Forum Dyskusyjne :: Ga³ka Muszkato³owa

FAQ  Wyszukiwarka  U¿ytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj  Album

Forum Dyskusyjne Strona G³ówna » Ogólne » Na³ogi » Ga³ka Muszkato³owa

Ga³ka Muszkato³owa
Autor Wiadomo¶æ

LP 

Do³±czy³: 21 Kwi 2008
Sk±d: wlkp

Wys³any: 2008-04-21, 19:44   

ga³ka jest tania, tym do siebie przyci±ga
jednak¿e, je¿eli spojrzy siê na sk³ad chemiczny ów ga³ki, to niektórym 'amatorom' mo¿e siê co¶ przeja¶ni:
- 2 rodzaje t³uszczu: mirystyna i kwas mirystynowy (40% sk³adu chemicznego ga³ki);

- olejek eteryczny (do 15%, olejek muszkatowy);

- monoterpeny z rodzaju:
Kamfen, Pinen, Borneol, Geraniol, Limonen, Cymen, Linalool, Terpineol;

-pochodne fenolowe:
Mirystycyna, Elemicyna, Safrol, Metyloeugenol, Metyloizoeugenol

- cukry, skrobia, pektyny, barwniki -> sk³adniki nieszkodliwe.

to teraz jak wiemy jaki jest sk³ad ga³ki, zobaczmy jak dzia³aj± niektóre z wy¿ej wymienionych zwi±zków:

Elemicyna - jest to zwi±zek rakotwórczy
Safrol - jest to zwi±zek silnie rakotwórczy !
Mirystycyna - niszczy w±trobê podobnie jak alkohol.

ogó³em ga³ka zawiera 42 zwi±zki w tym takie "smako³yki" jak: kwas mrówkowy czy rakotwórcze chromiany (VI) cynku.

Poza tym na ga³kê trzeba przeznaczyæ ca³y dzieñ, a najlepiej nastêpny mieæ ca³y wolny w 'razie czego'. Mo¿ecie byæ zmêczeni bo trwaj±cej niekiedy 24h fazie, która momentami bêdzie przypomina³a zamulenie po jaraniu, czêsto ten najgorszy typ zamulenia. Mo¿ecie i¶æ spaæ, obudziæ siê, a to ustrojstwo wci±¿ bêdzie Was trzymaæ.

Wybór nale¿y do ka¿dego z nas, dlatego ja nikomu nic nie broniê,
ale czy nie lepiej zainwestowaæ i oszczêdziæ zdrowie na czym¶ innym ?

pozdrawiam

djinn 

Do³±czy³: 18 Maj 2008
Sk±d: Zagranica

Wys³any: 2008-05-18, 01:23   

Szczeze mówiac moze i to cudo ma w sobie jakies zwiazki które mog± wplyn±æ na nasz organizm oduzajaco, ale niewiem czy Wy macie po 12 lat czy cos ze was pokopcilo ...
Przeczytalem ten poscik i mowie sprubuje a co tam moze bedzie fajnie myslalem ...
Poszedlem do sklepu kupilem 2 takie sloiczki (niewiem jak to opisac :P ) po 32 gram jeden
Wzio³em szklanke nala³em do polowy wody wsypalem caly sloiczek 32G!!!!! i nic .... pisze ten post po wielu godzinach Xd Chyba bym musial wiaderko cale tego wypic to moze by cos weszlo az szkoda to ³ykac bo smak jest straszny na poczatku bolal mnie brzuch i glowa pozniej lekko oczy takie zmeczone ale to wszystko ... moze jak wstane rano to obudze sie w innym swiecie a tymczasem pozdrawiam i prubujcie prubujcie xD moze wam sie uda :)

z tego co moge doradzic to niebierzcie wiecej niz pol takiego sloiczka bo naprawde jest obrzydliwe xD juz 2ógi raz niesprubuje :PZostaje przy metodach ..... :D :kijemgo:

[ Dodano: 2008-05-18, 13:17 ]
Chcialem daæ ma³e sprostowanie :P
Wczoraj o 18 wypilem sobie szklanecze z nawarem :D
Jest rano i czuc efekty ...
Dlugo czekalem myslalem ze nic a tu :P psikus

Pozdrawiam i dziala :D

daimos 

Do³±czy³: 03 Cze 2008
Sk±d: Ziemia

Wys³any: 2008-06-03, 09:43   

Tylko osoby, które maj± problemy z g³ow± (i to naprawdê powa¿ne) rzucaj± siê na ga³kê. Tyle w temacie. Wy, którzy bierzecie - leczcie siê.

djinn 

Wys³any: 2008-06-06, 20:23   

daimos napisa³/a:
Tylko osoby, które maj± problemy z g³ow± (i to naprawdê powa¿ne) rzucaj± siê na ga³kê. Tyle w temacie. Wy, którzy bierzecie - leczcie siê.

