Moim zdaniem jest dobry ten i ten poniewaz kazdy ma swoje wady i zalety Zaleta Windowsa jest m.in. latwosc obslugi, latwosc instalacji jako systemu i programow, przejrzystosc i duzo programow do wyboru Linuxa za to brak wielu wirusow ktore moga go zainfekowac (choc jeden juz wyszedl i krazy gdzies po sieci ) a przede wszystkim to ze jest darmowy i jest jego wiele dystrybucji do wyboru a wogole jest na zasadzie GPL czyli ze mozna modyfikowac jego kod zrodlowy i wydawac jego wlasne wersje
Wada Windowsa jest tak jak wspomnialem bardzo duza ilosc wirusow ktore moga go zainfekowac a Linuxa chyba to ze jest trudny w instalacji jako system i nie ktorych programow Poza tym duzo rzeczy na tym systemie robi sie za pomoca wiersza polecen i komend (a glownie jest malo programow na ten system z porownaniem do Windowsa choc ich liczba wciaz rosnie ) co dla poczatkujacego uzytkownika nie jest zbyt przyjemne i latwe
Trudno jest tu wiec mowic ktory z nich jest lepszy. Kazdy z tych systemow ma swoich zwolenikow jak i przeciwnikow. Wedlug mnie jest to tylko kwestia przyzwyczajenia sie do ktoregos z systemu. Ja jako uzytkownik Windowsa stwierdzilbym ze lepszy jest Windows a uzytkownik Linuxa stwierdzi odwrotnie na korzysc Linuxa oczywiscie
moim zdaniem windows jest do d... ze wzgledu na jego astronomiczna wrecz ilosc dziur, pelno w nim bledow i niedorobek, czesto sie zawiesza, co jakis czas musi cos sie w nim spier.... a w linuksie wrecz przeciwnie tylko problemem w linuksie przynajmniej takie jest moje zdanie jest instalacja programow w wierszu polecen co mnie neistety dobijalo jak mialem linuxa
LINUX RULEZZZZ
_________________ Kochaj góry, kochaj lasy, na Giewoncie sadź kiełbasy =P
Ja jestem przyzwyczajony do Windowsa. Wiem ,ze ma dziury ,ale te nie jest wcale tak trudno 'załatać". Ogólnie mój głos gdyby była tu ankieta oddałbym na Widnows.
_________________ "Nie ważne co czytasz: Koran, Torę, Biblię bądź dobrym człowiekiem a zło samo zniknie."
A ja bede miał linuxa dzisiaj wyjatkowo na windowsie siedze bo nie mam kadu zainstalwoanego jeszcze ale od jutra pewnie Linux bedzie mam nagranego Ubuntu
michal to ze ubustwiam linuxa to nie znaczy ze sie na nim suuuper znam ja dopiero sie ucze obslugi jego zbieram na drugiego kompa zeby na jednym miec linucha bo szkoda mi dysku w moim kompie a nie bede dokupowal do tego shitu ;p
_________________ Kochaj góry, kochaj lasy, na Giewoncie sadź kiełbasy =P
Michał, niekloc sie z deela, widziales jej hobby ?? Jak ja je zobaczylem to zwatpilem Napewno wie co robic z ta dystrybucja Linuxa bo ma do tego glowe dziewczyna
a Linuxa chyba to ze jest trudny w instalacji jako system i nie ktorych programow
Instalacja systemu jest tak samo latwa jak instalacja Windowsa. Jak nie umiesz nawet zainstalowac Windy to juz nie moj proble. Instalacja Linuksa jest nawet imho latwiejsza. Co do instalacji aplikacji to opiera sie ona na znajomosci paru komend.
Michał napisał/a:
deela, ojj wybrłas jena z gorszych dystrybucji linuxa
Nie ma czegos takiego jak zla albo dobra dystrybucja. Kazdy wybiera to na czym mu jest wygodnie.
A tak to ja jestem za Linuksem. Kazdy mowi ze jest taki trudny etc...ciakawe jakby wypowiedzial sie nie znajac zadnego systemu. A kiedys na Windowsie tez wszystkiego nie umieliscie. Wiec troche odwagi i zachecam do prob.
