Forum Dyskusyjne :: Zakaz palenia w knajpach

FAQ  Wyszukiwarka  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona Główna » Ogólne » Nałogi » Zakaz palenia w knajpach

Zakaz palenia w knajpach
Autor Wiadomość

myszorek79 

Wysłany: 2008-03-24, 16:09   Zakaz palenia w knajpach

Co sądzicie o zakazie palenia w lokalach?
Wyznam że dla mnie tan pomysł jest fajny choć pewnie jest też tematem dość kontrowersyjnym. Jestem nałogową palaczką (ramka dziennie od prawie 10 lat) I będąc w Stanach ciężko było mi się do tego przyzwyczaić. Pierwsze wyjścia do jakiegoś pubu i od razu myśl: co to za kraj gdzie nie można zapalić siedząc przy piwie czy drinku? Ale muszę przyznać że z czasem takie rozwiąznie przypało mi do gustu. Do jednedo drinka spalałam 2 a nie 5 papierosów i rano czułam się dużo lepiej, więc reasumując wychodzi na plus jak się człowiek przyzwyczai...

Wczoraj rozmawiając z kolegą pracującym w branży tytoniowej usłyszałam,że w Polsce w tym roku ma zostać wprowadzony taki zakaz. Tzn nie dokumentnie podobno palić będzie można tylko w salach do tego wyznaczonych, zamkniętych i z odpowiednią klimatyzacją, a większość lokalu ma być "dla niepalących. Mało tego, ponoć w planach jest też wprowadzenie koncesji na sprzedaż wyrobów tytoniowych.

Co o tym myślicie?

.Marta 

Wysłany: 2008-03-24, 18:26   

nie cierpię jak ktoś pali w moim towarzystwie. irytujące. dlatego nie lubię też, jak ktoś pali w lokalu, oczywiste. takie zakazy bardzo popieram.

*faris 

Wysłany: 2008-03-24, 20:10   

W większości krajach zachodnich są takie zakazy i jakoś nikt się nie pluje. Jak u nas coś takiego wprowadzą to mało się nie pochlają z tych kłótni, bo przecież
myszorek79 napisał/a:
co to za kraj gdzie nie można zapalić siedząc przy piwie czy drinku?

Nie cierpię tego, że jak siedzę w pubie ze znajomymi to mi ktoś dymi gdzieś w oddali, mam uczulenie na dym papierosowy i nie chcę unikać każdego miejsca gdzie ktoś siedzi z papierosem, też mam prawo do przebywania tam. A osobne sale dla palących i niepalących skutecznie oddzielone(!) byłyby dobrym rozwiązaniem.
Mumiiiiinki!

Atheves 

Wysłany: 2008-03-24, 21:21   

Jak dla mnie fajny, choć bolesny pomysł, bo ja również nałogowiec.

Ale na pewno człowiek lepiej sie czuje jak mniej pali, a po wyjściu z knajpy nie śmierdzi jak popielniczka.

Tylko zastanawiam sie, czy nie lepiej zrobić po prostu wydzielone sale dla palaczy..

monia_89 
Racjonalistka

Wysłany: 2008-03-24, 23:49   

Większość krajach ten zakaz już od dłuższego czasu istnieje. Po jakimś czasie i polscy palacze będą musieli z tym się pogodzić. Pomysł dobry. Choćby zewzględu, że palenie bierne jest o wiele bardziej szkodliwsze niż te "zwykłe". Żadna przyjemność, gdy wchodzisz do clubu gdzie jest chmura dymu papierosowego, całkowicie odbiera przyjemność zabawy.

Sun Hai 
To ja misio!

Wysłany: 2008-03-24, 23:55   

Często ci palący mnie denerwują ,bo gdy coś jem to mi nagle dym leci! Gdyby zlikwidowali papierosy ,to :fajnie:

Tabris88 
?

Wysłany: 2008-03-25, 16:00   !

Co Wam powiem, to Wam powiem, ale Wam powiem.

Sam palę i często, gdy siedzę w pubie/klubie nie widzę powodu żeby się ograniczać.
Dziwne to moim zdaniem, bo wszyscy wiemy, że większość miejsc nie jest w stanie zrobić czegoś takiego jak oddzielne sale dla palących i niepalących.
Są inne sposoby, aby rozwiązać tego typu sprawy.
Biorąc pod uwagę "wykonywalność" poprzednich tego typu nakazów, marnie to widzę.

Mówimy oczywiście o knajpach w sensie miejsca przeznaczone do spożywania alkoholu, kawy, herbaty itp. W miejscach gdzie głownym celem jest zjedzenie np. pizzy, trzygwiazdkowego obiadu czy romantycznej kolacji we dwoje nie powinno się palić.

Wszystko zależy od zdolności przystosowania się do społeczeństwa.

myszorek79 

Wysłany: 2008-03-26, 00:19   

Tabris88 napisał/a:
Sam palę i często, gdy siedzę w pubie/klubie nie widzę powodu żeby się ograniczać.
Dziwne to moim zdaniem, bo wszyscy wiemy, że większość miejsc nie jest w stanie zrobić czegoś takiego jak oddzielne sale dla palących i niepalących.
Są inne sposoby, aby rozwiązać tego typu sprawy.