A co w tym zlego? I z czego sie leczyc?
Przeczyta³em na forum o tym sprubowa³em i zadzia³a³o ... gdyby nie smak to bym sie skusi³ jeszcze raz ale smak mnie odstraszy³ sprubowa³em i jestem szczesliwy bo bym niewiedzia³ jak to jest.
Jakos jestem zdrowy i niemam zadnych problemów z g³ow± ...
A Ty widac ze masz jakies kompleksy

X. 

Do³±czy³: 22 Lut 2006
Sk±d: z dupy

Wys³any: 2008-06-07, 13:40   

jak chcesz sie upic to pijesz spryskiwacz do szyb czy piwo?

Tabris88 
?

Do³±czy³: 04 Lut 2008
Sk±d: Wroc³aw
Ostrze¿eñ:
 1/3/6

Wys³any: 2008-06-08, 11:45   !

Po borygo siê nie ¿ygo!

voncuver 

Do³±czy³: 07 Cze 2008
Sk±d: Z daleka

Wys³any: 2008-06-08, 12:31   

Nigdy tego nie prubowa³em ponoæ co¶ tam daje tak samo jak oregano. S±dze ze to jest kompletna g³upota i trzeba byæ zdrowo walniêtym :mur: :mur: zeby co¶ takiego próbowaæ szczerze powiedziawszy takiego czego¶ próbuj± ci sami mali "doro¶li" co wahaja tez butapren :zabawa:

Tabris88 
?

Do³±czy³: 04 Lut 2008
Sk±d: Wroc³aw
Ostrze¿eñ:
 1/3/6

Wys³any: 2008-06-08, 12:41   !

Wci±¿ uwa¿asz, i¿ ludzie po to w±chaj± kleje, aby byæ doros³ymi?

Pobaw siê jeszcze klocuszkami, bo ¶wiat doros³y jest o wiele bardziej brutalny.

voncuver 

Do³±czy³: 07 Cze 2008
Sk±d: Z daleka

Wys³any: 2008-06-08, 18:33   

Heh tak nie uwa¿am a s³owa doro¶li u¿y³em w cudzys³owie chodzi³o mi o ironiê nastêpnym razem wyra¼nie zaznaczê ¶wiat doros³ych brutalny?? z do¶wiadczenia wiesz "doros³y cz³ecze" o i znów ironia

xbartxxx 

Do³±czy³: 07 Maj 2008
Sk±d: Poznañ

Wys³any: 2008-06-24, 17:50   

widze ze sporo osob juz to probowalo, ja jedynie traktuje jao przyprawe

djinn 

Wys³any: 2008-07-24, 23:51   

X. napisa³/a:
jak chcesz sie upic to pijesz spryskiwacz do szyb czy piwo?

Przyklad podany przec Ciebie niema sensu.
Jak mam smaka na piwo to ide na piwo jak na wódke to sytuacja sie powtarza.
Z tego co wiem spryskiwacz do szyb znany pod nazwa Borygo Xd niejest produkowany w celach sporzywczych -.- wiec nierozumiem po co ta aluzja. Ga³ka rosnie po to zeby ja jesc niekoniecznie w celach rozpoznawczych dawkowanych po kilkanascie gram ale jako przyprawe...

A co do doros³ego zycia to chcialem zapytac co moze wiedziec o nim 15sto letnia dziewczynka ;/ @Tabris88 najgorsze przed Toba wiec niemysl ze szko³a i problemy z ga³ka s± jakies takie doros³e kiedys braknie rodzicow co dadza Ci zryci ciekawy jestem jak wyedy sobie poradzisz skoro uwazasz ze ludzie prubuja rzeczy zeby byc bardziej dorosli .

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Profesjonalne pozycjonowanie stron internetowych. • Projekty domów • Twoja FOTKA w internecie • Znajdziesz tu ¶mieszne Opisy GGForumrêceprecz odtybetuRêceprecz odtybetudarmowe og³oszenia i zlecenia