Jak nie umiesz nawet zainstalowac Windy to juz nie moj problem.
A kto Ci wogole powiedzial ze nie umiem zainstalowac Windowsa Nic nigdzie takiego nie napisalem a jezeli wysnuwasz wnioski z czegos czego nie ma to moze masz sam problemy z zainstalowaniem wlasnie tego systemu
Wysłany: 2006-05-26, 15:59
A mam takie małe pytanie odnośnie linuxa - Czy można na jednym komputerze miec i Windowsa i Linuxa?
_________________ MĄDREMU WYSTARCZY JEDNO SŁOWO - GŁUPIEMU NAWET REFERATU MAŁO Koreańczyków jest dwóchale nie są braćmimimo że obaj jedzą gruszki Nie zawsze trzeba wsłuchiwać się w głos europejskich stolic, tańczyć pod muzykę z Berlina - Vytautas Landsbergis
oczywiści że można jak kumpel do mnie zawita od razu instaluje ubuntu
a wlasnie - ktorego linuxa polecacie
_________________ pozdro dla Gość (nie pytaj dlaczego Cię pozdrawiam - i tak Ci nie odpowiem!)
--------------------------------------------------------
respect i szacun dla simarik szczególne pozdro dla Małej123p
jak dla mnie to Linux jest nie jasny i zamotany...
Linux w trybie graficznym to prawie to samo co windows
drobiczek, gdybyś od poczatku swojej przygody z komputerem miała linuxa to zapewniam cie ze by nie sprawiał ci problemu Bo to w sumie kwestia przyzwyczajenia
Wszsytkie zalety i wady zostały opisane... jedyni dodatkowo dodam, że niektóre dystrybucje mają problemy z obsługą niektórych urządzeń.. (weź tu zainstaluj neostrade ;] ale to jeszcze jest możliwe, gorzej jak karty muzycznej nie możesz skonfigurować )
Osobiście na początek polecam wersje bootowalne (live np.SLAX, Knoppix), tak żeby zapoznać się z systemem, w końcu odpalając z płyty nic nie tracimy, a jak nam się spodoba, można wrzucić na dysk ;-) MAndrake czy RedHat to już bardziej profesjonalne wersje, nie polecam początkującym. Za to w miare przyjazne jest Ubuntu. Sam korzystałem ze średnio-zaawansowanego SuSe Linux i również nie narzekałem.
Zaraz przetestuje kilka innych bootowalnych wersji i zdam relację ;-) Pozdrawiam
//a i sory, że się nie przywitałem.. zaraz to uczynię ;]
Wiec tak, GeeXboX nie odpalil u mnie, podobnie jak SLAX w serwerowej edycji, maja problemy z moja plyta glowna i konfiguracja neta; Za to Damn Small Linux ruszyl bez problemu, zreszta nie dziwie sie, bowiem jest oparty na Knoppixie, ktory dzialal bez zarzutow. DSL ma dziwny /co nie znaczy zly/ system dekstopowy, nie moglem sie przyzwyczaic, do neta mozna wejsc przez Dillo albo Firefoxa, jest masa aplikacji biurowych, klient poczty, troche gier, jest tez panel sluzacy do pobierania aplikacji z neta. Wszystko miesci sie w menu kontekstowym /sam preferuje KDE, ale tutaj tez jest dobrze / Ponadto na pulpicie znajduje sie statystyka z liczba odpalonych procesow, %zuzyciem mocy obliczeniowej procesora, RAMu i SWAPa, predkosc UP i DWN z neta, IP czas polaczenia i w przypadku laptopa stan baterii. Odpalajac muzyczke mozna troche narzekac na jakosc, w windzie wypada to lepiej, no nic taki sterownik, mozna sie przyzwyczaic. Ponadto maly rozmiar /ok. 115MB/ W sam raz na pendrivea, ciekawy system, polecam ;-)
Ostatnio zmieniony przez sotharius 2006-06-18, 11:30, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu Znajomi.biz nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytuu odpowiedzialność karna lub cywilna.