 2007-10-15, 19:50   

Stonehenge

Wiele jest dotyczących teorii właśnie tej budowli:

- miało być to miejsce lądowania statków kosmicznych ( wtedy nazywanych bogami )..

- miejsce cudownych uzdrowień..

- kalendarz upraw..

Itd. Nie jesteśmy w stanie i narazie nie będziemy mogli rozwiązać właśnie tej zagadki do czego ta budowla służyła..

Q nqura 

Wysłany: 2008-04-26, 20:37   

Wg. "Focusa" było to tak:
przyleciały se UFO-ludki na ziemię, wybudowały Stonehege żebyśmy my widzieli że już kieeeeeeeeedyś byli na Ziemi (pisałam gdzieś o tym że w tym samym nr było że UFO to ludzie z przyszłości), i jeszcze gdzieś stoi baardzo staary "bolec", taki pionowy bardzo wysoki słup zrobiony z metalu nierdzewnego, a w tedy nie wiedziano jak to zrobić. Albo że znaleźli już nie pamiętam gdzie, jakiś prototyp baterii. No cóż jakby na to popatrzeć z ich punktu widzenia to może to rzeczywiście UFO-ludki z przyszłości... Co nie znaczy że ja tak uważam... Zawsze się zastanawiałam jak to zrobili.

reassor 

Wysłany: 2008-05-09, 19:12   

moim zdaniem jest to swego rodzaju urzadzenie astronomiczne/kaledarz/etc

ktos w tamtych czasach posiadal wiedze ( nie wnikam z kad) ktora pozwalala mu z tego korzystac.

a jak zostalo wybudowane? (pewnie niektorzy przytocza odpowiedzi wyjasniajace typu "niewolnicy nosili")
sek w tym ze nie wiemy , tak samo jak nie znamy prawdy o piramidach z kad sie wziely ich perfekcyjne wymiary etc.

fajna rzecza jest to ze na calym swiecie teraz ludzie znajduja 2"gory" obok siebie i sek w tym ze nie sa one stworzone przez nature

(Sz)Arek 

Wysłany: 2008-05-10, 11:54   

Kiedyś czytałem wiele na ten temat. Nie wiadomo, czy było to miejscem kultu itp. Wiadomo natomiast, że z pewnością miało ono funkcje astronomiczna i kalendarzową. To Stonehenge jakie znamy z Anglii, czy jakiekolwiek inne na świecie (bo jest ich wiele, ale nie tak olbrzymie) nie jest zachowane w całości. Prawdopodobnie kręgów było więcej, a dodatkowo wokół nich były wykopane dziury (w odpowiedniej ilości). Kapłan (czy ktoś inny) codziennie przekładał drewnianą belkę, kamień, czy coś innego do następnego otworu, a jak dołożył do takiego, że układ słońca, belki i kamiennych głazów był odpowiedni, to mieliśmy zaćmienie słońca.
Co do piramid, to też wiele o tym czytałem i mam swoje zdanie, ale nie będę zaśmiecał tego tematu.

wciselko 

Wysłany: 2008-05-22, 01:04   

a ja mieszkam kolo tych kamieni :D :D i w sumie za duzo o tym nie slyszalam ale nie wydaje mi sie to jakos specjalnie dziwne. ludzie w przeszlosci byli w stanie budowac niesamowite budowle i mieli niesamowita wiedze ze do tej pory sie dziwimy 'jakim cudem?'

GetAlong 

Wysłany: 2008-05-23, 17:05   (;

Ja myśle, że ludzie którzy to budowali mieli większą wiedze od nas. Nie musieli używać dzwigów itd. Np. Majowie ... do tej pory nie spotkałam ( tzn. Majów też nie spotkałam x.d ) tak mądrych ludzi ... Nie wiem jak to zrobili, ale to napewno nie było UFO jak to wszyscy mówią. (; Tyle. :]

diplo 

Wysłany: 2008-06-08, 22:04   

Taa ludzie srudzie ... a piramidy to moze też egipcjanie nie ..;/ sranie po ścianie .. jak piramidy to człowiek teraz by niemogl wybudowac a co dopiero jacyś peirwotniejsi egipcjaninie którzy wierzyli w bogów .. ha lol bogi srogi .. niebede juz wam o tym pisac bo to ie ten temat .. a kamienie to nie ludzie ... na bank wiem ze nie oni.. poprostu trzeba sobie przeczytać księgi starożytne kótre piszą o tym i a nie na pierwszej stornie w internecie wyssanej z palca ... myślicie że jacys eltowie sobie tak wymyslili taki wzór .. bo tak im sie podobało .. poiwem wam że przed Narodzeniem Chrystusa juz na naszej planecie była niezła jazda przez Inną rase. Oni se to specjalnie tak ułożyli zeby niektórzy wieżyli ze to nie kosmicie że to prawda eeltowie budowali a egipcjanie to mieli mózgi wielkości telewizroa żeby zbudowac piramide .. haah .. porpostu je znaleźli i se grobowce z nich zrobili ..

Odpowiedz do tematu