Tabris88 a te inne sposoby to jakie (gdybyś mógł rozwinąć)?

Tabris88 
?

Wysłany: 2008-03-26, 03:06   !

Inne sposoby były już podawane wyżej.

Najprostszym to wprowadzenie na rynek wydzielających ograniczoną ilość lub bezdymnych wyrobów tytoniowych. xD O ile coś takiego jest możliwe.

Tolerancja, o którą tak wielu walczy.

Niech wszyscy palą.

Niepalący niech siedzą w strefach publicznych, a najlepiej w domu, wtedy nie będą im przeszkadzać spaliny, ciężka woda spadająca z radioaktywnych chmur i niskolatające Sputniki siejące wszechobecną propagande.

Sun Hai 
To ja misio!

Wysłany: 2008-03-26, 14:33   

Tabris88 napisał/a:
Niepalący niech siedzą w strefach publicznych, a najlepiej w domu, wtedy nie będą im przeszkadzać spaliny, ciężka woda spadająca z radioaktywnych chmur i niskolatające Sputniki siejące wszechobecną propagande.

A palący niech palą ,zaszkodzi im i będzie mniej PALACZY :]

Tabris88 
?

Wysłany: 2008-03-26, 15:40   !

Amen bracie!

Zaprawdę powiadam Wam, wcześniej wyginie Indiańskie Plemie Wielkiej Stopy niż palacze o żelaznych płucach znikną z powierzchni tej kupy marnego pyłu!

Jam to powiedział, jedyny mający rację, ten, którego wiedza nic nie znaczy i Ten, który przepowie swój własny koniec.

Czy siakoś tak.

*miss irony 

Wysłany: 2008-03-26, 18:12   

w knajpach podział na sale dla palacych i niepalących, w klubach żadnych zakazow.
A ja cie kocham

#Magda 
z przymrużeniem oka

Wysłany: 2008-03-30, 13:36   

jest akcja lokal bez papierosa, która pomaga osobom niepalącym znaleźć dla siebie miejsce, gdzie nie będą zmuszani do wdychania dymu papierosowego. Patrząc jednak na wykaz lokali, zastanawiam się, co mi z tego, że jakieś tam istnieją? Wszystkie zachęcają raczej rodzinki, po niedzielnej mszy w kościele, albo po spacerku na bulwarach wiślanych, młodych? chyba nie za bardzo, a przynajmniej ja nie znalazłam żadnego z moich ulubionych miejsc w tym wykazie.
Ogólnie uważam, że to dobry pomysł, ale niestety oferta lokali jest zbyt uboga.

Natomiast w kwestii podziału na sale dla palących i niepalących ciężko mi się jednoznacznie ustosunkować. Z jednej strony dobrze byłoby posiedzieć w fajnym miejscu, gdzie dym nie unosi się w powietrzu, a z drugiej nie za bardzo wiem, co byłoby z dużymi grupami. Nie wyobrażam sobie ustalania przed wejściem, czy wszyscy palimy, czy też nie.

ogólnie wcześniej paląc i teraz nie paląc chodzę od zawsze tam, gdzie lubię i tylko tym się kieruję.

*Apple 

Wysłany: 2008-03-30, 14:14   

myszorek79 napisał/a:

Mi to odpowiada. Przynajmniej społeczeństwo będzie zdrowsze, a i ludzie niepalący pewniejsi, że nikt już nie będzie im chuchał w twarz dymkiem ;-)

LadyInsane 

Wysłany: 2008-03-30, 18:20   

Cytat:

Popieram. Nie lubie jak w restauracji unosi sie gryzacy w oczy dym, ktorym przesiaka moje jedzenie, a tym bardziej jak ktos mi do niego chucha.

Rzeznik 

Wysłany: 2008-04-04, 16:47   

Durnota...i koniec. Choc nie dotyczy mnie to raczej z dwoch wzgledow:
Po pierwsze primo nie sadze, zeby knajby do ktorych uczeszczam wprowadzily taki zakaz bo jakos nie wyobrazam sobie 'punkow i metali' przy browarze bez dymka (nie generalizuje - zeby nie bylo) ....
Po drugie primo nie pale juz 16 dni i mam zamiar to jeszcze utrzymac ale mimo to nie prezskadza mi to ze ktos kolo mnie fajczy.

We wszystkich (wiekszosci?) 'kulturalnych' lokalach takie zakazy pewnie powstana i niech sobie tam zyja i tak do takich nie chodze wiec mnie to pierdoli...

S1d1 

Wysłany: 2008-04-04, 17:30   

Mowiac szczerze pale i to juz sporo czasu ale ta akcje popieram. Zazwyczaj siedzac z przyjaciolmi w barze gdy chce mi sie palic poprostu wychodze aby nikogo nie drzanic dymem ,wiadomo nie kazdy to lubi ;)

Pozdrawiam ;)

Odpowiedz do tematu