Ech .. ja już pale 2 lata . Gadałem o tym dziś z matką , i doszliśmy do wniosku że kupi mi tabletki które oczyszczają organizm z nikotyny .
Młode osoby są bardzo podatne na raka płuc .
Ja powiem jedno . Zacząc palić w tak młodym wieku , to po prostu :
...Mimo,że mam dopiero 14 lat już zdążyłam niestety doprowadzić do tego,że teraz
muszę rzucać.Całe szczęście,że nie zdążyłam się na tyle wciągnąć,żebym teraz nie
mogła rzucić,bo tak często jest..Niestety..Nie palę już 4 tygodnie i mnie nie ciągnie
<uff..>..Ale naprawdę w dobrej wierze OSTRZEGAM!Droga od jednego szluga zapalo-
nego przy kumplach do paczki dziennie jest naprawdę krótka....
Nowa moda. Ale swoją drogą skądś te papierosy biorą. Kupują w sklepach. I gdzie są rodzice takich 10 latków?
Niedługo już w przedszkolu zaczynać będą...
_________________ "Śniada cera, kocie oczy z tęczówkami w kolorze gorzkiej czekolady, nieduże, pełne usta i burza czarnych włosów. [...] Na dodatek szczęściara chrzani odchudzanie. Bezczelnie wcina wszystko, na co ma tylko ochotę...", bo "W życiu piękne są tylko chwile..."
Będę wieczorem....
palący dzieciak.
drażni mnie taki obrazek.
może dlatego, że nie jest to zabawne.
po pierwsze fajki szkodzą a po drugie tak samo jak seks i alkohol, papierosy nie są dla dzieciaczków.
do nauki jazda a nie głupoty w głowie.
bu ! x x
Sam pierwszego papierosa zapalilem jak mialem 18 lat (tak samo zreszta bylo z alkoholem). Powiem szczerze, ze w ani jednej sekundzie nie zalowalem swojego wyboru...Inna sprawa, ze teraz jaram duzo, ale przynajmniej mam wieksza swiadomosctego w co sie pakuje (lub juz wpakowalem). A widok palacysz szczeniakow okropnie dziala mi na nerwy...Kiedys jak wracalem skads zauwazylem grupke 10-12 latkow (tak na oko)...Oczywiscie kazdy z nich z duma trzymal szluga w rece wcale sie z tym nie kryjac (notabene jezyk ktorym sie poslugiwali tez do 'odpowiednich' nie nalezal)...Ludzie ich mijali, nikt nie zwracal na nich uwagi (przeca to normalne...). Zatrzymalem sie...'Ile wy dzieciaki macie lat?' ...Wyraznie zdezorientowani przerwali swoja soczysta rozmowe, lecz juz po chwili pewnosc siebie znow wrocila im na twarze. Jeden z nich po chwili konsternacji (z ostra agresywa w glosie) prawie krzyknal 'Spierdalaj brudasie bo Ci tak wpierdolimy ze bedziesz zbieral zeby po calej ulicy"(czy cos w ten desen) ...Teraz z kolei mnie zamurowalo...Odszedlem, bo stwierdzilem, ze nie ma sensu bo zaraz rzeczywiscie sie na mnie rzuca a niepotrzebuje zeby matka jakiegos smarkacza tlukla mi sie po domu ze jej syna zaczepiam...I tak nic by moja 'interwencja' nie dala...
Po co to pisze? Otoz dzieciom bardzo czesto sie wydaje, ze palac papierosy i podpijajac (bo o piciu nie ma mowy) piwko staja sie dorosli...Co naturalnie dziala w druga strone...Nienalezy tez ich do konca winic za takie myslenie (w koncu kazdy kiedys chcial byc strazakiem...). Ja sie tylko pytam: Gdzie do K%#$%#$^ Nedzy sa Rodzice? ...
_________________ Zreszta niewazne...Napijmy sie!
Akooo
Wysłany: 2008-03-08, 06:47
Ja mam 16 lat i pale papierosy to znaczy że jestem zły??? Ja pale i nie przeklinam i jestem kultularny jak jakiś facet kiedyś mi powiedział na ulicy abym nie palił bo to szkodzi to odpowiedziałem mu ''wszystkiego trzeba spróbować''. A że mam 187cm wzrostu to nie rzucam się w oczy z daleka. Aha i nieprzekonujcie tu nikogo aby z tym przestał bo i tak nikt nie posłucha.
To nie znaczy ze jestes zly...Pal skoro daje Ci to przyjemnosc. Heh chodzi o to ze zaczynajac w mlodym wieku nie ma sie swiadomosci za bardzo w co sie czlowiek pakuje...Co ja mam mowic...Sam pale...Aha! i nienawidze jak ktos niepalacy poucza mnie o szkodliwosci tegoz i usiluje uswiadomic w kwestiach zlego dzialania papierosow na ludzkie zdrowie, zycie i portfel a podsumowuje to pytaniem: Co ci to daje? ...
ZA przeproszeniem ale takie cnotki niewydymki okropnie mnie denerwuja...
masz 19 lat więc spoko.
chodzi o dzieciaczki z podstawówki, które dopiero co się rozwijają x x
im raczej tytoń w tym nie pomoże a raczej zaszkodzi.
a ocenianie ludzi po tym czy palą czy nie to głupota.
wiesz...tyton niszczy organizm w KAZDYM wieku...Ale masz racje: chodzi o dzieciaczki Z podstawowki...im szkodza fajki najbardziej...A co do ostatniego zdania: Nie sadze zeby istnieli na swiecie ludzie na tyle tepi by oceniac ludzi po tym czy pala czy nie...
Wysłany: 2008-03-15, 15:58
Akooo napisał/a:
Ja mam 16 lat i pale papierosy to znaczy że jestem zły?
Tak. Degenruchem jesteś
_________________ MĄDREMU WYSTARCZY JEDNO SŁOWO - GŁUPIEMU NAWET REFERATU MAŁO Koreańczyków jest dwóchale nie są braćmimimo że obaj jedzą gruszki Nie zawsze trzeba wsłuchiwać się w głos europejskich stolic, tańczyć pod muzykę z Berlina - Vytautas Landsbergis
wiadomo ze chce sie sprobowac nowych rzeczy. tym bardziej w mlodym wieku. jedni robia to by zaimponowac kolegom, inni ze zwyklej ciekawosci. to pierwsze jest najgorsze-w tym drugim nie widze nic zlego jesli zna sie umiar.
a jesli chodzi o dzieci-to niestety ale z pokolenia na pokolenie wiek, w ktorym zaczyna robic sie cos, co robia "dorosli" spada..
Wiek: 29 Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 18 Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-03-24, 15:52
mokra napisał/a:
zalezy jakie dzieci masz na mysli.
Nie bardzo rozumien to stwierdzenie. przecież dziecko to dziecko i już. oczywiście że bardziej bulwersujący jest widok 6-latka ze szlugiem w zębach niż 16-latka, co jedna nie zmienia faktu że skoro chcesz wyglądać dorosło i chcesz robić "dorosłe rzeczy" (bo taki jest w większości powód zapalenia pierwszego papierosa) to poczekaj aż będzie ci wolno. No przecież zakaz sprzedaży alkoholu i fajek osobom niepełnoletnim nie został wprowadzony tak sobie dla czyjegoś widzimisię. Inna sprawa że z jego przestrzeganiem w naszym kraju jakoś tak krucho...
.Marta
Wysłany: 2008-03-24, 18:28
takie dzieciaki kiedyś zmądrzeją. a jak nie, to ich zdrowie przecież.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.